Zal deze coin doen wat Ethereum in 2017 heeft gedaan?

by | Sep 21, 2021

Solana (SOL)

Introductie

Solana wordt geprezen en verkocht als ‘s werelds eerste web-scale blockchain. Sinds de lancering in 2020 is Solana uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende cryptoprojecten, met een toegewijde wereldwijde community van meer dan 650.000 leden, een aantal opmerkelijke partnerschappen, en meer dan 350.000 validators.

Het project richt zich op een zeer eenvoudig alternatief, een die een aantal van de problemen van veel blockchain-architecturen oplost.

Nice to know

Hoewel Solana zijn lancering in maart 2020 voltooide, kan de oorsprong ervan al in 2017 worden herleid in een whitepaper gepubliceerd door Anatoly Yakovenko, de oprichter van Solana. Samen met zijn Qualcomm (NASDAQ:QCOM) collega Greg Fitzgerald, bracht Yakovenko het eerste interne testnet uit, samen met een demonetwerk en de eerste officiële versie van de whitepaper van het project, in feb. 2018.

Het mainnet van Solana werd officieel gelanceerd in maart 2019, kort nadat het project $ 1,76 miljoen had opgehaald in een openbare tokenveiling die werd gehost op CoinList. Solana Labs, de makers van de Solana blockchain en crypto, blijft een kernbijdrage leveren aan het Solana-netwerk, terwijl de Solana Foundation helpt bij het financieren van lopende inspanningen voor ontwikkeling en het opbouwen van de gemeenschap. Het project is gevestigd in San Diego, Californië.

Sinds de lancering van het mainnet in 2020, heeft Solana een aanzienlijke groei doorgemaakt en heeft het meer dan 50 miljoen blokken geproduceerd. Projecten zoals Serum, Chainlink, Terra, Audius, USDC, en USDT hebben zich allemaal aangesloten bij het Solana ecosysteem.

 

Wat is Solana?

Solana is een relatief nieuwe speler in de crypto-industrie, die hoge prestaties belooft. Solana’s blockchain ondersteunt zowel smart contracts als gedecentraliseerde applicaties, vergelijkbaar met het Ethereum netwerk.

Echter, in tegenstelling tot andere vergelijkbare blockchains zoals Ethereum en Polkadot, kiest Solana voor een enkele blockchain (layer 1) oplossing. Het netwerk delegeert geen operaties naar andere bijgevoegde chains (layer 2).

Momenteel gebruikt Solana het Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme (met toekomstige plannen om te upgraden) om een lage toetredingsdrempel te bereiken, samen met timestamp transacties om de efficiëntie te maximaliseren. Deze technologie laat Solana toe 50-65.000 transacties per seconde te verwerken. Bijgevolg zou Solana een theoretische limiet van meer dan 70.000 transacties per seconde (TPS) kunnen verwerken (in vergelijking met Bitcoin’s 7 TPS en Ethereum’s voorlopige 3.000 TPS –> later op het jaar bij de proof of stake lancering 100.000 TPS).

Wat lost Solana op dat de rest niet doet? 

Solana’s eerste overwinning komt in de vorm van zijn ongekende vermogen om het blockchain trilemma op te lossen, een probleem dat ontwikkelaars heeft achtervolgd sinds de begindagen van blockchain-technologie. Het stelt in feite dat van de drie factoren decentralisatie, schaalbaarheid en veiligheid, één moet worden opgeofferd door een blockchain-netwerk om de andere twee goed te implementeren.

Solana is een blockchain-netwerk van de vierde generatie dat een oplossing voor dit probleem lijkt te hebben gevonden. Het is een van de enige blockchain-netwerken op webschaal die met zijn testnet een doorvoer van 50.000 TPS wist te bereiken, waarmee het probleem van schaalbaarheid zonder laag-2 oplossingen is opgelost.

Bovendien combineert Solana het proof-of-stake (PoS) mechanisme met 8-kern technologieën zoals PoH (proof-of-history), Tower BFT, Turbine, Gulf Stream, Sealevel, Pipeline, Cloudbreak, en Achievers om ongeëvenaarde niveaus van decentralisatie en veiligheid binnen het netwerk te garanderen.

Deze robuuste infrastructuur betekent dat Solana het go-to platform zou kunnen zijn voor de volgende generatie van dApps (gedecentraliseerde applicaties) omdat het problemen zoals netwerk congestie, hoge gaskosten, of gebrek aan schaalbaarheid kan elimineren. Dit wordt verder bevestigd door het feit dat Mango Markets, een DEX aangedreven door Solana er vorige week in slaagde om $70M op te halen in crowdfunding.

Met Solana’s oplossingen die langzaam in de schijnwerpers komen te staan, zijn DeFi-projecten zoals Power Ledger begonnen te migreren van Ethereum naar Solana, wat verder bijdraagt aan het succes ervan.

Wat je nog moet weten over Solana.

Een andere factor die bijdraagt tot het succes van Solana is haar Wormhole project. Het Wormhole is een bidirectionele brug die twee blockchain-netwerken verbindt voor de naadloze overdracht van tokenized assets.

Het stelt DeFi-projecten in staat om te profiteren van Solana’s hoge doorvoer en betaalbaarheid. Door een doorgang te openen voor non-native assets om het Solana-ecosysteem binnen te komen, zou het uiteindelijk de brug kunnen worden die het DeFi-ecosysteem in zijn geheel verbindt.

De innovatieve aard van dit project slaagde erin om de aandacht van de markt te trekken. Solana’s aankondiging van de lancering van Wormhole 2.0 zou één van de redenen kunnen zijn voor de recente prijsrally.

NFT-verkopen en beursnoteringen

Naast deze andere factoren, kwam de Degenerate Ape Academy NFT als de kers op de top. Het project koos het Solana-netwerk om zijn verkoop te hosten en ongeveer 10.000 ape tokens waren uitverkocht in acht minuten. Solana overschreed een handelsvolume van $2.5 miljard met verwaarloosbare fees van $0.01 tijdens de verkoop, zonder enige klachten van netwerk congestie.

Tot slot

Gaat Solana een Ethereumke doen?

In de wereld van DeFi, is Ethereum de ongeëvenaarde superster met een ecosysteem bestaande uit meer dan 3000 dApps en tellende. Maar sinds 2017 hebben we de opkomst gezien van next-generation blockchain netwerken zoals Polkadot, Cardano, Flow, en Tezos die werden aangeprezen als potentiële Ethereum killers.

Deze projecten beweerden de oplossing te hebben voor problemen zoals netwerk congestie, hoge gas fees, en gebrek aan schaalbaarheid die prominent aanwezig zijn op het Ethereum-netwerk.

Hoewel deze projecten hun eigen succes hebben gevonden, komen ze nergens in de buurt van Ethereum. Solana, daarentegen, heeft een immense groei gekend in de korte periode van slechts één jaar. Met zijn verwerkingscapaciteit die webschalen bereikt en de mogelijkheid om DeFi te verbeteren, is Solana zeker klaar om een Ethereum killer te zijn, mits goed geïmplementeerd.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This