Enkele tips om de bullmarkt te overleven

by | Apr 23, 2021

De bullmarkt voor crypto’s heeft op dit moment een tussenstop en iedereen denkt dat hij al voorbij is door de recente dip. Het klinkt raar maar het is nu eenmaal niet makkelijk om een bullmarkt zonder kleerscheuren te overleven. De meeste investeren in coins op het verkeerde moment of wisselen te veel van hand en verliezen daardoor veel potentieel. Anderen hebben dan weer hoogtevrees en denken dat de top bereikt is terwijl er nog zo veel meer zit aan te komen. Dan heb je ook het type mensen die meteen panic sellen wanneer de markt een correctie ondergaat en zo heb je vele verliesposten of valkuilen tijden een bullmarkt (en dan spreken we nog niet over de oplichters of hackers).

 

Eén grote tip die wij nu al meegeven, kijk niet naar de exotische bomen maar kijk naar het volledige woud. Wat we daarmee bedoelen dokter je zelf maar eens uit ;).

Nu Bitcoin in een correctie zit en altcoins ook een stuk lager handelen, vraag je je misschien af wat je nu moet doen? De tips die in dit artikel “gecovered” gaan worden kunnen je helpen om het beste uit de bull run te halen en het ook emotioneel te overleven.

Welk gevoel wij tijdens onze eerste stappen in crypto hadden.

Het begon voor mijzelf (Tim) in begin 2015. Bitcoin was op dat moment 300 dollar waard, en toen dacht ik al, zo duur!? Ik was wel meteen gegrepen door het cryptoverhaal en dat heeft mij sindsdien niet meer losgelaten.  Terwijl ik diep in het rabbit hole dook, werd ik evenzeer overweldigd door termen die ik niet kende, onbekende technologieën, en projecten die werkten aan bepaalde oplossingen waar ik ook niks van begreep.

Vervolgens kwam in 2016 Ethereum piepen en voor dat ik het wist stond hij op de 35$ en had ik het gevoel dat ik veel te laat was. Toch had ik het lef om een mooie investering te doen, die voor de lange termijn zou dienen. Ik vroeg dan ook bewust niet op welk moment mijn cryptovrienden in ETH hadden geïnvesteerd. Dat verzachtte de pijn wat. Nu is het uiteraard een heel ander verhaal voor Ethereum en ben ik blij dat ik toen die stap heb gezet.

Uiteindelijk, als ik er nu op terugkijk, bleek dit volledig een psychologisch spelletje te zijn. Wanneer je voor het eerst in crypto komt, loop je per definitie “achter” op alle anderen die het pad al bewandeld hebben om de industrie te begrijpen. Maar er zijn maar heel weinig mensen die dat pad op de juiste manier bewandelen. En daar zit juist het verschil of je succesvol zal zijn in jouw investeringen/cryptoverhaal of niet.

Het beheersen van deze emoties en kennis is essentieel om het hoofd koel te houden terwijl je jouw eerste marktcyclus doormaakt.

Emoties kunnen leiden tot onverantwoordelijke beslissingen en riskante portfolio-opdelingen. Je bent niet te laat – denk dus niet dat je dat wel bent!

 

Maak geen veronderstellingen maar analyseer!

“Prijzen zullen niet meer tot deze niveaus komen, dit is je laatste kans!” Deze retoriek heeft velen al veel geld heeft gekost.

In 2017 en nu ook is dit één van de populairste zinnen op cryptotwitter. Door het idee dat een enorm volume van kapitaalinstroom leidt tot de conclusie dat de prijs niet zo spectaculair kan dalen als hij gestegen is. Niet is minder waar, het is inderdaad zo dat de markt matuur aan het worden is maar je mag nooit er van uitgaan dat Bitcoin niet terug nog 30.000 dollar kan gaan.

Je moet in gedachten houden dat Bitcoin ook van $20k naar $3K is gegaan in minder dan een jaar tijd. Velen onder ons denken nu, “Dit is het! De instellingen zijn hier, en ze slokken elk psychologisch belangrijk prijs punt op. Ik had meer moeten kopen toen het schommelde rond de $50k, want zo laag komen we nooit meer. Verdorie, gemiste kans. Ik kan beter wat meer kopen voordat het voorbij de $70k gaat. Ik zal ‘de dips kopen’.”

Dit is ergens een verkeerde instelling want je weet nooit waar Bitcoin opnieuw heen zal gaan.

“Ik zoek elke dag nieuwe koopopportuniteiten”

ij horen in vele facebookgroepen op het hoogtepunt van het enthousiasme, terwijl nieuwe all-time highs worden bereikt en enorme prijsbarrières worden doorbroken, de zin “Ik volg en onderzoek elke dag om koopkansen te identificeren”. Oke, dit is mooi maar tergelijkertijd krijgen wij hier bij TradePremium en Bullio er ook koude rillingen van. Mensen zoeken naar korte en snelle koopopportuniteiten terwijl we in een sterke opwaartse trend zitten en ze er waarschijnlijk niet op het juiste moment weten uit te stappen. Ergens is dit verontrustend want ik zie deze fout dikwijls gebeuren.

Het gevoel van verslaving

Je raakt gemakkelijk verstrikt in de bedwelmende aard ervan, omdat het zo perfect inspeelt op onze zwakheden. Het ultieme gevoel van voldoening dat je krijgt als een beslissing die je hebt genomen, gerechtvaardigd wordt, is als geen ander. Je stopt er geld in, de coin stijgt, boem, dopamine. De hersenen willen wat de hersenen willen. De volgende grote run komt en boem! Dopamine weer. Laat het maar komen.

Zoals met alle zwaktes, leiden ze tot ongezonde gewoontes. Deze cyclus van dopamine leidt tot het urenlang kijken naar grafieken, wachtend op die groene sprong waar we naar hunkeren, iedereen zal het wel kennen. Het is het equivalent van scrollen door Instagram en kijken naar grappige video’s, fitness babes of mooi travel foto’s. De enige verleidelijke uitzondering is dat, bij crypto, je geld op het spel staat.

Woohoo, dopamine en geld! – Urenlang kijken naar dagelijkse prijsactie leidt je af van de reden waarom je in de eerste plaats in de ruimte bent gestapt: langetermijngeloof in het asset. “Elke dag onderzoek doen om koopkansen te identificeren” is junkie-taal voor het krijgen van je fix, waardoor je in de markt springt wanneer de prijs een beetje dipt, om je slag te slaan. “De dip kopen” werkt alleen totdat het niet meer werkt. Op dat moment, is het cold turkey alles verkopen of alles weer tot je huidige inleg zien gaan.

 

Vraag je dit eens af 

“Ik monitor en onderzoek elke dag om koopkansen te identificeren” – Als deze uitspraak waar is, vraag jezelf dan eens af, waarom nu? Waarom was “elke dag onderzoek doen om koopkansen te identificeren” niet het geval toen de prijzen lager waren dan je oorspronkelijke aankoopprijs? (Een objectief betere koopkans).

Als je bijvoorbeeld inkocht op $20.000, en het bleef lang ver daaronder. Dan zou dagelijkse research toch zeker die dieptepunten als beste koopkans hebben aangewezen?

Natuurlijk niet. Het werd aan de kant gezet, uit het oog en uit het hart, omdat niemand een positieve emotionele reactie krijgt van elke dag naar grafieken te kijken wanneer ze je vertellen dat je verlies lijdt. Langetermijngeloof in de assets, met onderzoek om koopkansen te identificeren kan zorgen voor financiële vrijheid. Uiteindelijk zou je dan nu beseffen dat die periodes de beste koopkansen waren. Dit is puur emotioneel. Wanneer mensen zeggen “Handel niet op emoties”, is dit wat ze bedoelen.

Denk lange termijn, “this is not a get rich quick sceme”

Denk op lange termijn. Crypto is een paradigmaverschuiving van meerdere decennia. Rome is ook niet op één dag gebouwd, crypto is net hetzelfde. Geloof ons, het gaat niet gebeuren volgende maand of volgend jaar. Het is iets van jaren. De markt fundamentals maken elke dag progressie en worden steeds sterker, block per block.

Voor ons maakt het op dit moment niet het maakt niet uit wat de prijs doet. Wij zijn crypto-enthousiasten en wij willen weten waar het eindigt, omdat we in het ecosyteem, de technologie geloven.

Je moet investeren met het perspectief van jaren en decennia, niet weken en maanden.

Ga voor kwaliteit in plaats kwantiteit!

Wij zijn van mening dat je Bitcoin en Ethereum gedurende een bullmarkt moet proberen te outperformen, zodat je later op een goed moment meer Bitcoin en Ethereum kan vergaren. Eén van de manieren waarop mensen proberen te outperformen in bullmarkets is door te investeren in tokens met een lage marktkapitalisatie. Bullmarkten zijn ‘risk-on’ markten, en geld stroomt over het algemeen van assets, zoals BTC en ETH naar beneden in het risicospectrum naar tokens met een lage cap.

Het is ook volkomen rationeel, BTC is al $ 1 biljoen waard, dus het zal moeilijk worden voor BTC om je die 100x te geven waar je van droomt. Want dan denk je wel verkeerd. Mensen die het gevoel hebben dat ze te laat zijn, zullen dit proberen goed te maken door te proberen een verborgen juweeltje te vinden met 1.000x potentieel, omdat ze FOMO voelen van het missen van BTC naar $60k of ETH naar $2.500.

Lage market cap tokens zijn tokens met een hoog risico. Dat veelbelovende project dat je vond met een fatsoenlijke community kan datgene zijn dat iedereen mist. Maar het is niet Bitcoin, met zijn 12 jaar aanhoudende kracht. Het is niet ETH, met zijn massaal groeiende toepassingslaag.

Hou er altijd rekening mee dat het niet even sterke fundamentals bezit als Bitcoin en Ethereum. Het is dus letterlijk gokken. Denk dan ook zo en gooi niet al je geld in deze small cap coins.

Dat is waarom een goede balans in je portfolio zo belangijk is voor succes

Doe je niet voor als de expert, want in deze markt zijn er slecht weinigen expert.

De meeste mensen onderschatten hoe sterk de cryptomarkt kan stijgen. Het kan veel hoger gaan dan iedereen denkt. Zoek op het internet en je zal overspoeld worden met “experten” die prijsvoorspellingen doen voor Bitcoin en andere crypto’s in 2021. Aangezien deze zogenaamde “voorspellingen” allemaal verschillen, en soms op niks gebaseerd zijn, raden wij jullie ten zeerste aan om dit soort ruis niet op te pikken. Elke YouTuber schreeuwt om aandacht zodat ze projecten, tegen betaling, die geen echte fundamenten of verdiensten hebben kunnen hypen en laten pompen.

En niet alleen dat, maar onvoorziene gebeurtenissen kunnen een enorme impact hebben op de prijs.

Zelfs crypto-media publicaties zullen hun toevlucht nemen tot click-baity koppen die geschikt zijn om zoveel mogelijk verkeer aan te trekken, zelfs als de inhoud in het artikel volledig afwezig is. ‘Topanalist’ in crypto is eigenlijk niet een titel die aan iedereen in deze industrie kan worden gegeven. We zijn allemaal deze industrie aan het ontdekken. Niemand staat aan de top, en niemand is in staat om echt een autoriteit te zijn over wat er hierna gebeurt.

Crypto YouTubers die de bullmarkt energie proberen aan te trekken moeten altijd meer bullish en meer opgewonden zijn dan hun youtube concurrentie, omdat aandacht schaars is, en de manier om meer engagement te winnen is om meer bullish te zijn dan alle andere.

Tot slot

Voorgaande argumenten (waarvan er nog meer zijn) lijken alsof wij bearish zijn op crypto, wat niet zo is. Wij zijn bearish op mensen die irrationeel handelen. Wij maken ons zorgen om mensen die hun mentale gezondheid vernietigen door fouten te herhalen. Er is een chronisch gebrek aan bewustzijn van hoe veel geluk een rol speelt in cryptocurrencies. Voordat je je laat meeslepen door “insider” info van anonieme Twitter-persoonlijkheden en faux-pundits op YouTube en crypto-nieuwssites, weet dan dat ze het verzinnen. Ze gooien stront tegen een muur en kijken wat blijft plakken.

Wij hebben ons eigen onderzoek over hoe de cryptoprijzen zullen evolueren, wat de timeframes zijn, en op basis daarvan handelen wij ook.

Knoop het volgende goed in je oren 

  • De meeste onder ons speculeren over de prijs of de waarde van een project maar het laatst waar ontwikkelaars aan denken is de prijs.
  • We zijn niet speciaal. We zijn niet slimmer dan de rest omdat we dit eerder ontdekten dan anderen.
  • We handelen niet rationeel op feiten op dit moment. We handelen op basis van emoties.
  • Crypto Nieuws en Youtube kanalen vergroten onze kennis niet altijd. Ze hersenspoelen ons tot een hype mentaliteit.
  • Regelmatig onze cryptokoers checken levert ons niets op. Het is junkie gedrag.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This