Wie zal de bovenhand krijgen; de bulls of de bears?

by | Jun 29, 2021

Leest iemand nog wel iets op ons nieuwsplatform?

Het is toch raar hoe het sentiment op de cryptomarkt kan evolueren, niet? Wanneer je zou moeten inkopen (DCA-strategie toepassen) is het alsof we in zombieland leven en wanneer je niet zou moet inkopen (omdat de markt zo hard stijgt), is het alsof we ons in een casino bevinden. Nu, rust in de cryptomarkt zorgt wel voor meer tijd die je aan andere zaken kan uitbesteden, zoals educatie bijvoorbeeld.

Onze cursisten van deze maand kunnen dat beamen en weten dat er nog veel interessante data te ondtdekken valt in de cryptoruimte. 

Voor degenen die aanwezig blijven in de cryptomarkt, proficiat, jullie hebben veel om naar uit te kijken. Ironisch genoeg, veel meer nu dan in maart en of april. Maar het zal waarschijnlijk nog enige tijd duren voor we onze uiteindelijke doelstellingen zullen bereiken.

Dit artikel zal gaan over onze verdere verwachtingen voor de cryptomarkt, in de komende maanden.

Wat zien we allemaal?

Het lijkt erop dat de crypto-industrie gepositioneerd is om zijn groei vanuit een langetermijnperspectief voort te zetten. Het sentiment voor de nabije toekomst is echter misschien niet zo positief.

Een grote beweging voor Bitcoin heeft zich nog steeds niet gemanifesteerd, aangezien de prijs de afgelopen weken tussen ruwweg de $30.000 en $40.000 heeft geschommeld. Verschillende crypto-experts zijn nog steeds onbeslist over de richting van de markt, maar verschillende technische indicatoren laten zien dat er bearish tijden voor de deur staan en dat een V-vormig herstel waarschijnlijk niet in de grafieken zal uitspelen.

Wijzelf kijken op dit moment naar de lage gaskosten, exchange flows, wyckoff patronen, transactievolumes op OTC-desks, eigenlijk zowat elk beetje data dat je kan vinden. Het schetst allemaal een bullish of bearish beeld, afhankelijk van hoe je verkiest het te interpreteren. Er is een fractal voor elke prijsbeweging, een tegenpunt voor elk punt.

Zelfs de trading grafieken tonen tegenstrijdige en contrasterende signalen. Met de volgende opsommingen gaan we trachten jullie een algemeen beeld te schetsen. 

Death + 

Klik om te vergroten

Om te weten of we echt in een dalende markt zitten, moeten we volgens sommigen naar twee belangrijke indicatoren kijken. Ten eerste moet Bitcoin onder het 21-weeks EMA (Exponential Moving Average) staan, wat het de afgelopen maand is geweest. En ten tweede moet het een death cross hebben, wat toevallig ongeveer een week geleden gebeurde.

De eerder genoemde en besproken indicator, met de grimmige naam death cross, vindt plaats wanneer de 50-day moving average onder de 200-day moving average kruist, wat wijst op een verschuiving van een bullish naar bearish momentum.

Wanneer dit gebeurt moet je verkopen omdat het altijd leidt tot een bear market. Kijk naar alle bewegingen die Bitcoin maakte direct na het hebben van een death cross:

  • Vier keer ging de prijs van Bitcoin direct omlaag. Drie keer, ging het onmiddellijk hoger. Deze keer, is het in wezen vlak.

Onze mening 

Afhankelijk van hoe je de term definieert, hebben we minstens zes altseizoenen gehad voor deze, maar slechts twee kwamen aan het einde van een bullmarkt (2013 en 2017).

HODLers, whales zijn op dit moment massaal aan het accumuleren in Bitcoin. We zien dit tijdens consolidaties, nieuwe kopers verdwijnen terwijl ware gelovigen en smart money hun crypto kopen tegen sterke kortingen.

Bullish omdat sterke handen de markt heroveren, of bearish omdat nieuw geld verdwijnt? De tijd zal het uitwijzen…

De fibonacci levels

Klik om te vergroten (2019)
Klik om te vergroten (2021)
Klik om te vergroten

Je denkt misschien dat het gek is om te zeggen dat we nog steeds in een bullmarkt zitten.

Als deze markt al piekte, dan was het een piek zoals geen enkele andere piek ooit. We hebben geen van de signalen gezien in de on-chain gegevens en de enige bevestiging-Pi Cycle cross- heeft meerdere permutaties die niet crossten.

Hoewel de prijs van Bitcoin 55% daalde vanaf het hoogtepunt in april tot het dieptepunt in juni, komt die daling overeen met het retracementniveau van .618 Fibonacci. Hetzelfde niveau dat we de prijs van Bitcoin zien dalen tijdens consolidaties in bullmarkten, maar nooit na de pieken van de marktcyclus.

Waarom is het Fibonacci retracement niveau belangrijk?

Omdat het rekening houdt met de grootte van elke beweging omhoog. Een grotere opwaartse beweging, een grotere neerwaartse beweging. Met “Fib levels” kunnen we de grootte van de daling zien in verhouding tot de stijging die ervoor kwam. Als gevolg daarvan kun je met de Fibs de ene beweging nauwkeuriger vergelijken met de andere.

Kijk naar alle .618 Fib retracements tijdens bullmarkten; getekend van swing lows naar swing highs naar de volgende local bottom, bewegingen tijdens bear markets niet meegerekend.

Van april 2021 tot vandaag heeft deze correctie dezelfde proportionaliteit als de consolidaties in bullmarkten. Na pieken in de vorige cyclus daalde de prijs van Bitcoin naar lagere Fib-niveaus.

Nogmaals – is dat bullish of bearish? Moeten we verwachten dat de prijs van Bitcoin nog lager zal dalen, om de dalingen van de vorige pieken te evenaren? Of moeten we aannemen dat deze daling net zo is als de andere in zijn soort – meestal lang, soms kort, en terug naar het vorige hoogtepunt binnen zeven maanden? We zullen zien, in bullmarkten gaat de prijs van Bitcoin niet altijd omhoog.

In feite is de koers van Bitcoin in elke bullmarkt minstens twee keer omlaag gegaan en gedurende 3-5 maanden zijwaarts gegaan. Kijk naar deze grafiek, met die consolidaties gearceerd. Wanneer de koersen gedurende zes maanden dalen, kunnen wij begrijpen waarom mensen dat een bearmarkt noemen. Zelfs twee maanden lijkt voldoende voor de meeste mensen.

Betekent dit dat we in 2012, 2013, 2015 en 2016 in een bearmarkt terecht zijn gekomen?

Het Wyckoff model

Klik om te vergroten
Klik om te vergroten

Er is een gezegde in de cryptocommunity dat zegt dat goed nieuws niet leidt tot positieve prijsactie in een dalende markt, en slecht nieuws weinig tot geen impact heeft tijdens een stijgende markt.

De positieve prijsactie die de laatste tweet van Elon Musk teweegbracht, was van korte duur. Op 14 juni steeg de prijs van Bitcoin met 11% nadat Musk aankondigde dat Tesla Bitcoin weer als betaalmiddel zou accepteren zodra 50% van de energie die in het netwerk wordt gebruikt uit hernieuwbare bronnen zou komen. Helaas was het positieve momentum onhoudbaar, aangezien Bitcoin er niet in slaagde om boven het niveau van $40.000 te komen of dit zelfs maar vast te houden.

Zijn er verder nog technische indicatoren die suggereren dat we ons nog steeds in een bullmarkt bevinden, of daar zeer binnenkort naar zouden kunnen terugkeren.

Als we het Wyckoff Accumulatie patroon nemen, kunnen we zien dat we meer waarschijnlijk in fase C binnenkomen, als je kijkt naar de “Spring” gaat het onder de vorige dieptepunten, hopelijk sluit het er weer boven. Fase C is het uitschudden van de laatste “weak-hands”. Op de onmiddellijke korte termijn lijkt alles extreem bullish, we moeten alleen uitzoomen en het grotere plaatje zien. Veel kleine beleggers hebben de markt erg volatiel en zwak gemaakt. Bitcoin volgt hetzelfde traject als het Wyckoff-patroon.

Ander bearish nieuws eiste ook zijn tol op de markt. Een verkoopgolf overspoelde verschillende markten, niet alleen crypto. Toen Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, verklaarde dat de rente in 2023 zou kunnen stijgen. Bovendien vertoont de Amerikaanse dollar tekenen van kracht, wat crypto historisch gezien heeft geschaad, en er is nu een aanzienlijke bedreiging voor de adoptie van Bitcoin in El Salvador.

De mining industrie

Klik om te vergroten

Bitcoin mining is van oudsher synoniem met China en zijn kolenmijnen, en daarom zorgen de recente pogingen van de Chinese overheid om miners te sluiten voor zoveel onrust in de markt.

Na een aankondiging vorige maand van die staat, lijkt het erop dat China nu zijn inspanningen versnelt om miners aan te pakken en te verbieden om op zijn grondgebied te werken. Als gevolg daarvan werden verschillende van de grootste Bitcoin mining provincies deze week gedwongen hun faciliteiten te sluiten. Bronnen beweren dat 90% van de mijnbouwactiviteiten in het land nu offline zijn. Whit Gibbs, mede-oprichter en CEO bij Compass Mining vertelde:

“Nu Chinese miners hun hardware verhuizen naar nieuwe faciliteiten in het buitenland, is er een enorme kans voor nieuwe naties om op te duiken als mining hubs. Hoewel het grootste deel van de hashrate zijn thuis zal vinden in Noord-Amerika, voorzie ik ook dat een groot deel naar Kazachstan, Rusland en delen van Zuid-Amerika zal gaan, waar elektriciteit en operationele kosten goedkoper zijn dan in Noord-Amerika.”

De Chinese overheid had ook crypto-exchanges gecensureerd van zoekmachines en heeft nu Alibaba Cloud, China’s grootste cloud service provider, bevolen om domeinen die toebehoren aan cryptocurrency en mining bedrijven te annuleren.

Hoewel dit potentieel verwoestend is, kan het op de lange termijn gezond zijn. De migratie van Bitcoin mining operaties van China naar andere landen zou het netwerk meer gedecentraliseerd kunnen maken en minder afhankelijk van fossiele brandstof energie. Gibbs vervolgt:

“Gelukkig is Bitcoin Mining veerkrachtig van opzet, dus je kunt erop rekenen dat Miners zich zullen aanpassen aan alle veranderingen die op ons pad komen! De zware centralisatie van de hashrate van Bitcoin in China is in de loop der jaren reden tot bezorgdheid geweest. Nu met deze landelijke mining-verboden, lijkt deze bedreiging voor Bitcoin tot een einde te komen. Op de lange termijn is deze uittocht van Chinese miners positief voor de veiligheid van het Bitcoin-netwerk. Op korte termijn is het bullish omdat de daling van de hashrate kan leiden tot een nieuwe periode van extreme winstgevendheid voor alle Miners over de hele wereld met ingeplugde machines.”

Wat zegt de On-chain dat over de miningindustrie?

Chinese miners hebben deze maand als gekken verkocht. We zagen pieken in de uitstroom van Poolin, Antpool, en Binance mining pools naar exchanges en OTC-desks. Kijk naar de uitstroom van alle miners, die de data van alle mining pools samenvoegt. (Afb 1)

Zie je die pieken in mei en juni in de grafiek? Ze vallen samen met grote bewegingen van Bitcoin vanuit verschillende mining pools.

Het aantal transacties vertelt een vergelijkbaar verhaal.

Hoewel het feitelijk juist is om te zeggen dat Chinese miners veel verkopen, is het niet significant in termen van algemene trends over alle miners of de markt als geheel.

In feite is de totale uitstroom lager dan slechts een jaar geleden – toen Bitcoin zich een weg klauwend uit de maart 2020-ramp aan het vechten was. Het aantal transacties is bijna teruggevallen tot het niveau van eind 2020.

Kijk naar de Miner’s Position Index, een metriek die een heleboel gegevens importeert in een trendprojectie. Je kunt in veel data duiken of gewoon naar de MPI kijken voor een eenvoudige weergave van de verkooptrends van mijnwerkers in totaal. De outflow van miners is wel van belang. Tussen miners die verkopen om aan geld te komen en nieuwkomers die verkopen om lager te kopen, zet dit op korte termijn druk op de Bitcoin-prijs.

Klik om te vergroten

Te belangrijk om niet te vermelden

Het nieuws dat El Salvador het eerste land in de geschiedenis is dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, heeft een schokgolf teweeggebracht in de cryptowereld. Het kan echter allemaal te mooi zijn geweest om waar te zijn, want de politieke oppositie heeft nu een rechtszaak aangespannen waarin wordt beweerd dat de invoering van Bitcoin ongrondwettelijk is en schadelijk kan zijn voor El Salvador.

Daarnaast heeft de Wereldbank het verzoek van El Salvador om hulp bij de overgang naar Bitcoin afgewezen. Dit was echter wel te verwachten, aangezien Bitcoin een reële en gevaarlijke bedreiging vormt voor het bankwezen.

Helaas zou dit andere Latijns-Amerikaanse landen kunnen ontmoedigen die onlangs interesse toonden om ook Bitcoin te gaan gebruiken. Derdewereldlanden zijn over het algemeen sterk afhankelijk van de Wereldbank en haar monetaire beleid, en zich afzetten tegen Bitcoin zou grote financiële nadelen kunnen hebben.

De Wereldbank noemde milieuoverwegingen en transparantie als redenen voor de weigering. Het lijkt erop dat Bitcoin en de vervuiling die inherent is aan de werking van het netwerk, de laatste tijd zwaar onder de loep worden genomen. Het Bitcoin-netwerk is echter van onschatbare waarde en er zijn berichten dat het aanzienlijk minder energie verbruikt dan de banksector.

Alsof dat nog niet genoeg druk is voor miners, zal de industrie zich ook moeten aanpassen aan aankomende geopolitieke beperkingen.

Het sentiment

Klik om te vergroten

De Fear and Greed Index van Bitcoin heeft de afgelopen weken een paar keer een “10” gekregen. Een “10” betekent extreme angst. Mensen zeggen dat je moet kopen als dit gebeurt.

Wij hebben gekeken en vergeleken met de Bitcoin prijsgrafiek. Kijken naar al die keren dat deze metriek op 10 of lager stond:

Het is niet altijd zo volgens de prijsgrafiek als je kocht wanneer de fear & greed index onder 10 kwam, dat het een zekerheid was dat de prijs terug zou stijgen. Soms kocht je en daalde de prijs nog maanden verder. Andere keren, kocht je en de prijs zou alleen maar verder zijn gestegen.

Bijkomend zit het twitter sentiment op zijn laagste punt sinds september 2020. Dit is te zien in de grafiek aan de linkerzijde.

Onze conclusie hieruit

Hoewel veel mensen naar Bitcoin zullen kijken en zullen zeggen dat deze bull run geen typische marktcyclus top had, kan hetzelfde niet gezegd worden over de totale cryptocurrency market cap. Als we kijken naar altcoins, laat de grafiek van de totale crypto-marktkap duidelijk een goed gedefinieerde blow-off top zien, gevolgd door een aanzienlijke correctie.

Sommigen suggereren dat de crash gepland en georkestreerd was door whales. Er was echter genoeg bewijs dat de dingen oververhit waren. Terwijl Bitcoin worstelde om substantiële nieuwe all-time highs neer te zetten, raakte de markt vermoeid en leek bijna tot in de perfectie op een Wycoff-verdeling. De massale instroom van nieuwe en onervaren beleggers in de ruimte werkte ook als een tijdbom, waardoor de kans op kolossale sell-offs ontstond.

Een periode van consolidatie kan zich de komende maanden aandienen. Dit kan echter een kortstondige bearmarkt zijn. Sommige analisten wijzen erop dat de kenmerken van de huidige marktcyclus veel gelijkenissen vertonen met de cyclus van 2013/2014, toen er een dubbele piek was die ruwweg een jaar van elkaar verwijderd was. Als dat het geval zou zijn, zou de huidige run zomaar tot een grotere supercyclus kunnen behoren.

Een dubbele topcyclus, vergelijkbaar met wat we in 2013 zagen, is slechts één mogelijkheid. Maar wij zie dat alleen gebeuren als Bitcoin de komende maanden het niveau van $29.000 vasthoudt. Als we onder de $29.000 breken, is het mogelijk dat we nog veel verder naar beneden gaan. Op dat moment zou het marktsentiment verpletterd worden en kunnen we een langere cryptowinter tegemoet gaan. Wanneer beleggers geld verliezen door te kopen in een bull run, duurt het lang voordat die financiële littekens genezen zijn en nieuw geld de markt betreedt.

Instituties zitten ook in deze tijd, en die staan bekend om hun diamanten handjes. Als deze theorie zich juist bewijst, zouden we minder volatiliteit in de prijs van Bitcoin moeten zien. Er is ook een groeiende interesse in digital assets van zowel instellingen als gewone mensen, dus banken spannen zich in om Bitcoin-beleggen beschikbaar te maken voor hun klanten.

Hoewel de recente stabilisatie misschien nog niet voorbij is, hebben de bulls het $29.000-niveau tot nu toe stevig vastgehouden en data suggereert dat dit een uitstekend moment zou kunnen zijn om Bitcoin te kopen.

Een tip

Diepere trends spelen zich af achter de schermen, soms lang voordat ze zichtbaar worden in stijgende of dalende koersen. Tenzij u een bekwaam trader bent, is de enige manier om rijkdom op te bouwen in deze markt het identificeren van die grotere verschuivingen in het momentum van de markt en te reageren voor ze zich manifesteren.

We kunnen een aantal inzichten halen uit on-chain gegevens en lange termijn trends waar de meeste mensen niet over schrijven. Op elk moment kunnen de prijzen stijgen of dalen, soms langer dan iemand kon voorzien.

Dat geeft ons de kans om onze standpunten te kiezen. We kunnen elk verhaal kopen dat we willen, elk verhaal dat past bij wat we willen zien. Wij zijn daar ook schuldig aan. Zijn we dat niet allemaal?

Als het aankomt op het maken van beslissingen in deze markt, gebruiken wij analyse alleen om realistische verwachtingen op te bouwen. Het gaat meer over mindset dan iets anders. Wij maken al onze beslissingen op basis van ons plan voor de Bitcoin bull markt.

Gezien het groeitraject van Bitcoin op de lange termijn en de enorme kansen die het biedt, is het sowieso geen slechte plaats om in te vertoeven.

Vragen die wij krijgen

Eén van meest gestelde vragen is nog altijd over het lot van altcoins.

Ons antwoord hierop:

Wij verwachten dat altcoins de Bitcoin zullen blijven volgen, zoals ze altijd hebben gedaan. Omhoog als de Bitcoin omhoog gaat, omlaag als de Bitcoin omlaag gaat. Betekent dat dat wij gaan herbalanceren in altcoins omdat de charts er momenteel afschuwelijk uitzien ten opzichte van Bitcoin?

Nee. Wij herbalanceren niet,wij hebben een heel andere portfolio strategie. Deze strategie lichten wij toe in onze cursus “het Deep Dive Portocol“.

Onze Premium cursisten weten wat ze moeten zien voordat ze Bitcoin verkopen voor altcoins, en daar zijn we nog lang niet aan toe. Ze weten ook dat er op dit moment slechts twee koersen voor ons van belang zijn: $29.000 en $51.000.

Zit daar iets tussen?

Niets om je zorgen over te maken of opgewonden over te raken.

Cheers!

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This