De herontdekking van het crypto ecosysteem! Welke zijn de nieuwe coins om naar te kijken? Hidden Gem #18!

by | Dec 2, 2021

Ethereum Name Service (ENS)

Introductie

Tokenomics

  • ATH – $83.13
  • ATH Datum – 11 november 2021
  • Sector – DAO / Governance
  • Type token – ERC-20
  • Ticker – ENS
  • Total Supply – 100,000,000
  • Circulating supply – 20,244,862 ENS (20%)

Een introductie

Blockchains maken van nature geweldige asset registers en één van de grootste digitaal ingeburgerde assets zijn domeinnamen. Domeinnamen zijn als digital assets die IP-adressen koppelen aan menselijker leesbare namen. Als één van de eerste native digital assets, domeinnamen, is het geen verrassing dat verschillende projecten sinds het ontstaan van Bitcoin hebben geprobeerd om internetdomeinnamen op blockchains te koppelen.

Momenteel zijn er zo’n 200 miljoen actieve websites in de wereld en één Amerikaans bedrijf, VeriSign (VRSN), onderhoudt er 172 miljoen van. Met een omzet van meer dan $1 miljard heeft VeriSign niet meer dan $100 miljoen aan investeringen uitgegeven sinds het in 2011 zijn cryptografische hash-activiteiten (“uitgever van digitale certificaten”) aan Symantec heeft verkocht om zich op de monopolistische registeractiviteiten te concentreren.

En toch, zoals zovele Web 2.0-platformen, wordt VeriSign nu geconfronteerd met potentiële verstoring door een open, interoperabel, community-owned protocol dat kleine ondernemers niet alleen hun eigen domeinnaam laat bezitten, maar ook potentieel een financiële beloning laat innen voor de groei van Web3. Dat is alleszins de belofte van de Ethereum Name Service (ENS), een gedistribueerd, open en uitbreidbaar systeem gebaseerd op de Ethereum blockchain. Laten we dat maar eens onder de loep nemen! 

Wat maakt ENS uniek?

Simpel uitgelegd is ENS eigenlijk een dApp op basis van Ethereum die een nieuw naamgevingssysteem biedt waarin cryptogebruikers hun lange alfanumerieke walletadres kunnen omzetten in een menselijk leesbaar formaat. ENS werd begin 2017 gestart bij de Ethereum Foundation, maar in 2018 werd het als een aparte organisatie afgesplitst. Het platform wordt beheerd door de Singaporese non-profit, True Names LTD. Voor elke internetgebruiker is het heel gewoon om elke dag op verschillende websites terecht te komen. De naam van bijna elke site kan in een oogopslag worden gelezen.

Initieel was ENS begonnen met het creëren van alleen .eth domeinnamen op Ethereum, maar sinds augustus 2021 bieden ze zowel .eth namen als DNS namen (d.w.z. .com .cash, .money) aan. Vanaf nu kunnen bedrijven zoals Google effectief hun DNS domein (Google.com) integreren in ENS en hun domein laten fungeren als een wallet, web3 gebruikersnaam, en gedecentraliseerde website.

Tot op heden zijn er 494 ENS-namen (.eth + DNS) gecreëerd, waarvan 72% .eth-namen zijn.

Net zoals internetgebruikers zich kunnen aanmelden op verschillende websites door gebruik te maken van Google, Twitter of Facebook, heeft ENS de mogelijkheid om een “single sign-on” te worden voor Web3. Aangezien ENS-gebruikersnamen self-custody zijn, verwijderen ze de gecentraliseerde tussenpersoon (bv. Google) die typisch gebruikt wordt om in te loggen op verschillende platformen.

De belangrijkste taak van ENS is dus om een menselijk leesbare naam zoals ABC.eth te mappen naar machine leesbare identifiers, zoals Ethereum/andere cryptocurrency adressen, inhoud hashes, en metadata. ENS zal uniek zijn voor elke gebruiker met betrekking tot hun Ethereum-adres. Je kunt meerdere cryptocurrencies instellen en ontvangen met dit ene adres. Het enige wat je hoeft te doen is het token adres toe te voegen in de ENS record sectie en dat is het. Je kan nu alle cryptocurrencies ontvangen die u hebt ingesteld met uw .ETH-adres.

Wat je zeker nog moet weten over ENS!

Alle ENS .eth of DNS geïntegreerde domeinen fungeren als crypto native wallets die een verscheidenheid aan cryptocurrencies kunnen accepteren, waaronder BTC, ETH, DOGE, en andere geïntegreerde assets. Met de verbinding met DNS kunnen personen nu transacties naar websites sturen als betaling in plaats van via een betalingstussenpersoon te gaan.

Daarnaast wil ENS ook integreren in het bestaande Domain Name System (DNS), dat de basis vormt van hoe de wereld op het internet navigeert. In tegenstelling tot traditionele .com, kan ENS het .eth-adres van een gebruiker niet intrekken omdat de gebruiker de controle heeft over zijn domeinnaam (tenzij hij stopt met betalen voor het domein).

Gedecentraliseerde website

ENS-adressen kunnen worden gebruikt in combinatie met IPFS (Interplanetary file system), Sia Skynet, en Arweave. Door ENS of ENS-DNS domeinen te koppelen aan IPFS, verwijzen websites naar bestanden (bv. opgeslagen op IPFS).

Het uiteindelijke voordeel van ENS komt echter niet van één enkel gebruik, maar veeleer van de samenvoeging van de mogelijke toepassingen. Het potentieel voor ENS als een identiteitsprotocol met eigen betalingen en mogelijk censuurbestendige functies staat nog in de kinderschoenen. Met de lancering van de ENS DAO en haar token, wordt de toekomst voor ENS steeds interessanter. Laten we een duik nemen in ENS DAO, zijn airdrop, en de huidige staat van ENS.

Conclusie

ENS is niet de enige concurrent op dit gebied, maar het heeft een duidelijk pad voor adoptie gecreëerd door weloverwogen een protocol te bouwen dat integreert in onze bestaande wereld. Het is mogelijk dat de inkomsten uit ENS-fees aanzienlijk zullen stijgen naarmate meer individuen en bedrijven ENS gaan gebruiken. Verder heeft ENS als een naamgevingsprotocol de mogelijkheid om andere protocollen, blockchains en namen te ondersteunen, wat betekent dat de groei niet beperkt is tot alleen Ethereum.

Uiteindelijk is het moeilijk om de waarde van publieke eigendommen zoals ENS precies te bepalen en de governance waarde van deze nieuwe internetprotocollen is ook vaag. Hoewel de waardering van ENS misschien aan de hoge kant is van zijn huidige potentieel om inkomsten te genereren, is de markt voor ENS om een identiteitslaag te creëren voor individuen, websites, en transacties op het internet enorm.

Koop hem hier

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This