Eentje voor in de long-term portfolio #4?

by | Dec 8, 2021

Fantom (FTM)

Introductie

Tokenomics

  • ATH – $3.47
  • ATH Datum – 28 okt 2021
  • Gedaald ten opzichte van ATH – -25%
  • Cyclus low – $2.26
  • Cyclus low datum – 20 okt 2021
  • Stijgingspercentage sinds laagste punt in cyclus – +2.9%
  • Sector – Smart Contracts
  • Type token – Native
  • Ticker – FTM
  • Total Supply – 3,175,000,000
  • Circulating supply – 2,545,006,273 (80%)
  • Beschikbaar op – Binance, Kucoin, Gate.io, FTX
  • Prijsverandering laatste 30 dagen – +16%

De belangrijkste launchpools van Fantom

Wat is Fantom in het kort?

Fantom is een Layer-1 blockchain die gebruik maakt van één enkele consensuslaag om de creatie van meerdere uitvoeringschains te ondersteunen. De onafhankelijke consensuslaag van het netwerk heet Lachesis, met een nieuw consensusmechanisme ontwikkeld door de Fantom Foundation, genaamd het “Lachesis Protocol.” Lachesis kan beveiliging bieden aan meerdere andere lagen, de eerste daarvan is Fantom’s EVM-compatibele smart contract chain genaamd Opera. Het doel van het project is om een ecosysteem van uitvoeringslagen te hosten en hen in staat te stellen om snelle en kostenefficiënte transacties uit te voeren dankzij de voordelen van het Lachesis Protocol.

Het uiteindelijke hoofddoel van Fantom is om een lichtgewicht netwerk te creëren dat het “blockchain trilemma” oplost. Van decentralisatie, snelheid en veiligheid kun je er maar twee kiezen, niet alle drie.

Bij de lancering in 2018 had het team voor ogen dat Fantom één van de belangrijkste bouwstenen voor smart cities zou worden. Het creëren van infrastructuur voor verkeersmanagement, slimme thuissystemen, gezondheidszorg en onderwijs.

Echter, na de opkomst van DeFi, heeft het team dit project snel omgegooid naar decentralized finance als één van de kerncomponenten van het Fantom-ecosysteem. Het is vermeldenswaardig dat deze stap het project in de schijnwerpers heeft gezet en de groeiende vraag naar Fantom heeft aangewakkerd.

Fantom heeft gekozen voor een uniek crypto framework dat gebruik maakt van een zogenaamde Directed Acyclic Graph (DAG) architectuur en wat zij beweren is een “verbeterd” staking protocol.

Wat je nog moet weten over Fantom (FTM)

Fantom heeft een tweeledige aanpak als het gaat om netwerkadoptie. Eén van de twee teams is toegewezen voor enterprise-oplossingen, terwijl het andere team is toegewezen voor verdere on-chain ontwikkeling.

De winsten van de enterprise oplossingen financieren de on-chain ontwikkeling. Die op haar beurt de bedrijfsoplossing verder verbetert met haar innovatie en onderzoek.

Van deze bedrijfsoplossingen is de Fantom Foundation gericht op het versterken van haar aanwezigheid in Azië, waar het project de meeste tractie heeft gezien. Enkele leden van de Fantom Foundation hebben nauwe banden met instellingen in de regio, met name Pakistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, en Afghanistan. Fantom richt zich vooral op deze regio’s omdat Fantom het enige cryptoproject is dat op zoek is naar partnerschappen met deze landen, en het is gelukt om met elke regering een partnerschap te sluiten.

De Fantom Foundation wil deze partnerschappen uitbreiden, met name in supply chain tracking en central bank digital currencies (CBDC’s). De Fantom Foundation heeft ook gespecificeerd dat haar institutionele partners gebruik maken van toegestane versies van Fantom’s technologie, geleverd door de Fantom Foundation’s ondernemingstak, niet Fantom’s publiek beschikbare cryptocurrency blockchain. Dit is niet verrassend, gezien het feit dat bijna elk ander institutioneel partnerschap dat je ziet in cryptocurrency op dezelfde manier is gestructureerd. Het is uiterst zeldzaam om een instelling een openbare cryptocurrency blockchain te zien gebruiken, vooral overheden.

Bovendien speel Fantom ook nog in op de DeFi-sector…

Het Fantom DeFi-ecosysteem heet Fantom Finance. Dit ecosysteem is ontworpen om een one-stop shop te zijn voor alles wat met DeFi te maken heeft. In plaats van het overzetten van wrapped tokens en coins van andere cryptocurrency blockchains, heeft Fantom Finance “synthetic” versies van populaire cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum. Deze “synthetic crypto’s” kunnen worden gekocht met fUSD, een “synthetic stablecoin”.

Conclusie

Fantom is een high-speed EVM-compatibele L1 blockchain met een focus op het op de eerste plaats zetten van ontwikkelaars. Hun incentive programma onderscheidt hen van de andere chains die de gebruikers belonen boven de ontwikkelaars.

De toekomst van Fantom staat stevig in haar schoenen om haar belofte waar te maken voor een duurzaam, Ethereum-achtig, applicatie-gebaseerd ecosysteem.

Je mag echter niet vergeten dat Fantom niet de enige Ethereum-wannabe is die een verbeterde blockchain belooft. Fantom moet concurreren met Polkadot, Cardano, en Polygon om een kans op succes te hebben. Te oordelen naar hoe competitief deze cryptosector is, zal het een beetje vindingrijkheid vergen van de kant van Fantom om duurzame groei te bereiken.

En hoewel Fantom al sinds 2018 bestaat, is zijn DeFi-aanbod relatief nieuw. Daarom kan het een tijdje duren voordat DeFi-gebruikers volledig doordrongen zijn van Fantom’s waardepropositie. Als Fantom echter een hoog niveau van snelheid en betaalbaarheid blijft behouden, heeft het een betere kans om mainstream te worden.

Ze zijn daarnaast ook niet gericht op het veranderen van de wereld of het creëren van een nieuw monetair systeem. Ze richten zich op het creëren van een betere technische omgeving voor de ontwikkelaar die ervoor kiest om gebruik te maken van de tools en systemen die ze al gebruiken.

Fantom is uniek in zijn missie om “een Ethereum helper” te zijn, omdat het standvastig is in zijn waarden om een efficiëntere chain te zijn in een multi-chain wereld.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This