Het regelgevingskader binnen Europa om het beleid inzake crypto te leiden

by | Mar 31, 2022

In Europa komt de cryptoregelgevingslast in de vorm van het Markets in Crypto Assets-rapport. Het rapport heeft veel aandacht gekregen vanwege een nu verwijderd amendement. Het zou alle proof of work coins verboden hebben om verhandeld te worden binnen de E.U. Head of Strategy & Biz Dev bij Unstoppable Finance, Patrick Hansen volgt de E.U. crypto regelgeving op de voet en beschreef het doel van MiCA als:

“Voornamelijk het harmoniseren van regels in de hele E.U. en het opstellen van duidelijke richtlijnen en eisen voor bedrijven.”

Hij gelooft ook dat het doel van de E.U. is om “voorop te lopen op het gebied van cryptoregulering en wereldwijde normen te stellen.”

Het rapport

Het rapport, dat zich momenteel een weg baant door het Europees Parlement, zou juridische definities vaststellen voor crypto en bijbehorende blockchaintechnologie. Dit zou voor het grootste deel ondersteunend moeten zijn voor cryptobedrijven in plaats van beperkend. Duidelijke definities zorgen ervoor dat je de regels kent van het spel dat je speelt. Er zijn echter nog meer clausules in het document waar velen in de cryptogemeenschap het niet mee eens zullen zijn betreffende Defi en KYC.

Interessant is dat het rapport stelt dat de wetgeving geen centrale banken of overheden mag reguleren onder een van de voorgestelde wetsvoorstellen. Natuurlijk zijn zij onderworpen aan een bestaande regelgeving, maar sommigen zullen zich afvragen als de regels niet goed genoeg zijn voor de overheid en de banksector, waarom worden ze dan opgelegd aan de rest van Europa?

Alan Chiu, CEO en oprichter van Boba Network, een volgende-generatie Ethereum Layer 2 Optimistic Rollup schaaloplossing, gaf ons onlangs zijn gedachten over de E.U.’s voorgestelde aanpak van crypto regelgeving.

“We zijn blij om te zien dat de E.U. aangeeft dat het open staat voor voortdurende innovatie in de blockchain ruimte. Het Europees Parlement heeft zich nu gepositioneerd om de rijping van deze technologieën te leiden, waardoor toegang en kansen voor miljarden mensen wereldwijd worden bevorderd.”

Patrick Hansen volgt de E.U. cryptoregelgeving op de voet. Hij gelooft dat het doel van de E.U. is om “voorop te lopen in termen van crypto-regulering en wereldwijde standaarden te zetten.”

Zijn mening

“De E.U. is één van de belangrijkste economische gebieden in de wereld en zal een enorme impact hebben op hoe zowel andere landen de complexe onderneming van het reguleren van crypto benaderen, maar ook op hoe cryptobedrijven hun juridische kaders opzetten.”

De regelgeving wordt tevens ook versneld door de invoering van de central bank digital currencies

In een wereld waarin CBDC’s door bijna elke centrale overheid worden verkend, zullen de regelgevingskaders nu fungeren als een voorloper van wat we kunnen verwachten van door de overheid gesteunde digital assets. Als er geen regelgeving van toepassing is op CBDC’s, zouden ze net zo kunnen werken als fiat. Vandaag is geld toch al voor het grootste deel digitaal. Als een CDBC zou betekenen dat elke burger optreedt als validator voor het netwerk en stemt over hoe het monetaire systeem wordt beheerd, zou dat interessant kunnen zijn.

 

Dit is echter onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is dat we het potentieel zullen zien van door de overheid uitgegeven smart contracts. Stel je voor dat je je salaris ontvangt en dat het automatisch uit je CBDC-wallet wordt gehaald door een smart contract uitgegeven om belastingen te betalen.

In een ideale wereld met een volledig competente en efficiënte overheid, zou slim, programmeerbaar geld een utopie kunnen zijn waarbij niemand iets wil. Overheden zijn echter verre van beide.

Wat nu? 

De agenda voor de zitting is te vinden op de website van het EU-Parlement. Eerst zal worden gestemd over de aanvaarding van het huidige wetsontwerp en over de vraag of interinstitutionele onderhandelingen moeten worden aangevat. Interinstitutionele onderhandelingen zijn trilogen die de laatste fase vormen voordat een voorlopig akkoord wordt bereikt en de wet vervolgens wordt aangenomen.

Het inzicht in gedistribueerde grootboeken en blockchaintechnologie als geheel is veel groter dan dat van de gemiddelde belegger. Persoonlijk geeft het ons enige hoop dat we kunnen eindigen met regelgeving die de groei van crypto als beleggingscategorie bevordert in plaats van belemmert. Dat is misschien te idealistisch, maar het kan erger.

De regelgevingsvoorstellen in dit rapport zijn veel verdergaander dan die in Biden’s Executive Order, die zich voornamelijk richtte op het oprichten van onderzoekscommissies. Er lijkt zeker een focus te zijn op de regulering van digital assets in 2022. Zal de nieuwe wetgeving goed ontvangen worden door de cryptogemeenschap? Tijd zal het uitwijzen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This