De 2020 DeFi gids. Lees hier het eerste deel, geschreven door Ruben Merre, CEO van NGRAVE

by | Nov 19, 2020

DeFi, DeFi, DeFi. Het heetste buzzwoord op het puntje van ieders tong in het crypto-rijk van 2020. Terecht? Het potentieel van “gedecentraliseerde financiën” (DeFi) is enorm. Een eerste blik laat zien dat het uiterst storend is: hoe zou het anders mogelijk zijn om een jaarlijkse rente van 500% te verdienen op een “yield farming” account? Maar de eerste vraag die opkomt is: “Wat? 500%? Hoe is dat zelfs mogelijk? Laat staan duurzaam?”

Industrieveteranen hebben het allemaal eerder al eens gezien. 

De laatste keer was in 2017, toen ICO-investeringen (of speculaties?) tussen x10 en x1.000 rendementen opleverden voordat de hele markt ineenstortte tot een langdurige crypto bearmarkt, die nu al twee jaar aan de gang is. Zoals voorgeschreven door de behavioral finance, komt de overgrote meerderheid van de mensen in een nieuwe trend terecht op het moment dat het eigenlijk tijd is om eruit te stappen.

Vele laatkomers op de ICO-boom van 2017 zagen geen x10 van hun portefeuille, maar eerder een min 80% of erger. Het is een eenvoudige marktdynamiek, maar er gaat niets boven psychologie. Wat ook niet heeft geholpen, is dat de overgrote meerderheid van de projecten oplichting was of niet de juiste mix van team, visie en implementatie, om uit te bouwen wat ze beloofden.

Doe dus je eigen onderzoek (DYOR!). En laat mensen zoals ik je helpen door jou een kader aan te bieden om de fundamenten, vraag- en uitroeptekens te begrijpen. DeFi is veelbelovend. DeFi zit vol risico’s. DeFi is alles tegelijk op dit moment. Maar in het grotere geheel was de komst van de Bitcoin in 2008 en de daaropvolgende ontwikkeling van de cryptowereld in de afgelopen twaalf jaar de eerste stap om een niet-traditionele manier van denken over en interactie met financiën te introduceren door middel van nieuwe technologie.

Sindsdien is het crypto-rijk in een exponentieel tempo blijven evolueren, waarbij steeds nieuwe, steeds meer cryptocurrencies en blockchain technologieën ontstaan. DeFi is die volgende fase. Het staat in de voorhoede van de innovatie in de huidige blockchain ruimte en zal niet aarzelen om elke financiële dienst die het tegenkomt te verstoren.

Intussen is de populariteit van DeFi enorm gestegen met een marktkapitalisatie van 11-12 miljard USD in november, een indrukwekkende groei in vergelijking met de 1 miljard USD in juni.

De totale waarde die in DeFi is opgesloten, is gegroeid van 1 miljard dollar in juni tot 12 miljard dollar in november. (Bron: https://defipulse.com)

Dan blijft de vraag: wat is DeFi precies en waarom hebben zoveel mensen het erover?

Eén van de belangrijkste doelen van cryptocurrencies is om geld en betalingen universeel toegankelijk te maken voor iedereen, waar dan ook. DeFi gaat nog een stap verder door andere traditionele financiële diensten, zoals sparen, lenen, verhandelen, verzekeren en meer toegankelijk te maken voor iedereen en overal ter wereld.

Door middel van gedecentraliseerde technologieën, zoals cryptocurrencies en gedecentraliseerde apps (dApps), kan iedereen met een smartphone of ondersteunde wallet en internetverbinding gebruik maken van verschillende financiële diensten waar hij of zij via traditionele middelen geen toegang toe heeft. 

De ontwikkeling van DeFi heeft het gebruik van blockchain technologie uitgebreid. Van eenvoudige waardeoverdracht naar meer complexe financiële use cases, zoals sparen, lenen, handel, verzekeringen, en meer.

Bijna alle DeFi-toepassingen zijn gebouwd op de Ethereum blockchain, ‘s werelds op één na grootste cryptocurrency platform na Bitcoin.

Ethereum is voornamelijk ontworpen voor het creëren en uitvoeren van smart contracts. Wat het flexibel en makkelijker maakt om naast eenvoudige transacties er ook andere soorten dApps op te bouwen.

Slimme contracten zijn programma’s die op de blockchain draaien en die automatisch worden ingezet zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Als simpel voorbeeld kan een smart contract zodanig geprogrammeerd worden dat er elk jaar met kerstmis geld wordt vrijgemaakt voor een gebruiker.

Maar smart contracts kunnen ontwikkelaars ook in staat stellen om geavanceerde dApps te bouwen die functies bieden die verder gaan dan het verzenden en ontvangen van cryptocurrency.

DeFi dApps kunnen stablecoins maken, geld uitlenen en rente verdienen, een lening afsluiten, het ene asset inruilen voor het andere, of zelfs geavanceerde geautomatiseerde investeringsstrategieën implementeren.

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This