Een uitgebreid macro rapport van Bitcoin

by | Jul 6, 2022

Hier zijn we weer, met BTC die corrigeert, en een sentiment dat het laagste punt ooit nadert. Als dit een nieuwigheid was, zouden we reden tot bezorgdheid hebben, maar dat is het niet. We hebben het allemaal al eerder gezien, waar in de super speculatieve markt van Bitcoin parabolen corrigeren. Niet te vergeten dat deze correctie voorspelbaar was. De padvinder is altijd voorbereid, dus geen reden tot paniek, ook al kan het moeilijk worden. Tijd om te bunkeren, de storm te doorstaan, en vertrouwen te houden in de langeretermijndoelen van BTC-investeringen.

Een recapitulatie van de laatste maanden

De meest recente en belangrijke macro-economische verschuiving was de inflatie, die de Fed en beleggers begrijpelijkerwijs heeft gealarmeerd. De Fed heeft de oorlog verklaard aan de inflatie en als gevolg daarvan stegen de rentetarieven aanzienlijk, waardoor het beleggingslandschap volledig veranderde en vooral digital assets pijn leden. Veel beleggers werden verrast door de steile sell-off in de crypto-ruimte in deze eerste helft van het jaar en de afgelopen paar maanden zijn een herinnering dat volatiliteit in crypto de naam van het spel is en zeker niet is weggelegd voor de bangerikken.

 

Ons standpunt

In de afgelopen weken hebben wij meerdere malen ons op het standpunt gesteld dat we in de komende 6-12 maanden waarschijnlijk nog zware tijden zullen zien maar dat inflatie getempterd zal worden. Wij verwachten dat aandelen zullen floreren na deze verschuiving in de macro-omgeving.

De vraag is nu hoe BTC zal presteren na de bodem van de markt, en hoe de risk/reward zich verhoudt tot aandelen?

In dit artikel bekijken we de fundamentals van Bitcoin en zijn correlatie met aandelen om te beoordelen of het een aantrekkelijke koopkans is of dat het zich waarschijnlijk zal loskoppelen van de rest van de markt.

Waarom het belangrijk is deze opportuniteit te begrijpen!

Het is essentieel om even de tijd te nemen om te begrijpen wat een investering op BTC echt betekent voor we in de analyse stappen. Wij zien digital assets als een belangrijke macrotrend, en een nieuwe asset class die de evolutie van de technologie en de economie in het algemeen kan en waarschijnlijk nog vele jaren zal verstoren door de digitalisering van waarde.

 

De digitalisering van informatie is waar het bij internet om draait. De manier waarop we informatie delen en raadplegen is de afgelopen twee decennia verschoven van fysiek naar digitaal, waarbij bibliotheken, boeken en kranten als voorbeeld kunnen dienen.

De informatie in de wereld is grotendeels gedigitaliseerd, maar het is niet mogelijk geweest om waarde op het internet te digitaliseren, aangezien alles kan worden gedupliceerd en zijn waarde kan verliezen. Bitcoin en blockchain-technologie creëren digitale schaarste, een mechanisme dat voorkomt dat waarde wordt gekopieerd. Bitcoin is een op waarde gebaseerd internet dat een aanvulling vormt op het huidige op informatie gebaseerde internet.

De “bullish bet” op BTC is dat we mogelijk in de vroege stadia zitten van de transformatie van onze maatschappij die momenteel gebaseerd is op fysieke waarde (wat al de hele menselijke geschiedenis zo is) naar een digitale waarde, op dezelfde manier dat het internet de wereld in een paar decennia transformeerde van fysieke informatie naar digitale informatie.

Omdat de internetprotocollaag niet meer is dan een verzameling regels voor het uitwisselen van gegevens, kan het geen eigendom zijn. Hoewel er geen eigendomslaag is, kan je wel eigenaar zijn van de bedrijven die bovenop het protocol zijn opgericht (Google, Amazon, Facebook, …). Je kunt specifieke stukjes van de interneteconomie bezitten, maar je kunt geen stukje van het internet bezitten.

Het bezit van een waarde-eenheid van Bitcoin is echter wel mogelijk, een stukje digitaal eigendom dat het waarde-internet laat functioneren.

Bitcoin is superieur

ver een periode van vier jaar is Bitcoin de meest asymmetrische belegging van de afgelopen tien jaar geweest. De volatiliteit is aanzienlijk, maar de enorme winst compenseert dat, met een Sharpe ratio van meer dan 2 gedurende het grootste deel van de periode.

Wat is de sharpe ratio exact?

De Sharpe ratio is een belangrijk rekeninstrument dat door beleggers en beleggingsfondsen wordt gebruikt om te bepalen in hoeverre een extra rendement op een bepaalde belegging het extra risico dat men hiermee neemt compenseert. 

De Sharpe Ratio wordt veel gebruikt om de prestaties van twee vergelijkbare beleggingsfondsen te beoordelen. Beleggers passen de formule van de Sharpe ratio ook toe om te speuren naar interessante beleggingsmogelijkheden. Hoe hoger de ratio, hoe hoger het extra rendement voor het additionele risico. Dus, wanneer de Sharpe ratio hoog is wil dit zeggen dat er veel extra rendement behaald is voor het extra genomen risico. Indien de Sharpe Ratio laag is, dan betekent dit dat er voor niets extra risico genomen is.

Beleggers hebben dus een voorkeur voor beleggingen een hoge Sharpe ratio. Beleggingen met een Sharpe ratio van boven de 2 hebben de voorkeur, terwijl beleggingen die onder 1 score moeten worden vermeden. Bitcoin heeft historisch gezien een ongekend rendement gehad in vergelijking met andere assets. 

Behalve voor een korte periode in januari 2022, overtrof de Sharpe ratio van BTC die van de S&P 500 voor de afgelopen tien jaar.

Dat is het eerste bewijs van de groei en de adoptie van de nieuwe asset class, wat betekent dat neerwaartse risico’s beperkt waren omdat elke terugval werd gezien als een koopkans.

Natuurlijk, dit is duidelijk met het voordeel van de hindsight en valt nog te bezien of die dynamiek blijft spelen.

De correlaties

Toen de markkapitalisatie van de crypto-assets, met name Bitcoin, in 2017 begon aan te trekken, vertoonde de prijs ervan weinig correlatie met de grote aandelenkoersenindexen zoals de S&P 500-index. Dit lijkt echter te zijn veranderd sinds het tweede kwartaal van 2020, nu zowel de Bitcoin- als de Amerikaanse aandelenkoersen zijn gestegen tegen de achtergrond van gemakkelijke wereldwijde financiële omstandigheden, toegenomen risicobereidheid bij beleggers en de groeiende acceptatie van digital assets als een nieuwe asset class.

Klik op de afbeelding om te vergroten
De paarse grafiek laat de S&P500 index zien en is een beursindex die de aandelenprestaties volgt van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Het is één van de meest gevolgde aandelenindexen.
De blauwe grafiek toont ons de marktkapitalisatie van Bitcoin

Zowel de correlatie als de bèta (op basis van een trailingvenster van 2 jaar) zijn nu ongeveer het hoogst sinds 2017 en zijn aanzienlijk gestegen na de pandemie.

Voor degene die niet weten wat de bèta is, dit is een maatstaf die in fundamentele analyse wordt gebruikt om de volatiliteit van een asset of portfolio ten opzichte van de markt als geheel te bepalen. De markt als geheel heeft een bèta van 1,0 en individuele aandelen worden gerangschikt naar de mate waarin zij afwijken van de markt. Een bèta van meer dan 1,0 betekent dat het aandeel een grotere volatiliteit zal hebben dan de markt, en een bèta van minder dan 1,0 wijst op een lagere volatiliteit. Volatiliteit is meestal een indicator van risico; hogere bèta’s betekenen een hoger risico, terwijl lagere bèta’s een lager risico betekenen.

Assets met een hogere bèta kunnen dus meer winnen in stijgende markten en meer verliezen in dalende markten.

Natuurlijk is dit allemaal retrospectief, en zouden we moeten overwegen of deze relatie in de komende 6 tot 12 maanden zal aanhouden of afbreken.

De toename van de correlatie tussen digital assets en aandelenrendementen sinds 2020 is veel meer uitgesproken dan voor andere belangrijke asset classes die we hebben bekeken, zoals de 10-jarige Amerikaanse Treasury ETF en goud.

Er is daarnaast ook een algemeen verhaal in de mainstream en sociale media dat er een sterke correlatie is tussen crypto- en techaandelen. Wij hebben gekeken naar de correlatie tussen maandelijkse rendementen op Bitcoin en die van S&P500-sectoren en vonden geen sterker verband.

In aanvulling op de hoge Sharpe ratio bevestigen deze resultaten ook dat Bitcoin in normale marktomstandigheden een geweldige diversifier is voor een risicozoekende belegger.

De “market breadth”

BTC heeft momenteel een nauwe correlatie met aandelen, en de markbreedte bevindt zich op een historisch dieptepunt.

De marktbreedte verwijst naar het aantal aandelen dat deelneemt aan een bepaalde beweging in een index. Een index kan stijgen, maar meer dan de helft van de aandelen in de index dalen omdat een klein aantal aandelen zo’n grote winst boekt dat ze de hele index hoger trekken (cf. Apple). Aan de andere kant duiden veel stijgende aandelen op een bullish marktsentiment en een brede markt uptrend.

Wanneer de neerwaartse trend in aandelen omkeert, verwachten wij dat veel aandelen zullen deelnemen aan de beweging (brede marktrally) en dat de marktbreedte sterk zal stijgen. Dit is typisch wanneer we de grootste winsten in de kortste tijd in aandelen zien.

De volgende grafiek toont BTC bodems met de marktbreedte.
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als we de grafiek van dichterbij bekijken, zien we ook dat BTC het best presteert na de eerste stijgingen in de breedte, wanneer veel aandelen al zijn gestegen, wat een bullish marktsentiment en brede markt uptrend bevestigt.

De toegenomen risicobereidheid kan dit bewijs van vertraging verklaren, omdat beleggers op zoek gaan naar een hoger rendement in assets met een hoger risico zodra de markt een brede uptrend heeft bevestigd.

Wanneer we de zesmaandelijkse rendementen voor de S&P 500 uitsplitsen, zien we dat de beste rendementen voor Bitcoin werden waargenomen wanneer de S&P 500 geleidelijk steeg, wat de waarneming van de bovenstaande grafiek bevestigt. De rest van de relatie is vrij monotoon: grote positieve (negatieve) rendementen komen meestal overeen met grote positieve (negatieve) rendementen voor Bitcoin.

Enorme brede heroplevingen komen niet overeen met enorme rendementen op Bitcoin, Bitcoin-rendementen hebben de neiging het beste te zijn wanneer de markt zich in een saaie uptrend bevindt.

Om deze dynamiek, waarbij Bitcoin beter presteert in regimes met lagere volatiliteit, verder te bevestigen, keken we naar de dagelijkse rendementen op Bitcoin per VIX-niveau. De beste rendementen treden op wanneer de VIX zeer laag is en de grootste dagelijkse drawdown wanneer de VIX zeer hoog is. Er is ook een asymmetrie wanneer de meest volatiele dagen worden vergeleken met de minst volatiele, met een tendens om bullish te zijn op BTC op de lange termijn.

Macro marktbodems

Hoe presteert BTC na de marktbodem van de S&P500?

 

De huidige sterke correlatie tussen BTC en aandelen en onze constructieve kijk op aandelen in de komende 6 tot 12 maanden roept de vraag op hoe BTC presteert na de marktbodem?

 

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we gekeken naar Bitcoin ten opzichte van bodems in de S&P 500 sinds 2015.

Wij definieerden bodems als de bodems die ontstonden na >5% dalingen in de S&P 500, waarbij de index vervolgens terugging naar de piek of met meer dan 10% steeg alvorens terug te vallen. We vonden 10 sessies in totaal.

We ontdekten dat BTC gemiddeld beter presteerde dan de S&P 500 gedurende deze perioden van 60 beursdagen (~3 kalendermaanden) sinds de bodem in de S&P 500. Over deze 10 perioden deed BTC het gemiddeld 13 % beter dan de S&P 500 na de bodem in die index, in 6/10 perioden.

 (Klik om te vergroten)

Er zijn echter 2 significante uitschieters in die 10 sessies: de slechte prestaties van BTC na de bodem in de S&P500 op 24 december 2018, en op 14 augustus 2019.

In december 2018 was de macro-omgeving vergelijkbaar met die van vandaag, met de S&P500 20% lager en de Fed die haar balans afbouwt (zoals ze verkoos te beginnen doen in juni 2022).

Klik om te vergroten
klik om te vergroten

On-chain fundamentals hiervan

Distributiemetrieken hebben betrekking op de verdeling van assets in Bitcoin en Ethereum.

 

On-chain fundamentals verklaren niet de eigenaardigheid van deze episode. De aanboddynamiek van de markt was sterk, met een overgrote meerderheid van het aanbod in handen van sterke handen na de aanzienlijke accumulatieperiode van de dalende markt. Sterke handen worden gedefinieerd als coins ouder dan 155 dagen.

Te vinden op Glassnode (klik op afbeelding om te vergroten)

Onderzoek uitgevoerd door Glassnode toont aan dat een coin statistisch niet snel zal worden verplaatst na 155 dagen van inactiviteit. Dit datapunt wordt gebruikt als een drempel om onderscheid te maken tussen langetermijn- (sterke handen) en kortetermijnhouders (zwakke handen). De grafiek hieronder toont de verhouding tussen sterke en zwakke handen en illustreert de sterkte van de markt vanuit een on-chain perspectief.

De slechtste prestatie na de bodem in alle perioden was die van augustus 19.

Tijdens deze periode was de omgeving niet vergelijkbaar met vandaag. BTC was niet van de hand gedaan voor de bodem in de S&P 500 en was in feite 220% gestegen in de voorgaande 6 maanden (lagere volatiliteit omgeving in de markt), met een aanzienlijke distributie dynamiek aangetoond on-chain. Wanneer coins tijdens een marktrally worden overgedragen van langetermijn- naar kortetermijnhouders, leidt een zwakke aanboddynamiek tot een correctie in de prijs van BTC als gevolg van een distributiepiek.

 Het algemene verloop

In het algemeen presteert Bitcoin historisch gezien beter dan aandelen na een dieptepunt in de markt en blijkt het een zeer goed alternatief voor aandelen te zijn. Onze bevindingen suggereren echter dat we ons in een periode bevinden die sterk lijkt op die van december 2018. Net als de aandelenmarkten zal Bitcoin waarschijnlijk dicht bij een significante bodem komen, als het dat al niet heeft gedaan. We hebben een constructieve kijk op BTC voor de komende 6 tot 12 maanden, aangezien we een periode van accumulatie door smart money ingaan en we verwachten dat BTC aan het einde van de rally bij de leidende assets  zal horen.

Onze beleggingscase voor BTC is uiteraard afhankelijk van het feit of de markt zijn bodem vindt, zich herstelt en in een periode van lagere volatiliteit blijft, zodat beleggers kunnen rouleren naar riskantere assets op zoek naar een hoger rendement.

Het technisch plaatje

Met deze strategische basis in het achterhoofd, laten we het tactisch plaatje op BTC eens verkennen. BTC voltooide zijn H&S-patroon op het weekly timeframe. Na het breken van de neklijn support, wordt de verwachte daling gevonden door het meten van de verticale afstand van de kop tot de neklijn en het toevoegen van die afstand aan het breakdown punt. In dit geval is het doel van het patroon $19k, wat de prijs is waarop BTC momenteel wordt verhandeld.

De fib levels

$20k is een significant wekelijks level dat in december ’20 in support veranderde met de meest oversold RSI in zijn tradinggeschiedenis. De prijsactie in de komende weken zal bevestigen of de support standhoudt. De prijstrade onder de 200-week moving average, wat historisch gezien overeenkomt met significante bodems; de prijs dook kort onder het MA in 2015 en 2020. Dit is echter een terugblik en het valt nog te bezien of BTC er weer boven komt of eronder blijft voor een langere periode.

De prijs raakte het 0,382 log Fib retracement vanaf de bodem van de 2018 bear market op $20k. Het is de moeite waard om op te merken dat BTC zijn bodem vond op hetzelfde Fib retracement van de 2015 bear market. De .618 en .382 zijn de twee belangrijkste Fibonacci ratio’s in de markten en wanneer ze ook overeenkomen met niveaus met veel support, hebben ze de neiging om sterke punten te zijn waar nieuwe vraag naar de markt komt.

Bearish crossover

De bearish crossover van de 20-weeks MA en de 100-week MA is een belangrijke ontwikkeling op de weekly chart. Historisch gezien markeert een bearish cross van de 20-weeks MA met het de 100-weeks MA de macrocycle-lage van Bitcoin op een weekly candle. De weekly candle die sloot op 19 juni bevestigde deze bearish crossover opnieuw, wat aangeeft dat Bitcoin’s macrobodem mogelijk al heeft plaatsgevonden.

Tot slot

Veel beleggers wachten op een herhaling van een 80% drawdown vanaf ATH, die het de vorige 2 cycli heeft meegemaakt. Herhaling van dit patroon zou de maandelijkse support op $14k weer in het spel brengen. Er was echter geen blow-off top in deze cyclus, en een opmerkelijke overeenkomst met de 2018 bear market is de prijsactie na de afwijzing van de 50-week MA.

In 2018 en 2022 brak Bitcoin onder de moving average, met een hertest en afwijzing. In 2018 corrigeerde het 62,31% ten opzichte van de afwijzing van de 50-week MA, met een soortgelijke correctie die zich onlangs voordeed.

Wat de resistance betreft, is het eerste niveau de200-week moving average dat momenteel op $22,4k staat. Een doorbraak hierboven zou laten zien dat er kracht terugkomt in de markt. Voor een betekenisvolle trendreversal moet de prijs boven de weekly resistance van $31k breken.

BTC lijkt voorlopig zijn bodem te hebben gevonden op het $18k weekly support niveau. De prijsactie van de komende weken zal moeten bevestigen of dit niveau standhoudt, indien er een verdere doorbraak komt, zou dit mogelijk de support op $14k weer in het spel kunnen brengen.

Er zijn tot nu toe enkele signalen van BTC zijn underperformance ten opzichte van de markt sinds de bodem in aandelen op 16 juni. Een mogelijke ontkoppeling tussen Amerikaanse aandelen en Bitcoin in de komende weken is het belangrijkste waarschuwingssignaal dat we in de gaten houden, wat de derde factor kan blijken te zijn in onze studie van de prijsactie van Bitcoin na de bodem van de markt. We zullen de relatieve performance en de rest van de on-chain fundamentals in de gaten houden.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This