2021 het jaar van de Non-Fungible Tokens (NFTs)? DEEL 3

by | feb 10, 2021 | Community Blog

Heb jij ook een vlotte pen en wil je ook graag iets op onze Community Blog schrijven? Dat kan!

De huidige NFT-toepassingen

De huidige toepassingen van NFT zijn geconcentreerd in de hoofdcategorieën van verzamelobjecten, kunst, gaming en virtuele werelden. Maar andere categorieën, zoals sport, mode en echte bezittingen ontwikkelen zich gestaag.

Een interessante twitter thread door virtueel landinvesteerder, @Dclblogger, somt ongeveer 25 industrieën op die het NFT-ecosysteem aan het verstoren is.

Het verzamelen. Heruitgevonden. Terra Virtua is een van ’s werelds eerste allesomvattende digitale verzamelplatforms, dat samenwerkingsverbanden heeft met enkele van de grootste namen uit de filmindustrie, waaronder bewegende verzamelobjecten voor Topgun, The Godfather series, Pacific Rim, Sunset Boulevard, en Lost in Space. Het werkt ook samen met Paramount Pictures.

1. Verzamelobjecten

Collectibles zijn momenteel één van de meest populaire toepassingen van NFT’s in termen van verkoopvolume, met ongeveer 23,6% van de omzet die in de afgelopen maand afkomstig was van collectible-gerelateerde projecten.

CryptoPunks, gelanceerd in juni 2017, zijn één van de eerste collectible NFT’s op Ethereum en zijn verkocht voor duizenden dollars.

Ze werden eigenlijk ontwikkeld vóór de introductie van ERC-721 en er moest een wrapper worden geïntroduceerd zodat ze konden worden verhandeld op exchanges, zoals OpenSea. Sinds hun lancering in november 2017 blijven CryptoKitties één van de meest beruchte voorbeelden van verzamelobjecten en de prijzen voor de virtuele katten hebben een all-time volume bereikt van meer dan $ 38 miljoen.

Deze categorie blijft zich ontwikkelen en uitbreiden, nu de NFT-technologie wordt ingezet om tokenized versies van steratleten en beroemdheden te creëren zodat fans ze kunnen verzamelen. Met het fantasievoetbalspel, Sorare, kunnen spelers “digitale verzamelobjecten in beperkte oplage” van hun favoriete atleten van 100 voetbalclubs verzamelen.

Leden van de NFL en NBA toonden tijdens de NFT NYC in februari 2020 interesse om te werken met NFT-technologie. Sindsdien hebben CryptoKitties-makers Dapper Labs, in samenwerking met de NBA, token-powered NBA TopShot gelanceerd. In gesprek met Cointelegraph verklaarde Dapper Labs’ hoofd van partnerships en marketing, Caty Tedman, dat “het product bedoeld is om fans een stukje eigendom te geven over de actie die op het veld plaatsvindt.”

Door gepassioneerde fanbases aan te boren, hebben NFT-collectibles het potentieel en de kracht aangetoond om deze communities naar blockchain te brengen. NFT’s sleuren ook meer traditionele verzamelitems mee naar blockchaintechnologie, zoals trading cards, munten en postzegels (bijv. cryptostempels).

Sorare laat spelers “limited edition digital collectibles” verzamelen van hun favoriete atleten van 100 voetbalclubs.

Het digitaal collectibles ecosysteem, Terra Virtua, staat aan de spits van de NFT-collectibles beweging. Het platform wil gebruikers een “dieperliggende ervaring” bieden door digitale verzamelobjecten naar een multiplatform VR- en AR-wereld te brengen.

Terra Virtua heeft een collectie van karakter-gebaseerde 3D geanimeerde wezens gelanceerd, genaamd ‘vFlects’, samen met gelicenseerde collectibles in 2D en 3D van The Godfather, Top Gun, Sunset Boulevard en Lost in Space. Ze bieden een marktplaats voor een interactief aanbod van unieke en gelicenseerde digitale collectibles, maar hebben ook een ecosysteem gelanceerd via hun art gallery app en Terra Virtua Fancave om zo een cross platform traject te creëren.

De art gallery app laat eigenaars toe hun collectie van unieke, digitale kunstwerken op te slaan, weer te geven, ermee te interageren en ermee te pronken. De Terra Virtua Fancave is een gepersonaliseerde en aanpasbare VR-omgeving waar gebruikers hun verzamelobjecten kunnen tentoonstellen.

Gary Bracey (CEO bij Terra Virtua) zegt: “De belangrijkste missie van Terra Virtua is om NFT’s naar de massamarkt te brengen. De videogame-ervaring van het core team zorgt ervoor dat we sterk gefocust zijn op UX en UI zodat het proces wrijvingsloos en boeiend wordt en we hopen de wereld van interactieve Digital Collectibles naar de mainstream te brengen.

Het zintuiglijke element en de platformonafhankelijke mogelijkheden die Terra Virtua zijn gebruikers biedt, zorgt ervoor dat NFT’s hun huidige etiket van product overstijgen en veranderen in werkelijk boeiende en interactieve ervaringen.

Terra Virtua heeft een digitale fancave gecreëerd voor fans om hun digitale collectibles in te bewaren.

Het conglomeraat van luxemerken LVMH gaat mee op de NFT-golf en bereidt zich voor op de lancering van een blockchain om de authenticiteit van hun luxegoederen te bewijzen.

Gods Unchained is één van de vele populaire blockchain games.

2. Gaming

Zoals eerder gezegd, zijn gamers de perfecte doelgroep voor NFT’s omdat ze al bekend zijn met het concept van virtuele werelden en ruilmiddelen. NFT’s zijn booming binnen de game-industrie omdat ze het mogelijk maken om in-game items te tokeniseren die makkelijk kunnen worden overgedragen of uitgewisseld met peer-to-peer handel en marktplaatsen. Dit in tegenstelling tot traditionele games die de verkoop of overdracht van in-game items, zoals zeldzame wapens en skins verbieden.

NFT’s maken de spelervaring ook tastbaarder en lonender omdat spelers eigenaar zijn van hun digitale assets. Ze creëren ook een nieuwe economie, aangezien spelers nu de mogelijkheid hebben om geld te verdienen door hun in-game assets te bouwen en te ontwikkelen. 

“De kern van het potentieel dat blockchain hier biedt, is de theorie dat de loyaliteit van spelers zal toenemen wanneer ze meer skin in the game hebben: wanneer hun digitale assets kunnen worden overgedragen tussen games of platforms, of kunnen worden verhandeld op open markten, zullen ze meer van hun zuurverdiende geld investeren.” – Cointelegraph

Een pamflet van Galaxy Interactive legt uit dat naarmate virtuele goederen dezelfde status krijgen als hun fysieke tegenhangers, “de waarde die we creëren binnen onze virtuele werelden niet meer te onderscheiden zullen zijn van de waarde die we historisch gezien buiten die werelden creëerden.” De integratie van NFT in de gamewereld stimuleert ook de ontwikkeling van een boeiende en interactieve community, aangezien spelers een intrinsiek gemeenschapsaspect beginnen op te bouwen, door middel van peer-to-peer trading.

 Rangschikking van de top tien blockchain games van afgelopen week volgens NonFungible.com.

Drie populaire blockchain games die echt van de grond zijn gekomen zijn Axie Infinity, Gods Unchained, en My Crypto Heroes. Axie Infinity draait om het verzamelen, trainen, opvoeden en bevechten van fantasiewezens, genaamd Axie. Het spel is gebouwd op de Ethereum-blockchain en is het eerste spel op de blockchain met geanimeerde personages en rijke, meeslepende gameplay.

Gods Unchained is een digitaal verzamelkaartspel waarbij kaarten worden uitgegeven als NFT’s en spelers ze kunnen bezitten en verhandelen met hetzelfde niveau van eigendom als fysieke kaarten. My Crypto Heroes is een Japanse multiplayer role-playing battle game die helden en in-game items uitgeeft als tokens op de Ethereum-blockchain, waar spelers historische helden kunnen levelen door missies en toernooien.

Games moeten leuk en plezierig zijn om succesvol te zijn, maar een ander cruciaal aspect dat een belangrijke rol speelt bij de massale adoptie van NFT-games is Play2Earn. Het feit dat mensen iets kunnen verdienen in ruil voor het spelen van een spel is voor velen aantrekkelijk. Vooral voor mensen in ontwikkelingslanden, waar het spelen van Axie Infinity evenveel kan opleveren als een salaris. Cryptopick is een ander voorbeeld van een spel waarbij gebruikers beloond worden voor hun deelname. Spelers kunnen spelenderwijs leren over crypto zonder financiële risico’s te nemen en, nog belangrijker, hun eerste crypto (ETH) en NFT’s verdienen.

Het bezitten van hun eerste Crypto & NFTs betekent dat ze zullen leren over een wallet, het maken van een transactie, en nog veel meer, waardoor gaming een aantrekkelijke manier wordt voor velen om aan boord te geraken van de cryptosfeer.

Enkele voorbeelden van mogelijke prijzen die spelers kunnen kopen met de tokens die ze verdienen op het Cryptopick-platform. 

3. Kunst

Eén van de grootste uitdagingen voor digitale kunstenaars is het beschermen van hun creaties tegen inbreuk op het auteursrecht. NFT’s zijn hiervoor een oplossing omdat ze een bewijs van eigendom en authenticiteit leveren en problemen omtrent vervalsing en fraude elimineren.

Een artikel van Coindesk merkt op dat veel kunstenaars zich hebben gewend tot NFT’s en online showrooms, nu musea en galeries worden gedwongen te sluiten in het licht van COVID-19, en “Net zoals Bitcoin de weg vrijmaakte voor vertrouwloze, peer-to-peer transacties door een gedeeld grootboek van gebeurtenissen te creëren, heeft cryptokunst […] de traceerbaarheid ingebouwd.”

Het eerste record van het hoogst gewaardeerde NFT-kunstveilingverkoop vond plaats in juli, toen “Picasso’s Bull” werd gekocht voor meer dan $ 55.000. Andere daaropvolgende records zijn “Right Place & Right Time” (verkocht voor meer dan $100.000) en “Portraits of a Mind” (verkocht voor meer dan $130.000). Cointelegraph wijst erop dat “Deze projecten zelfs de inkomsten van artiesten kunnen verbeteren en stroomlijnen doordat ze hen rechtstreeks met de consument verbinden via op blockchain gebaseerde betalings- en uitwisselingsoplossingen.”

“Net zoals Bitcoin de weg vrijmaakte voor vertrouwloze, peer-to-peer transacties door een gedeeld grootboek van gebeurtenissen te creëren, heeft cryptokunst […] de traceerbaarheid ingebouwd.” – Coindesk

Voorbeelden van platforms en marktplaatsen voor digitale kunstwerken zijn SuperRare, Makersplace en Rarible. Deze platforms en marktplaatsen werken op vergelijkbare wijze en stellen gebruikers in staat om eenvoudig originele, digitale kunstwerken te maken en deze op hun marktplaats te verkopen. Rarible is een bijzonder interessant voorbeeld omdat het een aantal van de interessantere DeFi-trends van 2020 samenbrengt, door digitale verzamelobjecten te combineren met yield farming en liquidity mining. Ze hebben dit bereikt door hun governance token $RARI in omloop te brengen. Deze adoptiestrategie is één van de redenen geweest waarom er in de laatste maanden van 2020 hernieuwde belangstelling is voor NFT’s.

Gebruikers worden beloond en gestimuleerd met Rarible’s governance token ($RARI) wanneer ze hun NFT’s verkopen en verhandelen op het platform. Als zodanig is Rarible een, door de gemeenschap bestuurde, marktplaats met als doel een volledig Decentralized Autonomous Organization (DAO) te worden en het $RARI token is de eerste stap in die richting.

Naast Rarible zijn ook veel andere platforms en NFT-marktplaatsen begonnen met het uitgeven en distribueren van governance-tokens: The Sandbox (SAND), Somnium Space (CUBES), Decentraland (MANA), de volledige lijst is te vinden op Coingecko.

Somnium is een virtual reality wereld waar men onder andere eigen en kunst kan verhandelen.
Makersplace is een andere op NFT gebaseerde marktplaats voor zeldzame virtuele kunstwerken.

Andere interessante websites waar je verder jouw interesses kan exploreren:

4. Virtuele werelden

Een ander toepassingsgebied voor NFT’s zijn virtuele werelden. Gedecentraliseerde virtual reality platformen zoals Decentraland, The Sandbox en Cryptovoxels stellen gebruikers in staat om percelen virtueel land en andere in-game NFT items te creëren, bezitten en te gelde te maken.

Land in Decentraland is permanent eigendom van de community en geeft spelers volledige controle over hun creaties en virtuele bezittingen. Gezien de bekendheid van Gen Z met virtuele werelden en hoe hun concept van waardevolle bezittingen verschilt met de oudere generaties, geven bezittingen in virtuele werelden hen de keuze en flexibiliteit die aansluit bij hun waarden: “Dus misschien zal de generatie van onze kinderen niet het dak boven hun hoofd bezitten, maar in plaats daarvan een rijkdom aan digital assets.”

The Sandbox is een andere virtuele wereld gebaseerd op blockchain en NFT’s.

5. Bezittingen en documentatie uit de echte wereld

Het is mogelijk om echte-wereldassets, zoals vastgoed en aandelen of documentatie, zoals diploma’s, licenties, medische geschiedenis, geboorte- en overlijdensakten te tokeniseren. De ontwikkelingen in deze categorie bevinden zich echter nog in een vroeg stadium en de use cases zijn relatief zeldzaam.

Maar naarmate de cryptowereld en NFT’s zich verder ontwikkelen en uitbreiden, wie zegt dat je niet op een dag (misschien binnenkort) een stuk wijngaard kunt bezitten in een ander land, duizenden kilometers verderop. Voor zover we weten, kan je digitale wallet binnenkort bewijs bevatten van elk certificaat, licentie en vermogen dat jebezit.

6. Wat ligt er in het verschiet voor NFT’s?

De mogelijkheden en het potentieel van NFT’s zijn eindeloos, en de recente recordbrekende verkopen helpen om de NFT-technologie vooruit te stuwen.

Eén van de huidige belemmeringen voor de massale adoptie ervan ligt in het gebrek aan wijdverspreide educatie van blockchaintechnologie en de cryptowereld. “Als je mensen onderwijst, ze laat proeven en ervaren, dan worden ze er niet door geïntimideerd,” zegt John G Fields, bedenker van Grow Your Base.

Een deel van deze educatie omvat beveiliging, aangezien nieuwe gebruikers die de blockchainruimte betreden moeten begrijpen hoe ze hun wallets en private keys moeten beveiligen zodat hun waardevolle digital assets niet kwetsbaar zijn voor hackers. Vanwege hun zeldzaamheid en schaarste zijn veel digital assets, verzamelobjecten en investeringen zeer waardevol en het verliezen ervan zou ongetwijfeld wat hartzeer opleveren.

Ontwikkelaars en makers van digitale assets moeten er ook voor zorgen dat solide copyrighting en licensing in smart contracts worden geschreven om hun waarde te beschermen. De meeste cryptowallets die momenteel beschikbaar zijn, zijn aanzienlijk complex en moeilijk voor nieuwe gebruikers of mainstream beginners om zelf in te stappen.

Maar er worden voortdurend wallets ontwikkeld en vrijgegeven die dit willen verbeteren, zoals de Pillar wallet, Coinbase wallet, Enjin wallet of WAX Cloud Wallet (WCW) om er een paar te noemen.

NGRAVE ZERO is een andere om in de gaten te houden, omdat het is ontworpen om de “koudste” en meest veilige cyptowallet te zijn die ook ongelooflijk gebruiksvriendelijk en naadloos in gebruik is, in essentie zorgt het voor volledige gemoedsrust bij de interactie met uw NFT’s. Naast het bieden van een veilige en beschermde omgeving voor gebruikers om hun virtuele assets op te slaan en te verhandelen, biedt het hoogwaardige touchscreen van ZERO ook het interessante potentiële vooruitzicht om eigenaars in staat te stellen hun virtuele collectibles en assets aan anderen te laten zien vanaf een klein en draagbaar apparaat.

Een ander aspect bij het opleiden van de massa moet zijn dat NFT’s en blockchaintechnologie nog steeds erg nerdy, technisch en ingewikkeld zijn. Verdere vereenvoudiging zal nodig zijn, zodat het gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk wordt voor diegenen die niets weten over blockchain.

Dr. Jesse Reich (CEO Splinterlands) noemt in het The Future of Gaming & Non-Fungible Tokens panel dat de moeilijkheid “ligt in het onzichtbaar maken van blockchain voor een nieuwe gebruiker en toegankelijk maken voor een gevorderde gebruiker.”

Hoewel projecten als CryptoKitties nieuwe gebruikers met succes hebben laten kennismaken met blockchain, en de ontwikkeling en opkomst van NFT use cases, die in de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden, de adoptie ervan hebben aangewakkerd, is er nog een lange weg te gaan.

Het NFT-enthousiasme is momenteel geconcentreerd in de  gebieden van gaming, kunst en verzamelobjecten

Maar er zullen voortdurend nieuwe projecten opduiken en die breiden NFT’s langzaam maar zeker uit naar andere aspecten van ons fysieke leven. Naarmate steeds meer grote merken (zoals Nike, dat schoenen heeft gepatenteerd als NFT’s onder de naam CryptoKicks waarmee gebruikers verschillende schoenen kunnen ontwikkelen om een sneaker op maat te maken) zich in de strijd mengen, zullen we zien hoe NFT’s uitgroeien tot een systeem dat overdraagbaar is tussen verschillende werelden, zowel virtuele als fysieke. 

Zoals Yat Siu (CEO van Animoca Brands) het treffend verwoordt:

“Als plotseling miljoenen mensen virtuele Nike-schoenen gaan bezitten, hoeveel gamebedrijven zullen dan zeggen: “Laten we die Nike-schoenen gebruiken in onze virtuele games?” – Yat Siu, CEO Animoca Brands

7. Tot slot

Nu de mogelijkheden en de waarde van NFT’s steeds beter bekend worden, nemen steeds meer grote merken, grote investeerders en venture-capitalbedrijven hun verantwoordelijkheid en doen mee.

Morgan Creek digital mede-oprichters Anthony Pompliano en Jason Williams hebben naar verluidt een “grote gok” gewaagd op digitale kunst NFT’s die de fysieke kunstmarkt overstijgen.

Spelontwikkelaars op de blockchain zijn ook begonnen met het succesvol aantrekken van durfkapitaal vanwege hun ongelooflijk lange productlevenscycli en hun vermogen om gewijzigde monetisatiemodellen aan te bieden, waardoor ze ideale investeringen zijn. Nieuwe governance tokens in de NFT-sector wekken ook interesse, net zoals ze dat deden voor DeFi, en het is onmogelijk om te voorspellen welke spannende nieuwe manieren NFT’s en DeFi zullen vinden om zich te verenigen.

NFT’s hebben echter nog een lange weg af te leggen, aangezien ze in de toekomst te maken kunnen krijgen met hindernissen van regelgevende aard. Hoe dan ook, de cryptoruimte is nog steeds erg jong en moet blijven groeien als een hele community met de creatie van veel meer projecten, zelfs als die projecten komen, falen en gaan.

Ondertussen…

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!

Stuur ons je artikel via onderstaand formulier

Heb je zelf ook een vlotte pen en een gezonde interesse in cryptocurrencies?
Stuur ons je artikel!

Lees ook zeker deze artikels!

Wekelijkse update 22 – 28 februari

Wekelijkse update 22 – 28 februari

Bitcoin is voor onze ogen het systeem aan het veranderen. Pardon, Bitcoin verandert meerdere systemen tegelijk, pal voor onze ogen. Toen Satoshi Nakamoto het peer-to-peer netwerk lanceerde dat we kennen en liefhebben als het Bitcoin-netwerk, kon niemand voorzien hoe ontwrichtend het netwerk zou zijn. Velen zagen het slechts als een monetaire revolutie, maar konden zich niet voorstellen hoe deze monetaire revolutie zou doorsijpelen in veel grote industrieën en problemen zou oplossen die al tientallen jaren bestonden. Laten we beginnen aan de weekly!

Sentiment kills profit!

Sentiment kills profit!

Ondanks het feit dat we vandaag een “significante” dip in de prijs van Bitcoin hebben gehad, hebben we de laatste dagen behoorlijk bullish fundamenteel nieuws voor Bitcoin voorbij zien komen.

De eerste bank heeft skin in the game!

De eerste bank heeft skin in the game!

BNY Mellon, een 236 jaar oude Amerikaanse investeringsbank die ongeveer $ 2 biljoen beheert, kondigde op 11 februari aan dat het binnenkort Bitcoin en andere digitale valuta’s zal opslaan en dezelfde vermogensbeheerdiensten zal aanbieden die het aanbiedt voor traditionele valuta’s en aandelen. Crypto-bedrijven, of degenen die al betrokken zijn bij crypto, zijn allemaal enthousiast over het vooruitzicht om het oude geld in Bitcoin te steken.

De natuur en trading hebben heel wat gemeen!

De natuur en trading hebben heel wat gemeen!

Ondertussen mag ik deze aardbol al 34 jaar bewandelen. 34 heerlijke jaren van genot, een beetje kommer en ook wat kwel. Maar vooral genot! In die 34j heb ik ook al heel wat mogen leren, geweldige levenslessen die aantonen hoe schoon en pijnlijk groei kan zijn.

De vierde op de lijst is de de stochastic RSI!

De vierde op de lijst is de de stochastic RSI!

Een nieuwe week dus een nieuwe indicator die wij voor jullie bespreken! Vandaag gaan we dieper ingaan op de tegenhanger van de RSI, de stochastic RSI. Deze tool wordt net als de RSI gebruikt om een markttrend te bepalen, die je toevoegt bovenop jouw trading strategie.

Share This