Data liegt nooit! Dit is waarom Bitcoin zo hard verschilt met het jaar 2017!

by | Dec 31, 2020

Bitcoin heeft de langverwachte prijs van 20.000 dollar overschreden en zit nu zelfs aan de $27.000 dollar. Na het flirten met deze prijs in december 2017 en de laatste maand, heeft Bitcoin eindelijk zijn grootste mijlpaal bereikt. Na de recente prijsaanloop is Bitcoin in 2020 met zo’n 240% gestegen.

Dit roept de vraag op

Waarom gaat Bitcoin omhoog? En is het dit keer echt anders dan in 2017? Als we de bull runs van 2017 en 2020 vergelijken, zijn deze rally’s, naast het bereiken van de ATH in dezelfde maand, vanuit een fundamenteel perspectief heel erg verschillend.

Het analyseren van de IntoTheBlock data is een manier om waardevolle data te verzamelen en deze vragen te beantwoorden.

1. Een veiliger netwerk: Bitcoin hash rate is sinds 2017 met bijna 10x toegenomen

Een belangrijk aspect van de 2020-rally ten opzichte van 2017 is de hash rate. De hash rate, die de totale hoeveelheid energie meet die miners besteden voor het oplossen van het ‘proof of work’-algoritme van Bitcoin, is nog harder gestegen dan de Bitcoin prijs.

En waarom is dat belangrijk?

Een blockchains hash rate wordt vaak geassocieerd met de beveiliging ervan. Des te meer computerkracht er nodig is om transacties te valideren des te duurder het wordt om de blockchain aan te vallen. Daarom kan een verhoging van de hash rate worden geïnterpreteerd als een verbetering in het onderliggende beveiligingssysteem van de blockchain.

Zoals te zien is in de grafiek, is de snelheid van Bitcoin in de loop der jaren gestaag toegenomen, meer bepaald van 13,66 TH/s in december 2017 tot 133,66 TH/s in december 2020. Er is geen twijfel mogelijk dat het Bitcoin netwerk nu veiliger is dan de vorige bull-run.

 

Klik om te vergroten 

2. Bitcoin als “digitaal goud”

Dit is een verhaal dat we al enkele jaren horen. Hoewel Bitcoin bekend staat om zijn wilde volatiliteit, suggereert on-chain dat deze stelling sterker is dan ooit tevoren.

De prevalentie van langetermijninvesteringen in Bitcoin toont de overgang naar een store of value aan. Op het moment van schrijven heeft meer dan 64% van de Bitcoin adressen het al meer dan een jaar in hun bezit. De groei van het netto aantal Bitcoin houders en de relatieve toename van het percentage hodlers tonen aan dat Bitcoin een sterkere propositie heeft als een store of value.

Klik om te vergroten 

3. Institutionele adoptie

Een belangrijke factor in de recente opleving is de toename van de institutionele investeringen. Hoewel deze trend lang geleden begon, is 2020 het jaar geweest waarin institutionele adoptie eindelijk van start ging.

Dit werd bewezen door de ondersteuning van grote traditionele financiële spelers zoals Microstrategy, Blackrock, JPMorgan en Fidelity, FinTech-bedrijven zoals Square en PayPal, en gerenommeerde macro-investeerders zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller. Meer recentelijk kondigde zelfs S&P Dow Jones Indices aan dat ze in 2021 cryptocurrency indexen zullen lanceren, die naar verwachting de marktparticipatie van financiële instellingen zullen blijven voeden.

De indicator voor ‘large transactions’ van IntoTheBlock dient als hulpmiddel om dit te analyseren. Door transacties groter dan $100.000 te volgen, fungeert het als een waardevolle proxy voor institutionele activiteiten. Zoals uit de grafiek blijkt, is het geaggregeerde volume van grote transacties in de loop der jaren uitzonderlijk gegroeid.

Daarnaast geeft de indicator voor de gemiddelde transactieomvang de gemiddelde transactiewaarde voor een crypto asset op een bepaalde dag weer. Deze indicator geeft een idee van wat voor soort activiteit er op de blockchain plaatsvindt en wat voor soort gebruikers/investeerders er met deze specifieke crypto assets handelen.

De grafiek toont ook aan dat de groei van de institutionele beleggingen is toegenomen, aangezien de gemiddelde transactieomvang van de Bitcoin blockchain is gestegen van ongeveer $20.000 in december 2019 tot meer dan $110.000 in december van dit jaar.

Klik om te vergroten 
Klik om te vergroten 

3. Conclusie

Deze drie fundamentals brengen Bitcoin in een veel solidere positie dan in 2017. Aangezien we nu een prijsverkenning doen en niemand precies weet wat er met de marktprijs van Bitcoin gaat gebeuren, kunnen we verwachten dat deze trends zich in 2021 zullen doorzetten.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This