Even recap van wat we in maart vertelden aan onze community

by | Dec 30, 2020

Bitcoin heeft voor het eerst de 23.481 dollar doorbroken, meteen een nieuwe ATH! Dat betekent dat Bitcoin sinds het begin van het jaar met meer dan 230% in waarde is gestegen en dat de huidige marktkapitalisatie $430 miljard bedraagt. Dit is een indrukwekkende prestatie van een asset dat in maart nog als een mislukking werd bestempeld omdat het tijdens de liquiditeitscrisis in één dag met 50% daalde.

 

Weet je nog in maart.

Zoals wij toen al beschreven, zijn beleggers nogal kortzichtig. De mensen raakten in paniek, ze waren bang. De onbekenden waren erg ongerust en de garanties waren klein. Bitcoin bleek door investeerders overal gedumpt te worden omdat de prijs snel daalde. Eerlijk gezegd, voelde het voor niemand goed om het asset in handen te hebben.

Maar uiteindelijk hebben de zwakke handen verkocht en werd Bitcoin overgeheveld naar de sterke handen. De digitale munt is met meer dan 500% gestegen, sinds hij midden maart tot 4.000 dollar daalde. Dit is precies wat er met het goud gebeurde in de crisis van 2008, behalve dat alles dit keer op een versnelde tijdlijn gebeurt. Dit is wat wij op 12 maart schreven:

Helaas zien we in real-time een liquiditeitscrisis ontstaan. Deze liquiditeitsproblemen worden structureel goed ingeschat, maar voelen veel slechter aan dan verwacht wanneer ze zich in werkelijkheid voordoen. Een liquiditeitscrisis betekent dat beleggers zich allemaal tegelijk naar de exit-deuren haasten, maar er zijn zoveel meer verkopers dan kopers dat investeerders het eigenlijk moeilijk hebben om hun assets te verkopen voor cash. Letterlijk gezien beginnen investeerders agressief de prijs te verlagen die ze bereid zijn te accepteren voor elk asset in ruil voor geld, waar ze nu wanhopig naar op zoek zijn.

Dit is de reden waarom u op dit moment ziet dat elke asset met een liquide markt zo hard aan het tanken.

Wij gingen verder met het specifiek analyseren van goud en ook Bitcoin:

Dit brengt ons bij assets als Bitcoin en goud. Deze assets zijn historisch gezien niet gecorreleerd en dienen als safe haven assets. Maar dat verandert allemaal tijdens een liquiditeitscrisis. Op korte termijn is het waarschijnlijk zo dat alle assets die in een liquide markt voor cash verkocht kunnen worden, verkocht zullen worden. Beleggers zijn ongelooflijk ongevoelig voor de koers. Ze hebben cash zo hard nodig dat ze traditioneel irrationele beslissingen nemen om de liquiditeit te optimaliseren.

De set-up van wat er gebeurde was bijna te voor de hand liggend. De zwakke handen capituleerden en verkochten al hun Bitcoin tegen een spotprijs.

Bitcoin heeft een liquide markt, dus veel mensen die het in hun bezit hebben zullen het voor cash verkopen omdat ze liquiditeit nodig hebben. In feite hebben de meesten van hen het asset in de afgelopen week al verkocht en daarom hebben we zo’n aanzienlijke daling van de Bitcoinprijs gezien. De zwakke handen en/of diegenen die op zoek zijn naar liquiditeit hebben waarschijnlijk al lang gehandeld, dus het is volgens ons vrij onwaarschijnlijk dat we nog zulke verkopen als deze zullen zien, die enorme prijsdalingen van deze niveaus veroorzaken. (ongeveer 6.000 dollar prijs vanaf dit schrijven).

Dit garandeert niet dat de Bitcoinprijs niet binnen een korte periode zal dalen, maar het impliceert wel dat de meeste mensen die liquiditeit willen hebben, waarschijnlijk al verkocht hebben. Dit brengt ons dan naar de volgende fase in hoe deze crisis zich waarschijnlijk zal ontwikkelen, de houders van het laatste redmiddel en de status van een safe haven.

Er is een groep mensen, meestal individuen, die zeer sterk geloven in het concept van gezond geld. Deze mensen hebben de tijd genomen om zich te verdiepen in de technische structuur, het monetaire beleid en de potentiële voordelen van Bitcoin. Ze zijn ervan overtuigd dat de gezonde geldeigenschappen van Bitcoin superieur zijn ten opzichte van eender welke vorm van geld. Ongeacht de koersbewegingen in de USD-waarde, zullen de houders van het laatste redmiddel geen Bitcoin verkopen. Tenslotte zijn zij de zogenaamde ‘strong hands’. Ze kunnen niet van hun melk worden gebracht vanwege hun geloof in Bitcoin. In feite zullen ze waarschijnlijk eerder Bitcoin kopen op deze grote prijsdalingen dan verkopen. Ze ruilen nu USD in voor Bitcoin.

En nu de smoking gun – quantitative easing plus de aanbodschok van de Bitcoin halving. Het is bijna perfect uitgespeeld.

Onze beste gok is dat we ten minste 1 biljoen dollar aan totale quantitative easing zullen zien tegen de tijd dat deze crisis voorbij is. Alles wat minder is dan dat zal wellicht niet voldoende zijn om de beoogde impact te realiseren. Denk daar eens over na: $1,000,000,000,000+ aan drukwerk.

Wanneer de overheid deze hoeveelheid geld drukt, injecteert ze liquiditeit in het systeem, maar ze herinneren de mensen er steeds meer aan dat de Amerikaanse dollar geen gezond geld meer is. Ze verhogen het risico van hoge inflatie. En velen zullen beweren dat de overheid zelfs illegaal de rijkdom van de onderste 50% van de Amerikanen steelt als ze zoveel geld bijdrukken.

De renteverlagingen en quantitative easing is marktmanipulatie. Ze proberen de economie te redden. Wanneer zij dit doen, hebben de investeerders historisch gezien de liquiditeitscrisis doorstaan en hebben zij vervolgens gezond geld en safe haven assets opgezocht. Zowel goud als Bitcoin zouden het ongelooflijk goed moeten doen in zulke periodes.

Waarin Bitcoin verschilt met goud

Maar Bitcoin heeft nog een ander aspect dan goud: de aankomende supply shock (Bitcoin halveert in mei 2020). Juist nu Bitcoin op het punt staat om super aantrekkelijk te worden voor mensen omdat de Amerikaanse overheid / centrale bank met ongekende monetaire stimuleringsinspanningen begint, zal het digitale asset de toevoer voor de helft verlagen. Eén van de schaarste assets ter wereld staat op het punt nog schaarser te worden. (Dit zou het equivalent zijn van beleggers die op zoek zijn naar goud vanwege de inflatie, maar de helft van de goudmijnen in de wereld zal op dat moment gesloten worden).

Ik zeg dit alles omdat het belangrijk is dat mensen begrijpen wat er op korte termijn kan gebeuren (liquiditeitscrisis), terwijl ze toch de structurele componenten begrijpen die op lange termijn meespelen (monetaire stimulans gelijktijdig met de halvering van de Bitcoin).

Wij schrijven nu al bijna 3 jaar over dergelijke zaken. De kans dat dit zou gebeuren was altijd al 60-80% in onze gedachten. De grote vraag was hoe lang de bullmarkt in traditionele assets kon blijven doorgaan. De COVID-19 pandemie heeft de behoefte aan monetaire stimulering alleen maar versneld, die inmiddels binnen 60 dagen na de Bitcoin-halvering gaat vallen. Ons vertrouwen dat we de monetaire stimulans rond diezelfde periode waarin de Bitcoin halving zal plaatsvinden, is nu meer dan 95%. Er is geen beter script te bedenken voor de verdere adoptie van Bitcoin.


De cyclus

De prijs van Bitcoin is de afgelopen weken sterk gedaald. Dit is wat er gebeurt in een liquiditeitscrisis. Maar je moet ook begrijpen wat er vervolgens gebeurt in de cyclus van een crisis. Er moet worden vertrouwd op de monetaire stimulans om de traditionele markten te stabiliseren. Dit zal een groot voordeel opleveren voor Bitcoin en goud. ‘Weak hands’ handen zullen tijdens de liquiditeitscrisis verkopen, wat gewoon een overgang is van deze safe haven assets naar de ‘strong hands’. De houders van het laatste redmiddel.

Keept it safe en neem je verantwoordelijkheid in functie van onze bevolking. Er is veel volatiliteit. Soms is het het beste om gewoon weg te gaan van je computer en adem te happen. Op andere momenten is het belangrijk om te lezen wat er gebeurt om ervoor te zorgen dat je begrijpt waar we op dat moment zijn in de tijdlijn van bepaalde gebeurtenissen.

Deze keer is het niet anders. Er zijn al eerder liquiditeitscrisissen geweest. Ze zullen weer gebeuren. Monetaire stimulans heeft ervoor gezorgd dat beleggers naar safe haven assets met gezonde geldeigenschappen zijn gegaan. In de toekomst zullen ze het nog vaker doen. Welkom bij de marktcycli als je hier nog niet bent geweest.

Op dit moment is de geschiedenis bezig zich te ontplooien. De liquiditeit is uitgedroogd. Diegenen die niet getroffen worden door de pijn op korte termijn, zijn meestal degenen die slechte beslissingen vermijden. Wij kunnen op dit moment niet geloven dat we de kans krijgen om deze periode zonder pijn door te komen. Gelukkig hebben we deze keer een parachute mee.

Conclusie

Dit is de beste verklaring voor de macro-omgeving waarin we ons op dit ongelofelijke moment bevinden. Het was voor de meeste mensen in maart 2020 bijna ondoorgrondelijk om te zien dat Bitcoin door de $20.000 zou breken.

De enige mensen die het verwachtten waren de eigenaars van het laatste redmiddel. Ze wisten dat de halving een aanbodcrisis zou veroorzaken, wat tot enorme prijsstijgingen zou leiden.

De CIO van Guggenheim, Scott Minerd, was vorige week nog op Bloomberg en zei dat hij en zijn collega’s geloofden dat Bitcoin 400.000 dollar per stuk waard zou kunnen worden. Ze beheren honderden miljarden dollars en begonnen de digitale valuta rond de $10.000 op te kopen.

Dit is het soort van institutionele stuwkracht dat grote multi-miljard dollar vermogensbeheerders naar de tafel brengt. Wanneer ze naar de markt komen, brengen ze zware geldstromen met zich mee.

Wij schrijven dit alles om hetzelfde te zeggen als wat wij al langer zeggen. Ga door met de dollar cost averaging in Bitcoin. Accumuleer zoveel als je kunt.

Maak je geen zorgen over de prijsschommelingen op korte termijn. Houd een lange tijdshorizon. De wereld zal blijven draaien en Bitcoin zal de weg naar de wereldwijde reservestatus behouden. 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This