Het uitgebreide jaaroverzicht van Bitcoin! DEEL 1

by | Jan 6, 2021

Het jaar 2020 zal herinnerd worden als een jaar waarin Bitcoin de kloof tussen de institutionele beleggingswereld verkleinde en een bonafide macro-economische troef werd. Elf jaar nadat het eerste Bitcoin-block werd gemined, zijn de instellingen die al lang bestaan eindelijk aangekomen.

De start van deze driedelige reeks!

Hoewel 2020 een uiterst succesvol jaar was voor Bitcoin, waarbij Bitcoin nieuwe hoogtepunten doorbrak door de kracht van de institutionele belangstelling, was het geenszins een stabiele ontwikkeling. Dit jaar was op zijn zachtst gezegd een historisch grillig jaar. En niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor de rest van de wereld.

Het is nu duidelijk dat de coronaviruspandemie de wereld voorgoed heeft veranderd. Niet alleen heeft het veel mensen over de hele wereld ontheemd, veel landen zijn negen maanden na het begin van de pandemie nog steeds aan beperkingen onderworpen. Maar het coronavirus heeft ook de langetermijntrends in geld, financiën, geopolitiek en bestuur in een paar maanden tijd versneld.

Door de crisis heeft de wereld vele gebreken ondervonden in de manier waarop onze wereldeconomie vandaag de dag werkt, alsook de vooruitgang van de technologie die onze wereldeconomie op vele manieren draaiende houdt in het licht van de fysieke beperkingen. 

Cryptocurrencies en andere gerelateerde gedecentraliseerde technologieën hebben ook geprofiteerd van deze acceleratiedrang!

De bull case voor Bitcoin is opvallend duidelijk geworden te midden van historische monetaire en fiscale stimulansen van overheden die we over de hele wereld zien. Met de huidige macro-economische achtergrond en de seculiere wind in de rug van de digitalisering en de demografie, zien de investeerders nu het geschrift aan de muur. Bitcoin als een digitaal vast aanbod is niet alleen hier om te blijven, maar is ook nog maar net begonnen.

In dit driedelig overzicht gaan we van januari tot december van maand tot maand de belangrijkste momenten van Bitcoin in de verf zetten. 2020 was een achtbaan, met veel pieken en dalingen voor Bitcoin, dus hou je vast wanneer we starten in januari.

Januari

Het voelt als eeuwen geleden, maar er was een tijd voor de coronaviruspandemie begon. Toen leek het alsof er een heldere hemel in het verschiet lag. Op weg naar het nieuwe decennium had Bitcoin een sterke impuls van een 88% stijging in 2019. Met de aanstaande Bitcoin die gehalveerd werd, waarvan velen geloofden dat het de oorzaak was van eerdere Bitcoin bull runs, was de consensus dat 2020 opnieuw een groot jaar zou worden voor Bitcoin.

Drie dagen in het nieuwe decennium hebben we ervaren wat velen van ons destijds dachten dat één van de grootste macro-economische gebeurtenissen van het jaar zou zijn. Op 3 januari werd gemeld dat de Verenigde Staten de hoogste generaal van Iran, Qasem Soleimani, zou hebben gedood in een drone aanval. Soleimani werd algemeen beschouwd als het op één na machtigste figuur van Iran en de moord werd gezien als een grote escalatie van de spanningen tussen de VS en Iran. De gebeurtenis leidde tot wijdverspreide speculaties over het feit dat de VS en Iran binnenkort in oorlog zouden raken.

Schokkend genoeg leek Bitcoin te reageren op de ontwikkelingen die uit Iran kwamen. Binnen enkele dagen na de moord steeg BTC met 21,7%. De correlatie tussen de prijsbewegingen en de grote Iraanse krantenkoppen was opvallend. Zoals goud zich typisch gedraagt in tijden van verhoogde geopolitieke spanning, leek ook Bitcoin hier op te reageren. Oorlogen hebben het potentieel om de fiscale uitgaven te versnellen tot buitensporige niveaus, waardoor beleggers vaak vluchten naar safe haven assets zodra de dreiging van de oorlog toeneemt.

Toch werd niet iedereen overtuigd. Sommigen schreven de prijsactie van januari ook toe aan de lancering van de Bitcoin opties op CME en de vroege speculatie over de komende halvering. Hoewel de gebeurtenissen in Iran van korte duur waren, zorgde de correlatie van Bitcoin ten opzichte van de gebeurtenissen voor de eerste aanwijzingen dat BTC mogelijk een rechtmatig macro-asset zou kunnen zijn.

Februari

Bitcoin zette zijn sterke start van het jaar voort in februari en binnen de eerste 45 dagen van het jaar steeg BTC met meer dan 45% tot een hoogtepunt van 10.362 dollar. Het was rond deze tijd dat de wereldwijde financiële markten langzaam wakker werden met de risico’s van de Covid-19. Midden februari bereikte de S&P 500 nieuwe hoogtepunten, terwijl 780 miljoen mensen in China (10% van de wereldbevolking) onder één of andere vorm van lockdown vielen toen de Covid-19-gevallen explosief stegen.

Uiteindelijk bereikte Covid-19 een omslagpunt op de financiële markten

Na een weekend waarin de Covid-gevallen in Italië, Iran en Zuid-Korea explodeerden, begon de verkoop op 24 februari. De financiële markten raakten wereldwijd in een chaos omdat beleggers de mogelijke gevolgen van een wereldwijde pandemie begonnen te verwerken. In de week daarop beleefden de beurzen wereldwijd hun slechtste week sinds de financiële crisis in 2008. De Amerikaanse staatsobligaties kwamen hard op gang en de rendementen kelderden naar hun laagste punt in de geschiedenis. Traditionele safe haven valuta’s, zoals de Japanse Yen en de Zwitserse Franc, werden ook zwaar getroffen, omdat beleggers zich probeerden te beschermen tegen de onrust, waardoor nagenoeg al de rest van asset classes werd geliquideerd.

Bitcoin was niet immuun voor de sell-off en daalde naast alle andere risicovolle assets met meer dan 10% gedurende de week. De prijsactie was teleurstellend voor velen omdat ze ten onrechte veronderstelden dat Bitcoin in een financiële crisis een ongecorrigeerd asset zou blijven.

Echter, Bitcoin is geen hedge tegen recessie, maar een hedge tegen inflatie en verlies van vertrouwen in fiat monetaire systemen.

Maart

Maart was met gemak één van de meest angstaanjagende maanden uit de geschiedenis. Elke dag leek het alsof de wereld erger werd naarmate de ziektegevallen zich opstapelden, de doden zich opstapelden, de economieën stilvielen, de werkloosheidsclaims omhoogschoten en de financiële markten kelderden. Het was ook de tijd waarin het langgeprezen, zij het zwakke idee dat Bitcoin in een tijd van crisis ongecorrigeerd zou blijven, volledig aan diggelen werd geslagen, omdat Bitcoin’s correlatie met de S&P 500 een absoluut hoogtepunt bereikte.

Maart was een zotte uitverkoop. Zelfs treasuries werden verkocht, terwijl buitenlandse centrale banken hun reserves van de Amerikaanse Treasuries verkochten in een poging om hun valuta’s te ondersteunen en veilig te stellen. Op een gegeven moment werd het zo erg dat de liquiditeit op de treasury markt opdroogde.

De activiteit die we op de financiële markten zagen “was als een zwart gat van de dollar”. De ernstige gezondheidszorgcrisis veranderde stilaan in een ernstige economische en liquiditeitscrisis. De hele wereld met inbegrip van aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, valuta’s, en crypto, schakelde over naar één enkele trade… en dat was de dollar trade. Rijkdom stroomde van vrijwel elke asset class naar de dollar.

De liquiditeitscrisis in maart was zo ernstig dat Bitcoin één van zijn ergste prijsdalingen op één dag ooit meemaakte. In wat nu herinnerd zal worden als de beruchte Zwarte Donderdag, op 12 maart, stortte Bitcoin maar liefst 50% in tot onder de $4.000 (het dieptepunt van die dag). Bitcoin sloot de dag af met een daling van 40%.

De sell-off was zo gewelddadig dat de structuur van de cryptocurrencymarkt uiteenviel als gevolg van een cascade van grote liquidaties op derivatenbeurzen.

Alleen al op BitMEX werden in totaal $1,6 miljard aan leveraged longposities geliquideerd, waardoor bijna alle leveraged posities in de markt werden weggevaagd, evenals verschillende crypto fondsen. Op een gegeven moment tijdens de crisis waren er nog maar $20 miljoen aan orders over op de BitMEX-orderportefeuille voor Bitcoin. BitMEX werd door de crisis gedwongen om in “onderhoud” te gaan.

De onrust werd ook voelbaar in de Bitcoin mining bouweconomie, die zelf een deleverage-event meemaakte. Omdat de inkomsten uit de mining van de ene op de andere dag gehalveerd werden en de vooruitzichten op een Bitcoin halving onzeker waren, bevonden veel miners zich aan de andere kant, zonder enige concurrentiekracht waardoor zij met verlies moesten minen. In de dagen na Zwarte Donderdag werd maar liefst 23% van de hash power offline gehaald. Door de crash van de hash power steeg de gemiddelde dagelijkse blocktijd van Bitcoin tot meer dan 15 minuten per block, wat leidde tot de op één na grootste negatieve correctie (mining difficulty) van Bitcoin ooit.

Met op de achtergrond de onrust in de financiële markten, verlaagde de Fed snel de rente tot nul en lanceerde het QE infinity. In maart drukten de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan, de Bank of England en de Bank of Canada meer dan $2 biljoen bij elkaar. Regeringen van over de hele wereld hebben meer dan $5 biljoen of 5,9% van het wereldwijde BBP vastgelegd in de vorm van leningen, belastingvoordelen en directe betalingen aan particulieren, kleine bedrijven en bedrijven. Alleen al in de Verenigde Staten werd er een grootschalig stimuleringspakket van $2 biljoen afgesloten, dat nominaal gezien het grootste stimuleringspakket ooit is geweest, en in verhouding tot de omvang ervan het op drie na grootste pakket ooit is. In de loop van deze maand werden de zaden van het inflatieverhaal geplant.

Klik om te vergroten

April

Hoewel de financiële markten eind maart hun dieptepunt bereikten (nu pas duidelijk achteraf), was het sentiment begin april erg laag. De conclusie was dat Covid-19 de oorzaak was van één van de meest dramatische wereldwijde economische vertragingen in de geschiedenis en dat veel investeringsbanken een abominabele groei van het tweede kwartaal van het BBP voorspelden. Met wijdverspreide lockdowns kwamen huishoudens, bedrijven en gemeenten onder zware financiële druk te staan, waarbij de werkloosheid een niveau bereikte dat sinds de Grote Depressie niet meer was gezien.

Als reactie daarop bleven de regeringen biljoenen dollars aan fiscale stimuleringsmaatregelen in de wereldeconomie injecteren, waardoor de begrotingstekorten toenamen tot niveaus die normaal gesproken alleen in tijden van oorlog te zien zijn. Tegelijkertijd bleven de centrale banken de geldhoeveelheid opblazen tegen historische tarieven en lanceerden ze een aantal nieuwe programma’s om de financiële markten draaiende te houden. Het was in deze tijd dat de “money printer go brr” meme mainstream werd.

Tegen het einde van de maand hebben de top vier centrale banken meer dan $3,5 biljoen gedrukt in slechts zeven weken. De Fed alleen al drukte meer dan $2.5 biljoen.

Het werd toen ook duidelijk dat deze nieuwe golf van gelddruk niet helemaal hetzelfde was als de gelddrukgolf van de financiële crisis in 2008.

In 2008 ging een groot deel van deze gelddruk naar banken om hun balansen op te krikken, die vol zaten met giftige financiële instrumenten, waardoor veel banken failliet gingen. In 2020 waren de banken daarentegen sterk georganiseerd vanwege de regelgeving na de crisis, wat betekent dat er geen nieuw geld in het systeem hoefde te worden verzameld om de balansen te stutten. Door de stimuleringsmaatregelen van de overheid werd een groot deel van de staatsschuld in handen van huishoudens en bedrijven gelegd doordat er directe betalingen en leningen werden verstrekt. De moderne monetaire theorie werd in deze tijd geprojecteerd en veel Bitcoiners vreesden dat de gecoördineerde monetaire en fiscale stimulans de deur zou openen naar de politicalisering van de geldhoeveelheid.

Dat gezegd zijnde, was het resultaat van deze gelddruk dat de Amerikaanse M2-geldhoeveelheid toenam tegen een tempo dat sinds de tweede wereldoorlog niet meer werd gezien. De bezorgdheid over de inflatie nam toe.

Het sentiment was toen nog laag

Terwijl het sentiment zwak was om de maand mei te starten, zou dat niet lang meer zo zijn. Na één van ‘s werelds sterkste beurscrashen in de geschiedenis, waarbij aandelen in slechts enkele weken tijd met meer dan 30% daalden, begonnen beleggers de dip te kopen doordat de centrale banken de financiële markten met liquiditeit verdrongen.

Bitcoin profiteerde eveneens van dit terugkerende risicogedrag, waardoor het in de loop van die maand met bijna 35% steeg. Terwijl het inflatieverhaal opgang kwam en de halvering naderde, begon Bitcoin tegen het einde van de maand weer te stijgen.

Het was in deze tijd dat “is de halving ingeprijsd?” vraag het meest polariserende onderwerp op crypto twitter werd.

Het “ja”-kamp was van mening dat de halving niet ingeprijsd was, omdat het aanbod schema van Bitcoin vooraf bepaald is en al sinds het begin bekend is. Terwijl het “nee”-kamp geloofde dat de cryptomarkten inefficiënt zijn en dat de implicaties van Plan B’s Stock to Flow-model betekenden dat er een prijsrun zou plaatsvinden nadat het halving-event gepassseerd was.

Zo, dit was het eerste deel van onze driedelige reeks over de belangrijkste zaken die in 2020 hebben plaatsgevonden. Volgende keer zullen we verdergaan met mei, juni juli, augustus. Hopelijk hebben jullie ervan genoten, tot de volgende!

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This