Hoe word je een Ethereum validator? DEEL 1

by | Nov 14, 2020 | Coin Reports

Het lang verwachte Ethereum 2.0 komt eraan!

Maar hoe word je nu een validator en kan je effectief passief aan je Ethereums iets gaan verdienen?

Ethereum 2.0

Er waren al sinds de start van de Ethereum blockchain in 2015  plannen om iets als Ethereum 2.0 te realiseren. 

In 2015 spraken we nog over het volledige team Vitalik Buterin, Gavin Wood en de andere 6 co-founders, nu zijn deze gedeeltelijk overgestapt naar andere succesvolle blockchains (zoals cardano).

En wel om verschillende redenen. Eén daarvan is de magere ‘tps rate’ of transacties per seconde, die op een goeie dag gemiddeld 15 transcaties per seconde bedraagt.

Waarom is het dan zo gewild?

De ‘tps rate’ is natuurlijk peanuts, zeker wanneer je het vergelijkt met andere betalingsmiddelen zoals Visa, wat we al jaren gebruiken. Omwille van die reden is er ondertussen eigenlijk nog maar één van de originele founders die actief werkt aan de Ethereum blockchain, de immer sympathiek uitziende geek-in-eenhoornshirt Vitalik Buterin.

Gavin Wood met PolkaDot enerzijds en Charles Hoskinson met Cardano anderzijds zijn ondertussen met hun eigen ‘ETH-killer’ bezig.

Vitalik Buterin

Gavin Wood

Charles Hoskinson

Zoals we eerder al meldden, is het startschot voor fase 0 van Ethereum 2.0 eindelijk gegeven.

ETH 2.0 moet het mogelijk maken om naast de overstap van een PoW naar een PoS netwerk, ook die te lage tps rate op te krikken. Vitalik Buterin zegt zelfs dat het tot voorbij de 100.000 tps zou moeten geraken. Dit zou de concurrentie van andere smart contract platformen van wat weerwerk kunnen voorzien.

De opbouw van het nieuwe Ethereum 2.0 zal bestaan uit sidechains waarop transacties razendsnel kunnen gebeuren. Op de sidechains is het namelijk niet nodig dat elke node naast de huidige transacties ook de hele voorgaande transactiegeschiedenis kent.

Maar die Proof of Stake is natuurlijk waar het vooral om te doen is. Weg met het energieverslindende en de toch-niet-zo-heel-erg-gedecentraliseerde Proof of Work. Proof of Stake moet de weg vrijmaken naar een netwerk van nodes die geen energieverslindende rekenmachines meer zijn, maar een netwerk van nodes die relatief (of toch zeker in vergelijking met PoW) eenvoudige controlerende taken moeten uitvoeren.

Er zijn zelfs ETH fanboys die beweren een node te kunnen doen draaien op een Raspberry Pi 4. Het enige wat wél van belang is is dat je node zoveel mogelijk, en zelfs liefst 24/7 eigenlijk, online beschikbaar moet zijn. In deel 2 meer hierover!

Wat houd je eraan over?

Alles begon bij wat Vitalik Buterin de voorbije week deed. Per 32 ETH die je stort, eigen je jezelf een plaatsje toe als validator node in de Beacon chain.

Vitalik deed alvast zijn duit in het zakje met zo’n 3.200 ETH, goed voor 100 validator nodes dus. Maar voordat Fase 0 echt van start kan gaan, zijn er in totaal 16.384 validators nodig, samen goed voor een deposit van 524.288 ETH, wat met de huidige prijzen overeenkomt met een 200 miljoen in USD.

Op het moment van schrijven was er van dat totaal bijna 10% gestort. Wil je er dus van het begin bij zijn, dan heb je vermoedelijk nog wel een paar weken. De Ethereum foundation verwacht begin december de Beacon chain van start te laten gaan. Dankzij de uitgebreide testen op o.a. het Medalla testnet, worden er verder geen noemenswaardige problemen verwacht.

Eens je de vereiste 32 ETH gestaked hebt, je node vertrekkensklaar is en het Beacon netwerk gelanceerd is, wat vermoedelijk begin december zal gebeuren, kan de pret echt beginnen?

In principe wel maar hoeveel je dan precies zal verdienen als validator node is nog niet helemaal duidelijk. Vitalik Buterin stelde een jaarlijkse return voor tussen de 1,5% en 18%.

Eén van de lead-developers stelt een jaarlijkse return van 5% voor, gas fees en inflatie inclusief. Als je zoals waarschijnlijk de meeste andere validators rekent op een stijgende ETH-prijs dan kan je investering natuurlijk wel eens interessant worden.

Voor zover onze korte intro over Ethereum 2.0.

In ons volgende artikel gaan wij dieper in op hoe je een validator kan worden. We gaan na welke hardware je ervoor nodig hebt en welke processen je allemaal dient te doorlopen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This