Bitcoin wordt steeds schaarser op exchanges maar de prijs blijft dalen, wat wil dat zeggen?

by | Apr 21, 2022

De recente Bitcoin exchange outflow is op een recordniveau dat nog nooit eerder werd gezien. Nu, de outflow op de exchange-balans leidt niet altijd tot een koersstijging op korte termijn. Hoewel er het afgelopen jaar een nauwe relatie is geweest tussen 90-day outflow en koersen, lijkt deze trend de laatste tijd af te nemen.

 

Hoewel de uitstroom blijft aanhouden, mist de bredere markt bullish katalysatoren over stijgende retail deelnemers en risk-on asset positionering die de sterkere krachten lijken te zijn die op dit moment spelen.

De Bitcoin- en cryptomarkt heeft een gezondere beweging gezien in de afgelopen weken, vooral eind maart. Volgens de data op glassnode hebben de samengestelde outflow van Bitcoin een kritiek niveau bereikt, en zo’n niveau wordt alleen waargenomen bij zeldzame gelegenheden.

Dit niveau zou kunnen leiden tot het vormen van een sterke bodem voor Bitcoin. De volatiliteit van Bitcoin is sinds het begin van dit jaar sterk aan het afnemen, in een poging om te herstellen van de verliezen.

De twee belangrijkste spelers van de cryptomarkt

Wanneer we het hebben over exchange balance, dan kan het grootste deel van de markt worden verklaard door trends bij Coinbase en Binance, waarbij beide exchanges meer dan 20% van de totale Bitcoin exchange balans op hun platforms hebben. Samen zijn ze ongeveer goed voor 48% van de bekende Bitcoin op exchanges.

Coinbase rapporteert een veel hoger aantal Bitcoin “assets on platform” omdat zij ook de hoeveelheid Bitcoin in hun institutionele custody diensten opnemen. Eind vorig jaar rapporteerden ze meer dan 2,4 miljoen Bitcoin op hun platform, terwijl hun exchange balans op dat moment geschat werd op ongeveer 680.000 BTC.

De totale Bitcoin balans is met 8,63% gedaald tot nu toe en met 39% sinds de piek in mei 2020. We zien dit voortdurende trapsgewijze patroon (zie afbeelding 2) over de laatste zes maanden waar grote 10.000-plus schijven Bitcoin per keer van de exchange verdwijnen. Afgelopen donderdag was één van de grootste ‘one-day outflow day’ van de afgelopen jaren.

In USD uitgedrukt blijft de waarde op Coinbase stijgen met de prijs, met meer dan 24 miljard dollar aan Bitcoin op de exchange. De outflow van afgelopen donderdag was $1,16 miljard in omvang, en het is de moeite waard om op te merken hoe significant de omvang van de beweging was in de historische context. De grootte van deze beweging zou het equivalent in dollarwaarde zijn van ongeveer 40% van de totale waarde van Bitcoin die op Coinbase werd gehouden op het dieptepunt van de bearmarkt in 2019.

Met het hoogste percentage aan exchange aandeel, heeft Coinbase de grootste hoeveelheid Bitcoin, in termen van USD, op hun exchange. De top vier exchanges hebben samen meer dan 65 miljard dollar op hun platformen. (zie afbeelding 4)

1. Exchange Net Position Change 

Als we kijken naar de Exchange Net Position Change, kunnen we zien dat er nog steeds een netto uitstroom is van Bitcoin van exchanges (rode pieken; bullish, omdat laat zien dat er meer coins worden gekocht op exchanges dan verkocht).

2. Bitcoin exchange balance 

Dit wijst nog steeds op een bevestiging van de trend van accumulatie doordat de balans op alle exchanges (maar vooral coinbase) blijft dalen.

Dit als gevolg van HODL’er kopers en accumulatie wanneer coins worden teruggetrokken uit exchanges om vervolgens naar cold storage te sturen.

Dit staat in contrast met de correctie van mei 2021, waar er een aanzienlijke instroom van coins op de exchanges kwam, wat winstnemingen en een verlies van overtuiging door marktdeelnemers illustreert.

3. Net transfer volume 

Dit meet het verschil in volume dat naar de exchanges vloeit en uit de exchanges vloeit.

4. Bitcoin balance op exchanges 

Wat leiden we hieruit af?

Zulke factoren zijn een sterke katalysator voor de long run. Hoe schaarser Bitcoin wordt op de exchanges, des te minder er verkocht kan worden. In combinatie met sterke vraag leidt dit doorgaans tot mooie prijsstijgingen.

Genoeg brandstof dus voor de Bitcoin-bulls om een stijging richting het prijsniveau van $50K te doen.

Maar…

Toch zijn er verschillende andere factoren die deze beweging kan temperen. Zo kijken veel ervaren beleggers naar de mogelijke renteverhogingen door de Fed, de verstoring van de wereldeconomie door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de geleidelijke aanscherping van het cryptobeleid door de Europese Unie.

Toch zien wij dat er genoeg redenen zijn om de bulls hun werkt te laten doen. Zo hebben de Bitcoin outflow op alle exchanges samen de kaap van 96.2K BTC per maand bereikt, wat enorm veel en zeldzaam is.

Verder zijn wij ook van mening dat digital assets zwaar ondergewaardeerd zijn en het potentieel hebben om aanzienlijke hoogtes te bereiken.

Side note – Hou er rekening mee dat we dit jaar nog sterk zijwaarts kunnen gaan door de onzekerheden die worden gecreëerd in verband met de regelgeving en andere situaties die zich op de markten ontwikkelen.

Wat je moet weten op dit moment

  • De tightening cyclus van de FED (renteverhogingen en inkrimping van de balans) is nog maar net begonnen en zal in de komende maanden nog verder toenemen.
  • De Exchange Net Position Change laat nog steeds een aanzienlijke uitstroom zien van Bitcoin en Ether van Exchanges.
  • De netwerkactiviteit is laag en er komt niet veel nieuw geld in de ruimte. Dit is nodig in bullmarkten om significant hogere prijzen te zien.
  • In de afgelopen weken zijn er beleggers geweest die verliezen hebben gerealiseerd. Dit suggereert dat het algemene sentiment zwak kan zijn (zie afb + beschrijving hieronder).
  • Omdat beleggers bereid waren te verkopen terwijl ze verlies leden in plaats van het vertrouwen te hebben om hun posities te behouden en te wachten tot ze terugkeren naar een ongerealiseerde winst.

    Wij beoordelen de onderstaande metriek omdat deze een goed inzicht geeft in het marktsentiment. Als we zien dat er beleggers zijn die verliezen realiseren (rode pieken), suggereert dit dat het sentiment niet zo sterk is als we misschien zouden willen.

    Merk op dat in de meest bullish periodes, de onderstaande parameter zal opveren van de zwarte 0-lijn. Wanneer deze metriek van groen naar 0 kleurt en de 0-lijn vasthoudt, wijst dit op een sterk beleggerssentiment. Dit betekent in feite dat beleggers die ongerealiseerde winsten hadden, nu break-even staan, maar niet bereid zijn om met verlies te verkopen en hun positie willen aanhouden – sterk sentiment. Het tegenovergestelde geldt, als we rode pieken zien, dan geeft dat aan dat beleggers bereid zijn om verliezen te realiseren, wat erop kan duiden dat het algemene sentiment niet sterk is. We kunnen zien dat we de afgelopen dagen wat verliesnemingen hebben gezien (rode pieken).

    Super bear scenario

    • De Seller Exhaustion Constant suggereert dat prijzen lager kunnen en dat een lokale bodem met laag risico mogelijk nog niet in zicht is.
    • De Bitcoin-prijs is historisch gezien altijd teruggekeerd naar de realized price in bearmarkten. Technisch gezien kunnen we stellen dat we ons sinds mei 2021 in een bear market bevinden (on-chain data suggereren dit, de Q4 run up was te wijten aan instellingen die zwaar instapten en vervolgens de ruimte verlieten), en dat het mogelijk is dat we weer terugkeren naar de realized prijs. Deze ligt momenteel op $24.000.

    De Seller Exhaustion Constant detecteert wanneer er een lage volatiliteit is en hoge verliezen, wanneer deze twee op één lijn liggen kan dit erop wijzen dat dat prijspunt een potentieel laag risico bodem is. We kunnen in de grafiek hieronder zien dat deze metriek niet op een dieptepunt staat, ook al lijkt het er prijstechnisch op dat we er zouden kunnen staan. Merk op dat de totale gerealiseerde verliezen ook niet enorm zijn geweest, dus bij het combineren van deze metric, zou het kunnen dat een lokale bodem op Bitcoin op dit moment niet in zicht is.

    De realised price visualiseert de gemiddelde prijs waarvoor alle huidige ongebruikte Bitcoins gekocht zijn. In het verleden, in alle dalende markten in de geschiedenis van Bitcoin, heeft de prijs de Realised Price mark telkens weer opgezocht, maar wanneer dit gebeurde vertegenwoordigde dit enkele van de beste macrobodems en momenten om Bitcoin te kopen. Nu de FED de rente begint te verhogen en dit ook de komende maanden lijkt te gebeuren, samen met de vermindering van de balans, zijn dit waarschijnlijk slechte marktomstandigheden voor risicovolle assets. Deze omstandigheden moedigen professionele beleggers aan om uit risicovolle assets te stappen. Dit zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op de prijs van Bitcoin. Laten we, met dit gezegd zijnde, proberen een potentiële macrobodem te schetsen. Zoals gezegd, in alle bearmarkten is de Bitcoin-prijs altijd teruggekeerd naar de Realised Price – deze bevindt zich momenteel op $24.000.

    Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

    Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
    Share This