Vandaag gaan we het hebben over de uitdagingen en risico’s. Vergis je niet, DeFi is riskant.
Ondanks de voordelen die het ecosysteem van DeFi heeft vertoond en gezien het potentieel dat het nog moet ontplooien, is het niet zonder risico’s en uitdagingen.
Wordt DeFi een déjà vu van de ICO-bubble in 2017?
Als jong financieel systeem, in vergelijking met het traditionele systeem dat we kennen, is de hele cryptowereld nog volop in ontwikkeling.
Dit kost tijd en betekent dat het belangrijk is om de risico’s van het huidige DeFi te begrijpen. Een onmiddellijke flashback naar de ICO-boom van 2017 komt in gedachten.
De “Initial Coin Offering” (ICO) boom van 2017 verraste de crypto markt omdat deze meer dan 6 miljard dollar genereerde, vier keer meer dan wat er tussen 2013 en 2016 samen werd gegenereerd. ICO’s zorgden voor een revolutie in de crowdfunding en hielpen crypto-start-ups een recordbedrag aan fondsen aan te trekken met een minimum aan verantwoording, en ja, een nooit eindigende lijst van risico’s.
Dit resulteerde in een groot deel van de projecten die naar verluidt door oplichters werden uitgevoerd (meer dan 80% volgens de studie van Statis Group). Terwijl veel andere projecten crashten en in brand geraakten toen ze er niet in slaagden om een positief rendement voor de investeerders te leveren.
Deadcoins registreerde 780 frauduleuze munten en meer dan 1.000 munten zijn uitgestorven. Een andere parallel met de huidige DeFi rage is, nou ja, de gekke namen. Van JesusCoin, ButtCoin en CryptoMeth in 2017 tot PancakeSwap, SushiSwap en BakerySwap in 2020. Als één ding achteraf duidelijk is, dan is het wel dat de ICO-hype van 2017 van korte duur was en dat de hele cryptocurrency wereld in het begin van 2018 in een bearmarkt terechtkwam.
Geen wonder dat de bezorgdheid groeit over de vraag of de DeFi rage een herhaling van het verleden zal zijn, met projecten die uitsterven en veel mensen die waarschijnlijk veel geld zullen verliezen.
1 min. overzicht van de ICO’s over de periode van 2014 tot begin 2018. Bron- klik hier.
Smart contract bugs
Verwoestende kwetsbaarheden
Net als bij alles wat online en in de digitale wereld bestaat, zijn smart contracts kwetsbaar voor zowel onbedoelde programmeerfouten als kwaadaardige hacks.
Hackers die bugs vinden in open source code voor een dApp kunnen deze gemakkelijk uitbuiten, met als gevolg dat er direct miljoenen euro’s worden gedraineerd. Een mooi voorbeeld van het verleden is de Parity Hack, waarbij meer dan 600.000 ETH verloren ging door een bug in het smart contract.
Op 26 oktober 2020 stortte de FARM coin van Harvest Finance bijna 60% in, als gevolg van het nieuws dat er een hack van $24M werd uitgevoerd en dat er vervolgens $400M aan liquiditeiten werd onttrokken toen de liquiditeitsverschaffers het platform verlieten.
Bron: CoinMarketCap.com.
Yield farming
Enorme opbrengsten met een enorm risico
Yield farming is wellicht het buzzwoord achter de explosie van DeFi. Het concept van yield farming is ontstaan uit de DeFi beweging als een nieuwe manier om indrukwekkende opbrengsten te verdienen op cryptocurrencies.
De zogenaamde yield farmers gebruiken (geheime) strategieën om hun cryptocurrencies te verplaatsen tussen verschillende leenmarkten, om zo hun rendement te maximaliseren. Het streven naar hoge opbrengsten is ongelooflijk complex, riskant en meestal ongeschikt voor de algemene gebruiker.
“Het is maar al te gemakkelijk om in een hype terecht te komen en verblind te worden door schandalige opbrengsten. Als je niet voorzichtig bent of niet op de hoogte bent van risico’s, zoals de verborgen backdoors in niet-gecontroleerde smart contracts, wordt het steeds makkelijker om je te verbranden”. –
DeFi Pulse over Yield Farming.
Differentiatie van goede en slechte projecten
Volgens Coindesk “gedijt er een ‘anything goes’ cultuur in DeFi, met belachelijk genoemde projecten van Yam tot SushiSwap, die van de ene op de andere dag in populariteit exploderen, om vervolgens snel uit te sterven”.
Het is moeilijk voor algemene gebruikers om goede DeFi projecten te onderscheiden van slechte, met als gevolg dat veel gebruikers opgelicht worden door frauduleuze projecten of investeren in projecten die gedoemd zijn om te mislukken.
Een snelle zoektocht op het internet zal tal van horrorverhalen onthullen van mensen die ’s nachts duizenden dollars of euro’s hebben verloren. Of die het slachtoffer zijn geworden van oplichtingspraktijken in yield farming (zoals John Doe die ter waarde van 140.000 dollar aan UNI-tokens heeft verloren door een frauduleus yield farming project).
Er zijn al talloze mislukte projecten geweest en de trieste realiteit is dat er waarschijnlijk nog meer zullen komen. Dit voelt zeker als een ICO-rage.
Beware of the endless struggle against rug pulls... 😑
— ʜᴇʀʙᴀʟɢᴇʀʙɪʟ ₿ (@HGerbal) October 6, 2020
Ethereum User Scammed For $140,000 in Uniswap ( $UNI ) Tokens
According to ZenGo researcher, an individual tried “yield farming” on an allegedly fake #DeFi project and lost a lot of cash. https://t.co/t39KzIGzhp
Tot slot
Veiligheid, het grootste risico van allemaal!
Net zoals een traditionele portemonnee in je achterzak kwetsbaar is voor de behendige vingers van zakkenrollers, opent het digitale karakter van cryptocurrencies deuren voor cyberaanvallen, tenzij ze goed beveiligd zijn.
De basisprincipes van het beschermen en opslaan van cryptocurrency met veilige oplossingen moeten worden begrepen en beoefend door mensen die cryptocurrency bezitten. De kwetsbaarheden van smart contracts vormen reeds een risico, dat meestal buiten de controle van de algemene gebruikers ligt, dus het is belangrijk om de kwetsbaarheid van digitale assets voor hackers te reduceren, op welke manier dan ook.
Veilige oplossingen omvatten het zelf bezitten van je private keys, door gebruik te maken van cold wallets, waarbij de NGRAVE ZERO de ” coldest ” Digital Wallet beschikbaar is.
Een andere uitdaging is dat gebruikers moeite hebben om meerdere adressen op meerdere individuele platforms te beheren om toegang te krijgen tot hun assets en gegevens.
De recent gelanceerde DeFi wallet (de eerste in zijn soort), Frontier, lost dit op door alle wallets van een gebruiker te combineren in één geïntegreerde interface zonder hun private keys te delen.
Het stelt gebruikers in staat om meerdere wallets, assets en protocollen op een nieuwe en veilige manier te tracken, bekijken en beheren.
Now easier staking $Matic with Frontier wallet.#StakeWithMatic for almost 30% APR
— Xclusively Tochi™📈 (@tie_gunners) November 21, 2020
Simple process illustrated here 👇 pic.twitter.com/fSkNJhnWys
Over de auteur
Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE
Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.
Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.