Enkele prognoses voor 2022, vanuit het analytisch standpunt

by | Jan 4, 2022

Als je nu naar de levenloze markt kijkt, hebben je vrienden waarschijnlijk al besloten om hun tijd en geld aan iets anders te besteden. No worries, zodra de altcoinprijzen lang genoeg stijgen zodat ze denken dat altcoinprijzen zullen blijven stijgen, zullen ze hun geld wel weer in de markt steken, want zo gaat het altijd… Op de korte termijn gaat het in de altcoinruimte puur om het vinden van “the next big thing”. Iedereen weet ondertussen dat deze markt de neiging heeft om erg gehyped te worden van zodra er nieuwe concepten en toepassingen ontstaan. Je zult het goed doen als je in “the next big thing” kunt stappen voordat iedereen dat doet.

 

Bijvoorbeeld, DeFi, DAO’s, DEXs, NFTs, algoritmische stablecoins, L2s, smart contract platforms, elk van deze ideeën maakte mensen echt enthousiast. Early movers deden het goed zodra er geld stroomde in dit soort projecten. Tokens werden gepompt, mensen verkochten natuurlijk, en de markt ging verder naar “the next big thing”.

De toepassingen zelf blijven waardevol, alleen het speculatieve enthousiasme vervaagde. Dat verandert niets aan de investering voor een project, maar het neemt de opwinding weg. Ik weet niet wat er in 2022 gehyped gaat worden, maar ik kom er wel achter ;). Misschien de metaverse? Maar dat is al echt super gehyped…

Op lange termijn gaat het in de altcoinruimte om het vinden van kleine projecten met veel potentieel. Veel altcoins in de top 50 staan daar omdat ze jaren hebben gehad om te groeien. Je zult het goed doen als je in projecten kunt stappen die klein zijn, nieuw of niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen, maar iets waardevols bieden en waarde halen uit de groei van hun netwerken.

Je hoeft het niet goed te doen, want je hebt er maar één of twee nodig om te slagen. De winnaars zullen de verliezers meer dan goedmaken. In de komende jaren zullen de meesten sterven, maar enkelen zullen de top 50 bereiken. Als gevolg daarvan zullen die weinigen de verliezen goedmaken met enorme winsten die ontstaan door van klein naar echt groot te gaan.

Misschien is het vinden van dit soort projecten wel één van onze goede voornemens voor 2022 ;). 

Als we kijken naar 2021 dan was het niet een jaar zoals we hadden verwacht. Wanneer we uitzoomen, zien we dat we ons al een jaar lang in een zeer grote range bevinden en als we 2021 dan puur statistisch analyseren dan zien we ook dat we 7 maanden een positieve prijsactie hebben gehad en dat we de andere 5 maanden een negatieve prijsactie hebben gehad, wat bij een echte bullmarkt meestal niet het geval is.

Om het nieuwe jaar goed te starten en na weer een paar slechte weken in de markt, is het opnieuw tijd voor een meer analytisch artikel. Wat kunnen we komende tijd van Bitcoin verwachten en wat zal dit jaar ons brengen. Dit zijn de vragen die ik vandaag ga proberen te schetsen.

Ik leg echter wel de nadruk op ‘schetsen’, omdat dit het enige is wat we kunnen doen met TA, wat een soort middenweg bewandelt tussen zekerheid en chaos, of beter gezegd “het kansspel”.

Wat zien we allemaal?

Natuurlijk is het in kaart brengen van de koersrichting/volatiliteit op de middellange termijn open voor interpretatie, omdat er minder waarschijnlijkheid is op de relatief kortere termijn. In vergelijking met bijvoorbeeld mijn langetermijnmodel van cyclustrading, waarmee ik vooral werk.

Bovendien wil ik ook benadrukken dat er geen angst hoeft te zijn om ongelijk te hebben, want we zijn hier in het rijk van een speculatief spel. Natuurlijk hoop je dat het grootste gewicht van je TA-calls aan de positieve kant valt. En dit is hoe TA moet worden geëvalueerd, niet of een bepaalde call “verkeerd” blijkt te zijn.

Zij die TA op die voorwaarden evalueren zijn gewoon onwetend over de werkelijke waarde van TA.

Op basis van de Bitcoin log growth curve, ligt de prijs tot nu toe nog steeds in de onderste range van het model. Nooit eerder is de prijs zo lang rond dit niveau gebleven (binnen de onderste helft van de log growth curve). In combinatie met het ontbreken van de langverwachte blow-off top duidt dit volgens mij op een veranderende marktdynamiek of beter gezegd op een soort van lenghtening cycle.

Terwijl de markt in een minder liquide, minder volgroeide markt werd gekenmerkt door uitschieters naar boven en een grotere macrovolatiliteit in waargenomen meerjarige cycli, is dit niet langer een gegeven. Prijsactie toont een veranderende dynamiek, en dit lijkt volkomen redelijk gezien het feit dat de markt nu meer liquide/volwassen is.

Een ander positief aspect van deze veranderende dynamiek, waarbij de prijs hoog blijft, is dat een volledige ineenstorting van de prijs in een langdurige bear market minder waarschijnlijk is – die projecties/angsten van meerjarige bear markets kunnen hierdoor tot het verleden behoren. Deze gedachtegang wordt misschien het best ondersteund door het feit dat de MACD relatief laag staat en geconsolideerd is dicht bij de nullijn zoals te zien is op de bovenstaande grafiek.

Wanneer we meer in detail gaan treden.

Door de recente monthly close zien we dat Bitcoin onder de zeeblauwe 0.382 Fib Curve is gesloten, die voorheen als support  fungeerde.

Natuurlijk is er een mogelijkheid dat Bitcoin dit niveau in de maand januari weer terugwint als support.

Maar het verlies van het 0.382 level als support is een cruciaal gegeven bij het verdere verloop van de Bitcoin-prijsactie. Bij het verlies van dit niveau van support, heeft BTC een grotere kans hebben om een capitulatie wick uit te voeren naar de het lagere Fib – specifiek het grijze 0.236 level, waar we al eerder getest hebben.

Monthly timeframe

Weekly timeframe

De grijze 0.236 Fib duidt het prijspunt van ~$40.000 aan dat in vele opzichten samenvalt met verschillende TA-principes die we tijdens vorige community calls al uitvoerig hebben besproken.

Zo is de ~$40.000-regio een samenvallende support met de onderkant van de Weekly Bollinger Band en is het ook in confluentie met de range high van de macro Re-Accumulation zone (gele box).

Nu we hebben gekeken naar de positie van de koers op de Bitcoin log growth curve, wat een macrostijgend beeld is, zal ik twee prijsscenario’s voor de middellange termijn schetsen.

Bull-scenario

In het bull-scenario komt de koers in de bovenste regionen van de log growth curve. De vorige highs zijn daar de maatstaf en de koers blijft deze over een bepaalde periode testen, zoals onlangs al het geval was. Wanneer de koers uiteindelijk hoger breekt, zal dit naar verwachting een bescheiden beweging zijn, die tevens ook wordt begrensd door de bovengrens van het log growth curve model, van waaruit de koers opnieuw zou corrigeren.

Technisch gezien zou dit kunnen worden beschouwd als een “lenghtening cycle”, maar het zou redelijker zijn te denken dat cycli zelf afnemen/breken. Het is een basisprincipe van steeds liquider/volwassener markten dat zij minder volatiel worden.

Trouwens, wat zou het volgende zijn?

Een cyclus van 6 jaar, en dan een cyclus van 7 jaar? Hoogst onwaarschijnlijk. De blauwe driehoekspatronen vormen de basis en verbinden eerder geteste toppen met elkaar, met telkens de fib tool eroverheen gelegd, met enkel de levels 0/0.5 en 1.

Het 0.5-level representeert het mogelijk uitbraakniveau waardoor we automatisch weten waar het 1 level uitkomt. Dit is een vrij simpele analyse maar kan zeker nuttig zijn om een bepaald richtingsgevoel te krijgen. 

Natuurlijk is deze meer prijsvoorspelling op de relatief kortere termijn zeer speculatief, net zoals beleggen in Bitcoin dat ook is, vooral op deze niveaus.

Bear-scenario

Vanuit het macro-perspectief op langere termijn is de grafiek nauwelijks bearish. Voor degenen die in de onderste range hebben gekocht, en voor de langere termijn erin zitten, blijft een solide correctie binnen het Log Growth Crurve model nog steeds peanut – het Log Growth Crurve model is dan ook een bull-model. Het verschil met sommige andere modellen is dat het voor discriminatie pleit ten opzichte van jouw aankoopniveaus. Koop laag, en je wordt beloond; koop hoog, en je wordt gestraft.

In dit scenario zet ik even mijn berenpet op en beoefen ik risicobeheer, want dat is uiteindelijk wat technische analyse is, of zou moeten zijn.

Het overheersende en, toegegeven, obscure idee is hier een andere interpretatie van de conventionele veronderstelling dat bullmarkten eindigen in blow-off tops. Beschouw dit als het worst-case scenario. De ontbrekende top die we in de onderstaande grafiek zien, is een top, waarbij de blow-off top ontbreekt. Het mist de top die velen verwachtten door de huidige run te vergelijken met de vorige [en vandaar de vergelijkbare driehoeken]. De reden waarom we een dergelijke blow-off top zouden kunnen zien, is het principe van toenemende liquiditeit = afnemende volatiliteit, zoals eerder genoemd.

Als dit de weerstandslijn zou zijn, dan is een langzame daling te verwachten, vergelijkbaar met die van de vorige keer, hoewel ik betwijfel of de daling zo ver zal gaan als gevolg van de afnemende macro-/cyclische volatiliteit. De ontwikkeling van een mogelijke head and shoulders, zou in dit scenario ertoe kunnen leiden dat de koers niet zo laag zal zakken tot de onderste band, wat een koersdoel van 25K zou betekenen.

Vanuit een nominaal perspectief – één dat zich uitsluitend richt op de eenheid/prijs – kan dit vreselijk laag lijken, maar vanuit een reëel perspectief – reële waarden die zich richten op de relatieve beweging in logaritmische/ geometrische termen – is 25K nog steeds hoog en slechts een 50%-correctie ten opzichte van de recente parabolische stijging. Een dergelijke correctie zou zich in de loop van de eerste helft van dit jaar kunnen voltrekken.

Tot slot

Voor zover technische analyse realistisch is, is het de taak ervan om een risico-analyse te vormen. Wat de scenario’s hierboven jou bieden is risicobeheer aan beide kanten – aan de bovenkant en aan de onderkant; voor degenen die nog geen Bitcoin-positie hebben, en voor degenen die ook zwaar zijn blootgesteld. Het biedt een scala aan haalbare mogelijkheden om jouw blootstelling te beheren of het gebrek daaraan. Feit is dat Bitcoin een zeer speculatieve markt is, wat zowel positief als negatief is. Speculatie is het middel waarmee het verder wordt gekapitaliseerd. Het is ook de reden waarom het een aantal bubble-achtige periodes kan doormaken waarin de prijs sterk corrigeert na eerst exponentieel te zijn gegroeid.

Wat is onze conclusie voor de komende weken?

Er is zeker ruimte voor neerwaartse volatiliteit in de komende weken, zelfs als het kortstondig is en als een kleine neerwaartse wick op de hogere timeframes zoals het maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse timeframe.

Bitcoin is bezig met een uitbodeming en een kortstondig verlies van midden de $40k is wat nodig is om de prijs te laten tuimelen naar de hoge $30K’s, zeer lage $40K’s.

Dat soort neerwaartse volatiliteit zou worden geregistreerd als kleine, neerwaartse wicks op de hogere timeframe-charts, maar zijn nodig in een poging om een capitulatiegebeurtenis te forceren onder beleggers, waar ze in paniek verkopen uit angst voor versnelde en verdere uitgebreide neerwaartse beweging.

In termen van de Bitcoin Log Growth Curves, zou deze capitulatie dichter bij het ~$39K-niveau kunnen uitkomen; maar de vraag is of een (COVID-gerelateerde) katalysator deze neerwaartse beweging nog meer zou kunnen faciliteren en misschien zelfs kortstondig, onnatuurlijk naar beneden zou kunnen overstrekken voordat het uiteindelijk de bodem bereikt en daarna omkeert.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This