Wat mogen we dit jaar nog van Bitcoin & Ethereum verwachten?

by | Jun 16, 2021

Het is ondertussen al twee maanden geleden dat Bitcoin piekte tot 64.840 dollar. Dit was ook op het moment toen de cycle top indicator aangaf dat de piek bereikt was. Tot op heden is de cycle top nog altijd 100% accuraat, mits het ook de vorige cyclus toppen wist aan te geven. Sindsdien hebben significante dips een prijsdaling van 55% veroorzaakt.

In de afgelopen drie weken heeft BTC een trading range gevormd tussen $31.000 en $40.000. Maar het gebrek aan kracht in opwaartse prijsschommelingen heeft twijfels doen rijzen over de vraag of we ons nog steeds in een bullmarkt bevinden. Wij krijgen zelf ook veel berichten van mensen of de bearmarkt effectief gearriveerd is. Nu, niets gaat in één lijn recht naar boven. We zitten nu in een consolidatie periode, meer niet. 

Niettemin, onlangs deelde on-chain analist, Willy Woo, zijn onderzoek van de data, en hij voorspelt dat de dingen snel zullen veranderen.

De grote vraag – Wat zit er nog in de kaarten? 

Zitten we nog steeds in een Bitcoin bullmarkt?

Op de vraag waar de markt staat, zei Woo dat we naar zijn mening in een heraccumulatiefase zitten waarin coins worden teruggewonnen die tijdens de recente shakeout door whales zijn gedumpt.

“Er zijn zoveel whales gedumpt, en het zal even duren voordat die coins weer geaccumuleerd zijn. Ik denk dat zodra de prijsactie behoorlijk bullish begint te neigen, dus misschien een beetje zijwaarts, en als de prijsactie er goed uit begint te zien, dat veel van die stablecoins weer terug zullen instappen,” zei hij.

Hij waarschuwde dat dit enige tijd kan duren. Maar zodra de Bitcoin-prijs voldoende aantrekt, zullen stablecoins die aan de zijlijn staan, weer mee gaan doen om een uptrend te ondersteunen.

Gebaseerd op soortgelijke incidenten in het verleden, van zeer over-extended sell downs en een BTC-prijs onder de fundamentals, voorspelt hij dat het herstel zal weerspiegelen wat werd gezien in maart 2020’s “covid-crash.” Toen was de markt ook over-extended, en de prijs lag toen ook onder de fundamentals, maar er vond snel een snapback plaats.

Prijs ligt ver onder de fundamentele waardering

Terwijl er veel geld aan de zijlijn klaar staat om geconverteert te worden, is er ook te zien dat de BTC-prijs in vergelijking met fundamentele waarderingen zwaar ondergewaardeerd is.

PlanB’s stock to flow-model, dat Bitcoin waardeert op basis van schaarste dynamiek, is ongeveer $65k. Ondertussen staat de NVT Price op $55K, dit is de fundamentele waardering voor Bitcoin dat het volume meet dat tussen investeerders beweegt.

NVT-premie (paars) is de verhouding tussen de marktprijs en de NVT-prijs. Waarden onder 1,0 geven aan dat BTC onder de fundamentele waardering ligt. De NVT-premie in de onderstaande grafiek laat zien hoe ver de BTC-prijs onder de fundamentele waardering (NVT-prijs) ligt. 

Door de NVT-Premium te analyseren, kunnen we zien hoe ondergewaardeerd BTC is in vergelijking met eerdere gebeurtenissen in de prijsgeschiedenis van BTC, terwijl er rekening wordt gehouden met de afnemende volatiliteit van BTC gedurende zijn 12-jarige geschiedenis. We zitten nu op maximale niveaus van de relatieve discount, die te vergelijken zijn met die van 2013.

 

De belangrijkste conclusie is echter dat, ondanks het extreme angstsentiment, de data en statistieken niet pleiten voor een bearmarkt.

Wat Will Woo ook nog wist te zeggen:

“De structuur is niet bearish. Als dit een bearmarkt is, dan is het de vreemdste bearmarkt die ik ooit heb gezien. En als het vanaf hier blijft dalen, is het alsof, wat is er mis met dit netwerk, is het gebroken? We zijn erg oversold,”.

 

Wat zeggen anderen?

Rafael Schultze-Kraft, de medeoprichter van data-analistenbedrijf Glassnode, is minder optimistisch en denkt dat we een langere periode gaan nodig hebben om te herstellen. 

In termen om een prijsvoorspelling is Schultze-Kraft nogal voorzichtig. Hij heeft hier dus ook geen directe uitspraken over gedaan. Woo gaf wel zijn prijsvoorspelling en deze is in onze ogen nogal iets te bullish. Tijd zal het uitwijzen.

Woo zei dat zijn model vóór de crash een prijsvoorspelling gaf van maximaal $500k tegen het einde van het jaar. Maar na aanpassing van zijn model dat rekening houdt met de crash, zegt hij dat een BTC-prijs tussen de $200k – $300k mogelijk is (tegen het einde van het jaar).

Wat zien we verder nog?

We zitten al enkele maanden aan te halen in onze community calls dat we in deze cylcus veel gelijkenissen zien met die van 2013. We kunnen dit mooi zien door de BTC-groeicurves te analyseren en belangrijke Fibonacci niveaus met elkaar te vergelijken.

Hier is een update de logaritmische groeicurve:

Vorige week heeft Bitcoin een volatiele neerwaartse wick geproduceerd onder de groene lijn (ongeveer $35.000), die als support heeft gefungeerd in zowel 2013 als nu in de 2021 BTC-cycli.

In feite zal het gele niveau (rode cirkels) waarschijnlijk als weerstand dienen.

Op dit moment, net zoals in 2013, bevindt BTC zich nu tussen deze twee cruciale niveaus: de lichtgroene lijn (niet de felgroene lijn) en de witte lijn (de range wordt aangeduid door de witte pijlen):

De parallellen tussen de 2013 en 2021 cyclus door de lens van deze groeicurves zijn verbluffend. Zowel de 2013 als de 2021 cycli zitten momenteel in exact dezelfde zone. De vraag is nu enkel of we ook maanden in deze logaritmische range zullen vertoeven, zoals in 2013? Als de geschiedenis zich volledig zou herhalen, dan zou Bitcoin pas in september 2021 uit deze range breken om de meest euforische fase van de bull market in te gaan.

Zal de consolidatie binnen de groeicurve echt zo lang duren voor Bitcoin in deze cyclus van 2021? Wie weet, maar we weten in ieder geval welke niveaus cruciaal zijn voor de trend en we weten wat voor verwachtingen we moeten hebben ten aanzien van Bitcoin en dat is dat BTC technisch gezien nog steeds macro-consoliderend is, hoe spannend dit recente herstel ook is.

Als 2021 2013 blijft spiegelen zoals het de voorbije maanden heeft gedaan, dan zal BTC waarschijnlijk support vinden op het gele niveau en vanaf daar afstoten, met een sterk opwaarts momentum.

Tenslotte is BTC range-bounden tussen de lichtgroene lijn en de witte lijn in de context van de Log Growth Curves, dus een consolidatie hier zou niet iets moeten zijn waar paniek over moet ontstaan.

Uiteindelijk suggereert de geschiedenis dat Bitcoin zijn stijgende trend zal voortzetten, misschien zelfs zal afstoten op hogere prijsniveaus, maar uiteindelijk zal terugtrekken om alleen maar Higher lows te vormen ten opzichte van de witte lijn / groeicurve.

Zoom uit 

Ondertussen zijn we al meer dan twee weken verwijderd van de grote selloff in mei. Dit is dus het ideale moment om te kijken welke coins de schade hebben kunnen beperken en waar het meeste potentieel inzit. Wij gaan de vergelijking maken tussen de top 2, BTC en Ethereum.

De beste manier om de prijs in te schatten is door te kijken naar de investeerdersactiviteit en gebruikersactiviteit op de blockchain. Gebaseerd op onze analyse hieronder, verwachten we de komende weken een sterker prijsmomentum te zien voor ETH dan voor Bitcoin.

Laten we eerst eens kijken naar de 2021 marktprijsgrafiek voor zowel BTC als ETH.

Nu we een paar weken verwijderd zijn van de grote sell-off van 15-23 mei, kunnen we zien waar deze twee crypto-assets naartoe evolueren.

Ethereum heeft zich sneller hersteld dan Bitcoin

Niet alleen is Ethereum sneller hersteld van de sell-off in mei dan Bitcoin, maar het is ook in een opwaartse trend vanaf zijn dieptepunt van $1,8-$2k terwijl BTC zijwaarts blijft bewegen rond zijn dieptepunt van $30k tot $34k.

Degenen die begin 2021 Bitcoin (BTC) kochten, zijn in wezen break-even op hun investering, terwijl degenen die Ether (ETH) kochten, 3x hoger staan.

 

Dit is ook te zien in het aantal actieve adressen 

Bitcoin-adressen dalen terwijl ETH stijgt –  Het aantal dagelijks actieve Bitcoin-adressen is met 18% gedaald van 1,1M in januari 2021 tot 900k vandaag, terwijl het aantal Ethereum-adressen juist met 22% is gestegen van 450k in januari 2021 tot 550k vandaag. 

Bitcoinverkopers verkopen nog steeds met verlies

SOPR staat voor Spent Output Profit Ratio. Wanneer SOPR > 1, verkopen de eigenaars van de verkochte coins met winst. En wanneer SOPR < 1, verkopen de eigenaars van de verkochte coins met verlies. We kunnen hierboven zien dat de gemiddelde Bitcoin-verkoper momenteel met verlies verkoopt, terwijl de gemiddelde Ethereum-verkoper met winst verkoopt.

De recente sell-off heeft beide grote crypto-assets onlangs in een negatieve SOPR geslagen, maar alleen heeft Ethereum zich sneller weten te herstellen naar een positief SOPR-niveau. Doordat Bitcoin op zondag 13 juni een boost kreeg in prijsactie, zit ook hij ondertussen in een winstgevend SOPR-bereik. Conclusie hieruit, Ethereum weet zich sneller te herstellen, van de laatste dip, dan Bitcoin. 

Bijkomend

Ethereum vereffent op dit moment 4x het dagelijkse volume van Bitcoin. Momenteel wordt er op Ethereum zo’n $52.1 miljard per dag aan waarde vereffend, vergeleken met $12.2 miljard voor Bitcoin. Dit betekent dat Ethereum elke dag 4,2x meer waarde omzet draait dan Bitcoin.

Tenslotte

Aangezien we twee weken van de sell-off verwijderd zijn, kunnen we zien wat de blijvende impact was op zowel korte als lange termijn houders van beide chains. In gedachten houdend dat de sell-off van Bitcoin beleggers terug naar begin 2021 prijsklasse van $30k klopte en Ethereum beleggers als geheel grotendeels op winst blijven in de veronderstelling dat coins werden gekocht voor midden april 2021.

Hoe je het ook bekijkt, Ethereum wint steeds meer terrein op Bitcoin.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This