Volg de geldstroom en je zal versteld staan waar je eindigt

by | Mar 23, 2021

Als ik eerlijk ben, dan begint hier alles mee….. In dit artikel gaan we uiteenzetten hoe de ‘money flow’ op de cryptomarkt plaatsvindt en hoe het in de toekomst zou moeten evolueren. Als je relatief nieuw bent met Bitcoin en beter wilt leren begrijpen hoe het sentimentsgevoel van een investeerder in de markt evolueert doorheen de tijd en hoe ze op elkaar inspelen, raad ik je ten zeerste aan dit te lezen. Het begrijpen van de ongecoördineerde dans tussen investeerders, whales en institutionele spelers is een belangrijke stap op weg naar een comfortabele aankoop van Bitcoin. En zeker als dit een asset is dat je voor de lange termijn wilt vasthouden.

Als je al lang met Bitcoin werkt en denkt dat je deze ongecoördineerde dans al redelijk goed begrijpt, raad ik je toch ook aan om dit stuk te lezen. Het moeilijkste aspect om op dit moment te begrijpen is waar we zitten in de Bitcoin cyclus, het is een heel abstract gegeven en je moet met veel factoren rekening houden. De money flow is hier één van. Geld in de cryptomarkt stroomt op een voorspelbare cyclische manier. De reden dat geld op deze manier stroomt, is omdat deze bewegingen worden ondersteund door de menselijke psychologie.

Wij gaan hier vandaag duidelijkheid in scheppen door de emoties van beleggers te bespreken gedurende het zogenaamde crypto flow model en welke implicaties deze bewegingen kunnen hebben voor uw crypto-investering en portfolio. Maak je hoofd dus maar leeg want het wordt “ne pittige”.

Aahja…. het doet er niet toe wat wij denken. Bekijk het zelf maar eens en kom tot je eigen conclusie. Misschien is dit wel het belangrijkste en zal het helpen bij het timen van belangrijke momenten in je beleggingsaanpak, zoals wanneer je jouw portfolio moet consolideren naar Bitcoin, wanneer je moet diversifiëren naar bepaalde soorten assets, of wanneer je de cryptomarkten helemaal moet verlaten en jouw cashpositie moet behouden.

Laten we dit model een naam geven – CFM (crypto flow model)

Het is logisch dat de Bitcoin-cyclus grotendeels afhangt van de altcoinmarkt en uiteraard maakt dit ook deel uit van het CFM-model, dat aangeeft dat er een reeks kapitaalstromen zijn die zich met een zekere mate van betrouwbaarheid voordoen in de gehele cryptoruimte.

De kapitaalstroom ziet er als volgt uit:

De eerste grote stap die investeerders maken is hun fiat verplaatsen naar het mooie crypto-universum. Mits de meeste crypto newbies enkel Bitcoin kennen of hier het meeste vertrouwen in hebben, is dit ook het eerste waar hun zuurverdiende geld ingaat. Dit is puur psychologisch om geleidelijk aan meer vertrouwen te krijgen in de cryptomarkt. Herken je jezelf hier al in?

Doordat fiat zich continu verplaatst naar Bitcoin (als gevolg van de toenemende adoptie), stijgt uiteraard ook de marktkapitalisatie. Naarmate dat Bitcoin hogerop klimt, krijgen meer en meer investeerders het benauwd omdat ze niet weten waar de Bitcoin-cyclus zich bevindt? Met als gevolg dat beleggers hun Bitcoins liquideren en terug in fiat gaan om vervolgens alternatieve beleggingen te zoeken in de altcoinmarkt. Logisch toch? In praktijk is het iets minder eenvoudig om te herkennen en dat weten we allemaal.

Daarnaast springen er ook meer en meer beleggers aan boord. Een belangrijke reden om kapitaal te verplaatsen van Bitcoin zou FOMO kunnen zijn, een duidelijk signaal dat een prijsrally zijn beste tijd heeft gehad.

Zodra de Bitcoin-hype voorbij is, is het tijd voor de alts om te floreren. Het echt altcoin seizoen heeft in 2017 ongeveer 50 dagen geduurd. Degenen die kapitaal van Bitcoin naar altcoins verplaatsen omdat de dominantie van altcoins ten opzichte van Bitcoin toeneemt, kunnen aanzienlijke winsten hebben gemaakt. Als het altcoin seizoen eenzelfde soort FOMO begint te ervaren, kunnen beleggers hun kapitaal opnieuw converteren naar Bitcoin omdat de altcoin dominantie afneemt en inspringen op de stijgende Bitcoin-prijs en zijn groeiende dominantie. Uiteindelijk, nadat er winst is gemaakt en de cryptomarkt tot rust is gekomen, wordt het geld terug overgeheveld naar fiat om elders opnieuw te worden geïnvesteerd.

Daarom blijft de Bitcoin dominantie zeer waardevol en essentieel bij de bepaling van het marktsentiment!

Hoe past de Bitcoin dominantie nu in het CFM-model?

Vanuit het perspectief van de belegger is het volgende belangrijk om in de gaten te houden:

  1. Bitcoin dominantie stijgt als altcoin dominantie daalt, met als gevolg dat de altcoins worden leeggezogen ten opzichte van Bitcoin.
  2. De Bitcoin dominantie neemt af naarmate de altcoin dominantie toeneemt en de altcoins tanken of nemen in waarde toe ten opzichte van Bitcoin.
  3. Deze relatie ontstaat doordat beleggers ofwel uit Bitcoin stappen en daarom op zoek gaan naar alternatieve beleggingsoplossingen, ofwel het gevoel hebben dat de markt zal crashen en elders meer Bitcoins trachten te accumuleren.

Als een belegger Bitcoin wil accumuleren in plaats van dollars, kan hij de waarde van zijn Bitcoin behouden door zijn kapitaal te verplaatsen naar altcoins. Omgekeerd, als ze dollars willen accumuleren, gebeurt het overbrengen van Bitcoin om terug te keren naar fiat.

Het crypto flow model

Zoals hierboven beschreven, begint de cyclus met fiat. Zonder geld is er uiteraard geen investering mogelijk, vrij logisch… 

De typische cryptocurrency-investering begint met…

Ja!! Uiteraard “den Bitcoin”

Dit is puur omdat de media enkel over Bitcoin schrijft en omdat wij als mensen, of de meesten toch, kuddegedrag vertonen. ‘Money see, monkey do.’

Buiten dit aspect is Bitcoin ook gewoon het meest duurzame crypto-asset en hierdoor ook het minst risicovol. Dus eigenlijk zonder dat de meeste newbies het zelf beseffen doen ze één van de veiligste investeringen binnen de cryptoruimte. Naarmate meer en meer beleggers een deel van hun inkomen of spaargeld in Bitcoin steken, zal de prijs van het asset stijgen.

Wanneer investeerders hun portfolio zien stijgen aan percentages die ze voorheen niet gezien hebben, gaan ze beslissingen nemen om winsten af te nemen en hoe ze het opnieuw kunnen opbouwen. Onvermijdelijk staan ze voor de beslissing of ze simpelweg meer Bitcoin gaan kopen… maar dat is meestal niet het geval want ‘den Bitcoin staat te hoog’, dus ze gaan opzoek naar de alternatieven.

Deze coins, die een alternatief zijn voor Bitcoin (d.w.z. “altcoins”), worden waarschijnlijk aangeboden op dezelfde exchange waar de investeerder zijn Bitcoin heeft gekocht.

Naarmate een investeerder langer in de cryptomarkt zit, krijgt hij een soort verlangen naar hoge rendementen, meer nog, het wordt een gewoonte en dat is juist niet goed. Daarom proberen ze hun fondsen te diversifiëren in altcoins, zoals Ethereum.

Ethereum is dan ook weer de bekendste altcoin omdat hij op nummer twee staat en daarom vaak de volgende logische keuze is om het portfolio uit te bouwen. En hoewel Ethereum inmiddels een gevestigd platform is, is het qua marktkapitalisatie nog steeds een kleinere cryptocurrency vergeleken met Bitcoin. Theoretisch gezien houdt een investering in Ethereum meer risico in dan een investering in Bitcoin. Maar, aan de andere kant kan Ethereum een hoger rendement opleveren dan Bitcoin.

Conclusie

Dit sentiment bij de investeerder is dus een deel van het cypto flow model omdat ze op een bepaald moment neigen naar hogere rendementen en dus bereid zijn om meer risico te nemen. Laten we zeggen dat FOMO snel de bovenhand kan nemen, en dan volgt hebzucht, het is nooit genoeg.

Eén belangrijke tip

Stel nooit een prijs voorop, want dat kan je veel geld kosten.

Op een bepaald moment in de cyclus gaan we over naar de mid-cap altcoins

Dit zijn grotendeels allemaal coins die op het Ethereum netwerk zijn gebouwd en over het algemeen bestempeld worden als zijnde ERC-20 tokens. Hierdoor is Ethereum ook een katalysator voor een eventuele altcoin bull-markt. Als Ethereum een move opwaarts doet, volgen meestal de altcoins wat later met hun move. Dus een korte conclusie tot hiertoe, Ethereum en Bitcoin in het oog houden is de opdracht!

Wanneer Ethereum in prijs stijgt, stijgen de prijzen van kleinere altcoins kort daarna. Voor de gemiddelde investeerder zijn deze altcoins meestal onbekend of nietszeggend, voor ons echter niet (inlusief jullie, de motor van TradePremium en drijfveer om dit soort artikels te maken). Omdat deze zogenaamde hidden gems niet vaak in de spotlight komen door onvoldoende naambekendheid kijken de meeste mensen puur psychologisch enkel naar de top 100.

Maar wat is dan wel weer het voordeel van deze mid-caps en hidden gems? Het voordeel is zelfs zeer groot, ze hebben een veel kleinere marktkapitalisatie dan een Cardano of een Litecoin. Hierdoor is de maalfactor veel groter, het enige wat ze nodig hebben is momentum en publicaties door media of news outlets. Het komt dus zoals altijd gewoon neer op gebruikerseffect.

Conclusie

Een veel hogere return on investment (ROI), maar tegelijkertijd een veel hoger risico dan de grotere altcoins.

Wat voor beesten zijn die ‘hidden gems’ in godsnaam?

Definitie – “Hidden gems” is een uitdrukking waarmee iets wordt bedoeld dat buitengewoon voortreffelijk is en waarvan wellicht niet veel mensen op de hoogte zijn.

Zoals ik hierboven al beschreef, zijn deze small cap coins of hidden gems zeer risicodragend en moet je ze ook alloceren naargelang de risicofactor. En ja, meestal rallyen deze coins pas op het laatste van ons crypto flow model, en niet zo maar rallyen.

Omdat ze zo een lage marktkapitalisatie hebben en een groter risico inhouden, hebben dit soort altcoins ook de neiging om een veelvoud van de winsten die Bitcoin of Ethereum biedt te verwezenlijk. Zoals maal 10, maal 100 of in extreme gevallen, zelfs maal 1000. Daarom dat fundamentele analyse zo belangrijk is, je kan je slaagkansen beter leren inschatten.

En uiteindelijk…

Zetten ze deze winsten terug om in Bitcoin of fiat. 

De laatste fase dieper besproken

Wanneer investeerders exponentiële rally’s doormaken (wat cryptobeleggers een veelvoud oplevert op hun eigen inleg), gaat dit soort euforie-gestimuleerde druk vanuit de koopzijde vooraf aan één van twee dingen:

Geld stroomt terug naar Bitcoin of geld stroomt terug naar fiat.

Wanneer geld naar stablecoins of fiat stroomt dan zit er meestal een correctieperiode aan te komen, omdat dit het moment in de cyclus is waarop beleggers hun winsten veiligstellen en het risico van hun crypto-investeringen volledig afbouwen, waardoor de assetprijzen crashen.

Soms stroomt dit geld echter weer terug in Bitcoin, waardoor de uptrend verder wordt aangewakkerd en er weer een geldstroom op gang komt naar large caps, mid-caps en small caps/hidden gems. Vooral tijdens bullmarkten ervaren cryptocurrencies een handvol micro-geldstroomcycli binnen een grotere, macro-geldstroomcyclus alvorens ze een correctieperiode op de markt doormaken waarin geld uit de markt stroomt en uiteindelijk in fiat gaat.

Deze uiteenzetting geeft je een goed beeld hoe de markt zicht doorgaans in een cyclus beweegt en kan van onschatbare waarde zijn voor je investering. Dit is enkel nuttig wanneer je kan herkennen in welke fase we zitten.  

Bijkomend

Bitcoin geniet sinds midden maart 2020 van een nieuwe bullmarkt. Corona heeft dit uiteindelijk op gang getrokken doordat er een mooie prijsbodem werd ontwikkeld en nieuwe investeerders mooi koopopportuniteiten zagen.

En tijdens Bitcoin’s uptrends was Ethereum in staat om dit voorbeeld te volgen tot en met februari. Het was vooral tijdens de consolidatie van de Bitcoin-prijs dat Ethereum in staat was om zijn achterstand op Bitcoin te compenseren en zijn achterstand in te halen, om vervolgens zelf een consolidatiebereik te vormen.

Het was ook tijdens Ethereum’s prijsconsolidatie dat ETH opdook als de leider voor de altcoin markt, en de geldstroom naar kleinere altcoins bevorderde.

Doordat Bitcoin uit zijn zijwaartse range brak, is Ethereum achtergebleven, met als gevolg dat de altcoin markt ook min of meer achterblijft

Begrijpen hoe geld in de cryptomarkt op een bepaald moment stroomt is een nuttige vaardigheid, omdat het je zal helpen bepalen wanneer je je blootstelling aan welk type crypto-asset moet verhogen, wanneer je je blootstelling aan altcoins moet verhogen of je risico’s volledig moet verlagen, evenals wanneer je alleen Bitcoin moet aanhouden en wanneer je je crypto helemaal moet afbouwen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This