Wat is het macro antwoord?

by | Nov 9, 2022

INTRO

We zeggen al bijna een jaar dat de Federal Reserve veel te lang een ruim monetair beleid voerde. Toen de inflatie op jaarbasis met meer dan 7% was gestegen, hield de Fed de rente nog steeds op 0% en kocht ze nog steeds assets op op de markt. Dit is een schoolvoorbeeld van te ver en te lang.

Het is niet voor niks dat 2022 het slechtste jaar is voor aandelen sinds de Burgeroorlog (1872).

Waarom is deze context belangrijk

Deze context is belangrijk om te begrijpen omdat de Fed nu het risico loopt deze fout te herhalen.

Sinds het einde van het eerste kwartaal van dit jaar heeft de centrale bank de rente verhoogd en geprobeerd assets van haar balans te verkopen. Die agressieve monetaire verkrapping heeft weinig gedaan om het tempo van de inflatie te vertragen, maar is wel succesvol geweest in het bereiken van het doel van “vraagvernietiging”. De S&P is 20% gedaald, Bitcoin is 70% gedaald en Nasdaq 100 is meer dan 30% gedaald in het afgelopen jaar.

De economische gezondheidscijfers wijzen op een toenemend risico van een recessie en de huizenmarkt blijft tekenen vertonen van een dalende vraag te midden van stijgende rentevoeten.

Zo laat het rapport van het Institute for Supply Management (ISM) voor oktober ook enkele bedenkelijke zaken zien. De ISM-productie-index, ook bekend als de inkoopmanagersindex (PMI), is een maandelijkse indicator van de economische activiteit in de VS, gebaseerd op een enquête onder inkoopmanagers van meer dan 300 productiebedrijven. Hij wordt beschouwd als een belangrijke indicator van de Amerikaanse economie.

In oktober kwam de PMI voor de verwerkende industrie uit op 50,2 (van 100). Waarden onder de 50 staan voor inkrimping en zijn een voorbode van een recessie. Hoewel de PMI in oktober net niet kromp, vertoont hij al meerdere maanden een neerwaartse groeitrend, wat wijst op de toenemende kwetsbaarheid van de economie onder het huidige regime van de Federal Reserve.

De volgende belangrijke componenten van de PMI benadrukken de kern van het probleem van vandaag.

De groei van “New Orders” en “Production(effectief: vraag) zit in een neerwaartse trend sinds begin 2021. De voorraden (aanbod) stijgen. Deze drie statistieken vertellen ons dat we een groot vraagprobleem hebben sinds de quantitative easing in 2021 leek te vertragen en de quantitative tightening die dit jaar begon.

Als deze trend doorzet; zal de arbeidsmarkt geraakt worden, en een Fed Pivot volgen.

Het is gewoon een kwestie van tijd.

Maar vergeet niet. Als de extremen zo groot zijn, ontstaan er vaak ook grote kansen. Er zijn enkele redenen om aan te nemen dat de bodem veel indexen bereikt heeft, zoals onze on-chain analyse in de laatste community call (6 november) ook aantoonde. Bevestiging van een recessie zou deze kansen vergroten, evenals een ommekeer van de Fed. 

Beleggers voelen de pijn

Zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland hebben we gezien dat centrale bankiers de financiële voorwaarden aanscherpen, terwijl politici de fiscale voorwaarden versoepelen. Die twee krachten werken niet goed samen en dat leidt tot vreemde uitkomsten. We hebben ook gezien dat de hoge inflatie materiële gevolgen heeft voor verschillende groepen burgers.

De rijken weten dat hun valuta aan een historisch tempo wordt gedevalueerd, maar ze hebben nu veel minder geld door de vernietiging van de assetprijzen. Degenen aan de onderkant van de sociaal-economische ladder zijn afgeschermd van de vernietiging van de asset prijzen, maar een groot deel van hun maandelijkse uitgaven gaat op aan goederen door de hoge inflatie.

De situatie zal er niet op verbeteren

De Federal Reserve zal de rente blijven verhogen en de financiële voorwaarden aanscherpen om de inflatie te drukken. Hoe strakker ze gaan, hoe groter de kans op een catastrofale recessie. Net zoals je niet eeuwig geld kunt drukken zonder gevolgen, kun je ook niet eeuwig blijven tighten zonder gevolgen.

Dat brengt ons terug bij het begin: de Fed heeft het ruime monetaire beleid in de eerste 18 maanden van de pandemie te hard opgevoerd. Ze gingen te ver, te lang. Het risico is nu dat ze het in de tegenovergestelde richting gaan doen. Na de renteverhoging van vorige week tot 4% is de vraag hoeveel ze nog kunnen “tighten” zonder ernstige schade aan te richten.

Is er een juist antwoord?

Fed-voorzitter Jerome Powell zei wel dat veel van de metrieken en datapunten die worden geëvalueerd achterblijvende indicatoren zijn. Ze vertellen je wat er al gebeurd is, niet wat er gaat gebeuren. Dit kan het werk van centrale bankiers en economen moeilijker maken. Maar in sommige situaties is het het beste wat ze hebben.

De huidige analyse van de Federal Reserve is een beetje vertroebeld. Ze hebben de rente opnieuw met 0,75% verhoogd, maar ze geven ook toe dat tijdens toekomstige vergaderingen zal worden besproken of ze moeten gaan vertragen. Net toen de markt enthousiast begon te worden over dat gespreksonderwerp, zei Powell dat het volgens hem niet gepast zou zijn als de Fed de renteverhogingen nu zou pauzeren.

Dit is zoiets als zeggen “We kunnen de rente blijven verhogen, maar misschien ook niet, en hoe dan ook gaan we praten over renteverhogingen, renteverlagingen en pauzeren waar we zijn.”. Veel gepraat, maar weinig inzichten.

Economie is moeilijk. De machine is complex. De Federal Reserve probeert het zo goed mogelijk te doen. Er is veel te bekritiseren. Maar ik weet niet of de critici het beter kunnen. Wat in het verleden is gebeurd, is gebeurd. We kunnen niet teruggaan en er iets aan veranderen. Maar we kunnen wel vooruit kijken – wat moet de Fed doen? Welke invloed zal dat hebben op de markt? Hoe moeten beleggers hun portfolio positioneren om te slagen in de nieuwe omgeving?

Dat zijn de vragen waar wij nu moeten over nadenken. Stuur ons gerust uw ideeën of gedachten.

Alle ogen gericht op de CPI cijfers!

Hoewel niets met zekerheid kan worden gezegd over de kortetermijnvooruitzichten, suggereren sommige ontwikkelingen wel dat de slechte marktreactie na de FOMC slechts een tijdelijke beweging kan zijn  en niet noodzakelijk een vervolg zal krijgen.

Het doorslaggevende datapunt voor de markt zal daarom het CPI-cijfer voor oktober zijn. Een ander slecht cijfer kan een obligatiepaniek veroorzaken en de markten klaarmaken voor een nieuwe neerwaartse beweging, waarbij het laagste punt van oktober kan worden bereikt.

Wij denken dat de inflatie in de komende maanden waarschijnlijk zal afnemen. Dit moet dan ook in de komende maanden tot uiting komen in de CPI-cijfers. Zoals gezegd is het echter moeilijk om op korte termijn in te zetten op unieke CPI-cijfers. Wij richten ons momenteel nog steeds op het bredere risk/reward over een periode van 6-12 maanden.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This