Wat heeft 2020 ons allemaal gebracht?

by | Dec 31, 2020

Wij hebben ‘gefilisoficeerd over de verschillende ervaringen die we in 2020 hebben opgedaan. Het doel van dit artikel is om de complexiteit van de wereld beter te begrijpen en tegelijkertijd te proberen de lessen die we uit de financiële markten hebben geleerd, niet te vergeten. Dit jaar was een jaar dat in de geschiedenisboeken zal komen. Van de plotselinge dood van Kobe Bryant tot de wereldwijde pandemie en de economische crisis. Het voelde alsof alleen maar slecht nieuws op elkaar volgde.

De belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje

Op dit moment moeten beleggers zich door de financiële markten navigeren en tegelijkertijd ook de chaos en onzekerheid in hun persoonlijk leven aanpakken. Hier zijn enkele hoogtepunten van de financiële markten die ons doorheen het jaar zijn opgevallen:

 

Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel
Klik op de titel om door te gaan naar het desbetreffende artikel

Zaken die we in 2020 geleerd hebben

Elk van deze gebeurtenissen deed ons aanvoelen als een jaar van investeren in de vorm van een op zichzelf staande ervaring. De combinatie ervan creëerde één van de meest chaotische en onzekere omgevingen uit de afgelopen tien jaar. In plaats van de details van elk van deze evenementen te herkauwen, willen wij ons concentreren op een aantal van de 2020-strategieën.

Dit zijn onze grootste investeringen in 2020 (geen bepaalde volgorde):

1. De economie en de financiële markten zijn zeer complexe zaken. Er zijn ingewikkelde aspecten die met het blote oog niet intuïtief lijken. Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat de huizenprijzen drastisch zouden toenemen temidden van een wereldwijde pandemie? Het complexere verhaal was dat we in de VS niet genoeg huizen bouwen, gecombineerd met een instroom van goedkoop kapitaal (qe en stimulus pakketten) op de markt die mensen ertoe aanzette om een huis te herfinancieren en/of te kopen.

2. Kleine bedrijven zijn veel kwetsbaarder dan de meeste mensen zich realiseren. Denk eens na, kleine bedrijven blijven niet met opzet klein. Dit kwam aan het licht tijdens de opgelegde lockdown door de overheid. De lokale winkels, bars en restaurants hadden hierdoor minder inkomsten dan normaal (misschien wel 60% minder) en meer dan 30% gaat niet overleven.

3. Het gebrek aan persoonlijke financiële educatie zou een internationale noodtoestand moeten teweegbrengen. Toen tientallen miljoenen Amerikanen eerder dit jaar hun baan verloren, werd het duidelijk dat velen geen spaargeld hadden. Geen investeringswaardig vermogen hadden en begraven werden onder een berg van schulden. Er is geen eenvoudige oplossing voor dit probleem, maar het moet zeker aangepakt worden.

4. Het onmogelijke kan plaatsvinden. Het is erg moeilijk om aan het begin van het jaar een investeerder te vinden die dacht dat een oliecontract onder $0 kon gaan. Dat is precies wat er gebeurde toen de wereldwijde vraag naar olie kelderde, de opslagfaciliteiten bijna vol raakten en de investeerders hun financiële contracten moesten bijhouden die hen uiteindelijk zou verplichten om fysieke olievaten in bezit te nemen bij het verstrijken ervan (contract). Het is al moeilijk genoeg om je voor te bereiden op het onverwachte, maar er wordt een geheel nieuw spel van complexiteit gespeeld wanneer je je realiseert dat bepaalde gebeurtenissen die voorheen als onmogelijk werden beschouwd, ook daadwerkelijk gebeuren.

4. De globalisering zorgde ervoor dat er een gebrek aan veerkracht was. De bedrijven hebben in de loop der jaren duidelijk een afweging gemaakt rond hun productie- en supply chain. Ze hebben de wereld afgeschuimd op zoek naar de goedkoopste, meest efficiënte plaatsen om fysieke producten te produceren. Dit globaliseringsproces creëerde een scenario waarin bedrijven ongelooflijk kwetsbaar werden voor geografische risico’s. We mogen de komende jaren een toename van onshore productie en supply chain verwachten. Om de kosten laag te houden, zal dat onshore initiatief worden ondersteund door meer automatisering.

5. We zijn getuige van een stroomversnelling in de digitale revolutie. De bedrijven in de digitale sector hebben dit jaar ongelooflijk goed gepresteerd. Ze hebben niet alleen geen seconde gemist tijdens de pandemische lockdown, maar ze zagen ook daadwerkelijk een toename in populariteit. Het maakte niet uit of het een thuisfitnessbedrijf was of een restaurant dat online leveringen omarmt, de klanten wilden met dit soort bedrijven in contact komen. Deze trend zal niet omkeren en elk bedrijf beseft nu hoe belangrijk (en hoe snel) deze digitale trend is.

6. Financiering is een spel geworden. Veel jonge mensen hebben de financiële markten benaderd ter ontspanning omdat ze wekenlang thuis opgesloten zaten. De combinatie van meer gebruikersvriendelijke technologie, de commoditisering van de tarieven en de toegenomen gamificatie heeft geleid tot een explosie van daytrading en investeringen. Sommigen beweren dat een toename van het aantal jongeren dat geïnteresseerd is in de financiële markten een positieve zaak is, terwijl anderen beweren dat de manier waarop zij aan de markt deelnemen gevaarlijk is. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

7. De Amerikaanse regering heeft een ‘marketing-campagne’ van 3 biljoen dollar opgezet om inflatie te voorkomen. De omvang van de marktinterventie, inclusief biljoenen dollars aan quantitative easing, heeft mensen eraan herinnerd dat de Amerikaanse dollar ontworpen is om in de loop der tijd waarde te verliezen. Dit soort sterke signalen bij honderden miljoenen mensen leidde tot kapitaalstromen naar inflatie-hedges zoals goud en Bitcoin, die het allebei gedurende het jaar goed hebben gedaan.

8. Bitcoin is opnieuw het best presterende asset. De digitale munt maakt een overgang mee van een tegendraads idee naar een consensus idee. De Bitcoin-halving in mei 2020 heeft voor een aanbodshock gezorgd die de hoeveelheid beschikbare Bitcoin voor iedereen reduceerde. De macro-omgeving zorgde er ook voor dat meer instellingen en bedrijven gedwongen werden om grote allocaties in het asset te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trend zich in 2021 zal voortzetten.

Op naar 2021!

Dit zijn slechts een paar trends die wij gedurende dit jaar hebben opgemerkt. En, er zijn er nog veel meer. Wij zouden graag van jullie horen wat er in jullie hoofd is blijven hangen.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This