De meest waardevolle metrieken om het ‘Bitcoin Netwerk’ fundamenteel te beoordelen! DEEL 1

by | Feb 6, 2021

In ons voorgaand artikel gaven we je de basis mee om de kernbegrippen van onchain analyse te vatten. Nu je deze gezien hebt, ben je klaar om hierop verder te werken. Het is van fundementeel belang dat je een notie hebt van deze termen vooraleer je verdergaat met dit artikel. In deze tweedelige reeks gaan we de belangrijskte metrieken aan bod brengen waardoor je snel en eenvoudig een analyse kan maken. Op lange termijn kan dit een positieve invloed hebben op je investeringsstrategieën, dus maak hier een gewoonte van!

Maak er een gewoonte van!

Tip Leer de basisprincipes van de onchain data interpretatie voor ETH en BTC. Dit doe je in eerst instantie aan de hand van de belangrijkste metrieken op CoinMetrics. Evalueer deze statistieken op regelmatige basis om zo de basisprincipes van je crypto-investeringen opnieuw te evalueren en te begrijpen.

Zoals hierboven vermeld zal dit een tweedelige reeks zijn. Vandaag, deel 1.

Doel: Leer hoe je de onchain gegevens voor ETH en BTC kunt interpreteren met behulp van CoinMetrics.
Vakbekwaamheid: Gemiddeld
Inspanning: 1 uur
ROI: Doe betere crypto positiebepalingen op basis van fundamentele metrieken

Het beoordelen van de onchain data is voor ons een gewoonte geworden, wij bekijken deze samenvattende tabel, die door CoinMetrics wordt gepubliceerd, wekelijks. De metrieken vertellen veel over de gezondheid van BTC, ETH, Tether USDC, BCH. In deel één pakken we er 6 aan en in deel twee gaan we de overige metrieken bespreken. (De realized cap metriek gaan we niet bepsreken omdat deze aan bod is gekomen in ons voorgaand artikel.) Voor je start – Open de grafiek in een nieuw browservenster, zodat je er opnieuw naar kunt gaan kijken terwijl je het artikel leest. Deze metrieken worden gegenereerd uit een combinatie van onchain data en prijsgegevens.

Gebruikersmetrieken

De gebruiksmetrieken hebben betrekking op het daadwerkelijke gebruik van de Bitcoin- en Ethereum-netwerken.

Actieve adressen

Gemiddeld aantal unieke dagelijkse actieve adressen in het netwerk over een periode van 7 dagen.

Een adres kan een individu, een geldprotocol, een cryptobank, een bedrijf of een deelnemer in het netwerk vertegenwoordigen. In BTC wordt er doorgaans telkens een nieuw adres aangemaakt voor elke inkomende overschrijving, de meeste wallets van BTC doen dit standaard. Ethereum adressen daarentegen lijken meer op bankrekeningen, ze zijn herbruikbaar. Wat het moeilijk maakt om een directe vergelijking te maken tussen de actieve adressen van elk netwerk.

  • BTC – 1006.3k gemiddeld actieve adressen (-0.9% minder dan vorige week)
  • ETH – 552k gemiddeld actieve adressen (een stijging van 0.5% ten opzichte van vorige week)

Er is niets verrassends aan de cijfers van deze week. Op het hoogtepunt van 2018 overtrof BTC de 1M actieve adressen en ETH ging boven 600K. Ze zijn nu allebei binnen het bereik hiervan. Het is ook interessant om de ETH-netwerkwaarde ten opzichte van actieve adressen in kaart te brengen. Bij de ATH van ETH waren de actieve ETH-adressen 3x hoger dan het nu is. Overgewaardeerd toen of ondergewaardeerd vandaag?

Actieve aanbod

Bij het actieve aanbod wordt gekeken naar het aantal coins dat in een periode van 12 maanden minstens één keer werd verplaatst. Uit het verleden is gebleken dat tussen de 40 en 70% van het Bitcoin-aanbod binnen een periode van 12 maanden van eigenaar verandert.

  • BTC – 45% actief aanbod (0.6% procent hoger dan vorige week)
  • ETH – 66% actief aanbod (ongeveer hetzelfde als vorige week)

Deze metriek verandert meestal niet veel van week tot week. In december 2018 was het 50% voor BTC, in juni 2018 was het 57%, dus is het de laatste tijd gedaald.

Wij zijn nog steeds bezig met de implicaties van deze metriek.

Een hoog actief aanbod zou kunnen betekenen dat er minder wordt aangehouden en dat het asset doorgaans meer gebruikt wordt? Een laag actief aanbod zou kunnen betekenen dat er meer geld wordt aangehouden of dat er meer coins verloren gaan?

Wij verwachten dat ETH een hoger actief aanbod zal handhaven dan BTC, aangezien ETH wordt gebruikt in geldprotocollen en voor het staken van coins. Maar is een hoger actief aanbod ook een indicatie voor de zogenaamde ‘weak hands’? Terwijl wij deze metriek volgen, denken wij verder na over de implicaties ervan.

Transacties

Deze metriek staat voor het gemiddeld aantal transacties in het netwerk over een periode van 7 dagen.

  • BTC – 300k gemiddeld dagelijkse transacties (2.6% meer dan vorige week)
  • ETH – 1.1M gemiddeld dagelijkse transacties (-1.3%% minder dan vorige week)

Door dit getal te delen door het aantal seconden (86.400 sec) dat je in een dag hebt, krijg je de vaak besproken transacties per seconde metriek. BTC heeft een gemiddelde van 3,5 TPS, terwijl ETH vorige week een gemiddelde van 11.5 TPS heeft gehaald.

De metriek voor het aantal transacties wordt tegelijkertijd onderschat en overschat.

Op netwerken waar de transacties gratis en met toestemming worden uitgevoerd, worden ze enorm overgewaardeerd. Op BTC en ETH, waar elke transactie zonder toestemming en duur is, worden ze ondergewaardeerd.

Natuurlijk zijn het aantal transacties een goede maatstaf voor het aantal uitgevoerde betalingen, maar ze zijn geen maatstaf voor de economische waarde van elke betaling.

Enkele observaties
In juni 2017 gingen de dagelijkse transacties van Ethereum voor het eerst voorbij de dagelijkse transacties van Bitcoin en is sindsdien niet meer overtroffen geweest door Bitcoin. Zowel Bitcoin als Ethereum raakten de capaciteitslimieten in hun dagelijkse transacties tijdens de bull-run van 2017-2018, Bitcoin met ongeveer 400k dagelijkse transacties en Ethereum met 1,2m dagelijkse transacties. Sindsdien zijn de transactielimieten van beide netwerken door progressieve verbeteringen verbeterd, maar nog niet goed genoeg.

De grotere winst
Beide netwerken worden in toenemende mate gebruikt als een afwikkelingslaag voor cryptobanken, sidechains van organisaties en als layer 2 oplossingen. Hierdoor is er nu meer economische waarde die gebundeld en opgenomen kan worden binnen iedere transactie. Wij verwachten geen toename in de omvang van de dagelijkse transacties totdat de volgende versie van ETH volledig gelanceerd is, maar wat wij wel verwachten is dat elke transactie een grotere waarde zal hebben.

Transfers

Deze metriek verwijst naar het gemiddeld aantal dagelijkse transfers/overdrachten op het netwerk over een periode van 7 dagen. Overdrachten zijn verplaatsingen van BTC of ETH van het ene adres naar het andere. Dit betekent ook dat overdrachten van ERC20 tokens, zoals DAI niet in de metriek worden opgenomen (indien het gaat om de ETH-transfer metriek).

Gemiddeld aantal transacties binnen het netwerk over een bepaalde periode

  • BTC – 807K gemiddeld dagelijkse transfers (1.9% meer dan vorige week)
  • ETH – 594K gemiddeld dagelijkse transfers (-5.7% minder dan vorige week)

Het is zeker interessant om over een langere periode te kijken naar de toename in het aantal transfers. ETH passeerde in januari 2018 BTC in het aantal transfers (op meer dan 1m), maar de transfers op ETH zijn tijdens de bearmarkt sterk gedaald ten opzichte van BTC.

Een interpretatie die je gedurende deze periode kan maken
De activiteit van het Ethereumnetwerk tijdens de razernij van 2017 bestond vooral uit transacties voor speculatieve aankopen via ETH. Vandaag de dag heeft een groter deel van de Ethereumactiviteit betrekking met smart contracts, zoals DAI, waardoor het aantal transacties sneller is gestegen dan het aantal transfers/overdrachten.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Netwerkwaarde metrieken

De netwerkwaarde metrieken omvatten zowel de prijsgegevens als het coinaanbod.

Totale marktkapitalisatie

Som van alle gecreëerde BTC en ETH vermenigvuldigd met de actuele prijs.

  • BTC $294 miljard marktkapitalisatie (7.6% hoger dan vorige week)
  • ETH $52 miljard marktkapitalisatie (9.3% hoger dan vorige week)

Velen hebben de problematiek over het gebruik van marktkapitalisatie omschreven, zeker wanneer je het gebruikt als een soort van maatstaaf. Een marktkapitalisatie die gemakkelijk kan worden gemanipuleerd en niet ondersteund wordt door een fatsoenlijke liquiditeit is het grootste probleem. Dit is minder problematisch bij relatief hogere liquiditeits assets, zoals BTC en ETH.

Wij houden enkel van de marktkapitalisatie omdat het een maatstaf is voor de economische omvang van een netwerk, namelijk de hoeveelheid betrouwbare waarde die beschikbaar is binnen het netwerk. Een hoge economische omvang is noodzakelijk voor cryptobanken en geldprotocollen, die vertrouwen op de liquiditeit en de waarde van BTC en ETH als reserve assets.

Actieve marktkapitalisatie

De actieve marktkapitalisatie is de som van het aantal ETH- en BTC-coins dat minstens één keer binnen een periode van 12 maanden werd verplaatst.

Het is eigenlijk een vertaling van de zogenaamde ‘actieve aanbod metriek’, zoals beschreven in het gedeelte “gebruikersmetrieken”.

  • BTC – $112 miljard actieve marktkapitalisatie (8.2% hoger dan vorige week)
  • ETH – $31 miljard actieve marktkapitalisatie (9.3% hoger van vorige week)

Dit wil dus eigenlijk zeggen dat er zo’n $112 miljard aan Bitcoin waarde (van de $294 miljard marktkapitalisatie) op de markt werd gebruikt in plaats van het enkel vast te houden.

Tot slot

Het begrijpen van de fundamentele parameters die BTC en ETH aansturen is cruciaal om je te helpen betere investeringen te doen en om je prestaties naar een hoger niveau te tillen.

We hebben vandaag de eerste 6 statistieken in de CoinMetricstabel doorgenomen.

De rest doen we in het tweede deel!

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This