Frax Finance, een concurrent voor Terra luna?

by | May 20, 2022

Frax Finance (FXS)

Introductie

Tokenomics

  • ATH – $41
  • ATH Datum – 12 januari 2022
  • Sector – Stablecoin
  • Ticker – FXS
  • Total Supply – 99,899,045
  • Circulating supply – 16,209,404 FXS 

Hot trend 

Algoritmische stablecoins zijn een veelbesproken onderwerp.

In plaats van te vertrouwen op over-collateralisatie, zoals DAI of dollarreserves op een bankrekening zoals USDC, spelen algoritmische stablecoins met de dynamiek van vraag en aanbod op de markt om een stabiele koppeling te behouden.

Frax Finance is een van hen. Het maakt gebruik van gedeeltelijke zekerheidsstelling in combinatie met een nieuw algoritmisch stabiliteitsmechanisme om de koppeling te behouden – en tot nu toe heeft het gewerkt.

Het protocol heeft meer dan $1 miljard in omloop in zijn opkomende stablecoin. Ze bouwen er ondertussen ook al enkele interessante producten rond.

Wat is Frax

We hebben meer dan een paar algoritmische stablecoin-projecten failliet zien gaan in DeFi het afgelopen jaar. De ontwerpruimte voor deze assets is ongelooflijk moeilijk omdat het genereren en ondersteunen van geld dat niet volledig gedekt is serieuze uitdagingen kan opleveren.

Frax, een algoritmisch stablecoin-protocol, is een twee-tokensysteem bestaande uit de stablecoin en een governance-token, Frax Shares (FXS). FRAX handhaaft een koppeling aan de Amerikaanse dollar door gedeeltelijk te worden gedekt door andere stablecoins, terwijl FXS regelmatig wordt gekocht en verkocht om zijn marktkapitalisatie te handhaven.

Een goed startpunt om Frax te begrijpen is te begrijpen waar het ontwerp past binnen het bredere stablecoin ecosysteem. Voor de context, enkele van de meest populaire types van stablecoins zijn als volgt:

  • Off-chain volledig gedekt: USDC, USDT
  • On-chain over-gecollateraliseerd: DAI, LUSD
  • Algoritmisch niet-gecollateraliseerd: AMPL
  • Algoritmisch gedeeltelijk door onderpand gedekt: FRAX

Door algoritmisch beheer te combineren met gedeeltelijke zekerheidsstelling ter ondersteuning van zijn FRAX stablecoin, is Frax Finance dus een “fractioneel-algoritmisch” of “hybride” stablecoin-protocol, een model waarmee het project pionierde.

In de praktijk betekent dit dat de FRAX voorraad gedeeltelijk wordt ondersteund door onderpand en algoritmische stabilisatie. De hoeveelheid FRAX die op een bepaald moment niet gedekt is, fluctueert met de vraag van de markt. Met andere woorden, de collateralization ratio (CR) van FRAX gaat omhoog wanneer de waarde van de stablecoin onder de $1 daalt, en gaat omlaag wanneer FRAX boven de $1 staat.

De investment case voor Frax

Frax overweegt nu ook om miljarden dollars aan native tokens van grote blockchains te kopen als onderpand voor zijn stablecoin.

Het protocol lijkt echter inspiratie te halen uit de aanpak van Terra, aangezien het protocol de oprichting van een “stabiliteitsfonds” van verschillende crypto-assets bespreekt.

Net als Terra overweegt FRAX zijn reserves te vergroten. FRAX overweegt native tokens te kopen van Layer 1 blockchains die de FRAX stablecoin ondersteunen. Dit zouden Ethereum, Avalanche, Solana, of Fantom kunnen zijn. Naast het kopen van native tokens van Layer 1 blockchains, is FRAX ook geïnteresseerd in het vergroten van zijn reserves met verschillende crypto-assets die kunnen zorgen voor cashflow en rentedragende on-chain leningen.

Wat onderscheidt het van Terra’s aanpak?

Luna Foundation Guard (LFG), een non-profitorganisatie, is begonnen met het opkopen van miljarden dollars aan Bitcoin en $100 miljoen aan Avalanche-token AVAX, waarmee het een nieuwe stablecoin-trend inluidt. FRAX’s aanpak verschilt echter op een paar manieren: in plaats van zich te richten op Bitcoin, is FRAX van plan om de native assets te verwerven van alle blockchains waarop stablecoin zijn uitgegeven. FRAX kijkt ook naar leningen die buiten de cryptoprotocollen worden gehouden om te dienen als een hedge tegen dalingen in de cryptomarkt.

Hoewel het nieuws doet vermoeden dat FRAX wil concurreren met Terra’s stablecoin UST, is dat niet het geval. Vorige week sloegen Terra en Frax de handen in elkaar om “4pool” te creëren, een liquiditeitspool op stablecoin swapdienst Curve Finance. De pool bestaat uit twee algoritmische stablecoins, UST en FRAX, en twee gecentraliseerde stablecoins, USDC en USDT. Het is ontworpen om de totale gedecentraliseerde stablecoin-markt te laten groeien in plaats van met elkaar te concurreren.

Tot slot

Wij geloven dat het 4pool voorstel klaar is om FRAX te positioneren als één van Ethereum’s grootste en meest liquide gedecentraliseerde stablecoins. Op zijn beurt zou deze toename in gebruik moeten leiden tot een verhoogde vraag naar FXS, en inkomsten genereren voor vFXS-houders.

Koop hem hier

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This