Belangrijke datapunten om de toekomst van Bitcoin in te schatten!

by | Oct 27, 2020

Investeren in Bitcoin zou je de afgelopen tien jaar een rendement hebben opgeleverd wat bij andere beleggingsinstrumenten niet te vinden is.

Hoewel een snelle blik op de korte termijn Bitcoin grafiek enigszins ontmoedigend kan lijken, is het op lange termijn helemaal niet te overzien!

De korte-termijn prijsbewegingen kunnen het best toegeschreven worden aan de Random walk of een Geometric Brownian motion.

Alles start met een goede timing!

Traditionele technische analyses worden vaak bij iedere beweging doorzeefd met talloze disclaimers en voor elk type prijsbeweging dat lijkt op een soort van schoolvoorbeeld, zijn er talloze andere die niet “volgens plan” verlopen.

Een andere manier om de prijsontwikkelingen van BTC op macro niveau te bekijken, is door gebruik te maken van data en deze te analyseren.

Een snelle analyse toont aan dat de marktcycli telkens lagere ROI’s opleveren en dat het hierdoor dan ook langer zal duren om deze ROI’s te realiseren.

Met andere woorden, de macrotrend van BTC duidt op een verlenging van de cycli met afnemende ROI’s voor elke marktcyclus.

Wanneer er een jaarlijks verlies kan zijn van meer dan 80% na een speculatieve bubble, geeft dit wel aan dat de timing van de markt ook belangrijk is en er niet altijd veel tijd nodig is op de markt.

Neem bijvoorbeeld ‘begin 2017 naar eind 2017’ of ‘eind 2017 tot nu’, dit is timing en waarom het zo belangrijk is!

We moeten er waarschijnlijk geen tekening bij maken?

Denk eraan!

De tijdwaarde van geld is van cruciaal belang, zeker gedurende een periode waarin we bezig zijn met het verslaan van de inflatie.

Bitcoin bevindt zich in een “fair value” fase.

Logaritmische regressie

Deze grafiek toont de BTC-prijs in een logaritmische regressie die past bij de ” non-bubble ” data en de speculative bubble pieken.

Wanneer men de prijs op een hoog niveau bekijkt, worden accumulatiebereiken en speculatieve bubbleformaties beduidend gemakkelijker te identificeren.

Om deze trends beter te begrijpen, kunnen we het procentuele verschil berekenen tussen de prijs en de fair-value logaritmische regressie, wat een steeds groter wordende rol speelt (afb. 2).

Afbeelding 1: De logaritmische regressie past bij de non-bubble data (Groene regressieband) en bij de speculative bubble pieken (Rode regressieband).

Marktcycli worden minder explosief

Afbeelding 2 toont aan dat de ‘speculative bubble’ vorming met betrekking tot de ‘fair-value’ regressieband tijdens elke volgende piek steeds minder explosief wordt.

Als we het verschil gaan berekenen dan zien we dat het procentueel verschil tussen de eerste piek in 2011 en de logaritmische regressieband ongeveer 6,000% is, terwijl de tweede piek in 2013 slechts ongeveer 3,000% boven die regressieband ligt.

De derde ‘speculative bubble’ in 2017 piekte ongeveer 1,000% boven de regressieband. Hoewel er drie datapunten zijn, zijn ze zeker niet doorslaggevend en kunnen ze ook geen definitieve trend aangeven, we kunnen in ieder geval wel speculeren op de data die we tot nu toe hebben.

Bijvoorbeeld, 6000/3000 = 2 en 3000/1000 = 3.

Als deze trend zich voortzet (wat natuurlijk een grote als is) en we een deling door 4 zouden zien van de derde naar de vierde bubble, dan kunnen we verwachten dat de Bitcoin prijs over ongeveer drie jaar (2023) met ongeveer 250% overgewaardeerd zal zijn.

Afbeelding 2: Procentueel verschil van de BTC-prijs en de “fair-value” logaritmische regressie die past bij de non-bubble data.

De reële waarde van Bitcoin

Indien Bitcoin binnen 3 jaar tijd met 250% overgewaardeerd is, dan kunnen we nu ook een overeenkomstige prijs voor het asset vaststellen (ongeveer).

Op basis van de huidige regressieband zal de reële waarde van Bitcoin over 3 jaar dus ongeveer op $40.000 uitkomen.

Als de Bitcoin prijs met 250% overgewaardeerd zou zijn, dan kunnen we verwachten dat de volgende bubble top rond de $140.000 zal liggen.

Natuurlijk zit hier een grote mate van onzekerheid in en kan de werkelijke piek variëren met duizenden dollars. Maar wat is een paar duizend dollar voor Bitcoin?

Nog enkele interessante prijsbepalingen van Bitcoin.

Elke cyclus duurt steeds langer! 

Nu vraag je je misschien af waar de redenering van de cycli verlenging vandaan komt?

De crypto community praat nochtans veel over de “vierjarige cyclus” van BTC.

Maar er is in wezen geen enkel bewijs om dit idee te staven, behalve het feit dat de meeste cycli minstens vier jaar zijn geweest. Hierdoor lijden zoveel beleggers aan terughoudendheid in plaats van te kijken naar wat de data suggereert.

In plaats van te bepalen wat de data zegt en de inhoud van het verhaal bij te houden, schrijven velen de inhoud van het verhaal zelf en manipuleren ze de data om het te staven/ondersteunen.

Een snelle blik op afb. 3 laat zien dat de cycli steeds langer worden, of ze nu van bodem tot bodem, van bodem tot top, of van top tot bodem worden gemeten.

Een andere manier waarop we de verlenging van de cycli kunnen laten zien is door de jaarlijkse ROI of de prijs van Bitcoin (afb 3).

Afbeelding 3:
Eenjarige ROI van de BTC prijs.
Afbeelding 4:
Jaarlijkse visualisatie van de uitbreidings- en krimpfase van de BTC prijs.

De grootste waarschijnlijkheid voor de piek van BTC is in 2023!

In plaats van de marktcyclus te meten vanuit de bodem, tonen we nu enkel de ROI over een periode van een jaar; dit betekent dat we de prijs van BTC 1x per jaar berekenen.

Dit geeft ons een andere kijk op hoe bewegingen vanuit de algemene neerwaartse trend op macroniveau steeds langer duren per cyclus.

De volgende cyclus heeft de grootste kans op een piek in 2023, ten vroegste eind 2022 en ten laatste midden 2024. Het is duidelijk dat niemand u precies kan vertellen wanneer Bitcoin die nieuwe paradigmaverschuiving zal bereiken, maar we kunnen ons in ieder geval voorbereiden op het idee dat de piek waarschijnlijk veel later dan 2021 zal zijn.

Als we de data discreet presenteren door de prijs van Bitcoin op jaarbasis te berekenen, dan kunnen we verschillende uitbreidings- en inkrimpingsfasen waarnemen.

Afbeelding 4 toont ons de algemene tijden waarin de Bitcoin prijs op jaarbasis omhoog of omlaag gaat. De trend suggereert dat we waarschijnlijk binnenkort zullen switchen naar een expansiefase die enkele jaren zal duren. (tijd van schrijven 18/10/2020)

Dat gezegd zijnde, kan het op jaarbasis berekenen van de prijsdata een beetje onrechtvaardigheid met zich meebrengen omdat het een willekeurige manier is om de data te presenteren; de stelling hierachter is echter dat dit slechts één van de tools is die we nodig hebben om de macrotrends van de Bitcoin-prijs beter te begrijpen.

Tot slot!

Het einde van een accumulatiefase…

Omdat we niet precies kunnen voorspellen wanneer de prijs van Bitcoin zal pieken of wat de prijs zal zijn, heeft Benjamin Cowen een risicomaatstaf ontwikkeld voor Bitcoin zodat we een beter beeld krijgen van de accumulatiemarges en de ‘speculative bubbles’.

Afbeelding 5 laat de prijs van BTC zien, maar dan gecodeerd door de risicomaatstaf. Terwijl de intuïtieve reactie kan zijn om “all-in” of “all-out” te gaan in bepaalde fasen, is de systematische strategie van dynamische dollar cost averaging, waarbij men koopt naarmate het risico dichter bij 0 komt, en verkoopt naarmate het risico dichter bij 1 komt.

Afbeeldin 5: BTC-prijs vs. tijd met kleurgecodeerd risico, een metriek voor het identificeren van periodes van accumulatie en speculatieve bubbels.

Uiteindelijk suggereren de gegevens een paar fundamentele zaken die we moeten meenemen:

  • BTC wordt eerlijk gewaardeerd op basis van de regressieband.
  • De ROI van elke bull-cyclus gaat omlaag
  • Er is een verlenging van de marktcycli
  • We zijn vermoedelijk jaren verwijderd van een andere prijspiek.
  • BTC nadert mogelijk het einde van zijn accumulatiefase.

 

Conclusie

Uiteraard moeten al deze grafieken, datapunten en conclusies met een korreltje zout worden genomen.

Niemand kan u zeggen wanneer de prijs van BTC precies zal pieken of wanneer het de perfecte moment is om te kopen.

Maar we kunnen wel wiskunde gebruiken om beter te bepalen waar we ons bevinden op macroniveau.

Met dat alles in het achterhoofd hebben we maar drie marktcycli om aan te grijpen. We hebben nog (veel) meer data nodig om nauwkeurigere conclusies te kunnen trekken maar die kunnen alleen de tijd ons leren.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This