Een uitgebreid macro rapport van Bitcoin #4

by | okt 18, 2022

De macro-omgeving

Sinds augustus is de S&P 500 met bijna 20% gedaald, de dollar met meer dan 7% gestegen en de Bitcoin met 22% gedaald, waardoor het niet meer zo veel verschilt met de daling van de S&P 500. Uit ons werk blijkt dat de S&P 500 en de dollar belangrijke variabelen zijn die de Bitcoin beïnvloeden, maar dat Bitcoin minder volatiel of sterk reageert dan normaal. Het digital asset is vrij vlak gebleven. Op het eerste zicht lijkt de daling van de volatiliteit van Bitcoin ten opzichte van aandelen een positief signaal. Anticipeert Bitcoin op een bodem in aandelen en een top in de dollar? Of wacht Bitcoin voorzichtig op een mogelijke verdere instorting van de markt?

 

Wanneer we kijken naar volatiliteit van Bitcoin, zien we dat deze de laatste tijd sterk is afgenomen ten opzichte van de S&P 500. De S&P 500 heeft best een grote sprong gemaakt. Het is moeilijk om ontwikkelingen op korte termijn te voorspellen, maar iets dergelijks gebeurde in mei (hoewel de ontwrichting niet al te lang duurde), wat uiteindelijk leidde tot een nieuwe daling van Bitcoin.

De lage volatiliteit van Bitcoin is niet altijd een goed teken van de dingen die gaan komen, vooral als het verhandeld wordt met een laag volume. Toen Bitcoin eind 2018 rond $6.000 bleef hangen, verwachtten velen dat het duidelijk te negatieve sentiment zou leiden tot een short squeeze, maar de coin “dumpte” in plaats daarvan naar $3.000.

Bitcoin – Blauwe-lijn
S&P 500 – Oranje-lijn
DXY – Gele-lijn

S&P500 is 20% gedaald sinds augustus

De DXY is met meer als 7% gestegen sinds augustus

Bitcoin is met meer als 22% gedaald sinds augustus

Het is ook vermeldenswaard dat de verwachte volatiliteit van Bitcoin sinds 2021 een dalende trend vertoont (zie de grafiek), terwijl die van de S&P 500 een stijgende trend vertoont. Dat kan te maken hebben met het effect van de afnemende fiscale stimulering, waardoor de volatiliteit in de loop der tijd uit de asset class wordt gehaald. De daling van 70% in Bitcoin dit jaar (tegenover 22% voor de S&P 500) zou er ook op kunnen wijzen dat veel van het risico uit Bitcoin is verdwenen.

Ons werk toont aan dat Bitcoin historisch gezien zijn dieptepunt vindt met de aandelenmarkt en dan meestal achterblijft bij aandelen in opwaartse bewegingen. Daarom zien wij long Bitcoin nu niet zo opportunistisch als aandelen. Bitcoin zal waarschijnlijk wachten tot het optimisme in de aandelenmarkt terugkeert en tot de VIX lager wordt, alvorens hoger te gaan.

Het technisch plaatje 

 

Bitcoin trade sinds midden juni in een saaie range, tussen de support op $19k en de resistance op $23k. Toen aandelen in augustus een stevige contra-trend rally lieten zien, kwam de BTC slechts tot $25k, voordat hij een retracement zag. Op dezelfde manier zijn aandelen de laatste paar beursdagen gekelderd, terwijl Bitcoin meestal vlak bleef. Bitcoin lijkt te wachten op bevestiging door de markt van een risk-on beweging of een verdere breakdown.

 

Het momentum op de weekly time frame is bearish. Bitcoin trade nog steeds onder de 200-week moving average, wat historisch gezien overeenkomt met significante bodems; maar toen dook de prijs wel kortstondig onder het deze moving average in 2015 en 2020 en nu niet…

Verder signalen die ons meer zicht zullen geven op de markt zullen voortkomen uit een uitbraak of doorbraak van de huidige range. Een weekly close boven $23k zou een bullish signaal zijn, net zoals een mislukte doorbraak van de range ook tot enig optimisme zou leiden. Een belangrijkere, betekenisvolle technische ommekeer zou pas plaatsvinden bij $31k.

De huidige supportzone van $18-19k lijkt in toenemende mate uitgeput na een groot aantal hertests en compressie van de volatiliteit. Een doorbraak van deze belangrijke supportzone zou de monthly support op $14k weer in het spel kunnen brengen. Hoe meer tijd de markt doorbrengt in deze multi-month range, vooral met volatiliteitscompressie en laag volume, hoe logischer het lijkt om $6000 in 2018 te vergelijken met $20k in 2022.

WEEKLY

MONTHLY

DE DXY

 

De afgelopen weken bleek de sterke dollar een tegenwind voor de Bitcoin. De correlatie tussen Bitcoin en de USD is sinds de pandemie hardnekkig negatief geworden (d.w.z. Bitcoin stijgt wanneer de USD daalt). DXY sloot de monthly candle van september onder zijn meerjarige channel resistance, een positieve ontwikkeling. Een duidelijke doorbraak van de DXY boven het kanaal is een belangrijk waarschuwingssignaal dat wij in de gaten houden voor Bitcoin.

Hoewel we een negatieve bias hebben voor de dollar, hebben we geen sterk beeld van waar het heen gaat.

DXY lijkt op grote weerstand te stuiten bij de top van het channel. Een toppatroon over meerdere maanden zoals in 2015 is mogelijk. Dit scenario zou een bullish ontwikkeling zijn voor Bitcoin.

Dollar index nu 

Volatiliteit op komst

 

Volatiliteit ligt in het verschiet. Zeer zelden blijven markten lang doodstil. Lange prijsconsolidaties gaan meestal vooraf aan gewelddadige expansiefasen (uitbraken of prijsdalingen).

 

Vandaag analyseren we hoe hard de Bitcoin-veer is opgespannen. De gerealiseerde en impliciete volatiliteit staan nu op historische dieptepunten, wat laat zien hoe rustig het is in de ruimte.

Opmerkelijk is de meting van de realized volatility op korte termijn (< 1 maand). Hier zien we dat periodes van volatiliteit zo laag in bearmarkten gewoonlijk voorafgaan aan grote bewegingen, hetzij naar beneden naar nieuwe dieptepunten, hetzij in krachtige opwaartse rally’s die de bearmarkten voorgoed beëindigen.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Met een enorm volume aan openstaande futures, de compressie van veel on-chain statistieken, en de macro-omgeving die we hebben, is het enige wat ontbreekt de ‘katalysator’.

Het doet er niet echt toe wat de katalysator is, want de markt is klaar om in beweging te komen. Het zal waarschijnlijk een grote beweging zijn, en dan kunnen we weer uitkijken naar de vele koppen in de financiële media…

In werkelijkheid is de veer opgespannen, en is hij al klaar voor een grote beweging. Het is echt moeilijk om een meer waarschijnlijke richting aan te geven gezien de huidige dataset. Mijn gevoel zegt eigenlijk neerwaarts, gezien de aandelenmarkten op het randje staan.

Op dit moment zijn we nog niet gealloceerd en hebben wij een langzaam afnemende reserve aan liquide middelen. Voorbereid op beide richtingen, mentaal en financieel.

 

Wij zien dat de accumulatie voor Bitcoin mooi toegenomen is. De Accumulation Score zit bovengemiddeld rond de 0,53 score. Dit weerspiegelt de licht toegenomen interesse van de marktdeelnemers.

Klik op de afbeelding om te vergroten

De supply dynamiek

 

De supply dynamiek is een genuanceerd en uitdagend onderwerp binnen de on-chain analyse.

Voor elke koper is er een verkoper, en omgekeerd. Modellen die kijken naar de leeftijd van coins (zoals de HODL-waves) zijn dus een weerspiegeling van vraag en aanbod op een bepaald moment in de tijd.

Dat vetgedrukte deel is het belangrijkste deel. We kunnen via on-chain data kijken naar de dynamiek van het aanbod, en BTC zien bewegen in en uit exchanges, via beleggersportfolios en transactievolumes. Hou er wel rekening mee deze modellen statistisch geen nuttige informatie op lange termijn weergeven.

Omgekeerd zijn coins van 6 maanden tot 1 jaar oud een goed voorbeeld van data met een hoog timeframe en dus ook weinig ruis, maar het duurt minstens 6 maanden voor ze reageren. Met andere woorden, we hebben een tijdsverschil, en zien dus het resultaat van een aanbod dat ergens in het verleden van eigenaar is veranderd.

Met deze data hebben we meer vertrouwen in de legitimiteit ervan, en een meetstaat voor hoeveel coins er in het verleden zijn gekocht en aangehouden. Dat betekent ook dat het NIET opnieuw is uitgegeven, wat het signaal versterkt en de ruis vermindert.

Er zijn geen oplossingen, alleen afwegingen en zo moeten we naar deze modellen en data kijken.

supply active < 6 maanden

De grafiek hieronder toont het volume BTC (rood) en het % van het circulerende aanbod (blauw) dat jonger is dan 6 maanden. Met andere woorden, dit is het aanbod dat is verhandeld sinds de implosie van LUNA.

In procenten benaderen we een historisch dieptepunt van 18,1%. Dit betekent dat we bijna het laagste percentage “actief en beschikbaar” supply ooit hebben. Eerdere gevallen waarin dit het geval was, vielen vaak (maar niet altijd) samen met late bears en vroege bullmarkten.

Dit wil niet zeggen dat we in een vroege bullmarkt zitten, maar we zijn wel constructief aan het opbouwen. Wat een zeer laag aanbod van 6M aangeeft, is dat er een steeds kleiner wordend aanbod rondzwerft en beschikbaar is voor aankoop.

Long-term supply

Het Long-Term Holder aanbod is een maatstaf voor coins die de leeftijdsgrens van ~155 dagen hebben overschreden, wat statistisch gezien het punt is waar de waarschijnlijkheid van besteding daalt.

In deze grafiek staat het LTH-aanbod (paars) op een historisch hoogtepunt van 13,8 miljoen BTC, dat is 72% van het circulerende aanbod. Het bevindt zich momenteel ook in sterk stijgende lijn, wat alleen gebeurt als heel weinig LTH’s hun coins uitgeven. Als LTH’s hun coins uitgeven, heeft deze metriek de neiging meer ‘hobbelig’ te worden, omdat de uitgaven de ‘rijping’ die plaatsvindt compenseren.

Een kleine truc is om deze curve 155 dagen naar achteren te verschuiven (blauw). Dit toont nu de plaats waar de HISTORISCHE VRAAG instapte, die tot op heden haar coins niet heeft verkocht. We zien twee periodes van een rechte lineaire uptrend in de laatste 3 jaar.

We weten ook dat na de ineenstorting van LUNA, en ook na het bezoek onder $20k, de vraag van kopers dramatisch toenam. Als de analyse hierover juist is, dan wil dat zeggen dat deze supply metrieken binnenkort een onvoorstelbaar percentage aan coins heeft door de serieuze en ijzeren greep die gehodled wordt.

Cocnlusie hieruit is dat de huidige situatie eigenlijk veelbelovend is als je de moed hebt om de volatiliteit te overleven. Zoals je zal hebben gemerkt, kijken wij vrij veel naar gelijkenis in veel statistieken, waardoor we op het long-term perspectief meer bullish dan bearish zijn.

Save the best for last

 

Bitcoin heeft dit jaar geleden onder de agressieve renteverhogingen van de Fed om de inflatie te beteugelen. Dit verschilt aanzienlijk van de door de hype aangewakkerde euforie van eerdere jaren en heeft veel beleggers in digital assets weggedreven van het daytraden. Een lager handelsvolume in een omgeving met lagere volatiliteit zou kunnen betekenen dat de prijzen sneller dalen bij een selloff, omdat de liquiditeit verdwijnt.

 

Ondanks deze zorgen blijven wij optimistisch over Bitcoin in de komende zes tot twaalf maanden, nu de inflatie begint af te nemen en het vertrouwen terugkomt. Wij denken dat het zelfs aandelen zal verslaan. De DXY stuit op aanzienlijke weerstand, de S&P 500 reageerde goed op de laatste CPI-uitgave en het sentiment is overdreven pessimistisch. In Q3 2022 vertraagde de geldstroom uit cryptogerelateerde fondsen, wat erop wijst dat veel bearish beleggers zich al uit de risicovolle asset-class hebben teruggetrokken.

Hoewel wij geloven dat de risk-reward op korte termijn in het voordeel van aandelen is, biedt Bitcoin beleggers met een langere beleggingshorizon een grote kans op accumulatie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This