De koning van FUD & FOMO, trap er niet in!

by | May 21, 2021

Voorgaande week was een hectische week in  Bitcoin-land, en dat is nog zacht uitgedrukt. Eén van de meest invloedrijke figuren van onze tijd, die verondersteld wordt een voorstander te zijn van Bitcoin, liet een bom vallen. Het is uiteraard Elon musk die de “Bitcoin Energy Consumption” afkraakt terwijl hij waarschijnlijk blijft bijkopen. Elon Musk plaatste een tweet waarin stond dat Tesla zou stoppen met het accepteren van Bitcoin voor alle aankopen. Vrijwel onmiddellijk brak de hel los.

 

Bitcoin was die dag al 8% gedaald, maar de prijs zakte nog verder tot onder de $50.000. Dan had je nog eens Binance die onderzocht werd om mogelijke witwaspraktijken en dan nog Vitalik’s die onthulde dat hij zijn gekregen SHIBA INU’s had gedoneerd aan het Covid-Crypto Relief Fund in India. En, als laatste was er dan ook nog de epische opwaartse mining difficulty aanpassing.

Tja, het is wat die crypto… Een rollercoaster van emoties, dus echt wel een pretpark waar we op dit moment in vertoeven. Als je aan de juiste kant staat tenminste. 😉

Bitcoin komt nu eenmaal regelmatig in de internationale krantenkoppen en meestal is dat eerder het negatieve dan het positieve en dat was vorige week ook niet anders. Maar is het nu ook zo dat het minen van Bitcoin nog steeds een serieus probleem vormt voor de opwarming van de aarde? Dat onderwerp gaan wij vandaag behandelen.

De twittergeschiedenis van Elon Musk.

Elon musk heeft altijd het talent gehad om met zijn tweets in de problemen te komen. Vooral door zijn beruchte tweet enkele jaren geleden “Tesla private at $420” was misschien wel één van zijn meest controversiële tweets en bracht hem in de problemen met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor marktmanipulatie.

Daarna is hij voorzichtig geweest met tweets over Tesla, aangezien het een publiekelijk verhandeld bedrijf is. Sinds het begin van 2021 heeft Musk de Dogecoin gehypet, de cryptocoin waarvan zelfs de maker toegeeft dat het begon als een grap. Zijn tweets hebben geholpen om de prijs van de coin met 10.000% te laten stijgen in slechts een paar maanden. Sommigen zijn miljonair geworden, terwijl anderen hun handen eraan hebben verbrand. Tot op de dag van vandaag kijken velen op naar zijn Doge memes als een manier om de coin te kopen of te verkopen.

Maar net toen zijn invloed op de Dogecoin-pumps begon weg te ebben, kondigde Tesla hun investering van 1,5 miljard dollar in Bitcoin aan. Bovendien accepteerden ze BTC als een vorm van betaling. Zelfs vanuit een marketingstandpunt was de timing van deze zet briljant. En ook slim, want het kwam slechts een maand nadat Musk Bitcoin bijna net zo slecht als fiatgeld had genoemd, wat een koersdip veroorzaakte. Snel vooruit naar vorige week en Elon Musk verraste de wereld opnieuw. En net als voorheen, was er maar één tweet voor nodig. Het is allemaal gepland en de markt reageerde erop zoals hij dat gewenst had.

Knoop dit goed in je oren!

Onthou dit goed, de eerder vernoemde gebeurtenissen van vorige week zijn allemaal datapunten die over x aantal jaar in de vuilnisbakken van de geschiedenis zullen belanden als inconsequente ruis. Ook zullen al deze gebeurtenissen vergeten worden, of hooguit gezien worden als iets om in de wandelgangen over te lachen.

Het zal gaan al volgt:

“Haha. Weet je nog dat die clown van een Elon Musk dacht dat hij Bitcoin kon aanvallen met het ‘klimaatverandering’-verhaal” om zo zijn eigen mining product in de markt te zetten”

 

Denk eens na, Tesla’s aankondiging om te stoppen met het accepteren van Bitcoin vanwege energiezorgen zou wel eens een meesterzet in Tesla’s marketing strategie kunnen zijn.

Je moet denken dat Tesla een bedrijf voor hernieuwbare energie is dat uiteindelijk als batterijtechnologie dient. De Powerwall wordt door het bedrijf omschreven als een thuisbatterij die ontworpen is om energie van zonne-energie of het elektriciteitsnet op te slaan, zodat je deze op elk gewenst moment kunt gebruiken. Bitcoin-mining zou dus perfect binnen hun businessmodel kunnen passen en het zou nieuwe klanten kunnen aantrekken. Dit is hoe:

  • Het bedrijf kondigt aan dat ze energiezorgen hebben.
  • Het bedrijf maakt een Bitcoin-mining hardware die gebaseerd is op hernieuwbare energie en lanceert het aan de massa retailer.
  • Het bedrijf beweert dat ze helpen om de wereld naar een meer duurzame energietoekomst te duwen, inclusief het milieuvriendelijker maken van Bitcoin.

Velen laten zich nog altijd vangen door hun emoties en uiteraard is het gemakkelijk om meegesleept te worden in de dagelijkse nieuwsgebeurtenissen die te maken hebben met Bitcoin. Wij zijn er soms ook nog schuldig aan hoor, maak je geen illusies. Het is gewoon belangrijk om de markt te leren lezen.

Met dat in gedachten, is het altijd belangrijk om jezelf te doorgronden en te evalueren. Herinner jezelf eraan waarom je überhaupt hier bent; vrijheid.

Vrijheid is een steeds groter wordende dreiging van het steeds verder oprukkende digitale panopticum dat in de samenleving wordt toegepast. Allemaal door de kleptocratische elite die dronken zijn van hun macht. Een elitaire klasse die denkt dat ze de wereldeconomie kan micromanagen. Een klasse van mensen die geloven dat zij weten wat het beste voor je is en namens jou moeten handelen om je te redden van jezelf.

Deze eliteklasse komt in verschillende vormen, afhankelijk van waar je je op deze planeet bevindt, maar in welke vorm dan ook, ze hebben hetzelfde doel: controle. Controle over hoe je handelt, hoe je uitgeeft, en hoe je denkt. Bitcoin is het meest krachtige middel om deze controlerende machten te bestrijden. Zonder Bitcoin zouden wij niet veel hoop hebben op een betere toekomst. Dit is dan ook onze kracht waardoor onze investeringen blijven groeien. De kracht van het geloof in crypto op de lange termijn. Een betere toekomst is niet gegarandeerd maar crypto is de beste optie die we tot op heden zijn tegengekomen.

De koning van de FUD & FOMO blijft toch nog altijd Elon Musk

Hij is slimmer dan de meeste denken en zijn recente aankondiging is een deel van zijn groter plan.

Genoeg gepreek en over naar de kern van dit artikel.

DWaarom is het een bizarre zet van Tesla om Bitcoin-betalingen op te schorten?

Het minen van Bitcoin is zeker een energie-intensieve taak, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het hele proof of work-mechanisme van Bitcoin maakt het tot het meest veilige netwerk dat niet kan worden vervalst en bestand is tegen inflatie. Bovendien, als je de milieu-impact vergelijkt met het minen van goud, is Bitcoin veel beter. Zelfs papiergeld dat de overheid naar believen drukt, is schadelijker voor het milieu.

Net nadat de tweet van Musk viraal ging, waren de voorstanders van de grootste cryptocurrency er snel bij om de hoeveelheid hernieuwbare energie die gebruikt wordt bij Bitcoin-mining te verduidelijken. 

De daaropvolgende reactie van Elon Musk op zijn eigen tweet illustreerde hoe hoog het energieverbruik van Bitcoin-transacties is. Dit is waar het een beetje vreemd begint te worden. Het is moeilijk voor te stellen dat de slimste persoon ter wereld en het grootste autoproductiebedrijf de inefficiënties van Bitcoin niet eerder doorhadden.

Nog een paar redenen waarom dit niet goed valt bij de massa, is de vreemde timing:

  • Het nieuws komt minder dan een maand nadat Elon Musk Jack Dorsey’s tweet over hoe Bitcoin eigenlijk hernieuwbare energie stimuleert, erkende.
  • Het kwam ook slechts een week nadat Tesla $100 miljoen aan winst had verkocht van hun eerste Bitcoin-investering.
  • Tot overmaat van ramp vroeg Musk slechts 24 uur ervoor aan zijn Twitter-volgers of Tesla Doge zou moeten accepteren

 

Conclusie – Het argument over het energieverbruik is al zo vaak ontkracht geweest en daarom de grootste bullshit die wij ooit al uit Elon’s mond hebben gehoord, wetende dat hij al veel bullshit verteld heeft….

Het is een PR-stunt en hier is waarom!

Ken je deze uitspraak: put your money where your mouth is!

Dat is iets wat Tesla en onze Elon niet doet. Als ze dan toch het goede voorbeeld willen geven en de groene jongens willen uithangen, waarom houden ze dan in Bitcoin nog vast. Volgens sommigen is Elon Musk een manipulator en een hypocriet, maar het is wel een slimme hypocriet. Hij bezit zelf voor miljarden dollars aan Bitcoin, verdeeld over zijn persoonlijke holdings, Tesla en SpaceX.

Ze hebben expliciet verklaard dat ze hun Bitcoin aanhouden. Hij verkoopt die Bitcoin ook niet vanwege dit onjuiste verhaal. Daarmee weet je eigenlijk alles wat je zou moeten weten.

Zo zagen wij ook dat eerder die week drie grote transacties werden gedaan. De wallet stuurde eerst 2k Bitcoin, enkele uren later nog eens 2k Bitcoin en dan nog eens 4k voordat Elon zijn tweet deed. Vrij toevallig, niet?

Verder zagen we ook dat de prijs van Bitcoin na Elon’s controversiële tweet terugviel tot zo’n $46.498. Laat dat nu toevallig het prijsniveau zijn dat Elon bereikte op 8 februari, toen hij tweette dat Tesla BTC-betalingen ging aanvaarden. Heel toevallig, niet?

 Eén tip –  Luister niet naar wat ze zeggen maar kijk naar wat ze doen. Het zal je veel ellende besparen.

Waarom het verhaal onjuist is

Ten eerste zou het vrij dom zijn moesten miners niet willen besparen op hun energie. Een miner wil zo goedkoop mogelijk energie gebruiken. De kosten van elektriciteit zijn de grootste input in dit soort bedrijfsmodellen. Om zo winstgevend mogelijk te blijven moeten miners dus juist heel dynamisch en mobiel zijn, opzoek naar de beste plaatsen om Bitcoin te minen. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ze nu veel alternatieven gebruiken als het gaat om het energieverbruik.

Volgens verschillende studies is het bewezen dat Bitcoin één van de grootste financiële stimulansen is voor de wereld om duurzame energie te ontwikkelen en te gebruiken. Bij bedrijven die Bitcoin minen wordt dan ook meestal hernieuwbare energie gebruikt, wat de goedkoopste energie is.

Veel mensen zullen zeggen dat het energieverbruik van Bitcoin grotendeels wordt bepaald door de miners in China en mits ze daar nog steenkoolmijnen gebruiken, kunnen ze steenkool gebruiken om de digitale coin te minen maar dat is niet volledig waar. enkele punten waarom niet:

  1. Mongolië was de 2de grootste, door steenkool aangedreven, provincie in China voor mining, maar zij hebben onlangs mining verboden. Hierdoor is een groot deel van de kolenmijnwerkers gereduceerd.
  2. Xinjiang, de laatst overgebleven miningprovincie in China met veel steenkoolenergie, is nog steeds voor ongeveer 40-50% hernieuwbaar.
  3. Sichuan en Yunnan, die tijdens het regenseizoen (dat deze maand begint) goed zijn voor ongeveer 50% van de totale hash, zijn bijna 100% miners die op waterkracht werken.
  4. In Xinjiang was er een blackout die de hash rate van Bitcoin in het droogseizoen met slechts 25% deed dalen. Dit suggereert dat China een aanzienlijk marktaandeel heeft verloren als we kijken naar de wereldwijde hash rate.
  5. De miners in China worden groener, terwijl ze ook marktaandeel verliezen

 

Wat is het gevolg? De Verenigde Staten en Canada winnen hierdoor snel aan marktaandeel. Deze landen hebben over het algemeen veel meer op hernieuwbare energie gerichte elektriciteitsnetten. Dit leidt ook tot meer mijnbouwfaciliteiten voor hernieuwbare energie.

Een ander argument dat je zal horen is dat het Bitcoin-netwerk meer energie gebruikt dan sommige kleine landen. Hoewel dit waar is, is dit geen grote onthulling. Ter vergelijking: de hoeveelheid energie die de Amerikanen elk jaar gebruiken om hun kerstverlichting te laten branden is ook groter dan het totale energieverbruik van sommige kleine landen. Dit is hoe de anti-bitcoin menigte klinkt. De waarheid is dat kleine landen gewoon niet zo veel energie verbruiken in vergelijking met veel andere dingen. Dat is niet erg, op de een of andere manier komt dit feit nooit in de sensationele krantenkoppen die worden gebruikt om Bitcoin aan te vallen.

Conclusie

Hoe dan ook, we weten nu wel dat Elon Musk zeker geen Satoshi Nakamoto is. En banken zouden alles doen om hun monopolie te behouden.

Met een marktkapitalisatie van $1 biljoen is Bitcoin vandaag veel groter dan Tesla. Als we de zaken vanuit een optimistische hoek bekijken, zou dit misschien een geniale zet kunnen zijn om Ethereum en andere altcoins te pumpen.

Hoe dan ook, er zijn een paar lessen van onschatbare waarde die we uit dit hoofdstuk kunnen trekken:

  1. Cryptocurrency is een ongereguleerde ruimte en ondanks het gedecentraliseerde aspect, hebben de mensen met macht er nog steeds meer controle over. We zagen hoe de tweet van één man genoeg was om de grafiek van Bitcoin in een neerwaartse spiraal te brengen.
  2. Het is altijd beter om wat winst te boeken. Tesla heeft dat gedaan en vandaag hebben we geleerd waarom.
  3. Bitcoin is geen valuta en zal dat lang nog niet zijn. Iedereen ziet het als een beleggingsinstrument. Wees niet emotioneel gehecht aan een coin. Zelfs Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, deed een duit in het zakje door voor een miljard dollar aan meme coins te doneren – die door de makers van de spin-off coins naar zijn wallet waren gestuurd.

Bitcoin wordt al jaar en dag keer op keer aangevallen. Bitcoin blijft gewoon doen waarvoor het gemaakt is, block na block na block. Sterker nog, het blijft floreren, ondanks de aanvallen. Het vermogen van 1 biljoen dollar kan niet door één persoon of groep worden gestopt. Het energiegesprek zal weer een klein stipje op de historische radar worden over x aantal jaar. Het hardste, gezondste geld zal winnen.

Hoewel het vervelend is dat we deze FUD moeten blijven ontkrachten, weten we één ding zeker – Bitcoin is anti-fragiel.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This