Zitten we in een bear market, of juist niet?

by | Jun 1, 2021

Op dit moment horen we het woord “bearmarkt” dikwijls vallen in communities of op forums. Afhankelijk van hoe je een bearmarkt zelf ziet, heeft Bitcoin bear markets gehad die korter waren dan sommige periodes van consolidatie tijdens bull markets. Had je hier al eens bij stilgestaan?

 

Vandaag concentreren wij ons  vooral op Bitcoin maar ook een beetje op altcoins, en op dit moment is het vooral belangrijk om ons te concentreren op waar de markt in het algemeen naartoe gaat.

Na zo’n agressieve sell off en een bullish structuur die nog bevestigd moet worden, moeten we alert blijven. Voor alle duidelijkheid, de bullish structuur is niet doorbroken maar moet gewoon een trend reversal laten zien en dit kan wel enkele weken tot maanden duren.

Momenteel bevindt BTC zich in een trading range van $33.300 tot ongeveer $42.000. Hij blijft goed in deze range hangen maar het is wel belangrijk dat we hier wat trading activiteit zullen zien. De macro higher lows fungeren hier als een verleidelijk koopmoment. Het maakt veel mensen erg enthousiast over de herontsteking van de bullmarkt. Maar wij zijn wel eerder wat afwachtend.

Waarom?

Veel grote spelers hebben enorme hoeveelheden verkocht tijdens de recente sell-off. En ze hebben meer tijd nodig om opnieuw te accumuleren. Elke rally op dit moment zou misschien wel eens te vroeg kunnen zijn waardoor het tegen zware weerstand zou aanbotsen.

Om meer in detail te gaan – Whales zijn niet op zoek om te kopen aan de bovenkant van een trading range. Het is daarom dat we waarschijnlijk weinig trading activiteit zien, omdat ze meer tijd nodig hebben en tegen lagere prijzen willen kopen. 

Het zou ons niet verbazen om een soort van opwaartse beweging te zien die de top van de range bereikt en wordt afgewezen. Dit is precies het soort dingen dat veel retailtraders zou vangen op vrij hoge prijzen, gevolgd door een agressieve verkoop naar beneden die stoplosses zou doen verdwijnen, waardoor meer verkoopdruk en paniek zou ontstaan.

En betere prijzen voor accumulatie.

Wanneer spreken wij over een bear market?

Voor ons komen er pas bearmarkten aan als de piek binnen de marktcyclus bereikt is. Want wij doen binnen tradepremium aan cyclustrading gecombineerd met indextrading. Dit brengt veel meer rust en winst op.

De ATH van meer dan $64.000 voor één Bitcoin weerspiegelt volgens onze on-chain data dat er geen enkele vorm van een “cyclus-top” is bereikt. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat Bitcoin een cyclus top bereikt terwijl de on-chain data iets anders laat zien. Vanuit dit perspectief zijn we dus nog steeds overtuigd dat we in een bullrun zitten, ook al lijkt het er nu allemaal zeer slecht uit te zien. Maar hey, niet alles kan eeuwig blijven stijgen zonder sterke correcties.

De Bitcoin-prijs is dit jaar nog steeds heel mooi gestegen. Volgens onze analyse zou Bitcoin kunnen dalen tot $26.500 en in de uptrend blijven zoals die in maart 2020 begon.

In het jaar 2019, dat mensen een bearmarkt noemden, ging de prijs van Bitcoin nog steeds maal drie. Moest 2021 net zo uitpakken als 2019, dan zullen we nog steeds een Bitcoin-waarde van $80.000 zien. Uiteindelijk gaat het allemaal om je eigen emoties, sentiment en perceptie. De ene is al wat hebzuchtiger dan de andere en dat kan je soms veel geld kosten. De daling die we 2 weken geleden hebben meegemaakt is voor ons nog altijd het resultaat van een natuurlijke marktcorrectie. Wat omhoog gaat, gaat uiteindelijk ook weer naar beneden. Het is nu gewoon zeer belangrijk dat we stilaan een sterke en duurzame bodem creëren.

En als je eerlijk bent over de Bitcoin-prijs dan ging alles ook veel te snel en moeiteloos naar boven. Uiteraard kan je dan ook hetzelfde in de andere richting verwachten. 

Ons plan voor nu betreffende Bitcoin.

Het is gebleken uit het verleden dat wanneer je gebruikt maakt van de 130-day moving average, dit mooie aankoopmomenten kan aangeven. Let wel op, dit is enkel en alleen van toepassing wanneer de trend nog niet doorbroken is. Als de bulltrend gebroken zou worden, waardoor we omschakelen naar een beartrend, dan is het een heel ander verhaal. In dat geval zou deze moving average kunnen fungeren als een dynamische resistance lijn.

Op dit moment is dat niet het geval waardoor de 130-day moving average een mooie tool is om aankoopmomenten te bepalen. Omdat de aankoopzone onder deze moving average meestal groot is, combineren we dit met technische analyse en volume analyse. Wij hebben er op onderstaande afbeelding een volumeprofiel aan toegevoegd om te benadrukken dat het grootste deel van het volume tot dusver in het bovenste deel van de trading range ligt. Dat betekent dat er meer distributie is dan accumulatie terwijl we door deze range gaan. Met andere woorden, geduld zal je belonen.

Voor ons plan, koop telkens in de zone wanneer de prijsgrafiek onder de zwarte lijn gaat

Doet dit in lagen en ga niet meteen all-in!

Klik om te vergroten
Klik om te vergroten

Wat met altcoins?

Op dit moment zijn wij heel voorzichtig met het inkopen van altcoins, en hier is waarom. Wij doen, zoals jullie al wel hebben vernomen, aan index-trading. De Bitcoin-dominantie is nog steeds vrij laag, 43.79% op moment van schrijven van dit bericht, dus er is geen haast bij. Zodra de Bitcoin-dominantie zijn historische overgangszone boven 52% bereikt, zullen wij misschien wat meer exposure geven aan altcoins. Zodra de dominantie van Bitcoin boven de 62% komt, schakelen wij onmiddelijk over op altcoins, omdat je dan de beste aankoopmomenten krijgt.

Hou in gedachten dat altcoins net uit hun eigen parabool zijn gebroken en *misschien* een relief rally / dead cat bounce hebben voordat ze nog wat verder dalen (hetzij rechtstreeks of ten opzichte van bitcoin).

In het grote geheel maakt het niet uit, altcoins zijn zo volatiel ongeacht de marktomstandigheden en je kunt deze zaken onmogelijk timen.

Tot slot 

Wij hoeven jou er niet aan te herinneren dat de angstniveaus van iedereen nog steeds sterk aanwezig zijn. Helaas is er nog steeds geen rust om deze angst los te laten. Angst is goed want het zorgt voor alertheid.

Er vormt zich nog steeds geen duidelijke trend. En de “marktmovers” hebben de toon nog niet gezet. Crypto is op dit moment zoals de walking dead, alles is dood en niets beweegt sterk of snel. De Bitcoin-prijs kan zich bijna categoriseren bij de stablecoins.

Het enige beetje prijsbeweging dat we zagen, was de prijsactie richting de $40-42k range. Een range waarvan we al eerder in de telegram groep hadden gezegd dat dit volgens onze on-chain data als sterke weerstand zou fungeren.

De prijs werd geraakt en zakte vervolgens weer weg, niets geks daar. Een teken dat deze range als een accumulatie werd gezien. Deze actie bevestigde ook de onzekerheid van de markt. We zitten op de hielen van een grote daling, dus de opwinding is gedempt, wat betekent dat de volumes lager zijn. En als klap op de vuurpijl… De market movers zijn hier ongelooflijk geduldig.

Ze laten de markt beslissen welke kant ze op wil. In zo’n omgeving is het niet nodig om iemand voor te zijn. Het is een situatie waarin degenen die hun zakken willen vullen, de prijs methodisch in hun orders laten vallen. Daarom moeten we op onze hoede zijn voor het geval er zwakte opduikt. Als dat gebeurt, kan het worden aangevallen met het enige doel om tegen lagere prijzen te accumuleren. Het marktsentiment is laag en de financieringsratio’s laten dit zien.

En als de prijzen dalen, geen paniek! Zolang de prijs van Bitcoin boven die 26.500 dollar blijft, hoeven we ons geen zorgen te maken. Onder die prijs, misschien reden tot bezorgdheid, maar het heeft geen zin om daar nu al over te praten. We zijn nog lang niet in de buurt van die prijs en komen er misschien wel nooit.

Geduld is nu de sleutel tot succes!

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This