Leer de marktcyclussen van Bitcoin begrijpen!

by | Jan 29, 2021

Marktcycli zijn een natuurlijk verschijnsel in elke markt. Echter, omdat de cryptocurrency markt zo snel beweegt, zijn marktcycli vooral belangrijk om te begrijpen bij cryptocurrency specifiek. Hoewel sommige investeerders stabiliteit op lange termijn voorspellen, is het proces nog niet zo ver gevorderd.

Laten we eens kijken naar de zeer eenvoudige versie van wat een marktcyclus is.

Dit is één van de meest gebruikte infografieken over de stadia van een marktcyclus of fasen van een marktcyclus van wallstreecheatsheet.com

Wat zijn marktcycli?

De Nasdaq-cyclusDe laatste beroemde cycli dieptepunten vonden plaats rond de jaren 2000 en 2008. Dit waren de dot-com bubble en de vastgoed crash. Is de NASDAQ opnieuw dicht bij dit punt? De tijd zal het uitwijzen. Zoals je kan zien, markten nemen de trap naar boven en de lift naar beneden, dit geldt ook voor alle andere financiële markten, inclusief de cryptomarkten.

Wat verschilt tussen de conservatieve aandelenmarkten en de cryptomarkten, is de volatiliteit. Terwijl een scherpe dagelijkse beweging van de NASDAQ wordt beschouwd als 1-2%, kan Bitcoin, die wordt beschouwd als de meest stabiele cryptocurrency en de basisactiva, dagelijks meer dan 10% dalen (en 17% stijgen, en vice versa). En dit wordt beschouwd als normaal gedrag.

Fasen van een marktcyclus

Gebrek aan zorgvuldige overweging kan ervoor zorgen dat men gelooft dat dergelijke runs toevallig zijn. Toch is er een specifieke marktcyclus die de ontwikkeling van Bitcoin doorloopt. De cyclus draait om de hoogte- en dieptepunten en alles wat daartussen ligt. In dit artikel wordt alles over de Bitcoin-marktcyclus besproken.

Aan het eind moet je in staat zijn om te begrijpen hoe de marktcyclus werkt. Je zal de stadia van de marktcyclus begrijpen en ook weten hoe je deze kunt kapitaliseren.

1. Ongeloof

Ongeloof is de eerste fase na de volledige neergang van een markt. Mensen verliezen al hun hoop en geloof in de bestaande marktomstandigheden. De markt bevindt zich op het laagste punt in de huidige cyclus (zoals achteraf zal blijken). Hier begint de stabilisatie en consolidatie weer op gang te komen. Deze fase kan erg lang duren.

2. Hoop

Na enige tijd van uitgebreide groei, stellen de traders zich open voor een opleving. De markt vertoont positieve signalen voor een nieuwe bull run. Beleggers zijn echter nog steeds voorzichtig. Er worden kleine bedragen geïnvesteerd.

3. Optimisme

Aanhoudende marktstijging gedurende maanden verhoogt het vertrouwen van de traders. Ze beginnen comfortabeler te investeren in assets. Het asset trekt meer investeerders aan door de positieve vooruitzichten , wat leidt tot een veel kapitaal in de markt.

4. Geloof

Deze fase van wordt gedefinieerd als een van de eerste tekenen van een bull markt. De markt breidt zich uit naarmate beleggers nieuwe kansen zoeken.

5. Spanning

Op dit punt hebben de traders volledig geïnvesteerd in het asset. De bull run is al enige tijd gaande, en het lijkt erop dat er niets mis kan gaan. Dit is het beste moment om te zoeken naar alternatieve investeringen. De meeste traders verwachten echter niet dat er iets mis kan gaan. Alles loopt op rolletjes. Het is belangrijk om je enthousiasme op peil te houden, want overprikkeling is een duidelijk teken dat je een positie moet sluiten.

6. Euforie

De aanhoudende bull run bereikt zijn hoogtepunt. Dit is het punt waarop iedereen een stuk van zijn opbrengst wil hebben. In deze fase van de bull run springt ook het “stupid money” op de trein, dit soort geld is het eerste geld dat uit de markt gaat. In dit stadium maakt het slimme geld winst in de hele parabolische beweging. De pers wordt net als andere investeerders opgewonden. Sommige mensen zouden zelfs andere assets verlaten om hierin te investeren.

7. Ontevredenheid

De eerste tekenen die wijzen op een stop van de bull run. De meeste traders hebben echter te veel geïnvesteerd om enige andere optie te overwegen, behalve een stijging. Ze gaan er uiteindelijk van uit dat het een langzame run is voordat de stijging weer normaal wordt.

8. Angst

Eindelijk wordt men zich ervan bewust dat deze bull run niet eeuwig kan doorgaan. De mensen zien dat de markt omkeert, en dat ze waarde en geld verliezen. De angst om geld te verliezen zorgt ervoor dat handelaren de realisatie van een verlies uitstellen, wat dan in veel grotere verliezen uitmondt.

9. Ontkenning

De handelaren hebben de effecten van de daling al gevoeld. Alles daalt snel. De handelaren hopen echter nog steeds op een marktcorrectie. Ze zijn geneigd te geloven dat ze niet aan de verkeerde kant van de markt staan.

10. Paniek

Na de ontkenning van de marktsituatie, stellen de traders zich plotseling open voor de realiteit. De bear run is de realiteit, en verliezen zijn onvermijdelijk. De traders willen niet alles verliezen. Ze verkopen uiteindelijk uit angst.

11. Capitulatie

Sommigen zijn geneigd te geloven dat de markt nog steeds te redden valt. Na verloop van tijd realiseren ze zich dat ze veel verliezen als ze hun coins langer vasthouden. Ze verkopen, omdat ze denken dat het een vrije val is.

12. Depressie

Op dit punt geven de traders niet meer om de markten. Ze hebben alle hoop in de markten verloren. Het is echter ook het punt waarin de markt zich begint te herstellen om vanaf fase 1 opnieuw te beginnen. De depressiefase kan een langere periode duren.

 

Wat maakt een cyclus zo belangrijk en waarom is dit essentieel voor de cryptomarkt specifiek?

Is een cyclus over het algemeen positief? Ja, zeker. Dit is natuurlijk en moet gebeuren. Het gevoel van euforie heeft de blockchainruimte opgeblazen. De depressie heeft veel onnodige projecten gedood en het heeft ruimte gecreëerd voor de sterkere projecten die het overleeft hebben.

De beste benadering van beleggen in de marktcyclus

Aangezien de markten van bear tot bull cyclussen leven, geloven we dat het noodzakelijk is om een “herstel” te ervaren. Het is onwaarschijnlijk dat de markten een echte bullmarkt zullen betreden totdat de verliezen van de vorige bearmarkt zijn hersteld. De fase van optimisme/geloof kan gezien worden als het beginpunt van een nieuwe bullmarkt. Over het algemeen kan men kopen wanneer de markt zwak is (gevoelens van woede, depressie of ongeloof) of tijdens een periode van depressie of accumulatie (d.w.z. medio 2014 tot 2015 was een lange accumulatieperiode van ongeveer 300 dollar), en verkopen wanneer de markt sterk is (gevoelens van optimisme, geloof of euforie).

Kijk uit, want marktcycli volgen niet precies dit patroon. In sommige extreme markten herstelt de bearmarkt nooit volledig voordat deze in een diepere bearmarkt terechtkomt.

Samengevat

Het hele systeem kan in het kort worden samengevat als accumulatie, hebzucht, distributie, angst, herhaling.

Als je alle emoties eruit zou kunnen halen en het elke keer correct zou aanpakken, dan zou je alleen maar onderaan kopen (accumuleren), de golf omhoog meerijden, verkopen tijdens de distributie, en de markt verlaten of shorten in de weg naar beneden.

Zo eenvoudig is het eigenlijk. De duur van de cyclus is niet belangrijk. Of het nu weken, maanden of jaren duurt. De cyclus blijft hetzelfde en het concept blijft hetzelfde.

Het concept is dat menselijke emoties en marktmechanismen bubble- en bustecycli creëren die “marktcycli” worden genoemd.

Met andere woorden, een marktcyclus is een natuurlijk golfachtig patroon dat ontstaat in assets doorheen de tijd, dit doordat mensen speculeren en reageren op de bijbehorende emotionele toestanden en grafiekpatronen die ontstaan op massaschaal.

Waar zitten we nu?

Bitcoin lijkt op dit moment in het stadium van de geloofscyclus te zitten. De meeste handelaren hadden niet gedacht dat het tegen de dalende traditionele economie in zou gaan. Na een duurzame waardestijging zijn ze gaan hopen dat het de crisis zou verslaan.

Daarna wilden ze het als de beste alternatieve investering. Voorlopig vertrouwen ze erop dat de munt uit elke marktkwestie zal stuiteren.

Bitcoin marktcyclus en halving 

De Bitcoin halving blijkt één van de belangrijkste crypto-events te zijn. De gebeurtenis verstoort de markt doordat het marktaanbod wordt gereduceerd (1800 Bitcoin naar 900 Bitcoins). De reductie in het aanbod met een vergelijkbare vraag leidt tot een stijging van de prijs. Het gebeurt echter niet onmiddellijk.

De periode tussen de opeenvolgende Bitcoin halvings is het begin en het einde van elke marktcyclus. De meeste traders nemen de tijd om een verandering in de reductie van Bitcoin na de halving op te merken en te onderzoeken.

De traders zijn geneigd om de coins te verzamelen via de crypto beurzen en andere aankopen.

Na een bepaalde tijd wordt het aanbod steeds kleiner. Tegen die tijd zullen de prijzen stijgen en hopen traders het beste uit de coin te halen. De trends zetten zich voort totdat deze een hoogtepunt bereikt in de weerstand. Het weerstandsniveau is waar Bitcoin zich stabiliseert. Als de vraag aanhoudt, dan schiet de waarde omhoog. Wanneer dit niveau overschreden wordt, zal Bitcoins prijactie niet vertragen tot de piek.

Eén van de memorabele Bitcoin marktcycli deed zich voor na de halvering van 2016. Bitcoin creëerde toen een groeipatroon dat we nooit eerder hadden gezien. Tegen het einde van 2018 werd hij verhandeld voor ongeveer $20.000.

Bitcoin Halving 2020

Bitcoin ging na de bull run van 2018 in een neerwaartse spiraal. Hij bereikte in maart 2020 een dieptepunt van 3.000 dollar. De meeste mensen schrijven de daling toe aan de gevolgen van de coronapandemie. Toch maakt het nog steeds deel uit van de cyclus. De cyclus houdt rekening met alle externe factoren die de coin kunnen beïnvloeden. Wat er ook gebeurt, de coin moet gedurende de hele cyclus zijn vorm behouden.

Dus… Bitcoin kopen bij een halving, en verkopen bij de volgende halving, is tot nu toe steeds winstgevend geweest. De volgende halving van Bitcoin start altijd aan een hogere waarde dan de vorige. Iedereen die niet door de hierboven vemelde cyclus wil gaan, kan dit gebruiken om op terug te vallen. Bijvoorbeeld, de Bitcoin halving van 2020 zat rond de $9000 terwij die in 2016 rond $664 zat.

Wat gebeurt er als de halving eindigt?

Terwijl de halvering de bewegende kracht achter de cyclus is, zal het niet eeuwig duren. Bitcoin heeft een maximum aanbod van 21 miljoen. Op dit moment zijn er al ongeveer 18,5 miljoen van de coins gemined. Dat betekent dat er een tijd zal komen dat halving niet meer zal plaatsvinden. Voorlopig is dit nog ver weg. Experten zeggen dat dit rond het  jaar 2140 zou plaatsvinden.

De meeste projecties laten zien dat Bitcoin tegen die tijd gestabiliseerd zou zijn. Hoe meer de mining reward naar beneden gaat, hoe minder lucratief het wordt.

Miners zijn echter essentieel voor de veiligheid van de blockchain. Ze controleren elke transactie om fraude te voorkomen.

Om te kunnen blijven werken aan de blockchain, zullen traders andere voordelen vinden. De meest waarschijnlijke is de transactievergoeding.

Met miners die afhankelijk zijn van vergoedingen, zou er geen gecustomiseerde vermindering van het aanbod zijn. De Bitcoin marktcyclus zou tegen die tijd vergelijkbaar kunnen zijn met die van de fiatvaluta’s.

Het draait vooral om emoties!

Het begrijpen van de marktcycli is slechts de helft van wat je nodig hebt voor succesvolle cryptotrading.
De eerste hindernis is emotionele controle. Je bent menselijk en onder druk staan is een deel daarvan. Je hebt altijd de neiging om mee te bewegen met de massa.

De whale traders beheersen de kunst om anderen hun emoties aan te tasten. Ze kunnen een marktdaling creëren die andere traders uiteindelijk volgen. Uiteindelijk kopen ze de assets tegen lagere prijzen om op die manier aan accumulatie te doen.

De marktcyclus helpt je te vertrouwen op data in plaats van op emoties. Stabiele emoties helpen ook om kalm te blijven, zelfs op verliesgevende momenten.

Zodra je je emoties onder controle hebt, is de tweede stap om meer te weten te komen. Overweeg om te leren van de andere succesvolle traders. Onderzoek marktbewegingen, uit andere onderzoeken en studies.

Vergeet niet dat marktcycli kunnen eindigen. Niet elk onderdeel blijft voor eeuwig duren. Je moet weten waar de markt zich bevindt in de cyclus, daarvoor kunnen de beschreven emoties van hierboven goed dienen als referentiepunt.

Tot slot

Verder kan men dit concept in een paar verschillende richtingen uitrekken om andere aspecten van markten te bespreken/begrijpen. Maar hoe dan ook, dit is het basisconcept. Dat wil zeggen, de markt gaat in cycli.

Nogmaals, wij willen je waarschuwen dat het weten hiervan het halve werk is. Eigenlijk is het maken van goede beleggingskeuzes op basis van al deze informatie veel moeilijker dan het allemaal conceptueel te weten, omdat je menselijk bent, en dus zul je worden blootgesteld aan de druk om hoog te kopen en laag te verkopen.

Met die inleiding behandeld, zouden wij je nogmaals willen aansporen om te leren door het bestuderen van het werk van anderen.

Een tip die we kunnen geven – Accumuleer als iedereen triest en bang is, distribueer (verkoop) als iedereen blij en hebzuchtig is, gebruik geen kredietspeculaties aan de top (tenzij je de markt short), en wees dan klaar om wat solden te doen als er een fake out plaatsvindt en alles ineens de andere kant op gaat.

Hoe meer je de cyclussen en de bewegingen van de cryptocurrency in de gaten houdt, hoe minder stress het je zal geven wanneer je 50% van je geld verliest (op papier). Of, beter nog, hoe groter de procentuele kans is dat je merkt dat we ons in een duidelijke accumulatie- of distributiecyclus bevinden en dat je daar vervolgens op inspeelt.

Conclusie

Belangrijke stappen om de marktcycli te begrijpen

  • Marktcycli zijn een natuurlijke zaak, accepteer het.
  • Snijd emoties af, want die kunnen je ergste vijand worden.
  • Zoek naar zowel positieve als negatieve katalysatoren die een nieuwe fase kunnen uitlokken.
  • Het is moeilijk om een exact begin- en eindpunt te bepalen.
  • Marktcycli helpen analisten om betere beslissingen te nemen.
  • Koop laag, verkoop hoog. Zo simpel is het.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This