Een deep-dive in de vierjarige cyclus van Bitcoin

by | Oct 8, 2021

Vandaag zullen we dieper ingaan op een paper dat Patrick Surgeon heeft uitgewerkt. In samenwerking met hem hebben wij dit in een overzichtelijk artikel gegoten en is er ook een AMA-call geweest om dit dieper uit te leggen (deze link zal je hier ook terugvinden). In dit artikel zullen we dit paper nauwgezet overlopen en kijken waar de “keypoints” liggen voor de Bitcoincyclus.  We gaan eerst dieper in op de vraag waarom de Bitcoinprijs in een vierjarige cyclus beweegt, gerelateerd aan het halveringsschema. 

 

Zoals iedereen ondertussen wel weet bestaat Bitcoin iets meer dan 12 jaar en slaat het netwerk momenteel meer dan $800 miljard aan waarde op en verwerkt het dagelijks meer dan $20 miljard aan on-chain volume. Bitcoin doorliep al meerdere gelijkaardige boom- en bustcycli, doordat het een vast aanbod en bepaalde schaarste creëert na elke halving. Deze cyclussen duren gemiddeld 4 jaar, waardoor er een bepaald patroon ontstaat met als gevolg dat velen speculeren op dit wederkerend patroon. Zo heb je waarschijnlijk al vele analisten voorbij zien komen die de Bitcoinprijs trachten te voorspellen op de lange termijn, waarvan PlanB’s populaire Stock-to-Flow (S2F)-model de bekendste poging is.

Uitgifteschema van Bitcoin.

Bitcoin heeft een vast coin uitgifteschema dat algoritmisch bepaald is door de uitvinder van Bitcoin (Satoshi Nakamoto). Miners die Bitcoin valideren en het netwerk helpen beveiligen, kregen in de beginjaren van het Bitcoin-netwerk een mining reward van 50 Bitcoin per aangemaakt block. Elke 210.000 blocks  (~4 jaar, uitgaande van blockintervallen van 10 minuten) wordt deze reward gehalveerd. Na de eerste halving (28 november 2012) ontvingen miners dus nog maar 25 Bitcoin; na de tweede halving (9 juli 2016), 12,5; sinds de laatste halving (11 mei 2020), ontvingen ze 6,25, en dit zal zo blijven doorgaan.

Dit is zo geprogrammeerd om de inflatie en monopolisering op het Bitcoin-netwerk tegen te gaan. Want als er met der tijd meer Bitcoins in omloop komen en de vraag blijft toenemen, dan ontstaat er schaartste, wat de prijs voor Bitcoin naar boven stuwt. Dit zou vervolgens de miners een sterk aandeel geven in het aantal Bitcoin dat zij in hun bezit hebben, dit gecombineerd met de prijswaarde, zouden ze het netwerk kunnen manipuleren door hun Bitcoins te verkopen.  Dit is de voornaaamste reden van het halving event. Het halving event zorgt ook voor meer schaarste doordat het aanbod van nieuw geminede Bitcoin die op de markt komt, wordt gehalveerd. Als de vraag naar Bitcoin onveranderd blijft, betekent dit dat er geleidelijk een aanbodtekort zal ontstaan. Aangezien het aanbod van Bitcoin perfect inelastisch is, kan dit aanbodtekort niet worden opgelost door meer Bitcoin te creëren. De enige manier waarop de markt het aanbod kan ontsluiten om aan de vraag naar Bitcoin te voldoen is door de huidige bezitters te verleiden hun Bitcoin te verkopen – wat betekent dat de marktprijs omhoog moet.

Door Bitcoins status als een schaars asset te bestempelen (net als goud) trekt ondertussen de stijgende prijs nog meer vraag aan, waardoor het reeds bestaande aanbodtekort verergert en de prijs veel sneller stijgt dan op natuurlijke wijze het geval zou zijn. Deze prijsontwikkelingen resulteerden telkens in een tijdelijke bubble die eindigde met een marktcrash en daaropvolgende meermaandelijkse tot meerjarige bear market die nodig was om vraag en aanbod een nieuw evenwicht te laten vinden – en telkens op een (veel) hoger niveau dan tijdens de vorige cyclus.

Dit is wat wij vandaag voor jullie zullen analyseren. Hoe zit deze cyclus nu in elkaar?

Door het uitgifteschema van coins te combineren is het monetaire beleid van Bitcoin met betrekking tot zijn aanbod en monetaire inflatie in steen gebeiteld op een per-block-basis, wat uniek is.

Bekijk hier de only-members call.

Patrick Surgeon zijn onderzoek in de vierjarige cyclus van Bitcoin.

Alhoewel het gevaarlijk is te voorspellen waar de volgende cycletop zal eindigen, kunnen we wel gebruik maken van de data die we terugvinden in het verleden. Hiervoor gebruiken de daily chart van BTCUSD op BITSTAMP op logaritmische schaal.

Om te beginnen maken we gebruik van de FIB-Channel in Tradingview. De centerlijn (rood) stellen we in op het startpunt. Dit is ons level 0. Naar beneden hebben we het level -0.5 en -1. Deze levels werden enkel bereikt vóór 2013. Deze zijn dan ook verder niet relevant, tenzij voor verdere opvolging.

Naar boven hebben we het level 0.5, 1, 1.5 en 1.7.

Wat stellen we vast?

  • De voorlopige cycletop in 2013 raakt het level 1.
  • De eerste cycletop in 2013 raakt het level 1.7.
  • De cycle low in 2015 raakt het level 0.
  • De volgende cycletop in 2017 raakt opnieuw het level 1.7.
  • De cycle low in maart 2020 raakt opnieuw het level 0 (schiet er zelfs even door)
  • De huidige (voorlopige) cycletop in april 2021 raakt het level 1.

Wanneer we zien dat het level 1 optreedt als weerstand bij voorlopige cycletops en de definitieve cycletops tot dusver steeds het level 1.7 geraakt hebben, dan kunnen we aannemen dat de huidige cycletop een voorlopige is en dat de tweede leg van de bullrun nog moet komen.

 

Hoe hoog kan deze gaan?

Iedereen spreekt van lengthening cycles. We stellen inderdaad vast dat de periode tussen de halving en de cycletop steeds groter en groter wordt.

Als we de bars kopiëren van de vorige bullrun vanaf het punt dat de koers steun vond op het level 0.5, dan zien we een patroon dat in theorie haalbaar is. Dit betekent nu steun maken op het level 0.5, stijgen tot level 1 (dit zou rond de $100.000 zijn), dan terug de vorige ATH testen rond de $60.000), dan door level 1 stijgen naar ongeveer $170.000 om dan terug het level 1 te testen (iets boven $100.000 dan) om dan heel snel door te trekken tot level 1.7 tot….

Als we naar level 1.7 gaan terug dan spreken we nu al van $290.000. Aan de hand van een kopie van het verloop van 2017, spreken we nu van een piek rond februari-maart. Dit zou vrij realistisch zijn en wordt veel aangehaald als mogelijke bullcycle top. Maar aangezien we spreken van lengtening cycles kan het zijn dat deze nog verder ligt en hoe verder we opschuiven des te hoger het level 1.7 valt.

Zijn deze veronderstellingen realistisch? 

Gebaseerd op data uit het verleden wel. De eerste bullrun zijn we van startpunt van de chart tot cycletop 9234% gestegen (in tegenstelling tot de andere cycles zijn we hier wel tot level -1 gezakt – het meetpunt leg ik derhalve op level 0 = startpunt chart). In cycle 2 zijn we van low naar top 9680% gestegen. Als we een copy nemen zoals besproken hierboven van het laatste stul van de bullrun van 2017 en we plakken dit aan de huidige, dan zouden we uitkomen op een resultaat van een 10487% stijging).

Wat wel een feit is dat de bandbreedte smaller wordt. Dit betekent dat snelle impulsbewegingen niet langer mogelijk zijn en het dus meer tijd vraagt om dergelijke stijgingen te realiseren. Hoe tonen we dat aan ?

Hiervoor gebruiken we de golden ratio fib multiplier, een indicator die men kan terugvinden op Tradingview. Hiervoor gebruikt men de SMA350 en de vermenigvulding van de waarde van de SMA350 met de fibonacci nummers.

  1. SMA350 x 13
  2. SMA350 x 8
  3. SMA350 x 5
  4. SMA350 x 3
  5. SMA350 x 2
  6. SMA350 x 1.618 (Golden ratio)
  7. SMA350
  8. SMA350 x 0.786
  9. SMA350 x 0.618
  10. SMA350 x 0.5
  11. SMA350 x 0.382
  12. SMA350 x 0.236

Wat stellen we vast ?

De voorlopige cycletop van 2013 raakt de SMA350 x 13.

De cycletop van 2013 raakt de SMA350 x 8

De cycletop van 2017 raakt de SMA350 x 5

De (voorlopige) cycletop van 2021 raakt de SMA350 x 3.

We stellen vast dat iedere top opeenvolgend één fiblevel daalt. Dus kunnen we aannemen dat de cycletop van 2021-2022 de SMA350 x 2 zal raken. Aangezien de SMA350 een lagging indicator is, dus opgebouwd wordt door data in het laatste jaar, zal het dan ook langer en langer duren om een hoger niveau te bereiken. Daarom is het niet ondenkbeeldig dat de cycletop van deze cyclus nog verder zal liggen dan februari-maart 2022.

Als we dit samenleggen met het feit dat iedere cycletop het level 1.7 raakt van de Fib channel, dan schuift de cycletop steeds hoger en hoger.

Als we kijken naar de cyclelows dan zien we daar een gelijkaardige, maar dan omgekeerde beweging. Iedere low springt één niveau hoger.

De cyclelow in 2015 raakt naar alle vermoeden de SMA350 x 0.236. Deze is handmatig getekend aangezien er geen indicator is waarop deze getekend wordt. Maar het vermoeden is sterk dat dit klopt.

De cyclelow in 2018 raakt de SMA350 x 0.382. De Covidcrash raakt en doorbreekt de SMA350 x 0.5.

We zien dus ook hier het opschuiven van één fiblevel per low. Hetgeen aanduidt dat de bandbreedte nauwer en nauwer wordt. Gevolg hiervan is dat scherpe impulsbewegingen minder scherp worden en dat volatiliteit met verloop van tijd meer en meer wegebt uit het koersverloop van Bitcoin. Als we de opschuivende niveaus in acht nemen dan, dan ligt op dit moment de high op $77070 en de low op $23648. Maar naar mate de tijd vordert beweegt de SMA350 zich ook verder.

Om jou een idee te geven; 350 dagen terug stonden we aan het begin van onze eerste leg van de bullrun op $10.547. Iedere dag die nu komt worden lagere prijzen vervangen door hogere prijzen. Aangezien het een SMA is, worden de prijzen 1 op 1 vervangen (niet zoals bij een EMA, met weging). Dus de komende 188 dagen voorspel ik een stijgende SMA350 en bijgevolg een stijgende prijsontwikkeling. 188 dagen zou ons brengen op eind maart 2022.

Tot slot

Wij zijn er wel van overtuigd dat er ooit een einde zal komen aan het concept ‘de vierjarige cyclus’ en dat het deels te maken zal hebben met de massale adoptie van Bitcoin. Naarmate het op grotere schaal wordt ingevoerd, zullen de grote schommelingen misschien wat afvlakken.

Het is mogelijk – heel goed mogelijk – dat dit in 2022 zal zijn. Voorheen waren wij van mening dat het waarschijnlijker was dat het in 2026 of 2030 zou zijn. Maar gezien de macro-omstandigheden en marktsituatie staan wij open voor verschillende mogelijkheden. Dit komt vooral omdat Bitcoin de afgelopen 2-3 jaar op grote schaal is overgenomen.

  • Verschillende prominente hedgefondsen zijn positief over Bitcoin en zijn begonnen met het te kopen.
  • Een aantal bedrijven koopt het voor hun “treasury”, kijk naar Microstrategy.
  • El Salvador heeft Bitcoin aangenomen als zijn reguliere munt, en minstens 6 andere landen overwegen dit ook.

Dit alles betekent dat veel meer mensen en entiteiten het Bitcoin-netwerk serieuzer nemen. Deze toegenomen belangstelling zou voor de Bitcoinprijs voldoende kunnen zijn om de enorme pomp van het derde bulljaar in 2021 en de dramatische daling van het enige bearjaar in 2022 te vermijden. Het zou kunnen en het zou niet kunnen. Wij denken dat de markt matuur genoeg is voor die verandering.

De vierjarige cyclus en de prijsbepalingsmodellen zijn ten slotte afhankelijk van de aanname dat er een halveringsgerelateerde marktcyclus is, en dat deze modellen op een bepaald aan nauwkeurigheid zullen inboeten en op een gegeven moment zullen breken. De grote vraag is echter of deze modellen naar beneden toe zullen breken (bijv. via afnemende opbrengsten als de volatiliteit op de lange termijn afneemt) of naar boven toe (bijv. via een steilere adoptiecurve en/of een hyperinflatie-achtige gebeurtenis).

Indien de Bitcoinprijs steeds meer een zuivere afspiegeling wordt van de marktvraag naar Bitcoin, dan neemt de kans op een dramatische exponentiële prijsstijging die verder gaat dan wat we tot nu toe hebben gezien, toe. Immers, door de steeds lagere uitgiftesnelheid van het aanbod, heeft de vraag naar Bitcoin een steeds directere invloed op de prijs ervan. Bij goud kan op grote stijgingen van de vraag worden gereageerd door het aanbod te vergroten via extra mining, maar dit is niet mogelijk bij Bitcoin – waardoor het de ultieme store of value is. Als Bitcoin massaal zou worden overgenomen en een soortgelijke technologieadoptiecurve zou volgen als we hebben gezien bij het gebruik van internet of mobiele telefoons, dan neemt wel de kans op een “supercyclus” in de Bitcoinprijs toe (of een mix tussen die en de traditionele cyclus van vier jaar als een meer vloeiende transformatie).

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This