De eerste bank heeft skin in the game!

by | Feb 26, 2021

BNY Mellon, een 236 jaar oude Amerikaanse investeringsbank die ongeveer $ 2 biljoen beheert, kondigde op 11 februari aan dat het binnenkort Bitcoin en andere digitale valuta’s zal opslaan en dezelfde vermogensbeheerdiensten zal aanbieden die het aanbiedt voor traditionele valuta’s en aandelen. Crypto-bedrijven, of degenen die al betrokken zijn bij crypto, zijn allemaal enthousiast over het vooruitzicht om het oude geld in Bitcoin te steken.

 Dit is groot nieuws, aangezien de bank zeer gerespecteerd en over het algemeen conservatief wordt geacht.

 

Er is een algemene sentimentsverschuiving met betrekking tot digital assets!

De afgelopen maanden heeft de financiële sector zich opengesteld voor Bitcoin en cryptocurrencies, met interesse van onder meer Wall Street-giganten JP Morgan en Citibank die de support van PayPal en Visa hebben versterkt.

De interesse van Wall Street in Bitcoin en cryptocurrencies ontstaat nu de Bitcoinprijs dit jaar naar ongekende hoogte is gestegen, die gedreven werd door bedrijven als Tesla, Square en MicroStrategy, omdat ze Bitcoin aan hun balansen toevoegen.

 

Guy Hirsch, US Managing Director bij eToro

“Wanneer ‘s werelds grootste custodian aankondigt dat het custody diensten voor digital assets gaat aanbieden, voelt dat aan als een kantelpunt in de markt.”

 

Wat is hier opmerkelijk aan?

BNY Mellon lijkt ervan uit te gaan dat alle aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen uiteindelijk zullen worden getokeniseerd of gedigitaliseerd. Net zoals we zo’n 40-50 jaar geleden de overgang maakten van een analoge wereld naar een elektronische CUSIP-wereld. Op dit moment staan we op het punt om de overgang te maken naar een wereld van digital assets. Het is dan ook logisch dat de grote bewaarbanken hiervan deel uitmaken.

Wat belangrijk is te onthouden!

  1. BNY Mellon ontwikkelt momenteel een prototype dat naar eigen zeggen het eerste digitale custody- en administratieplatform voor meerdere assets in de financiële sector zal zijn, voor zowel traditionele als digitale assets – waarbij Bitcoin en cryptocurrencies onder hetzelfde dak worden gebracht als traditionele holdings.
  2. In de aankondiging van de bank wordt uitdrukkelijk vermeld dat klanten de bank om deze diensten hebben gevraagd. Dit onderstreept de vraag die er is en is een optimistische kijk op de toekomstige groei in het gebruik van digital assets.
  3. BNY Mellon springt in het spel een paar weken nadat de OCC verduidelijkte dat banken digital assets en cryptocurrencies in bewaring mogen nemen. Het is onduidelijk in hoeverre dat specifieke besluit van de toezichthoudende organisatie een rol heeft gespeeld in deze beslissing, maar het zal er wel verband mee hebben.
  4. BNY Mellon’s digital asset unit zal betrekking hebben op cryptocurrencies zoals Bitcoin, maar zal ook uitbreiden naar stablecoins, zoals USDC, evenals tokenized securities en real assets. Uiteindelijk zullen ook door centrale banken uitgegeven digitale valuta’s (CBDC’s) eronder vallen.

De voordelen, en wat zal er volgen?

Een belangrijk aspect van dit verhaal is wie nu gemachtigd is om te beleggen in Bitcoin, cryptocurrencies en digital assets. Veel grote vermogensbeheerders, zoals overheidspensioenen, schenkingen en verzekeringsmaatschappijen, gebruiken BNY Mellon voor de opslag van hun assets. Het is nogal logisch dat het besluit van BNY Mellon het comfortniveau van deze instellingen met de nieuwe digitale wereld kan bevorderen.

Mits de bank niet alleen custody-diensten zal aanbieden kan dit suggereren dat ze gaan proberen om in de komende jaren een full-service digitale asset bank op te bouwen. Custody is één zaak, maar betalingsverwerking en de uitgifte van deze assets is een heel ander verhaal.

En hier is het waar het interessant wordt. Er is een kans dat de bank alleen verwijst naar de uitgifte van stablecoins die één-op-één gedekt zijn met de Amerikaanse dollar, maar er is ook een kans dat ze het ook hebben over het digitaliseren van aandelen, obligaties en grondstoffen. Als BNY Mellon bijvoorbeeld zou beginnen met het uitgeven van tokenized debt, dan zou dat een enorm buigpunt zijn voor die sector van de industrie.

 Zo verklaarde Roman Regelman, hoofd digital bij BNY Mellon:

“De groeiende vraag van klanten naar digital assets, de volwassenheid van geavanceerde oplossingen en de verbeterde duidelijkheid op het gebied van regelgeving bieden ons een geweldige kans om ons huidige dienstenaanbod uit te breiden naar dit opkomend gebied”.

“In afwachting van verdere evaluaties en goedkeuringen, verwachten we later dit jaar te beginnen met het aanbieden van deze innovatieve en industrievormende mogelijkheden.”

Als wij deze verklaring lezen dan hoor je gewoon dat we naar een nieuw systeem gaan dat is gebouwd op digitale, gedecentraliseerde, open protocollen. De financiële instellingen die de open en gedecentraliseerde elementen omarmen, zullen daar veel profijt uit halen. De instellingen die alleen maar proberen de technologie aan te wenden voor het equivalent van een intranet zullen op de eerste rij zitten wanneer ze ontwricht worden.

De iteratieve verbetering van het oude systeem is lang niet zo interessant als de innovatieve en ontwrichtende aanpak van de open protocollen. BNY Mellon zet hier een grote eerste stap, maar het valt nog te bezien hoe serieus ze zijn over het omarmen van het werkelijke potentieel van deze technologie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This