De 2020 DeFi gids. Lees hier het tweede deel, geschreven door Ruben Merre, CEO van NGRAVE

by | nov 25, 2020

In het tweede deel van de DeFi gids gaan we het hebben over enkele van de meest populaire soorten DeFi-toepassingen. De DeFi-toepassing die hierin misschien wel het meest voorop staat, zijn de DEX exchanges, en waarom is dat eigenlijk?

Ruben deelt zijn visie en laat zien waar de populariteit vandaan komt!

1. Wat is een DEX?

Of beter gezegd, een gedecentaliseerde exchange?

Met een DEX kunnen gebruikers hun cryptocurrency rechtstreeks met elkaar aankopen en verkopen via een smart contract op de Ethereum blockchain, zonder dat er een centrale autoriteit aan te pas komt.

Het sluit in feite alle tussenpersonen (vooral gecentraliseerde crypto exchanges) uit, zodat gebruikers de controle over hun financiën kunnen herwinnen en hun geld niet langer aan overheden, financiële instellingen of centrale banken hoeven toe te vertrouwen.

Gedecentraliseerde exchange platforms (DEXes), zoals AirSwap Team, Bancor, IDEX, paraswap en SushiSwap hebben allemaal een iets andere architectuur. Eén van de meest populaire DEXes op dit moment is, het decentrale trading protocol, UniSwap. Uniswap is een volledig gedecentraliseerde cryptocurrency exchange die gebruik maakt van Automated Market Making om automatisch transacties te vereffenen en gebruikers de mogelijkheid te bieden om populaire tokens rechtstreeks vanuit hun wallets te traden.

In een ongekende beweging om dankbaarheid te tonen aan hun vroege leden van de community, heeft Uniswap in oktober een airdrop uitgevoerd. Hierbij werden 400 UNI tokens weggegeven aan elk adres dat voor 1 september 2020 werd gecreëerd en dat ten minste één transactie op Uniswap v1 of v2 uitvoerde.

Op dat moment waren 400 UNI tokens tussen 1.600 en 3.200 USD waard. Momenteel schommelt het onder de 1.000 USD. Gebruikers met meerdere adressen hebben echt geprofiteerd van dit onverwachte geschenk.

Bovendien krijgen de houders van UNI tokens in de laatste versie van Uniswap (lancering nog aan te kondigen) een percentage van elke transactie die via het platform verloopt.

2. Lenen en uitlenen.

Hogere opbrengsten, lagere kosten.

De snelst groeiende sector van DeFi, de leen- en uitleenplatforms, verbindt partijen via smart-contracten in plaats van het beheer over te laten aan banken.

Kredietverstrekkers kunnen leningen verstrekken aan bedrijven of geld storten en rente verdienen als anderen hun vermogen lenen. Omdat de tussenpersonen uit de exchange worden gehaald, kunnen kredietverstrekkers een hoger rendement behalen. Compound is een voorbeeld van een populaire, op blockchain gebaseerde, leen- en uitleen dApp. Gebruikers kunnen hun cryptocurrency uitlenen en rente verdienen. Of ze kunnen cryptocurrencies storten in het Compound smart contract als onderpand om geld te kunnen lenen. Door het decentrale karakter hoeven gebruikers hun persoonlijke gegevens (naam, financiële historie, etc.) niet te specifiëren en is hun onderpand genoeg om een lening te verkrijgen. De leen- en uitleentarieven zijn algoritmisch aangepast op basis van vraag en aanbod.

3. Stablecoins.

Onmiddellijke verwerking, lagere volatiliteit.

Stablecoins zijn minder vluchtige cryptocurrencies omdat hun prijs is gekoppeld aan een reservevermogen, zoals de Amerikaanse dollar of aan grondstoffen, zoals goud.

Omdat ze deze twijfel over de waardevolatiliteit combineren met onmiddellijke verwerking in de vorm van een veilige en privacygevoelige cryptobetaling, bieden ze een sterke waardepropositie.

Wrapped Bitcoin (WBTC) is één van de top DeFi tokens op basis van marktkapitalisatie. Op het moment van schrijven staat het op de tweede plaats met een marktcapitulatie van ongeveer 1,6 miljard USD. WBTC’s zijn een methode om Bitcoin naar het Ethereum netwerk te sturen zodat ze rechtstreeks in het DeFi systeem van Ethereum kunnen ingezet worden.

Het stelt gebruikers in staat om rente te verdienen op de Bitcoin die ze uitlenen via gedecentraliseerde leenplatforms. Andere populaire DeFi stablecoin-projecten zijn MakerDAO (DAI) en USD Coin (USDC).

4. Voorspellingsmarkten.

Weddenschap met lagere tarieven en betere kansen.

Gedecentraliseerde voorspellingsmarkt protocollen stellen gebruikers in staat om te wedden op de uitkomst van toekomstige ontwikkelingen, zoals verkiezingen, zonder tussenpersonen.

Traditionele gokplatforms hebben de neiging om de hoeveelheid waarde die ze uit klanten halen te maximaliseren met hoge kosten, lage kansen en allerlei beperkingen.

Op blockchain gebaseerde voorspellingsmarkten, zoals Augur en Guesser, veranderen dit door een gedecentraliseerde, peer-to-peer exchange te bieden die een wereldwijde en transparante toegang tot haar markten mogelijk maakt. Gebruikers houden meer winst over dankzij lage tarieven en betere kansen (dankzij de wijsheid van de menigte).

Een observatie van coindesk wijst erop dat “DeFi het potentieel heeft om de interesse in voorspellingsmarkten te stimuleren, aangezien deze traditioneel worden afgekeurd door de overheden en vaak worden afgesloten wanneer ze op een gecentraliseerde manier worden gerund”.

5. No-loss loterijen.

Speel de loterij zonder je geld te verliezen.

Een andere dienst van DeFi omvat de deelname aan een no-loss loterij.

PoolTogether is een no-loss spel waarbij deelnemers DAI stablecoins storten in een gemeenschappelijke pot.

Aan het einde van elke maand wint een gelukkige deelnemer alle verdiende rente en krijgen alle anderen hun eerste stortingen terug.

6. Synthetic assets.

Weddenschap op real-world assets zonder ze aan te houden.

Synthetix is een token trading platform gebouwd op Ethereum dat gebruikers in staat stelt om kunstmatige versies van real-world assets te creëren en uit te wisselen.

Het stelt gebruikers in staat om te wedden op crypto assets, aandelen, valuta’s, edelmetalen en andere assets in de vorm van ERC-20 tokens, zonder het eigenlijke asset vast te houden.

De synthetic assets worden ondersteund door overtollig onderpand dat in de Synthetix contracten is vastgelegd. Synthetix steeg in 2019 naar de top van de DeFi dApp-grafieken en heeft zich in 2020 gericht op de overgang naar een decentrale bestuursstructuur. Het grote kenmerk van Synthetix waar velen op anticiperen is wanneer het de “mogelijkheid om aandelen zoals Tesla en Apple te verhandelen op de top van Ethereum” bereikt. 

Het verhandelen van aandelen bovenop Ethereum, zonder ooit de eigenlijke aandelen te bezitten.

7. Robo-adviseurs.

Geautomatiseerde, slimme, op contracten gebaseerde investeringsportfolio’s.

Hoewel dit relatief gezien een ontluikende rol speelt in de DeFi scene, kunnen investeerders in DeFi met behulp van robo-adviseurs de hoogst mogelijke rendementen genereren.

Beleggers zouden normaal gesproken constant een oogje in het zeil moeten houden op de contracten en snel moeten overgaan tot een herverdeling om de beste rendementen te behalen. Maar nu kan een robo-adviseur (ontworpen en ingesteld via een smart contract) de monitoring en allocatie voor beleggers uitvoeren. Zo zal bijvoorbeeld een investeringspool met vijf miljoen ETH automatisch worden verplaatst naar een platform dat het hoogste percentage onderpand biedt voor ETH-gebaseerde derivaten.

Staked’s Robo-Adviseur voor Yield (RAY) en Rari Capital zijn twee populaire robo-adviseurs die het proces van het vinden van hoogrendabele mogelijkheden automatiseren. RAY richt zich op beleggers met ETH, USDC of DAI, die hun assets in een pool kunnen plaatsen en het smart contract automatisch laten investeren in de pool (of een deel daarvan) in contracten met het beste rendement.

Rari Capital werkt volgens hetzelfde principe, maar gaat nog een stap verder door drie afzonderlijke pools aan te bieden voor gebruikers met uiteenlopende risicobereidheden.

Tot slot

Dit was het voor vandaag. In ons volgend artikel gaan we meer kijken naar de oorzaak waarom DeFi zo hot is op dit moment, zeker niet onbelangrijk om dit te begrijpen. Dit zal ons uiteindelijk leren inzien wat het grotere plaatje is voor DeFi op de lange termijn. Tot de volgende en vergeet zeker niet onze social media kanalen te volgen!!

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This