Tokenomics onder de loep!

by | Oct 5, 2021

De volwassenwording van de hele cryptomarkt heeft in deze cyclus plaatsgevonden, waarbij de beleggingscategorie de leeftijd van volwassenheid heeft bereikt. Dit is de enige waardecreërende asset class buiten het traditionele, inefficiënte, en oude financiële systeem. Crypto assets hebben een ongeëvenaarde gebruikersprivacy, decentralisatie, geen tussenpersonen, en ze kunnen niet worden gecensureerd of afgesloten.

 

We hebben al veel mensen zien voorbijkomen die vertellen dat ze hebben geïnvesteerd in altcoins die erg goedkoop zijn of onder de $1 liggen. Nu, dit is de verkeerde manier om naar deze assets te kijken. De echte vraag gaat over de waarde in deze assets en waarom zijn sommige crypto assets waardevoller dan andere? Het korte antwoord is Token Economics of Tokenomics zoals de populaire industrieterm zich heeft gevestigd. Tokenomics is de verzameling van metrieken die de kwaliteit van het asset bepalen.

Hoewel er andere factoren zijn zoals de use case, adoptie, het team achter het project, enz. die de waarde bepalen, zullen we ons in dit artikel richten op een belangrijk tokenomic-vector. Dit is belangrijk om te begrijpen bij het doorlichten van een cryptocurrency of token en na te gaan of hun waarde zinvol is. De markt voor crypto assets is net zo datagedreven als elke andere asset class met zijn eigen fundamentals, technicals, media hype, en FUD-factoren. 

Inflatie vs deflatie. 

Als het gaat om tokenomics zijn inflatie/deflatie mechanismen en het totale aanbod iets om in de gaten te houden. Wat fiat betreft, is inflatie de reden waarom je ouders minder betaalden voor een bouwgrond dan jij (te veel geld drukken doet het werk).

Toch is dit niet iets wat je ziet bij cryptocurrencies. Er is een aftoppingslimiet van tokens die ooit gecreëerd kunnen worden (max supply). Niet-geïnflateerde cryptocurrencies, zoals Dogecoin, zonder maximum aanbod zullen hun coins blijven drukken tot het einde der tijden, net als fiat currencies. In dit geval kan het zijn dat je tokens plotseling waarde verliezen omdat extra coins de markt beginnen te overspoelen.

Dogecoin is een van de grootste assets volgens marktkapitalisatie, maar met een extreem lage prijs in vergelijking met anderen, Yearn Finance (YFI) is bijna net zo duur of meer dan BTC vanwege zijn kleine aanbod. Het is gemakkelijker voor iets als YFI om meer in prijs te groeien gezien zijn basis marktkapitalisatie van $1,7 miljard in vergelijking met $36 miljard marktkapitalisatie voor Dogecoin. De marktkapitalisatie van een coin is een belangrijkere metriek om te analyseren dan de werkelijke prijs in dollars.

Market Cap = aantal coins in omloop X huidige prijs

De sleutelzin hier is “in circulation”. Bijna elk project heeft coins of tokens die niet in circulation zijn omdat ze gelocked zijn of nog gemined moeten worden.

Coinmarketcap.com is een goede bron om marktkapitalisatie en circulatiemetriek te onderzoeken. Een snelle waarschuwing, de circulating supply en prijswaarderingen op tracking websites zijn soms onnauwkeurig, maar genoeg om een idee te krijgen. De block explorers van elk project leveren de meest actuele cijfers.

En daarbuiten is inflatie niet noodzakelijkerwijs een probleem, zolang het laag is (net in het geval van Ethereum waar het inflatiepercentage met de jaren lager wordt), en zolang je niet van plan bent om te wachten met verkopen tot je met pensioen gaat, zal het niet echt een probleem vormen.

Het is ook belangrijk te vermelden dat inflatie door veel projecten wordt gebruikt om netwerkdeelname te stimuleren. In het algemeen wordt inflatie gebruikt door Proof of Stake crypto’s om validators en delegators op hun netwerk te stimuleren. Inflatie wordt ook gebruikt om liquiditeitsverschaffers en yield farmers te belonen met DeFi-tokens.

Het soort agressieve tokeninflatie dat wordt gebruikt om liquiditeitsaanbieders in veel Defi-protocollen te betalen, zal echter waarschijnlijk in de eerste plaats verschillende problemen veroorzaken. Met deze tokens is het het beste om de wijze woorden van de bedenker van finance te volgen: “Koop het niet, verdien het!”.

Langs de andere kant, om het inflatieprobleem te bestrijden dat ook fiat te gronde richt, is de toepassing van deflatoire modellen van vitaal belang. Het opwekken van schaarste door het verbranden of verminderen van de hoeveelheid geproduceerde coins, is nuttig om de waarde van het token op te drijven, ervan uitgaande dat de vraag constant blijft.

Dus zelfs als de vraag naar Bitcoin niet toeneemt (vrij onwaarschijnlijk voor het digitale goud), zal de prijs uiteindelijk stijgen omdat het aanbod blijft afnemen. En erger nog, hoeveel private keys zijn oninbaar geworden? Hoeveel mensen worden daarom aangemoedigd om hun BTC vast te houden?

Laten we nu de advocaat van de duivel spelen. In het geval van een continu beperkte productie van coins, worden gebruikers aangemoedigd om coins te hamsteren, niet om ze uit te geven. Wacht eens even, is het echt een valuta of een handelsartikel? Als we het hebben over Bitcoin als betaalmiddel, ja, dan is het enigszins een probleem.

Maar het echte probleem ligt hier niet. In Proof of Work cryptocurrencies, zoals Bitcoin, worden de miners betaald via het inflatieproces van mining. De BTC-beloningen nemen echter in de loop van de tijd af, zodat miners minder zullen worden aangemoedigd om deel te nemen omdat de vergoedingen volledig zullen bestaan uit transactiekosten, waardoor mining onhoudbaar wordt. In het ergste geval ontstaat de situatie van de Tragedy of Commons, waarbij miners handelen vanuit hun economisch belang, op een manier die niet ten goede komt aan het netwerk.

Toelevering distributie.

De toeleveringsdistributie kan afgeleid uit hierboven dus ook een belangrijke invloed hebben op de coinprijzen, de groei en de levensduur. Toeleveringsdistributies van toepassing op pre-mined coins en verwijst naar het toewijzingsschema van maanden of jaren.

Het is gebruikelijk voor projecten met een pre-mining configuratie om een bepaald percentage van hun tokens vast te zetten, en deze geleidelijk vrij te geven na verloop van tijd, waardoor het vertrouwen van de coin-houders toeneemt dat de markt niet zal worden overspoeld door particuliere investeerders, venture capitalists of dat het team de prijzen zal beïnvloeden. Distributieschema’s met aanzienlijke rafels, d.w.z. een enorm percentage dat op regelmatige tijdstippen wordt verworven, zijn dodelijk voor de coinprijs wanneer mensen hun deel verkopen; meestal zijn deze distributieschema’s logisch en vinden ze over vele jaren plaats.

Besteed in het bijzonder aandacht aan het vooraf in rekening brengen van wachttijden, volumes, rafels, eigendomsverhoudingen, en bevoorradingsmijlpalen die van invloed zijn op het aanbod.

Tot slot

Elk crypto-asset, of het nu gaat om een coin, commodity of token, heeft zijn eigen voor- en nadelen. De cryptocommodities als Bitcoin & Ethereum kunnen beleggingen zijn die winstgevender zijn, maar hebben ook een hoger regelgevingsrisico.

De winsten op tokens zijn vaak van korte duur, omdat veel van deze tokens niet gebouwd zijn om langer dan een paar jaar mee te gaan. Cryptocommodities hebben een langere levensduur omdat ze grotere ecosystemen en DApps ondersteunen met een op adoptie gebaseerde waardestijging.

Tokenomics staan in de kinderschoenen, het is een snel evoluerende ruimte met meer complexe projecten, assets en modellen die elke dag worden ontwikkeld. Het is niet de lage prijs van een bepaald crypto-asset dat het aantrekkelijk maakt, het zijn de Tokenomics.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This