Onze mening over de situatie op de markten

by | Jan 13, 2022

De afgelopen weken waren behoorlijk volatiel op de financiële markten, wat traders en beleggers scherp heeft gehouden. Dit artikel vat de overtuigingen samen die wij de afgelopen week hebben verstrekt. Waar we niet naast kunnen kijken is dat de markten volatiel zijn door de instabiele economie van dit moment en wij zijn lang niet de enige die hier zo over denken. Het zal de komende maanden ongelooflijk moeilijk worden om te proberen de markt te timen, vooral omdat aandelenkoersen en de cryptomarkt afhankelijk zijn van monetair beleid, fiscaal beleid, COVID-varianten en een aantal andere inputs. 

 

Ray Dalio was onlangs aan het woord en het heeft ons wel aan het denken gezet. Hij schetste onder meer zijn huidige visie over de onrust van de markten. Hij werd specifiek gevraagd naar hoe beleggers naar de aandelenmarkt zouden moeten kijken, inclusief hoe ze deze moeten waarderen en of ze geld uit de markt zouden moeten halen of juist meer geld in aandelen zouden moeten steken.

Dalio’s eerste antwoord was dat het een “reis voor de gek” zou zijn. Dalio ging verder en zei iets heel interessants – “Cash is geen veilige belegging, is geen veilige plek omdat het zal worden belast door inflatie.” Het is duidelijk dat als beleggers geconfronteerd worden met een officiële inflatie van 6%+, er geen rente beschikbaar zal zijn die de devaluatie van hun koopkracht kan overtreffen.

Is het echt zo eenvoudig?

Wat als je bijvoorbeeld cash maar een paar weken wilt aanhouden en dan weer in de markt wilt stappen als het een beetje daalt?

“Je kan jouw risico verminderen zonder je rendement te verminderen. Je zal dit niet doen door de markt te timen. Zelfs als je een geweldige market timer zou zijn, dan nog kunnen de dingen die gebeuren de wereld veranderen, waardoor de prijs in de markt kan veranderen.”

Dit lijkt allemaal nogal rechttoe rechtaan tot nu toe, toch?

Nou, hier komen we bij het goede deel. ‘s Werelds grootste hedgefondsmanager begon op de nationale televisie uit te leggen dat de reactie van de overheid op deze onzekere momenten via monetair en fiscaal beleid de situatie in feite erger zou maken, niet beter.

Hij legde het uit door te zeggen:

“Je kunt de levensstandaard niet verhogen door de hoeveelheid geld in het systeem te verhogen, want dat is gewoon meer geld voor dezelfde hoeveelheid goederen. Dat heeft gevolgen voor de financiële markten, zoals we hebben gezien, en voor het inflatiecijfer. Het zal de levensstandaard echter nauwelijks verhogen. Als de inflatie dan begint toe te slaan, heeft dat politieke gevolgen.”

Dit is een belangrijk punt omdat het ingaat tegen het huidige publieke verhaal. Als je de mainstream media, politici of centrale bankiers vraagt waarom de inflatie momenteel hoog is, zullen ze onmiddellijk beginnen te praten over verstoringen in de supply chains en andere niet-monetaire of fiscale beleidsinputs.

Zijn supply chains een belangrijk onderdeel van de analyse? Natuurlijk. Maar elke analyse die voorbijgaat aan de monetaire en budgettaire beleidsbeslissingen van de afgelopen 18 maanden is op zijn best nalatig.

Er zijn twee redenen waarom dit belangrijk zal zijn om op te volgen.

Ten eerste zien we een groeiende bezorgdheid ontstaan in verband met een nieuwe COVID-variant die uit Zuid-Afrika komt. Als de reactie van de overheid zich herhaalt, met maskers, vaccinaties, reisverboden en mogelijke lockdowns, dan is het niet onredelijk om te verwachten dat er nog meer stimuleringsmaatregelen op allerlei manieren in de economie worden geduwd. Dit scenario zou waarschijnlijk dezelfde effecten hebben als we nu hebben, maar dan op grotere schaal.

Zoals Albert Einstein zei: “De definitie van ‘krankzinnigheid’ is steeds weer hetzelfde doen en dan andere resultaten verwachten.”

De tweede reden waarom is omdat er een fundamenteel verschil is in de denkrichtingen. De Keynesiaanse kijk op de wereld moedigt marktinterventie en -manipulatie aan als antwoord op onzekerheid, chaos en pijn op korte termijn. De Oostenrijkse visie op de wereld moedigt vrije markten aan en het achterwege laten van marktinterventie of -manipulatie.

De waarheid is dat je voor elk wereldbeeld een argument zou kunnen aanvoeren, afhankelijk van waar je voor optimaliseert – de korte termijn of de lange termijn? Dat is het grote verschil, en dat brengt ons bij Bitcoin. Bitcoin is een besparingstechnologie omdat het over lange perioden je koopkracht verdedigt.

De eindige voorraad en het programmatische monetaire beleid zorgen voor het compleet tegenovergestelde effect van cash geld. In plaats van dat inflatie je koopkracht aantast, profiteren Bitcoin-houders ervan. Dit zal de grootste aanjager zijn van economisch rendement in de komende tien jaar. 

Ray Dalio was eerder kritisch over Bitcoin. Nu heeft hij Bitcoin in zijn portfolio. Cash brandt een gat in je zak. Het is een smeltend ijsblokje. Je beschermt jezelf of je lijdt. Het is echt zo eenvoudig.

Onze mening over de inflatiecijfers.

De inflatiecijfers zijn zeer verontrustend. De consumentenprijsindex is in het afgelopen jaar ongeveer met 6,8% gestegen en de kerninflatie is in dezelfde periode met ongeveer 4,9% gestegen.

Het loopt uit de hand. We hebben alles, van benzine tot tweedehands auto’s tot vleesprijzen die versnellen met een dubbelcijferig percentage jaar-op-jaar. Het is bijna onmogelijk voor de gemiddelde burger om te voorkomen dat hij achterop raakt in deze omgeving.

Inflatie is op een 30+ jaar hoog niveau. In plaats van iets te doen aan de problemen, lijken de centrale bankiers en politici acties te ondernemen om olie op het vuur te gooien. Het verhaal van vorig jaar was dat inflatie niet iets was om je zorgen over te maken. Daarna evolueerde het verhaal naar inflatie als iets tijdelijks. En natuurlijk zien we nu dat mensen een verhaal opdringen van “inflatie is goed voor u!”

Inflatie is niet goed voor je. De munt, noch de economie, zijn gebouwd om hoge niveaus van aanhoudende inflatie te weerstaan.

Bon, je zal wel in staat zijn om te lezen over de inflatie data op elke mainstream media outlet, dus wij gaan ons nu richten op twee takeaways die misschien minder voor de hand liggend lijken.

1. De economen voorspelden in november een CPI van 6,8%, wat betekent dat ze dodelijk accuraat zijn geweest. Dit is natuurlijk een zeldzame gebeurtenis, maar we moeten hen krediet geven voor wanneer ze correct zijn in hun prognoses. 

2. De markt steeg op de inflatiecijfers omdat veel mensen dachten dat de situatie nog slechter zou zijn dan uiteindelijk het geval was.

Ja, denk daar maar eens over na. De markten stegen bij een inflatie van 6,8% omdat de mensen dachten dat het meer dan 7% zou worden. We leven in een absoluut krankzinnige tijd.

Er zijn een paar manieren om naar deze data te bekijken.

1. Je kunt stellen dat de inflatie hoog is en dat mensen aanzienlijk worden gehinderd door zo’n hoge degradatie van hun koopkracht. Vergeet niet dat 45% van de Amerikanen geen belegbare assets hebben. Zij kijken gewoon toe hoe de inflatie hun spaargeld en vermogen opeet.

2. Je kunt ook stellen dat de inflatie de bezitters van beleggingen rijker maakt dan ze ooit zijn geweest. De S&P 500 is de afgelopen 12 maanden met 28% gestegen, Bitcoin is met 153% gestegen en de Nasdaq is met 66% gestegen. Je kunt naar alle assets kijken en hetzelfde verhaal zien – hogere inflatieniveaus betekenen dat bezitters van assets hun nettovermogen dramatisch zien stijgen.

 

Er is één deel van dit verhaal dat grotendeels onverteld blijft 

Werknemers krijgen dit jaar aanzienlijk minder betaald na de pandemie. Om de gemiddelde werknemer in termen van koopkracht nog steeds het equivalent van het loon van vorig jaar uitbetaald te krijgen, zou zijn loon met bijna 7% moeten stijgen. Dat is logisch, toch? Fout. In deze analyse is geen rekening gehouden met belastingen, dus in werkelijkheid moet de werknemer 10-14% meer betaald krijgen dan vorig jaar (afhankelijk van hun belastingschijf en locatie) om dezelfde koopkracht na belastingen te hebben.

Er zijn duidelijk maar heel weinig bedrijven die hun werknemers 10-14% loonsverhoging geven. Uiteraard leidt dit tot een tweedeling van de samenleving. De bezitters van bezittingen worden rijker en de bezitters van niet-bezittingen blijven in een steeds slechtere financiële positie verkeren.

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het dichten van de onderwijskloof. Als we in staat zouden zijn iedere burger te vertellen dat hij moet stoppen met sparen in dollars en gewoon assets moet kopen, zou het aantal mensen dat negatief wordt beïnvloed door inflatie drastisch afnemen. De machthebbers kunnen zich echter niet aansluiten bij een nationale voorlichtingscampagne, omdat de dollar onder grote druk zou komen te staan als iedere Amerikaan zijn dollars zou inruilen voor andere assets. Er is sprake van een vertrouwensspel dat politici, centrale bankiers en machthebbers voor een moeilijk speltheoretisch probleem stelt.

Tenslotte is dit schrijven gebaseerd op de veronderstelling dat de officiële inflatiecijfers accuraat zijn. Indien de onofficiële dubbele cijfers kloppen, is de situatie nog slechter dan de meeste mensen denken. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Inflatie is een verschrikkelijk beest. Je moet ervoor zorgen dat je opgeleid bent. Je moet je portfolio zo inrichten dat je er beter van wordt, in plaats van eronder te lijden. Niet klagen. Probeer de politici en centrale bankiers niet op andere gedachten te brengen. Doe gewoon wat de rijksten onder ons doen – koop assets en relax.

Eindconclusie

De inflatie is het hoogst sinds decennia. Een inflatoire omgeving kan een enorme verkoopdruk op de obligatiemarkt uitoefenen omdat obligatiehouders de negatief rendabele beleggingen ontvluchten voor inflatoire hedges. Dalende obligatiekoersen (en stijgende rendementen) komen doorgaans overeen met een risk-on marktklimaat en leiden vaak tot brede aandelenrally’s (vooral Small Caps) en goede prestaties op Bitcoin.

De hoge inflatiecijfers zullen waarschijnlijk aanhouden totdat het monetaire beleid aanzienlijk wordt aangescherpt. Enkele redenen daarvoor worden hieronder uiteengezet.

  1. Er is typisch een tijdsverloop van 2-3 jaar tussen een significante piek in M2 groei en een significante piek in inflatie (tenzij we een significante inkrimping van het monetaire beleid zien)
  2. Het basiseffect zal pas in het laatste deel van het eerste kwartaal van 2022 een tegenwind gaan vormen voor hoge inflatiecijfers.
  3. Uit NFIB-enquêtes blijkt dat kleine bedrijven van plan zijn hun prijzen te verhogen. Dit is typisch een voorlopende indicator voor de CPI.

Ons basisscenario is dat we de rente tot in 2022 zien stijgen en een sterke brede rally voor de meeste assets stimuleren.

De voor opties gecorrigeerde spread van high yield wordt vaak beschouwd als een goede voorlopende indicator van het marktrisico (meer bepaald het default risico). De index is sinds november 2021 aanzienlijk gedaald. Dit draagt bij aan de bullish case voor aandelen.

Houd in gedachten dat Bitcoin helemaal naar $69.000 ging in een zeer korte periode, wat een nieuwe all-time high teweegbracht voor de digitale munt. Deze prijsbeweging blijft bij ons nog steeds het idee bevestigen dat Bitcoin op dit moment de grootste inflatiehedge ter wereld is. Maar bitcoin is niet het enige asset dat profiteert van inflatie.

Het is wat het is en het is allemaal best akelig, wat er nu gaande is. Het kan aanzienlijke schade toebrengen aan jou, je gezin, je koopkracht en jouw financiële positie. Het is bijna onmogelijk om het inflatiepercentage te overtreffen, dus je zal moeten beleggen ter bescherming.

Tot snel 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This