De herontdekking van het crypto ecosysteem! Welke zijn de nieuwe coins om naar te kijken? Hidden Gem #25!

by | Jun 22, 2022

Celestia 

Introductie

Celestia is een layer 1 blockchain gebouwd op de Cosmos SDK en beveiligd via Tendermint PoS consensus. Celestia past een modulaire architectuur toe, die een blockchain stack ontkoppelt in gespecialiseerde componenten. De kernfuncties, consensus en uitvoering zijn gescheiden in verschillende lagen.

Een monolithische architectuur kan beperkend zijn (zoals alle layer 1 blockchains zijn opgebouwd). De consensus- en uitvoeringsfuncties worden gebundeld in één laag, en een smart contract wordt vervolgens gebouwd op deze gebundelde laag. Gebruikers zijn gebonden aan één uitvoeringsomgeving, waardoor het potentieel om te optimaliseren en specialiseren voor specifieke use cases beperkt is.

Een modulaire architectuur scheidt de consensus en uitvoering in afzonderlijke lagen. De uitvoeringslaag bestaat op zijn eigen blockchain, wat optimalisatie en specialisatie voor specifieke gebruikssituaties mogelijk maakt.

Elke ontwikkelaar die gedecentraliseerde toepassingen bouwt op basis van deze architectuur zal genieten van een betere flexibiliteit, veiligheid en schaalbaarheid. Dit is wat Celestia doet.

Celestia heeft geen uitvoeringsomgeving waardoor de consensus alleen verantwoordelijk is voor het ordenen van transacties en het garanderen van de beschikbaarheid van hun data.

Celestia pakt echter een sleutelcomponent van elke blockchain aan en herimplent data beschikbaarheid als een modulaire stack in tegenstelling tot een all-in-one model. Vitalik’s recente paper ‘Endgame‘ komt tot dezelfde conclusie en dit is wat Celestia probeert te bouwen:

“Dus wat is het resultaat? Blokproductie is gecentraliseerd, blokvalidatie is trustless en sterk gedecentraliseerd, en censuur wordt nog steeds voorkomen.”

De recente ontwikkelingen van L2s en het succes van app-specifieke blockchains zoals Terra en Osmosis hebben bevestigd dat een multi-chain/app-specifieke chainwereld een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst.

Bij voldoende vraag naar blockspace zullen veel van deze monolithische layer 1s met hetzelfde probleem te maken krijgen als Ethereum vandaag. Er is echter nog geen schaalbare manier om het probleem van databeschikbaarheid op te lossen zonder een zekere mate van decentralisatie op te offeren. Hoewel sommigen misschien pleiten voor decentralisatie bij blockproductie en blockvalidatie, lijkt het erop dat deze uniforme maatregel in plaats daarvan een meer modulaire aanpak zal volgen – gecentraliseerde blockproductie en censuurbestendige, gedecentraliseerde blockvalidatie.

Nogmaals, Celestia richt zich op het oplossen van 1 probleem – beschikbaarheid van gegevens. Het voelt als een 0 tegen 1 omdat de uitvoeringsomgeving eindeloos kan schalen (via Rollups) of sharding terwijl de consensuslaag (Celestia) schaalbaar blijft. Een pluggable oplossing voor gegevensbeschikbaarheid is het ontbrekende stuk in de Cosmos-architectuur en in layer 2’s in het algemeen.

De visie

Celestia geeft een nieuwe kijk op de manier waarop gedecentraliseerde app-ontwikkeling wordt uitgevoerd en zal de toetredingsdrempel voor nieuwe blockchains aanzienlijk verlagen. In lijn met de Cosmos-visie zullen ze een wereld mogelijk maken die miljoenen chains kan ondersteunen.

Met Celestia kiezen ze voor een fundamenteel andere ontwerpbenadering voor het bouwen van blockchains. Ze doen dit door een zeer modulaire onderlaag te bouwen waarop ontwikkelaars blockchains kunnen implementeren; zo kan iedereen een chain bovenop hen bouwen en zich strikt concentreren op app-ontwikkeling terwijl ze gedeelde beveiliging erven via Celestia.

Om de meest basale blockchain uit te bouwen, zijn voornamelijk 2 dingen nodig –

  1. transactie ordening
  2. data beschikbaarheid

Vanuit die twee dingen, kun je elke applicatie bouwen bovenop dat waar uitvoering plaatsvindt.

In tegenstelling tot Ethereum waar de hele stack een uitvoeringsomgeving, consensus en databeschikbaarheid in één bevat, ontkoppelt Celestia de uitvoering van de state machine. Ze bestellen alleen transacties en bieden data beschikbaarheid voor blockchains die er bovenop compileren met een zeer beperkte uitvoeringsomgeving. Het verwijderen van een executie-omgeving zal Celestia in staat stellen veel meer te schalen dan zijn schalende tegenhangers zoals Interchain Security via de Cosmos Hub of Polkadot’s Relay chain model. 

Tot slot

Schaalbaarheid is één van de grootste obstakels geweest voor de volledige adoptie van blockchain-technologie. Hoewel er een paar Layer 1 schaalbaarheid oplossingen bestaan, richten de meesten zich op block productie en niet op block verificatie. Met zijn schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie kenmerken, bereidt het eerste modulaire blockchain netwerk, Celestia, ons voor op Web 3.

Bovendien pakt Celestia een veel voorkomend probleem aan wat bij alle blockchains merbaar is – het is de onbetaalbaarheid voor ontwikkelaars om exponentieel te schalen op de huidige L1’s. Op Ethereum wordt de doorvoer van transacties beperkt door de gaskosten.

Op Polkadot’s Relay Chain to Parachain model, is het aantal executie chains beperkt door ontwerp en parachains, indien succesvol, zullen ze enorm duur zijn. Op Cosmos zijn de kosten van opt-in validators duur voor de integratie van veiligheid tussen chains, om soortgelijke redenen als bij Polkadot. Deze beperkingen zijn te wijten aan de combinatie van uitvoering, consensus en databeschikbaarheid in één enkele laag.

Door deze los te koppelen, is Celestia in staat om toestemmingsvrije, lage-barrière implementaties te bieden met een oneindig aantal executie slots. Dit zorgt voor schaalbaarheidsvoordelen waardoor het wel eens de “end-game” zou kunnen worden zoals beschreven door Vitalik Buterin.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This