Een uitgebreid macro rapport van Bitcoin #2

by | Jul 21, 2022

In het vorige artikel over Bitcoin werd benadrukt dat het rendement van Bitcoin na de pandemie steeds meer is gaan lijken op dat van de S&P 500, vanwege de enorme fiscale stimuleringsmaatregelen die het nemen van risico’s weer hebben aangewakkerd onder investeerders. De bèta van Bitcoin is dit jaar echter onder de trend gedaald, wat duidt op een verandering in het karakter van Bitcoin naarmate het effect van de fiscale stimuleringsmaatregelen wegebde en het nemen van risico’s werd gemeden.

Zoals beschreven in ons vorige artikel zijn wij ook van mening dat de cryptocurrency het beter zal doen dan aandelen, wanneer er een bodem wordt bereikt, gezien het risicokarakter. Dit is ook gebleken in verschillende perioden die we bestudeerd hebben toen de S&P 500 de bodem bereikte. Toch denken wij dat de weg van Bitcoin naar het herwinnen van het leiderschap hobbelig zal zijn. In dit onderzoek gaan we dieper in op de redenen waarom Bitcoin na de bodem van de markt in eerste instantie achter kan blijven bij aandelen. 

 

Bèta – Dit is een maatstaf die in fundamentele analyse wordt gebruikt om de volatiliteit van een asset of portfolio ten opzichte van de markt als geheel te bepalen. De markt als geheel heeft een bèta van 1,0 en individuele aandelen worden gerangschikt naar de mate waarin zij afwijken van de markt. Een bèta van meer dan 1,0 betekent dat het aandeel een grotere volatiliteit zal hebben dan de markt, en een bèta van minder dan 1,0 wijst op een lagere volatiliteit. Volatiliteit is meestal een indicator van risico; hogere bèta’s betekenen een hoger risico, terwijl lagere bèta’s een lager risico betekenen.
Assets met een hogere bèta kunnen dus meer winnen in stijgende markten en meer verliezen in dalende markten.

Het vertrouwen in Bitcoin

Wanneer we kijken naar het gemiddelde tweewekelijkse rendement van Bitcoin en de S&P 500 na sterke oplevingen zoals beschreven in het eerste artikel, zien we een verschuiving in de dynamiek. De zwakke Bitcoin stijgingen hebben dit jaar het vertrouwen geschaad in vergelijking met de stijgingen in 2020 en 2021, na sterke stijgingen in de S&P 500.

Gemiddelde tweewekelijkse return van Bitcoin en SP500

We moeten nog afwachten of deze dynamiek de komende weken zal aanhouden. Een underperformance van Bitcoin in een omgeving waarin de aandelen herstellen zou ongebruikelijk zijn, aangezien Bitcoin in het verleden beter presteerde dan de S&P 500 na een dieptepunt in de afgelopen zeven jaar. Hoewel wij positief zijn over Bitcoin in de komende 6-12 maanden, hebben wij redenen om aan te nemen dat Bitcoin op korte termijn achterblijft tegenover de rest van de markt omdat aandelen de rally aanvoeren. Deze redenen zijn onder andere de hoge volatiliteit, de kracht van de USD en het uitgeputte risicozoekende gedrag van beleggers.

De USD CORRELATIE

De USD heeft een meer prominentere rol gespeeld in de prijsactie van Bitcoin na de pandemie dan in voorgaande jaren. De correlatie tussen de dagelijkse rendementen van Bitcoin en de USD schommelde tussen positief en negatief voordat de pandemie toesloeg. Die gebeurtenis markeerde het begin van een nieuw tijdperk waarin de correlatie tussen Bitcoin en de USD aanhoudend negatief werd (d.w.z. BTC stijgt wanneer de USD daalt).

 

De toenemende economische onzekerheid buiten de VS kan de verschuiving in de correlatie tussen de USD en Bitcoin deels verklaren. Na de pandemie is de Amerikaanse economische onzekerheidsindex sterk gedaald. Anderzijds bleek de daling van de economische onzekerheid in de rest van de wereld slechts tijdelijk. Deze dynamiek heeft bijgedragen tot een versterking van de USD, gezien zijn status als safe haven. Het ziet er niet naar uit dat deze op korte termijn zal afnemen en kan een tegenwind blijven vormen voor Bitcoin. Naast de nauwe relatie met aandelen en volatiliteit, hangt het lot van Bitcoin ook af van de ontwikkeling van USD, het monetaire beleid en de wereldwijde onzekerheid. Het onderwerp van de richtinggevoeligheid van de USD en hoe groot de rol van de USD is in de prijsactie van Bitcoin verdient veel werk en zal in toekomstige updates aan bod komen.

De stimuleringsdynamiek

Gemakkelijke financiële voorwaarden na de pandemie waren een belangrijke rugwind voor Bitcoin, wat resulteerde in een sterkere relatie tussen BTC en aandelenkoersbewegingen in 2021. De eerste stimuleringsronde had geen significante impact op risicovolle beleggingen omdat COVID de omgeving erg onzeker hield. De tweede stimuleringsronde had echter wel een aanzienlijke impact (parabolische stijging van Bitcoin, aandelenmanie, …). Dat gezegd zijnde, de fiscale stimulans is nu in de achtergrond verdwenen en zal de Bitcoin in de komende maanden geen rugwind geven, zoals in het voorgaande jaar het geval was.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat de fiscale druk na de stimulering, die in de eerste helft van het jaar op Bitcoin en andere risicovolle assets heeft gewogen, aan momentum verliest en in de tweede helft van het jaar zal terugkeren naar een neutrale positie, wat constructief is voor Bitcoin.

RISK-ON gedrag is momenteel sterk uitgeput!

De Fed heeft de oorlog verklaard aan de inflatie, en bijgevolg stegen de rentetarieven aanzienlijk, waardoor het beleggingslandschap volledig veranderde en risicovolle assets zwaar onder druk kwamen te staan. Beleggers in de cryptosfeer werden in het eerste deel van het jaar bijzonder in het zak gezet(LUNA, Celsius, instortende altcoins,…), wat het sentiment naar een historisch dieptepunt heeft gedreven.

Sentimentanalyse geeft aan dat aandelen hun neerwaartse trend eerder kunnen ombuigen dan Bitcoin, wat bijdraagt aan de thesis dat Bitcoin tijdens de opleving van de markt aanvankelijk achter kan blijven ten opzicht van aandelen. Dit allemaal erwijl het sentiment voor Bitcoin laag is en geen tekenen van ommekeer vertoont. 

On-chain analyse bevestigt dit fenomeen van laag sentiment in de crypto-sfeer. Lange termijn houders (d.w.z., LTH’s), die historisch gezien accumuleren in een zwakke markt en verkopen in een sterke markt, verkopen sinds oktober ’21 voornamelijk in een zwakke markt. Bitcoin accumuleren in een zwakke markt en verkopen in een sterke markt was het belangrijkste patroon van dit beleggerscohort in de afgelopen tien jaar. De twee uitzonderingen waren in 2015 en de COVID-crash, waarbij LTH’s in marktzwakte verkochten.

Verkopen in marktzwakte wijst op aanzienlijke capitulatie door dit “Smart Money” beleggerscohort, en het kan enige tijd duren voordat ze weer vertrouwen opbouwen om risico’s te zoeken.

Concluderend denken wij dat de hoge volatiliteit, de sterkte van de USD en het uitgeputte risicozoekende gedrag op korte termijn tegenwind kunnen zijn voor Bitcoin en ertoe kunnen leiden dat Bitcoin in eerste instantie achterblijft bij aandelen in het herstel.

Stablecoins dienen als goede indicator

Is dit een teken dat het momentum en de belangstelling beginnen aan te trekken?

Stablecoins. In het grootste deel van 2022 is het aanbod van stablecoins gedaald.

Het is nog steeds een dalende trend.

MAAR.

Zodra we zien dat het aanbod van stablecoins weer begint te stijgen, zal dat een signaal zijn dat het momentum verschuift en een vroege waarschuwing dat het sentiment is verschoven onder mensen die in crypto willen stappen.

De “market breadth”

In ons vorige Bitcoin-artikel benadrukten we al dat massale herstelbewegingen op de aandelenmarkt niet overeenkomen met grote rendementen op Bitcoin. Gezien het startpunt van aanzienlijk oververkochte aandelenniveaus, zal elke rally die zich voordoet waarschijnlijk gepaard gaan met een grote toename in liquiditeit. Deze zeldzame periodes leveren doorgaans de grootste rendementen op in de S&P 500.

Historisch gezien heeft Bitcoin echter de neiging om te wachten tot de markt tot rust is gekomen. “De beste rendementen voor Bitcoin worden gezien wanneer de stijging van de S&P 500 in een geleidelijk tempo plaatsvindt, omdat beleggers roteren naar risicovollere assets op zoek naar een hoger rendement.

De volgende grafiek toont BTC bodems met de gemiddelde S&P500 aandelen boven een 200-daags gemiddelde 
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wat mogen we verwachten de komende 6-12 maanden

 

Wij hebben toch een constructieve visie op Bitcoin voor de komende 6 tot 12 maanden, omdat Bitcoin waarschijnlijk zijn bodem heeft bereikt en de markt een periode van accumulatie door smart money ingaat. Er zijn tekenen die erop wijzen dat de Bitcoin op de korte termijn mogelijk minder goed presteert dan de markt. Toch verwachten wij dat de Bitcoin na de eerste koersstijging, wanneer de volatiliteit afneemt, een van de toonaangevende activa zal zijn.

Dit jaar bleken Bitcoin en andere risicovolle activa kwetsbaar toen het monetaire beleid werd verkrapt. Maar net als aandelen en obligaties afgelopen woensdag, leek Bitcoin niet te zijn afgeschrikt door de hete inflatiedruk. Dat is een constructieve ontwikkeling en ondersteunt onze visie dat Bitcoin beter zou moeten presteren zodra de inflatiezorgen afnemen en het optimisme terugkeert in de markt.

 (Klik om te vergroten)

Een waarderingsmodel waarin wij geloven is het model hierboven. Het zegt ons dat Bitcoin met een discount wordt verhandeld. De Bitcoinprijs in verhouding tot het aantal non-zero adressen is één van de meest relevante maatstaven om de waardering van Bitcoin in termen van adoptie te beoordelen. Het laat zien dat de huidige waardering terug is op het niveau van 2013, ook al is de prijs nu terug op het niveau van 2020. Bitcoin is goedkoop. Het biedt een uitzonderlijke risk-rewardkans voor een tijdshorizon van zes tot twaalf maanden. Het zal waarschijnlijk beter presteren na een initiële vertraging op korte termijn (d.w.z. een verzwakking van de correlatie) wanneer aandelen het herstel aanvoeren.

Tot slot

De positieve langetermijnvisie op Bitcoin is nog steeds intact. De adoptie van Bitcoin groeit gestaag, en de groei van het netwerk volgt de adoptiecurve van internet. Het lot van Bitcoin hangt af van de bewegingen in aandelen, volatiliteit, de USD, monetair beleid en wereldwijde onzekerheid. Beleggers in Bitcoin hebben een belangrijk voordeel bij het begrijpen van de onderlinge relaties in de markt, zodat ze een sterke positie kunnen innemen. Hoewel er redenen zijn om aan te nemen dat Bitcoin op de korte termijn achter zal blijven bij de rest van de markt omdat aandelen de rally leiden na de bodem van de markt, denken wij dat Bitcoin klaar is om de komende 6-12 maanden beter te presteren als we de inflatiemuur van zorgen beklimmen en de aandelen aantrekken. De huidige prijs biedt beleggers, met het juiste tijdsbestek, een uitzonderlijke kans op accumulatie.

Klik om te vergroten

Wat zegt het technisch plaatje ons?

De laatste paar maanden hielden de trading sessions de sterker wordende dollar de Bitcoin in bedwang. Gezien de sterke negatieve correlatie tussen de twee assets, geeft de correctie in de USD van de afgelopen dagen BTC wat ademruimte. Het is echter niet zeker of de correctie van de USD zal doorzetten. Zoals eerder gezegd, de richting van de USD en zijn relatie met Bitcoin verdienen veel werk en zullen in toekomstige updates worden behandeld.

 

Bitcoin is nu meer dan 30% gestegen vanaf het laagste punt in juni en is boven het 200-week moving average gebroken, de eerste grote weerstand die we in ons vorige artikel noemden, wat laat zien dat de markt weer sterk wordt. De 200-week moving average komt historisch gezien overeen met significante bodems. De prijs dook kort onder de MA in 2015 en 2020.

Dus dit is een belangrijk level dat we komende weken in het oog moeten houden. Bitcoin moet deze week dus sluiten boven de 200 weekly SMA.

Iets om over na te denken 

CPI, inflatie, oorlog, rente, apathie, het speelt allemaal een rol. Correlaties komen en gaan. Maakt iemand zich zorgen over een wereld waarin zoveel financiële en economische beslissingen afhangen van wat de Amerikaanse centrale bank doet? Wat zegt dat over de kracht en vitaliteit van traditionele beleggingen?

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This