De vergelijking die je moet maken om te zien dat Bitcoin goud zal overtreffen!

by | Nov 13, 2020

Bitcoin wordt voortdurend aangeduid als digitaal goud. Deze classificatie leidt natuurlijk tot een vergelijking tussen de twee assets, maar wij denken dat de conclusie van die vergelijking nogal gebrekkig is.

 

De rationele vergelijking!

Laten we eerst eens kijken hoe het gesprek normaal gezien verloopt. De verschillende aspecten van Bitcoin en goud worden geanalyseerd, er worden pro’s & contra’s rondgegooid en dan zullen de meeste intelligente mensen concluderen dat het rationeel is om beide assets te bezitten. Maar is dat effectief ook zo?

Dit is waar wij geloven dat er een aantal fouten worden gemaakt in dit huidige gespreksonderwerp, dat telkens terugkomt. Om die fouten te leren begrijpen, moeten we de twee grootste troeven evalueren.

Zowel Bitcoin als goud belichamen gezonde geldprincipes. Goud is de analoge toepassing van gezonde geldprincipes. Bitcoin is de digitale toepassing van gezonde geldprincipes. Hoewel ze deze principes delen, is de digitale toepassing in alle opzichten superieur.

Laten we de schaarste als voorbeeld nemen. Goud op zich is relatief schaars, maar Bitcoin is aantoonbaar schaars. Dat klinkt als een immateriële nuance, toch? Dat is het niet. Het idee van schaarste is historisch gezien gedreven door de publieke perceptie van weinig aanbod.

In het geval van goud kon je het niet bewijzen. Het enige wat je kon doen is het verhaal vertellen en de mensen kozen ervoor om het verhaal te geloven.

Met Bitcoin in het spel is dit allemaal veranderd. Je kunt nu de exacte schaarste bewijzen. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn. Er worden op dit moment slechts 900 Bitcoins per dag gegenereerd. Je hebt geen verhaal of uitleg nodig, het is aantoonbaar. Wij kunnen de schaarste via de code aantonen.

Op de eigenlijke blockchain die onveranderlijk is. De schaarste is programmatisch. Het is transparant, het is aantoonbaar. Dat maakt de schaarste van Bitcoin superieur aan de schaarste van goud.

Waarom voelen mensen zich op hun gemak om zowel Bitcoin als goud te bezitten?

Het is simpel! Mensen zijn overgevoelig voor veroordelingen en ze onderschatten hoe dramatisch deze verstoring/ontwrichting zal zijn. Het zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen door te zeggen dat het bezit van beide assets voordelig kan zijn, ongeacht of het waar is of niet.

 

Maar hier is het geheim – de geschiedenis vertelt ons dat de digitale versie bij alles bijna altijd groter en effectiever is dan bij de analoge versie.

De toepassing op de principes van gezond geld zal deze keer niet anders zijn. Mensen beginnen wakker te worden.

 

Twee datapunten die de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden:

Stan Druckenmiller, algemeen beschouwd als de beste investeerder op Wall Street van de laatste 3 decennia, was vorige week op CNBC te zien en onthulde dat hij eigenaar is van Bitcoin. Hij legde uit dat hij zowel Bitcoin als goud bezit. Druckenmiller stelde dat Bitcoin beter zou moeten presteren dan goud, wat echter een belangrijk punt is.

JPMorgan-analisten benadrukten onlangs de gegevens die nu suggereren dat beleggers goud beginnen te dumpen voor Bitcoin. Ze presenteerden een argument op basis van de kapitaalinstroom/uitstroom van het GBTC-fonds en de gouden ETF’s van Grayscale. U kunt dit verschil zien in de onderstaande grafiek.

De analogie

Dit brengt ons bij ons laatste punt . Bitcoin en goud zullen waarschijnlijk niet lang meer naast elkaar bestaan. Dit is het gevolg van de technologische ontwrichting. De uitdager is superieur en dat maakt uiteindelijk een einde aan het oude systeem.

Wij weten dat dit een controversieel concept is, maar het is zeer waarschijnlijk dat in de komende 10-20 jaar de marktkapitalisatie van goud materieel zal krimpen en die van Bitcoin materieel zal toenemen. Deze kapitaalstroom zal belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Een goed voorbeeld van hoe deze verstoring plaatsvindt, is de vergelijking met Blockbuster en Netflix. Blockbuster was de analoge applicatie/levering van films. Netflix was de digitale levering van films.

 

In 1999 werd Blockbuster getaxeerd op bijna 3 miljard dollar. Netflix, dat in 1997 begon, werd alom gezien als een nieuwigheid die als bedrijf een nietszeggend leven zou leiden.

Fast forward – Een paar jaar later ging Blockbuster failliet (in 2010). Netflix werd op de publieke markten datzelfde jaar getaxeerd op bijna $9 miljard.

Dus iedereen die je vertelt dat het houden van zowel Blockbuster als Netflix een goed idee was, zou de persoon zijn geweest die je naar een eenvoudige eindstaat leidde. Door ze alletwee vast te houden zou je de helft van je geld verloren zijn geweest!

Conclusie

Het is duidelijk dat goud al meer dan 5.000 jaar bestaat. Het zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Het zal waarschijnlijk blijven bestaan zolang de oudere generatie in leven is. Maar als die generatie overlijdt, zal het idee om waarde op te slaan in een ‘uit de grond gegraven rots’ ook afsterven.

De jongere generatie is digitaal ingeburgerd. Ze willen digitale producten opslaan, verhandelen en gebruiken. Deze overgang van analoge geldprincipes naar digitale geldprincipes wordt naar onze mening alom verkeerd begrepen.

Letterlijk gezien zal de marktkapitalisatie van goud in de loop van de tijd dalen, terwijl de marktkapitalisatie van Bitcoin juist zal toenemen. In het begin langzaam, maar uiteindelijk zal het heel snel gebeuren.

Het ding van een verhaal is dat niet iedereen erin gelooft….totdat het gebeurd.

 

Het lijkt erop dat Bitcoin in de komende 10-15 jaar veel zal veranderen binnen de huidige fincanciële markt. Bitcoin zal waarschijnlijk de ontwikkeling van digitalisering eerder versnellen dan vertragen.

Goud en Bitcoin belichamen allebei goede geldbeginselen. Maar als je een langetermijninvesteerder bent, zal je spijt hebben dat je goud vasthoudt in plaats van Bitcoin. Dit is slechts onze persoonlijke mening. Veel slimme mensen zullen het daar niet mee eens zijn. Dat is prima. Maar tot nu toe ligt het bewijsmateriaal aan de kant van Bitcoin. De statistieken staan aan de kant van Bitcoin. En het verhaal evolueert snel om binnenkort ook aan de kant van Bitcoin te staan.

Blijf bij deze vergelijking van de twee marktkapitalisaties. Het is een geweldig signaal van wat er in de portefeuilles van beleggers gebeurt. Jullie weten nu in welke richting wij denken.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This