Waarom kijken wij naar de Bitcoin dominantie?

by | Mar 2, 2021

Misschien heeft u de term Bitcoin dominantie meerdere malen gehoord van professionele traders. Wat betekent het? Het is vrij eenvoudig.

Hoe wordt de Bitcoin Dominantie berekend? 

Als u het totale marktkapitaal van Bitcoin deelt door het totale marktkapitaal van alle cryptocurrencies en de waarde vermenigvuldigt met 100, krijgt u de Bitcoin dominantie.

U kunt de dominantie van elke coin vinden door dezelfde procedure te volgen. Op het moment van schrijven van het artikel staat de BTC-dominantie op 61%. De ETH-dominantie ligt op 11% en de Tether-dominantie op 2.5%. Een val uit deze zone zal goed zijn voor altcoins.

Hoewel er duizenden verschillende valuta’s zijn, is de Bitcoin dominantie het grootste deel van de afgelopen tien jaar boven de 50% geweest.

Wat gebeurt er als de dominantie afneemt of toeneemt?

Wanneer de BTC-dominantie toeneemt, betekent dit dat de vraag naar BTC toeneemt en die voor altcoins afneemt. Wanneer de BTC-dominantie afneemt, betekent dit dat de vraag naar altcoins toeneemt en die naar BTC afneemt.

Wanneer de BTC-dominantie toeneemt, betekent dit dat beleggers in crypto op zoek zijn naar een minder volatiele en veiligere investering. Het is vergelijkbaar met het kopen van A-lijst aandelen of YEN in forex of goud in grondstoffen. Tijdens de marktonzekerheid verschuiven beleggers naar minder volatiele en zeer liquide assets, zoals BTC in plaats van te investeren in altcoins met een lage liquiditeit en marktcap.

Er zijn meerdere redenen voor de hoge dominantie van BTC, waaronder:

  • De eerste cryptocurrency
  • Genoteerd op alle exchanges
  • Volledig gedecentraliseerd
  • Extreme media-aandacht, enz.

Wanneer de BTC-dominantie afneemt, geeft dit het begin van het alt-seizoen aan. Het is een indicatie dat de winst uit de prijsstijging van BTC nu zal worden gebruikt om altcoins te kopen. Een dalende BTC-dominantie is een goed teken voor altcoins.

Altcoins hebben een veel grotere kans op exponentiële winsten, gezien de lage liquiditeit en de hoge volatiliteit in vergelijking met BTC.

Om een voorbeeld te geven: het is veel waarschijnlijker dat een altcoin zoals BAND in een veel korter tijdsbestek van 5 USD naar 15 USD springt dan dat BTC in hetzelfde tijdsbestek van 10.000 USD naar 30.000 USD springt.

De geschiedenis van de Bitcoin dominantie

Sinds de introductie van 10 extra cryptocurrencies is de BTC-dominantie meestal meer dan 50% in termen van marktdominantie. Tot november 2014 bedroeg de BTC-dominantie meer dan 90%. Na de introductie van XRP begon de dominantie te dalen en bereikte het de 78% aangezien de XRP-dominantie 13% bedroeg tijdens het eerste altcoinseizoen.

De BTC-dominantie groeide terug tot 90% in het begin van 2016 totdat ETH 13% van de marktkapitalisatie overnam waardoor de BTC-dominantie terugviel naar 70% en vervolgens opnieuw begon te stijgen.

De grote daling van de BTC-dominantie was midden 2017 toen Ether extreem populair was en het begon toen te lijken alsof het BTC kon onttronen. De BTC-dominantie daalde tot 38%, terwijl de ETH-dominantie in juni 2017 een piek bereikte van 31%. In deze periode zagen we enorme winsten in vele altcoins en dit was één van de meest euforische tijdperken van zowel altcoins als BTC.

We zagen BTC zijn all-time high prijs van $20.000 bereiken, maar ook veel altcoins bereikten hun all-time high. En toen… toen begon de “cryptowinter” (januari 2018). We zagen veel coins meer dan 10x doen in een korte tijdsspanne, die ook bekend stond als het tijdperk van de “ICO’s”. Tijdens deze massale altcoin rally viel de BTC-dominantie terug tot een absoluut dieptepunt van 32%.

Dominance

Conclusie

Bitcoin dominantie is dus een uiterst belangrijke parameter voor traders en investeerders.

Het geeft het begin of het einde aan van het altcoinseizoen weer. Hier is een samenvatting in tabelvorm van de relatie tussen de dominantie van BTC, de prijs van BTC en de prijs van altcoins.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This