De Bitcoinwaarde zit vast in drijfzand maar de adoptie wint aan tractie!

by | Jun 10, 2021

Bitcoin werd tijdens de financiële crisis van 2008 gelanceerd als tegengif voor slecht beleid van centrale banken. Wat beleidsmakers toen deden, was ongekend in de hele financiële geschiedenis. Maar dat verbleekt in vergelijking met 2020, toen beleidsmakers elk rationeel langetermijndenken volledig hebben laten varen.

 

Daarom is Bitcoin in het leven geroepen, als bescherming tegen roekeloosheid van de financiële elites. We zien nu een duidelijke trendverandering onstaan in de ontwikkelingslanden waar inflatie al lang aanwezig is. El Salvador en Rusland hebben het startschot alvast gegeven…. Wie zal nog volgen?

Bitcoin is gemaakt voor dit moment. We zitten in de grootste geld-druk operatie ooit in de geschiedenis van de mensheid, en Bitcoin is de enige uitweg.

El Salvador neemt het voortouw!

Afgelopen zaterdag zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als één van de meest historische en gedenkwaardige dagen in de Bitcoingeschiedenis. Tijdens de Bitcoin 2021-conferentie in Miami heeft de president van El Salvador, Nayib Bukele, aangekondigd dat hij van plan is om in zijn land van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, samen met plannen om Bitcoin aan hun reserves toe te voegen.. De president bevestigde dat hij volgende week een wetsvoorstel naar het Congres zal sturen waarin hij het idee uiteenzet. President Bukele heeft de steun van een meerderheid en politieke experts verwachten dat zijn voorstel doorgaat. De Bitcoin-community heeft de aankondiging gevierd, wat al lang als een onvermijdelijke gebeurtenis werd gezien.

De president bevestigde verder dat de regering zal samenwerken met het digital wallet-bedrijf, Strike, om de infrastructuur voor het gebruik van Bitcoin te creëren. In lijn met het ‘banking the unbanked’-verhaal zal Bitcoin een grote rol gaan spelen in het kleine Midden-Amerikaanse land, waar ongeveer 70 procent van de bevolking geen bank heeft. Bovendien bestaat ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands inkomen uit geld dat door migranten wordt overgemaakt (remittances). Bitcoin zal hier een belangrijke rol spelen door snelle, transparante en veilige overboekingen aan te bieden.

Bovendien kan het zich als ontwikkelingsland indekken tegen inflatie door Bitcoin aan te houden, zoals Strike-oprichter Jack Maller heeft uitgelegd.

Het enthousiasme van president Bukele is vastgelegd op Twitter, toen hij zich aansloot bij de ‘laser eyes’-beweging. Dit is een beweging die begon kort nadat Bitcoin de $60.000 overschreed met als doel een campagne te leiden om helemaal naar $100.000 te kopen en te hodllen. De president heeft zijn profielfoto bijgewerkt door “lasereyes” eraan toe te voegen.

Wat hier een verandering teweegbrengt, is dat Bitcoin zowel het belangrijkste reservemiddel is dat ooit is gecreëerd als een superieur monetair netwerk. Het bezit van Bitcoin biedt een manier om economieën in ontwikkeling te beschermen tegen mogelijke inflatie als gevolg van fiatvaluta.

Inflatie?

De Verenigde Staten heeft een inflatiecijfer bereikt dat in 13 jaar nooit zo hoog is geweest. “Dit kwam onverwacht voor beleidsmakers en economen”. Voor iemand met een gemiddelde intelligentie was het volkomen intuïtief, gezien de massale gelddruk (stimulus) die sinds de COVID heeft plaatsgevonden.

Economen/centrale banken beweren dat de inflatie die we zien tijdelijk kan zijn, dat het gewoon een tekort aan aanbod is. Echter, bijna alle assets zijn beïnvloed door deze stimuleringsinitiatieven, waaronder: vastgoed, aandelen, startup-investeringen, enz.

Dit is wat je moet weten.

Sommigen vragen zich af waarom de prijs van Bitcoin niet is gestegen nadat de aspirant-dictator aankondigde dat zijn volk Bitcoin kan gebruiken om dingen te betalen. Misschien weten de mensen het niet, of interesseert het ze niet?

Misschien maakt slim geld zich zorgen over hoe de regering Biden zal reageren, gezien enkele cruciale implicaties / vragen:

  • El Salvador is niet uniek in het begrijpen van deze risico’s en het zoeken naar manieren om de risico’s die inherent zijn aan de situatie te beperken.
  • De president van een land heeft besloten om Bitcoin te omarmen. El Salvador verloor zijn nationale munteenheid tijdens een burgeroorlog en draait nu al een tijdje op de Amerikaanse dollar. Er zijn zowel economische als geopolitieke risico’s verbonden aan het feit dat je reservevaluta wordt gecontroleerd door een land waarmee je concurreert. Het toevoegen van Bitcoin zou dit beleid ondermijnen en de VS een instrument minder geven om als hefboom te gebruiken in hun onderhandelingen met El Salvador. Wat vindt de regering van de VS daarvan?
  • Biden wil de corruptie in Centraal Amerika uitroeien. Zijn diplomaten vinden El Salvador een corrupte regering. Zijn adviseurs maken zich zorgen over het gebruik van Bitcoin door criminelen en terroristen. Wat zullen ze zeggen over het gebruik van Bitcoin door corrupte regeringsambtenaren?
  • Net zoals MicroStrategy’s beslissing om Bitcoin aan hun balans toe te voegen een domino-effect was voor beursgenoteerde bedrijven, kan het zijn dat ook El Salvador’s beslissing het domino-effect zal zijn voor verschillende natiestaten om Bitcoin te gaan bekijken als een potentiële valuta om in te voeren.

Wat dan met Rusland?

Een ander interessant verhaal is dat de Russische minister van financiën publiekelijk heeft verklaard dat het Nationaal Welzijnsfonds zijn meer dan 40 miljard dollar blootstelling aan Amerikaanse dollars volledig zal afstoten. Het plan is om zwaarder te investeren in de Chinese yuan en euro’s, samen met de aankoop van goud en dit voor de eerste keer in de geschiedenis.

De minister verklaarde:

“Vandaag hebben we ongeveer 35% van de NWF-beleggingen in dollars. We hebben besloten om volledig uit de dollaractiva te stappen en de beleggingen in dollars te vervangen door euro’s en goud.” Het hele fonds is ongeveer 120 miljard dollar groot, dus het besluit is belangrijk voor zowel economische als signaleringsdoeleinden.

Het is geen geheim dat Rusland al lang negatief staat tegenover de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta, dit gaat al terug tot in 2009. In die tijd hadden Rusland en China, samen met een aantal andere landen, het idee geopperd om een supranationale munt te vormen om de dollar te verdringen. Hoewel ze uiteindelijk besloten niet verder te gaan met het idee, mag het ons niet ontgaan dat dit precies hetzelfde jaar is dat Bitcoin op 3 januari 2009 op de wereld werd gezet.

Dus waarom besluit Rusland precies om de dollar te laten vallen in het Nationaal Welzijnsfonds? Er is een politiek element in het spel (Poetin en Biden zullen elkaar op 16 juni ontmoeten), maar de algemene overtuiging is dat Rusland het risico van sancties en andere economische druk van de Verenigde Staten probeert te beperken. Hoewel dit logisch is vanuit het oogpunt van risicobeperking, is het misschien niet helemaal logisch vanuit economisch oogpunt.

 

Bovendien heeft het land besloten goud toe te voegen aan de reserves van het Nationaal Welzijnsfonds. Dit is een toewijzingsbeslissing met een laag risico, maar het zou interessant zijn om te zien hoe ze die blootstelling gaan aanwenden. Gaan ze het fysieke goud aanhouden? Gaan ze een financieel product gebruiken om blootstelling te krijgen? Als ze fysiek goud aanhouden, is er een laag risico van sancties en andere soorten vijandige acties. Als het land besluit om gewoon financiële producten te gebruiken, die minder complex zijn en lagere kosten met zich meebrengen, zijn ze nog steeds onderhevig aan sancties of andere soorten tegenpartijrisico’s die het probleem van risicobeperking niet echt oplossen.

Tenslotte is deze hele situatie het gevolg van het feit dat de Verenigde Staten de US-dollar als wapen heeft gebruikt. Je hebt de macht om dit te doen wanneer je de wereldreservemunt controleert. Het probleem is dat na verloop van tijd meer en meer landen de trucjes zat worden. 

Wat zien we op het Bitcoin-netwerk?

Interessant is dat de Google Trends-metriek belangstelling in de loop van de tijd-wereldwijd hoog blijft en sinds begin 2021 zijwaarts is gegaan. Dat is een scherp contrast met de steile pop-and-drop die we zagen na de marktpiek van 2017.

Wat kunnen we verder nog zien ?

Wanneer je terugkijkt naar elke bullmarkt in de geschiedenis van Bitcoin (inclusief deze), zie je zeven keer dat Bitcoin snel omhoog ging, en daarna snel omlaag. Hier is de opsomming van eerdere dalingen tijdens bullmarkten en hoe lang het duurde om terug te keren naar de vorige prijs:

  1. Januari 2012: 185 dagen.
  2. Augustus 2012: 155 dagen.
  3. April 2013: 220 dagen.
  4. November 2015: 210 dagen.
  5. Juni 2016: 180 dagen.
  6. Juni 2019: 720 dagen.
  7. Maart 2020: 125 dagen.

 

Terwijl de crashes varieerden van 41% tot 83% daling, was elke beweging even extreem als de beweging die eraan voorafging. Grotere beweging, grotere daling, kleinere beweging, kleinere daling. Toch trokken ze zich allemaal terug tot het .618 Fibonacci retracement niveau, een wiskundige ratio die de neerwaartse beweging weegt ten opzichte van de opwaartse beweging.

Met andere woorden, elke daling was evenredig met de stijging. De symmetrie zal je versteld doen staan en hier moet je altijd rekening mee houden.

 

Wat zien we op de on-chain data?

De on-chain data van Bitcoin laat zien dat instellingen accumuleren, dat sterke handen accumuleren en dat beleggingsfondsen weer groeien.

We zien ook een hashlint ontstaan. Hashlinten weerspiegelen de relatie tussen mining difficulties en hashpercentages van het Bitcoin-algoritme. Zodra een hashlint zich vormt, gaat de prijs van Bitcoin nooit meer onder de laagste prijs in het lint. Deze analytische tool behandelen wij ook in ons Deep Dive traject.

 

Wat is belangrijk voor ons?

  • Het markt momentum vasthouden en geen fud nieuws.
  • Groei in het aantal nieuwe adressen.
  • Adressen met waarde.
  • Verandering in de moneyflow van Bitcoin. Dit hebben wij ook behandeld in één van onze community calls. De inflow is te groot ten opzichte van de outflow. Dit suggereert dat mensen eerder verkopen of traden dan HODLen.

Tot slot

In het moderne tijdperk van de Bitcoin-markten, waar goed ontwikkelde leverage- en derivatenmarkten bestaan, heeft BTC drie sell offs gezien waarbij de prijs in de buurt van 50% crashte.

  • De capitulatie aan het einde van de 2018 bear market
  • De COVID “black swan event crash”
  • Deze huidige crash

Met behulp van de Glassnode kunnen we een idee krijgen van de onderliggende structuur. Aan de hand van verschillende metrieken kunnen we de bewegingen van munten volgen tussen “strong hands” (lange termijn beleggers die niet veel verkopen) en “weak hands” (speculatieve houders die kopen en verkopen).

Het is duidelijk dat in de bear market bodem van 2019 coins langzaam werden geaccumuleerd door de strong hands. Terwijl tijdens de COVID-crash coins aan een veel sneller tempo werden geaccumuleerd wat resulteerde in een veel sneller herstel.

De huidige situatie is nog niet opgelost, maar tot nu toe lijkt de fractale beweging erg op de COVID-crash, met vergelijkbare pieken van verkoop aan weak hands, en een vergelijkbaar herstel bij de strong hands.

Maart 2020
Juni 2021

Conclusie

Smart money is aan het accumuleren, miners zijn aan het hamsteren, en nieuwkomers zijn aan het verkopen met verlies.

Onze mening: Sommige data kijken naar een korter tijdsbestek, maar ze ondersteunen dezelfde algemene conclusie: kracht is begonnen met terug te keren naar de markt, het tegenovergestelde van wat we zagen van november tot april.

In termen van waar we zitten in de volledige macrocyclus, bevindt Bitcoin zich nog steeds in een bullmarkt. De gebruikersgroei blijft stijgen tegen een prijsdip in, terwijl de prijs duidelijk onder de fundamentele waarderingen ligt. De on-chain gegevens wijzen erop dat de BTC-prijs zich herstelt en in het laatste deel van dit jaar naar hogere waarden gaat.

Het beeld op middellange termijn (in de komende maanden) is natuurlijk de vraag hoe snel het herstel zal zijn. De onderliggende structuur lijkt op de black swan crash van COVID, die zich in 8 weken herstelde. Wij verwachten geen langdurige herstelperiode zoals veel experts vrezen.

Buiten dat zijn veel van de indicatoren voor de korte termijn neutraal, neigend naar bullish. Hoewel er enig risico is aan de neerwaartse kant, verwachten wij zijwaarts bullish voor de komende 2-3 weken. Verder willen wij ook opmerken dat het neerwaartse risico beperkt is, omdat we ons in een regio bevinden waar we diep oversold zijn ten opzichte van de fundamentele prijs.

 

Wij blijven wel op onze hoede (zoals vermeld in de community call) voor het gedrag van de miners. Een andere index, MPI, laat zien dat ze verkopen aan een historisch laag tempo. Waarom hamsteren ze Bitcoin? Wat gebeurt er als ze daarmee stoppen?

Waarom wij ons hierover zorgen maken: in deze markt duren veranderingen in momentum lang voordat ze uitspelen. Prijzen veranderen snel, trends veranderen langzaam. Met genoeg data kunnen we de trends zien voordat ze zich ontvouwen.

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This