Wat is het ‘Lightning Network’ en zijn de voordelen?

by | Sep 16, 2020

Zoals de meeste onder ons wel weten lijdt Bitcoin’s blockchain aan een schaalbaarheidsprobleem.

Een oplossing die de community gebruikt om de schaalbaarheid van Bitcoin te verbeteren is de implementatie van het Lightning Network-protocol. Het Lightning Network is bedoeld om de Bitcoin-blockchain te ontlasten door het volume van de te verwerken transacties te verminderen, dankzij de mogelijkheid om micro-betaalkanalen aan te maken.

Een laag bovenop de Bitcoin-blockchain gebouwd

Terwijl Visa gemiddeld 2000 transacties per seconde afhandelt, kan Bitcoin slechts 7 transacties per seconde afhandelen met een blokcapaciteit van 1 MB. Bitcoin’s Lightning Network is een poging om dit schaalbaarheidsprobleem aan te pakken.

Het idee achter het Lightning Network is dat kleinere, alledaagse transacties niet hoeven te worden opgeslagen op de hoofd-Bitcoin-blockchain.

Het Lightning Network is een tweede laag die bovenop de ‘main-blockchain’ is gebouwd. Het maakt snellere microtransacties mogelijk door gebruik te maken van ‘off-chain betalingskanalen’. Met behulp van deze off-chain benadering worden transacties die minder belangrijk of perifeer worden geacht, buiten de mainchain uitgevoerd.

Off-chain transacties met behulp van de Lightning Network heeft slechts 2 toegangen op de main-Bitcoin-blockchain – één om een privé ‘betalingskanaal’ tussen twee partijen te openen, en de andere om het af te sluiten. Een betalingskanaal is een privé-kanaal tussen twee gebruikers die ervoor zorgt dat ze met elkaar kunnen handelen buiten de keten.

Aangezien de laatste balans die door beide partijen is ondertekend, wordt gebruikt om het privé-kanaal af te sluiten via een main-chain transactie, blijft de integriteit van de betalingen behouden.

Hoe werkt het concreet?

Het Lightning Network is een systeem van smart-contracten dat bovenop de basis van de Bitcoin-blockchain zijn gebouwd en die snelle, goedkope betalingen rechtstreeks tussen twee partijen mogelijk maken.

Om deze snelle en goedkope transacties te realiseren, worden de volgende stappen genomen:

1. Er wordt een wallet met meerdere handtekeningen opgezet die een bepaalde hoeveelheid Bitcoin bevat (geleverd door ten minste één van beide partijen)

4. Bij elke transactie ondertekenen beide partijen een bijgewerkte balans zodat ze altijd zien hoeveel Bitcoin er in de multi-sig wallet is opgeslagen.

2. Het wallet adres wordt dan opgeslagen in de publieke Bitcoin-blockchain inclusief een balans (smart contract) die aantoont hoeveel van deze Bitcoin-stortingen aan wie toebehoort.

5. De bijgewerkte balans wordt niet geüpload naar de blockchain, maar beide partijen houden er een kopie van bij.

3. Nadat dit betaalkanaal eenmaal is opgezet, is het voor deze twee partijen mogelijk om een onbeperkt aantal transacties uit te voeren zonder ooit de op de blockchain opgeslagen informatie aan te raken.

6.Wanneer er een geschil is of het betaalkanaal is gesloten, kunnen beide partijen de meest recente, onderling ondertekende balans gebruiken om hun aandeel in de multi-sig wallet uit te betalen.

Een simpele visualisatie hoe het Lighting newerk werkt!

Alles op een rijtje

De voordelen

  • Kleine betalingen zijn mogelijk – Aangezien de kosten in verhouding staan tot het te betalen bedrag, kunt u een fractie van een cent betalen; de boekhouding wordt zelfs in duizendsten van een satoshi gedaan.
  • De betalingen worden direct verrekend – Het geld wordt verzonden in de tijd die nodig is om het netwerk te doorkruisen tot aan de bestemming en terug, meestal een fractie van een seconde.
  • Verbeterde privacy – Niet elke transactie wordt opgeslagen op de publieke blockchain, enkel wanneer het betalingskanaal uiteindelijk wordt afgesloten en het saldo aan beide partijen wordt uitbetaald.

De tekortkomingen

  • ‘Peer failures’ Als één van de peers niet reageert, kan het zijn dat gebruikers uren moeten wachten om een betalingskanaal te sluiten en vervolgens het geld opnieuw moeten versturen via een alternatieve route.
  • Geen offline betalingen – Gebruikers kunnen iemand niet betalen die niet online is.
  • Niet ideaal voor grote betalingen – Ook al bestaat er een mogelijkheid om via verschillende betalingskanalen te betalen, het geld in de multi-sig wallets van de tegenpartij is misschien niet groot genoeg om grote bedragen over te maken.
  • Centralisatie – Het Lightning Network kan de centralisatie in ‘betalingshubs’ stimuleren (vergelijkbaar met de centralisatie van miners).

Onze ongezoute mening!

Op dit moment is er een Proof-of-Concept-implementatie op het Bitcoin Testnet en zelfs een experimentele implementatie op het Bitcoin Mainnet. Iedereen kan dus het Lightning Network uitproberen en er ook zelf één opzetten.

Er is vooruitgang geboekt, maar helaas duurt het langer dan verwacht en zal het Lightning Network in 2020 nog steeds niet klaar zijn om door de massa gebruikt te worden. Het gebrek aan grootschalig gebruik van het Lightning Network heeft tot gevolg dat men zich afvraagt of de Bitcoin-blockchain in 2020 wel in staat zal zijn om een volume aan transacties te verwerken dat gelijk staat aan of zelfs groter is dan dat van eind 2017.

Voorspellingen doen in een markt die zo volatiel is als Bitcoin is nooit gemakkelijk. Toch is het een interessante oefening waar ik me in dit verhaal graag mee bezig hou. Ik zal aan het eind van het jaar 2020 de balans opmaken om te zien of ik gelijk had of dat het ver van de waarheid was.

Van uw kant, voel u vrij om de opmerkingen te geven over uw voorspellingen van Bitcoin voor 2020 .

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This