Welke ratios en indicators gebruiken wij ter aanvulling van onze fundamentele analyse?

by | Dec 19, 2020

Als founder van TradePremium kan ik zeggen dat er al veel discussie is geweest over hoe een investeerder moet omgaan met fundamentele analyses voor crypto-assets. We zien over het gehele internet veel discussie over technische analyse , van Facebook-groepen tot Reddit tot CryptoTwitter. Voor mij draait het merendeel van de fundamentele analyse om netwerkactiviteit. De meeste van deze crypto-assets zijn netwerken, hetzij organisch, hetzij fysiek. 

De wet van Metcalfe

Sommige van de blockchains zijn een verzameling gedecentraliseerde nodes met dezelfde open-source code. Deze nodes communiceren met elkaar om alle dezelfde informatie in lock-step te bewaren zodat alle nodes dezelfde data registreren en in dezelfde volgorde. Dit soort netwerken zijn fysieke netwerken. Andere cryptoassets zijn tokens die protocollen uitvoeren. Hun gebruikers zijn samen verbonden in een netwerk dat één of ander protocol of service aanbiedt. Ze draaien op een blockchain platform zoals Ethereum of EOS, maar de tokens zelf zijn geen blockchains. Deze cryptoassets zijn nog steeds netwerken, maar het zijn wel organische netwerken.

Ongeacht of een cryptoasset een organisch of fysiek netwerk is, de primaire waarde van een cryptoasset is afgeleid van het feit dat het een netwerk is. De meesten in de crypto-community onderschrijven het feit dat cryptoassets waarde vergaren via netwerkeffecten. Een netwerkeffect houdt in dat een extra gebruiker die een product of service gebruikt, een positief effect heeft op de waarde van dat product ten opzichte van anderen, zoals beschreven in de economie en het bedrijfsleven.

Wanneer er sprake is van netwerkeffecten voor cryptoassets dan speelt de Wet van Metcalfe een rol in de waardebepaling van deze assets.

De belangrijkste metrieken om de wet van de Metcalfe na te leven!

Als we gebruik willen maken van dat feit dat netwerkactiviteit de sleutel is tot het begrijpen van de uiteindelijke waarde van cryptoassets, dan moeten we wel de Wet van Metcalfe begrijpen. Het stelt dat de waarde van het netwerk evenredig is met het kwadraat van het aantal aangesloten gebruikers.

Simpel gezegd, naarmate meer en meer mensen een cryptoasset gebruiken, des te meer waarde er ontstaat vanwege het netwerkeffect.

 

Naarmate het aantal gebruikers lineair groeit, groeit de waarde van het netwerk geometrisch. Als het aantal verbonden gebruikers van een netwerk bijvoorbeeld verdubbelt, dan stijgt de waarde van het netwerk met 4. Daarom is het belangrijk om de netwerkactiviteit te begrijpen, zodat we een fundamentele benadering kunnen kiezen voor het waarderen van cryptoassets.

Het niet-lineaire groeivermogen is de sleutel om inzicht te krijgen in de waarde van cryptoassets.

7 Indicatoren & Ratio’s die wij gebruiken voor een fundamentele analyse

 

Bij TradePremium gebruiken we fundamentele analyse als één van de drie aspecten in onze benadering van beleggen. We gebruiken de volgende 3 indicatoren en 4 ratio’s.

3 indicatoren:

  • Unieke adressen (dagelijks)
  • Transactiewaarde (Dagelijks)
  • Miningkosten (Dagelijks)

Elke indicator laat een trend zien – stijgend, dalend of aanhoudend. Als ze stijgen, is dat bullish. Als ze dalen, is dat bearish. Als ze vasthouden, is dat neutraal.

4 Ratio’s:

  • NVT Ratio – Bullish is <15 & Bearish is >25
  • MVRV-ratio- Ondergewaardeerd is <1,5 en Overgewaardeerd is >3,5
  • Mayer Multiple – Bullish is <1.0 en Bearish is >2.4
  • Mining P/BE ratio – Bullish is <1.2 en Bearish is >3.2

Elk van deze verhoudingen hebben twee drempels, een bovengrens en een ondergrens. Anderen kunnen andere drempels gebruiken, maar dit zijn de factoren die we het beste hebben bevonden voor onze besluitvorming. Laten we elke factor nog wat dieper onderzoeken.

De 3 indicatoren dieper besproken

Unieke Adressen (Dagelijks) 

Unieke adressen is een belangrijke basisindicator omdat het laat zien hoeveel mensen op een bepaalde dag gebruik maken van het netwerk. Deze indicator is bedoeld om de evolutie in kaart te brengen. Als de trend stijgt en het netwerkgebruik stijgt, kunnen we verwachten dat de netwerkwaarde ook stijgt. Omgekeerd, als we zien dat de unieke adressen afnemen, dan is het gebruik lager en kunnen we verwachten dat de netwerkwaarde zal dalen. Als we terugkijken naar de definitie van de Wet van Metcalfe, dan zien we dat het aantal gebruikers een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de bedrijfswaarde van een netwerk. In plaats van te proberen een exacte netwerkwaarde toe te kennen aan elke gebruiker, gebruiken we de trend – zijn er die dag meer mensen die het netwerk gebruiken of juist minder?

 

Klik op de afbeelding om te vergroten
Klik op de afbeelding om te vergroten

Netwerktransactiewaarde (Dagelijks) Indicator

Door de dagelijkse unieke adressen te analyseren, krijgt u slechts voor de helft een beeld van de netwerkactiviteiten. Als u de waarde wilt evalueren, dan moet u ook kijken naar hoeveel waarde er over een bepaalde periode wordt verplaatst. De indicator Netwerktransactiewaarde geeft de trend aan of de waarde die op een netwerk wordt verplaatst stijgt, daalt of stabiel is. Als de dagelijkse waarde stijgt, dan zou ook de totale netwerkwaarde moeten stijgen. Omgekeerd, als de waarde daalt, dan daalt ook de netwerkwaarde. Deze indicator wordt gebruikt om een trend te bepalen; hij wordt niet gebruikt voor een waarderingsmethode of -procedure. Hoe meer waarde op een netwerk wordt verplaatst, des te waardevoller het netwerk wordt.

 

Klik op de afbeelding om te vergroten

Indicator voor de mining kosten

Op het hoogtepunt betaalden we meer dan $50 per afgerekende transactie op het Bitcoin-netwerk. Je kon zien dat de ‘Mining Cost Indicator’ midden januari 2018 viel. Het was gemakkelijk te zien dat de transactiekosten drastisch daalden en dat komt omdat de netwerkactiviteit crashte. Met minder netwerkactiviteit kunnen we verwachten dat de netwerkwaarde ook crasht. Dit was een bearish indicator voor het Bitcoin-netwerk.

Nu zult u in de de 2de grafiek merken dat de trend gedurende 2020 is beginnen stijgen. Er lijkt meer vraag te zijn en meer netwerkactiviteit waardoor de trend ook stijgt. Dit is dus een bullish indicator voor Bitcoin.

Zoals u kunt zien, is de ‘Mining Cost Indicator’ een belangrijke indicator die u 1 dimensie van velen geeft waarmee u rekening moet houden als u een totaalbeeld wilt krijgen van wat er gaande is in de markten.

Klik op de afbeelding om te vergroten
Klik op de afbeelding om te vergroten

De 3 ratio’s dieper besproken

Verhouding tussen netwerkwaarde en transacties (NVT ratio) – De P/E-ratio van crypto

Eén van de meest primaire ratio’s om te begrijpen voor de fundamentele waardering van crypto-assets is de verhouding tussen de waarde van het netwerk en de transacties. We willen de relatie zien tussen de waarde van het totale netwerk en hoe het verband houdt met de netwerkactiviteit. Deze ratio wordt typisch de “P/E Ratio voor crypto” genoemd omdat het één van de meest primaire metrieken is om de fundamentele waarde te bepalen. Als een cryptoasset een zeer hoge netwerkwaarde (d.w.z. market cap) en lage netwerkactiviteit heeft, dan zal het een hoge NVT-verhouding hebben. Als een cryptoasset een gemiddelde netwerkwaarde en hoge netwerkactiviteit heeft, dan zal het een lagere NVT-verhouding hebben. Dit laatste kan aangeven dat er waarde aanwezig is, want ook hier analyseren we de netwerkactiviteit en houden we altijd rekening met de Wet van Metcalfe en het netwerkeffect.

P/E ratio – De PE-verhouding vergelijkt de aandelenkoers van een bedrijf met de winst per aandeel, of de marketcap met de totale winst van een bedrijf. 

 

Klik op de afbeelding om te vergroten
Hou er rekening mee dat deze afbeelding een jaar vertraging heeft omdat glassnode betalend is.

Market-Value-to-Realized-Value (MVRV) ratio

De MVRV Ratio is een meer gespecialiseerde versie van de NVT Ratio. Het is een verhouding tussen de marktwaarde van een netwerk (market cap) en de gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is een berekening van de marktprijs waarbij de coins en de prijs gebaseerd zijn op de marktprijs van BTC, telkens wanneer elke coin voor het laatst op de blockchain werd verhandeld.

Dit elimineert verloren coins en stelt een prijs vast voor een cumulatieve kostenbasis waardoor een belegger de werkelijke ondersteuningsniveaus van de prijs kan zien die gebaseerd zijn op de handel in het verleden. Verloren coins leiden tot een verkeerde berekening van het gemiddelde en de MVRV-verhouding probeert dit te verhelpen. Deze ratio werkt omdat het gebruik ervan een beter zicht geeft op de waarde van een netwerk door enkele zogenaamde ‘edge cases’ uit te sluiten.

Klik op de afbeelding om te vergroten
Hou er rekening mee dat deze afbeelding een jaar vertraging heeft omdat glassnode betalend is.

Mayer Multiple ratio

De Mayer Multiple is één van de meer gevestigde ratios na de NVT ratio. Het is vernoemd naar Trace Mayer, één van de eerste Bitcoin-investeerders en -analisten. Het is een statistische graadmeter die laat zien hoe courant een prijsniveau is in relatie tot de historische trading-patronen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de 200-day moving average.

Simpel gezegd, de Mayer Multiple is:

Mayer Multiple = Prijs / 200 DMA (200-day moving average)

Bijvoorbeeld, vandaag de dag is de Mayer Multiple (MM) 1,87.

U kunt gemakkelijk de dagelijkse Mayer Multiple controleren op dit Twitter-account, @TIPMayerMultiple. Als de MM < 1.0, is het Bullish en als de MM > 2.4, is het Bearish.

Daarnaast backtest het account ook elke dag de resultaten met de nieuwe waarden om aan te geven of de indicator vandaag en 1 jaar later de juiste uitkomsten aangeeft voor een belegging.

 

Klik op de afbeelding om te vergroten

‘Price to Mining Cost Breakeven’ ratio

De prijs/mijnbouwbreedteverhouding vergelijkt de prijs van een cryptoasset met de kosten voor de miners. Deze ratio werkt alleen voor coins die gemined worden, dus niet voor tokens of coins die ‘pre-mined’ zijn. Meestal wordt deze ratio gebruikt met één van de reserve-cryptoassets, Bitcoin of ether.

Bijvoorbeeld, als Bitcoin wordt verhandeld tegen $20.000 en de mining break-even prijs is $21.000 dan is de P/BE-verhouding 0.95 (20.000/21.000).

  • Als de ratio < 1.2 is dan is de ratio bullish
  • Als de ratio > 3.2 is dan is de ratio bearish
Klik op de afbeelding om te vergroten

De reden waarom deze ratio een meerwaarde heeft is tweeledig:

  • Ten eerste is het mining ysteem een gesloten, dynamisch systeem dat altijd op zoek is naar evenwicht. Als de mining kosten hoger zijn dan de prijs, dan zullen sommige miners stoppen met minen omdat het niet winstgevend is. Ze zullen wachten totdat de cijfers opnieuw zin hebben om te minen. Als de prijs veel hoger is dan de mining kosten, dan zullen er nieuwe miners  bijkomen omdat ze het hoge winstpotentieel zien. Die nieuwe miners, zullen ervoor zorgen dat de complexiteit van het algoritme programmatisch wordt verhoogt, waardoor het minen moeilijker en duurder wordt. Dit is de kern van het proof of work consensus mechanisme.
  • Twee, deze ratio wordt gebruikt omdat het werkt. Onderzoek door Fundstrat toont aan dat de procentuele slaagkans correct is als men kijkt naar de Bitcoin-prijs een jaar later. Deze ratio en de relatie tussen de prijs en de mining kosten zijn een veelbesproken discussiepunt geweest on de crypto sector. Sommigen geloven echter niet dat er een verband bestaat tussen deze twee.

Conclusie

Bij TradePremium gebruiken we deze 3 indicatoren en 4 ratio’s in het primaire kader van onze fundamentele analyse. Op dit moment zijn cryptoassets zo gecorreleerd dat we het Bitcoin-netwerk gebruiken om een macro-overzicht te bepalen voor de gehele crypto-markt. Deze metrieken worden momenteel niet gebruikt om elke cryptoasset te evalueren. Dat kan in de toekomst veranderen, maar op dit moment zorgt het voor een algemeen beeld.

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This