De 2020 DeFi gids. Lees hier het vijfde deel, geschreven door Ruben Merre, CEO van NGRAVE

by | Dec 16, 2020

Vandaag, in ons laatste deel, gaan we het hebben over de toekomst van de DeFi markt, welke barrières mogen we verwachten? Vandaag komt het allemaal aan bod! De belangrijkste zaken die we met jullie in dit artikel gaan delen, gaan van reguleringen tot welke impact Ethereum 2.0 op DeFi zal hebben. Het is dus zeker en vast de moeite waard om dit deel goed door te nemen en je inzichten over DeFi te verruimen! 

Wat is de toekomst van DeFi?

Hoewel de ontwikkeling van DeFi en de innovatieve financiële technologie die het vertegenwoordigt erg spannend is, is het nog lang niet klaar voor massa adoptie.

DeFi is erin geslaagd om veel financiële diensten toegankelijk te maken voor diegenen die er traditioneel geen toegang toe hebben, wat er op zijn beurt voor gezorgd heeft dat steeds meer mensen zich bij de DeFi beweging aansluiten. Het is dus moeilijk te zeggen of DeFi haar ‘Wild West gevoel’ kan afschudden en voldoende kan rijpen voor de mainstream adoptie.

1. De hype cyclus

Als jonge industrie, die midden in volle ontwikkeling zit, zijn er verschillende uitdagingen en veranderingen die de toekomst van DeFi in gevaar brengen. Als er iets gebeurt, dan moet het door de typische stadia van de technologie-adoptie gaan, die gewoonlijk de “technologie-hype-cyclus” wordt genoemd.

In 2019 schreef Ruben Merre een artikel over deze cyclus, in het kader van de ICO-rage. Als we kijken naar de huidige hype cyclus fase waarin DeFi zich bevindt, dan zit deze waarschijnlijk ergens tussen de innovatietrigger en de piek van de opgeblazen verwachtingen in. (Zie afbeelding hieronder).

De “hype-cyclus” en de fases ervan (voor Initial Coin Offerings). We bevinden ons momenteel ergens tussen de innovatietrigger en de piek van de opgeblazen verwachtingen. Bron: Ruben Merre – Artikel.

2. Ethereum 2.0

Ethereum’s groeiende adoptie en populariteit, vanwege de toename in stablecoins en de groei van DeFi, heeft er ook voor gezorgd dat er veiligheid, schaalbaarheid en congestieproblemen binnen het netwerk ontstonden. Ontwikkelaars hopen deze problemen op te lossen met de lancering van Ethereum 2.0, die grote veranderingen teweeg zal brengen, waaronder proof-of-stake en sharding updates voor het netwerk. Terwijl het Ethereum 2.0-systeem is begonnen met testen, is de release van de eerste upgrade fase, waarin Ethereum zal worden omgevormd tot een proof of stake-consensusmechanisme, al naar december verschoven.

De groei van Ethereum heeft tevens de fees in augustus naar ongekende all time highs gebracht en deze zijn in de afgelopen twee maanden consistent hoog gebleven, ten opzichte van Bitcoin. Een tweet van Messari, een “crypto market data aggregator”, merkte op dat dit de langste periode is dat de transactiekosten voor Ethereum hoger zijn dan die van Bitcoin.

Volgens cointelegraph heeft “de stijging van de transactiekosten binnen de Ethereum community ervoor gezorgd dat er een heftig debat is ontstaan over de manier waarop het netwerk zich in de tussentijd moet aanpassen voordat de uitrol van ETH 2.0 is afgerond, wat momenteel ergens in 2022 wordt verwacht”.

Aangezien de meeste DeFi toepassingen gebouwd zijn op de Ethereum blockchain, zal de ontwikkeling en uiteindelijke lancering van Ethereum 2.0 een grote impact hebben op dApps en de DeFi beweging. Als de oplossingen van Ethereum 2.0 mooi op hun plaats vallen, kan DeFi een hoger potentieel krijgen om mainstream te gaan.

3. Nieuwe regelgeving

Regelgevers hebben een serieuze steen geworpen omdat DeFi floreert in een grijze ruimte zonder archaïsche regelgeving, met als gevolg dat de technologische innovatie in de kiem wordt gesmoord. Aan de andere kant heeft het gebrek aan regelgeving het DeFi ecosysteem kwetsbaar gemaakt voor veiligheidsrisico’s omdat individuen hun geld in een ongereguleerde ruimte steken.

De strenge regelgeving was één van de redenen waarom DeFi projecten, zoals Basic, mislukte. Deze betaalde 133 miljoen USD terug omdat het niet kon werken binnen de regels van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten. De SEC zette in juli echter een grote stap in de richting van DeFi omarming, toen ze voor het eerst een Ethereum gebaseerd fonds goedkeurde.

Aan de andere kant stelt het nieuwe wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC) over digital assets existentiële vragen aan de DeFi sector. De voorgestelde Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving, aangenomen op 24 september, heeft tot doel de bescherming van consumenten en investeerders in de crypto industrie te versterken.

In een rapport van XReg Consulting staat echter dat “de verplichting dat crypto asset providers moeten worden opgenomen onder de vorm van een rechtspersoon, aanzienlijke uitdagingen kan opleveren voor DeFi projecten waarbij de uitgifte gedecentraliseerd is en er geen identificeerbare uitgevende instelling is”. De International Association for Trusted Blockchain Applications (INATBA) waarschuwde ook dat onder de voorgestelde MiCA-regulering sommige early-stage-markten zoals DeFi “waarschijnlijk niet meer toegankelijk zouden zijn voor Europa en haar burgers”. Hoewel de EC de MiCA-regelgeving heeft goedgekeurd, moet zij binnen de Europese Unie een aanvullende herziening van de regelgeving doorvoeren, die meer dan een jaar in beslag kan nemen. In tussentijd zal DeFi blijven groeien en uitbreiden.

“De verplichting dat crypto asset providers moeten worden opgenomen onder de vorm van een rechtspersoon kan een grote uitdaging vormen voor DeFi projecten waarbij de uitgifte gedecentraliseerd is en er geen identificeerbare uitgevende instelling is”.

– XReg Consulting over het MiCA-voorstel (Markets in Crypto Assets) van de Europese Commissie.

Conclusie – Dit is nog maar het begin!

Blockchain en zijn nieuwste buzzwoord DeFi staan vandaag de dag aan de frontlijn van de financiële innovatie.

Met enerzijds hallucinerende opbrengsten tot 500% per jaar en anderzijds uitgebuite smart contract kwetsbaarheden die een project van de ene op de andere dag kunnen doden, is het duidelijk dat we nog in de kinderschoenen staan.

Maar de belofte is reëel en er zijn veel mensen en projecten die streven naar een beter, wereldwijd financieel ecosysteem.

De droom is dat iedereen, waar en wanneer dan ook, naadloos, veilig en tegen lage kosten toegang heeft tot betalingen en overmakingen, lenen en uitlenen, spaarrekeningen, vermogensbeheer en nog veel meer.

Terwijl sommigen waarschuwen om “op te passen voor de ondergang van de DeFi tokens […] die hunkeren naar snelle, hoge winsten, zullen mensen veel geld verliezen”, terwijl andere meningen enthousiast zijn dat DeFi de uitdagingen zal overwinnen om “zo naadloos als we vandaag de dag gewend zijn” te worden.

DeFi zal blijven groeien en zal de standaard van de financiën zoals we die kennen, opnieuw uitvinden

Over de auteur

Ruben Merre,
Founder & CEO NGRAVE

Ruben Merre is een tech-ondernemer, polyglot, levenslange leerling, oprichter en CEO van NGRAVE, het digital-asset security bedrijf achter "ZERO", de veiligste cryptocurrency-wallet ter wereld.

Sinds 2018 werken Ruben en zijn team samen met de top in nanotechnologie, cryptografie en hardwarebeveiliging, evenals met opiniemakers zoals Jean-Jacques Quisquater, de beroemde hoogleraar cryptografie en tweede referentie van de bitcoin-paper. Het resultaat: een echte end-to-end-oplossing voor het beheer van digitale activa, met maximale beveiliging (EAL7, de hoogste veiligheidscertificering ter wereld) en een intuïtieve gebruikersinteractie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This