AI, de toekomst of gewoon een nieuwe hype?

by | dec 14, 2022

De explosie van innovatie is hier!

De definitie van acceleratie/versnelling, heb je dit al een opgezocht?

Het wordt als volgt gedefinieerd – Versnelling is de verandering in snelheid van een voorwerp.

Dit is wat we nu ook zien in de wereld van innovatie en onze ideeën in het algemeen!

We kunnen ditzelfde concept toepassen op ideeën. Er zijn momenten waarop specifieke ideeën lijken te “versnellen” en er een explosie van innovatie plaatsvindt. Oprichters slaan hun slag bij het bouwen van technologie, producten en bedrijven. Investeerders delen geld uit om deze ideeën en bedrijven te financieren.

Een gebied waar de versnelling duidelijk zichtbaar is, is dat van AI of beter gezegd Artificial Intelligence.

Recente releases van verschillende AI-modellen, waaronder maar niet uitsluitend OpenAI, Stable Diffusion en Midjourney, hebben het enthousiasme en de aandacht van oprichters en investeerders getrokken.

Het voelt alsof er bijna dagelijks iets nieuws is. YCombinator Paul Graham had een geweldig punt over het belang van snelheid of versnelling in tijden van innovatie.

AI in het kort

 

Hoe je AI het best en simpel mogelijk kan beschrijven: AI-technici hebben algoritmen (bekend als modellen) ontwikkeld die logische beslissingen kunnen nemen zonder menselijke tussenkomst. Zij doen dit door het algoritme te “trainen” met bestaande data en informatie. Hoe meer hoogwaardige informatie en data het algoritme of model krijgt, hoe beter het resultaat kan zijn.

Deze nieuwe modellen stellen gebruikers in staat dingen te doen die voorheen onmogelijk werden geacht. Je kunt bijvoorbeeld een stukje tekst schrijven (een zogenaamde prompt) en het model genereert binnen enkele seconden een prachtige afbeelding. Hier is een goed voorbeeld:

Deze artificial intelligence modellen produceren echter niet alleen kunst. Ze kunnen hele opstellen schrijven na een eenvoudige vraag.

Je kunt het model zelfs vragen wat je moet bouwen, hoe het gebouwd moet worden, en of het model de code voor je kan schrijven.

De hype van dit moment – AI-generated ART

De wereld van kunst en (AI) stond op zijn kop toen iemand erin slaagde een versie van de Mona Lisa te maken met behulp van de gratis AI-afbeeldingstool NightCafe Studio. Hoewel het stuk nauwelijks een exacte replica is, wakkerde het vuurtje aan van een woedend debat over de ethiek van het gebruik van AI om kunst te maken.

De basis voor het argument tegen het maken van kunst met behulp van AI-technologie is dat de AI-modellen werden getraind met creatieve werken van kunstenaars die hoogstwaarschijnlijk geen toestemming gaven om hun werk voor dit doel te gebruiken. In wezen heeft AI dit werk “gestolen”.

Vanwege de geschiedenis van creatieve ontwikkeling en de massale toe-eigening die heeft gediend om deze ontwikkeling tot goede banen te leiden, leidend in de creatie van tijdloze kunst en muziek, begint dit argument uit elkaar te vallen. Veel van de muziek waar we nu van genieten zou niet bestaan zonder de toe-eigening van eerder werk, zoals hierboven besproken.

Toegegeven, er is een vrij breed spectrum dat zich uitstrekt van degenen die fel tegen AI-generated ART zijn tot degenen die het volledig omarmen, waaronder kunstenaars, verzamelaars en consumenten. En allemaal hebben ze verschillende meningen over AI-generated ART.

Deze Twitter thread is slechts één van de honderden die bijdragen aan deze discussie. Er wordt veel gediscussieerd over de ethische kant van kunst die bijdraagt aan AI-modellen, maar er wordt weinig aandacht besteed aan het simpele feit dat alle creatieve inspanningen, of ze nu door AI of anderszins worden verricht, gebaseerd zijn op:

Alles wordt gestolen, uit elkaar gehaald, opnieuw in elkaar gezet, opnieuw verpakt en verkocht als iets nieuws.

Onze mening over de toekomst van AI en het Solow Computer Paradox

 

Dit brengt ons terug bij het concept van idee-versnelling. We hebben duizenden mensen die nieuwe modellen van artificial intelligence gebruiken om verschillende zaken te produceren die voorheen onmogelijk werden geacht. Maar het produceren van coole beelden en teksten leidt niet noodzakelijkerwijs tot economische productiviteit.

Er is een concept dat bekend staat als de Solow Computer Paradox, die Vanguard beschrijft als “één van de grootste economische paradoxen van de afgelopen 40 jaar is de vertraging van de productiviteitsgroei die samenvalt met de vooruitgang van technologische innovatie, met name op het gebied van informatica.”

Als er sprake is van innovatie, waarom volgt de productiegroei dan niet?

Er zijn veel theorieën over waarom dit gebeurt, maar niemand heeft het definitief kunnen bewijzen.

Hier is een eenvoudige theorie wat dit kan verklaren

De vooruitgang in artificial intelligence die we momenteel zien is objectief gezien indrukwekkend. Het is echter onduidelijk hoe de technologie zal worden gebruikt om bedrijven op te richten of geld te verdienen.

Oprichters hebben het bijvoorbeeld gehad over het gebruik van AI-beelden ter vervanging van fotoreportages van producten, het maken van YouTube-miniaturen of bepaalde soorten kunst. Ze hebben gesproken over het gebruik van AI-tekstmodellen om artikelen te schrijven, multimedia-inhoud samen te vatten of vragen te beantwoorden waar Google moeite mee heeft.

Geen van deze ideeën zijn slecht. In feite zijn ze allemaal erg cool en zullen ze waarschijnlijk worden gebouwd. Maar ze lijken nog klein. En ze lijken zeker niet materieel bij te dragen aan de productieve groei van een economie, toch? Nu, wij denken daar wel anders over.

Het voelt alsof we op het punt staan de Solow Computer Paradox aan te pakken

 

Als AI in zo’n korte tijd zoveel vooruitgang kan boeken, is het gemakkelijk om een wereld voor te stellen waarin de gemiddelde werknemer over 3-5 jaar dagelijks te maken heeft met of gebruikmaakt van artificial intelligence. Misschien helpen de modellen hen om sneller informatie te krijgen, of verminderen ze gewoon de complexiteit van het plannen van vergaderingen, maar de belofte van automatisering lijkt de wereld in die richting te trekken.

Dus als dat gebeurt, zou de individuele persoon productiever worden. Hoewel betwistbaar, als alle individuen productiever worden, zou je verwachten dat de productiviteitsgroei toeneemt. Maar misschien is dit niet zo eenvoudig en missen we een belangrijk stuk?

Dit is waar artificial GENERAL intelligence om de hoek komt kijken. In plaats van de huidige vormen van AI, die gebaseerd zijn op beperkte trainingsmodellen en datasets, denken ingenieurs dat zij echte algemene intelligentie kunnen inbouwen in machines. Op dat moment zou de productiviteit van mensen en bedrijven waarschijnlijk exploderen. Je zou letterlijk duizenden digitale werknemers binnen handbereik hebben, dus we zouden als samenleving behoorlijk incompetent moeten zijn om de productiviteit niet te verhogen.

Gaan we naar een volledig geautomatiseerde wereld?

Maar de machines zijn niet alleen.

Als de machines slimmer en efficiënter worden, zullen de mensen jaloers worden. We zullen bang zijn. Het voelt niet goed om de technologie in zo’n snel tempo te zien innoveren en de digitale intelligentie de menselijke intelligentie te zien overtreffen, zonder dat de mens probeert bij te blijven. Daarom zijn de recente aankondigingen van Elon Musk’s Neuralink ook belangrijk om aandacht aan te besteden.

Het bedrijf heeft aangekondigd dat hun brain-computer interface klaar is voor gebruik bij mensen, in afwachting van goedkeuring door de FDA. De details van die aankondiging zullen u niet vervelen, want er is veel leeswerk voor nodig, maar denk eens aan het potentiële voordeel van de rekenkracht van een supercomputer die rechtstreeks in uw hersenen is geïntegreerd en die immuun is voor de wrijving van typen of spreken.

Je laadt die brain-computer interface op met artificial GENERAL intelligence en we hebben met succes supermensen gecreëerd. Er zijn veel voordelen, maar ook veel risico’s aan verbonden. Hoe je er ook over denkt, mensen zullen willen concurreren met de machines en de technologie zal beschikbaar zijn.

Hoe we daar precies komen is onderwerp van discussie. Wat is de volgorde van de operaties? Welke bedrijven zullen profiteren en welke niet, staat ter discussie. Maar het lijkt vrij zeker dat AI, en uiteindelijk AGI, snel zullen blijven verbeteren, terwijl de combinatie van brain-computer-interfaces en AGI een natuurlijke eindtoestand is.

Een waarschuwing is dat je je ook bewust moet zijn van de AI-hype cyclus. Het is nu spannend. Net zoals Bitcoin/crypto in het verleden boom- en bustcycli heeft doorgemaakt, zullen we ook rond AI-stijgingen en dalingen van de belangstelling blijven zien. Sommige oprichters zullen missionarissen zijn, terwijl anderen freelancers zullen zijn. Sommige investeerders zullen toeristen zijn, terwijl anderen voor de lange termijn gaan. Dit is allemaal een natuurlijk onderdeel van de cyclus.

Maar over een lange periode denk ik dat AI, net als Bitcoin, de menselijke ervaring fundamenteel zal veranderen. Het zal leuk zijn om te zien hoe en wanneer dat gebeurt, samen met welke oprichters, investeerders en bedrijven betrokken zijn bij het creëren van een betere wereld voor ons allemaal om in te leven.

Handige AI gerelateerde websites

  • Alpha Sense –AlphaSense vindt informatie over bedrijven, data en thema’s uit miljoenen onderzoeksdocumenten in seconden, allemaal met EEN eenvoudige zoekopdracht.
  • PhotoLeap – Een Photo Animator op AI niveau.
  • AutoDraw – AutoDraw koppelt machine learning aan tekeningen.
  • Chat GPT – ChatGPT communiceert op een conversationele manier met u. 
  • DALL.E2 – DALL-E 2 is een nieuw AI-systeem dat realistische beelden en kunst kan creëren uit een beschrijving in natuurlijke taal.
Nu weten jullie wat meer over het fenomeen “AI”. We nodigen je uit om deze platformen zelf uit te proberen en je kunstwerken te posten in ons mindset kanaal. Op deze manier kunnen we zien wie dit artikel heeft gelezen. 
Share This