Een niet onbelangrijk punt!

by | jan 5, 2021

Op 23 november werd bekend dat Janet Yellen de selectie van Joe Biden voor de minister van Financiën in zijn nieuwe kabinet zal zijn. Deze nominatie zal de komende jaren een aanzienlijke invloed hebben op de assetprijzen, dus het is de moeite waard om dieper in te gaan op Yellen en haar perspectief op verschillende beleidslijnen.

Wie is Janet Yellen?

Janet Yellen is één van de ultieme trailblazers in de Amerikaanse geschiedenis. Ze is een klassiek geschoolde econoom die in 2014 als eerste vrouw voorzitter werd van de Federal Reserve. Die rol heeft ze 4 jaar lang bekleed.

Daarvoor was Yellen vicevoorzitter van de Federal Reserve, president van de Federal Reserve Bank van San Francisco, en was ze twee jaar lang gouverneur van de Federal Reserve. Janet Yellen is al heel lang aanwezig en heeft een aantal van de belangrijkste economische functies die ons land te bieden heeft, vervuld.

Wat maakt haar zo interessant?

1. Yellen heeft al eens eerder blijk van een vooringenomenheid gegeven om de bubbels veel langer door te laten gaan dan haar collega’s.

Een voorbeeld is in 2005 in San Francisco, Yellen debatteerde tegen het leeglopen van de bubble. Omdat de nadelen voor het laten leeglopen van een bubble zwaarder doorwogen dan de voordelen ervan en voorspelde dat de bubble  groot genoeg was om te kunnen aanvoelen of er een grote hindernis in de weg zat, maar de economie zou waarschijnlijk in staat zijn om deze slag te absorberen.

2. Yellen staat bekend om haar inflatoire vooringenomenheid.

Eén van de gekozen ambtenaren die tegen haar voordracht in 2010 als vice-voorzitter van de Federal Reserve stemde, gebruikte die zinsnede als reden om tegen haar te stemmen. Bovendien is Yellen een uitgesproken voorstander om de bevoegdheden van de Federal Reserve te gebruiken bij het verminderen van de werkloosheid, en lijkt meer dan andere economen bereid te zijn om een iets hogere inflatie te riskeren om dit doel te bereiken.

3. In 2013, tijdens de confirmatie hoorzitting voor Yellen om het over te nemen als voorzitter van de Federal Reserve, verdedigde ze de 3 biljoen dollar aan monetaire stimulans die werd gebruikt tijdens de huisvestingscrisis.

Dit werd opgevolgd in 2017 toen ze verklaarde dat ze niet geloofde dat we nog een financiële crisis zouden zien in ons leven. Een jaar later waarschuwde Yellen echter voor de mogelijkheid van een financiële crisis door “gigantische gaten in het systeem” aan te halen na haar vertrek uit de Federal Reserve.

Het belangrijkste dat je moet weten is dat Yellen een klassieke sleuteleconoom is, die gelooft dat een economie alleen goed kan functioneren met de tussenkomst van een centrale bank. Ze wordt algemeen beschouwd als een “duif”, wat betekent dat ze zich eerder richt op werkloosheid en andere metriek, dan dat ze ervoor zorgt dat we de inflatie laag houden.

Tot slot

In wezen zal Janet Yellen waarschijnlijk de grootste bondgenoot van Bitcoin zijn, in de komende 4-8 jaar. Ze heeft nog nooit de mogelijkheid gehad om geld bij te drukken (wat ze niet leuk vond). Ze heeft nog nooit een situatie van hoge inflatie gezien die haar bang maakte.

Gezien het feit dat we momenteel leven in een periode van hoge werkloosheid als gevolg van het coronavirus, is het onze verwachting dat Janet Yellen elk instrument van monetaire stimulering zal beginnen uit te trekken om de werkloosheid te verlagen.

Dit perspectief is identiek aan het huidige standpunt van de Federal Reserve, die graag de inflatie structureel met 2%+ wil zien stijgen. Je hoeft geen genie te zijn om te zien waar we voor staan. Hoge inflatieniveaus die vermomd zullen worden als “normaal” door carrière-economen die geloven dat ze almachtig, alomtegenwoordig en alwetend zijn.

 

Zoals we al eerder hebben besproken, zal Bitcoin profiteren van de angst voor een hoge inflatie, ongeacht of deze daadwerkelijk plaatsvindt of niet. Wanneer mensen denken dat er een hoge inflatie op komst is, zullen ze hun kapitaal verplaatsen om zich te positioneren in inflatoire assets. Als de inflatie komt, geweldig. Als de inflatie niet komt, dan zullen de kapitaalstromen de asset-prijzen sowieso hoger duwen. Dit concept is contra-intuïtief, maar we hebben het in het verleden al vaak genoeg meegemaakt.

Janet Yellen zal het verhaal dat er een hogere inflatie op komst is, staven. Ze zal het punt dat monetaire stimuleringsbommen altijd om de hoek liggen, naar buiten brengen.

Dit zal voor Bitcoin de komende 12 maanden een extra troef zijn. Nu Bitcoin op het punt staat om de komende weken een hoogtepunt te bereiken, kunt u niet anders dan glimlachen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This