Zullen de ongelovigen hun gelijk krijgen?

by | May 18, 2021

Enkele weken terug ging de aandacht van de financiële wereld vooral uit naar de 2021 jaarvergadering van Berkshire Hathaway. Deze jaarvergadering staat vooral bekend voor de marathon van vraag- en antwoordsessies over zowel Berkshire’s activiteiten als de algemene markt en economie met de twee legendes, voorzitter en CEO, Warren Buffett, en zijn partner Executive Vice Chairman Charlie Munger. Hun overvloed aan inzichten in hun beleggingsfilosofie is altijd interessant om te volgen en wij gaan vandaag praten over de belangrijkste topics.

Uiteraard gaan wij ons in dit artikel vooral richten op hun algemene opmerkingen omtrent cryptocurrencies. Als je actief bent op social media of in het algemeen financieel nieuws volgt, ben je inmiddels al op de hoogte over de harde woorden van Munger over cryptocurrencies. Het is vrij lachwekkend maar wij gaan vandaag onze gedachtegang hierover geven.

Voor het geval je niet weet wie Warren Buffet of Charlie Munger is. Ze hebben als kapitaalverschaffers één van de grootste successen aller tijden behaald. Ze hebben Berkshire uitgebouwd tot een gigant van 630 miljard dollar, terwijl ze onderweg een aanzienlijk persoonlijk fortuin vergaarden. Volgens de laatste telling is Buffett meer dan $100 miljard waard en Munger meer dan $2 miljard.

Bashing is cashing!

Zoals je al wel kon verwachten werden de twee gevraagd om hun mening te geven over Bitcoin. Het leek wel of de journalisten er plezier in hadden en dat ze bewust een vraag stelden waar ze eigenlijk het antwoord al op wisten. Ze willen gewoon sensatie creëeren zodat ze er een artikel over kunnen schrijven.

Dus wat was het antwoord op deze Bitcoin-vraag? Buffett kwam met een nogal politiek correct antwoord:

Ik weiger die vraag te beantwoorden omdat er waarschijnlijk honderdduizenden mensen kijken die Bitcoin bezitten, en wij zijn twee mensen die Bitcoin niet bezitten. Dus we hebben de keuze om 400.000 mensen boos en ongelukkig te maken, of twee mensen gelukkig te maken, dat is gewoon geen meerwaarde hier.

Munger is altijd al anti Bitcoin geweest, en hij ging tijdens de bijeenkomst wel dieper in op enkele van die standpunten. Hij was vrij direct en duidelijk, hij zei dat hij “het Bitcoin-succes haat” en noemde de “hele verdomde ontwikkeling walgelijk” en “in strijd met de belangen van de beschaving”.

Dit zou niemand moeten verbazen die Munger volgt. Maar gezien het feit dat Charlie Munger de zin “Ik haat het Bitcoin-succes.” gebruikte gaf ons het gevoel van een emotioneel investeerder. Hij is gekrenkt en emotioneel omdat Bitcoin niet lijkt te devalueren. Eén van de redenen waarom mensen van Buffett en Munger houden, is omdat dat zij voortdurend een onemotionele benadering van beleggen prediken. Eén van de beroemde uitspraken van Charlie Munger is: “Je moet je irrationele emoties onder controle houden.”

Maar dat is niet wat wij hebben waargenomen…

Tegelijkertijd was Buffett (weer geheel in zijn rol) een stuk evenwichtiger over deze nieuwe trends. Hij was ertegen om ze als immoreel te bestempelen en legde de nadruk op de sterke “gokimpuls” van de mensen. Hij zei dat gokken een “menselijk instinct” is en dat het natuurlijk is voor mensen om meer “actie” te zoeken als ze geld op zak hebben. In feite koos hij ervoor om helemaal niet in te gaan op cryptocurrencies en Munger over dat onderwerp te laten verliezen.

De volledige conferentie

Wij hebben een diep respect voor Buffett en Munger, maar wij nemen hun kritiek op cryptocurrencies met een korreltje zout en wij gaan ook verklaren waarom. Laten we eerst het feit erkennen dat Buffett 90 jaar oud is en Munger 97 jaar oud. Ze zijn zo ver weg van het digitale gebeuren dat ze niet in deze innovaties geloven. Beiden groeiden op in het analoge tijdperk en waren veel later in hun leven toen het tijdperk van de internettechnologie massaal zijn intrede deed. Hoewel het sociaal aanvaardbaar lijkt om te zeggen dat leeftijd er niet toe doet, speelt het wel degelijk een rol bij het evalueren van technologische trends. Over het algemeen worden nieuwe technologieën het best begrepen door jongere mensen, vanwege de adoptiecurve.

Ondanks hun bedenkingen geloven wij dat als Buffett of Munger hun beleggingscarrière in de jaren 1990/2000 waren begonnen in plaats van in de jaren 1940/1950, zij vastberaden technologen zouden zijn, zowel voor hun ondernemingen waarin zij investeerden als voor hun beleggingsoperaties zelf. Ze zouden volgens ons dan ook een andere mening hebben over Bitcoin.

Wij interpreteerden Buffetts stilzwijgen als vrees om commentaar te geven op relatief nieuwe technologie; in feite hebben ze meerdere keren toegegeven dat ze de technologiegolf hebben gemist door gebrek aan context en begrip. Toch gaf Buffett toe dat Google, Microsoft, Apple enz. “ongelooflijke bedrijven zijn, in termen van wat ze verdienen op kapitaal. Ze vereisen niet veel kapitaal, en ze gutsen er meer geld uit.”

In apple hebben ze ook laat geïnvesteerd. Ze investeerden pas in 2016 in Apple, en hoewel ze tot nu toe flink hebben geprofiteerd van de investering, was het relatief laat in de reis van Apple. Zou het bij Bitcoin ook zo zijn?

Wat is ons nog bijgebleven?

Ten eerste is het verrassend om te zien dat Buffett en Munger niet enthousiast zijn over Bitcoin als een store of value, terwijl ze heel publiekelijk zijn over het feit dat ze hogere inflatieniveaus zien. Buffett zei specifiek: “We zien aanzienlijke inflatie. Wij drijven de prijzen op. Mensen vragen ons om hogere prijzen, en dat wordt geaccepteerd”. Ze beseffen het en toch doen ze er niets aan, ze laten letterlijk hun vermogen devalueren. Gek toch?

Cryptocurrencies nuttig zijn voor kidnappers en afpersers.

Ten tweede kwam het grootste deel van Munger’s kritiek voort uit zijn opvatting dat cryptocurrencies nuttig zijn voor ‘kidnappers, afpersers enzovoort.’ In 2020 was 0,34% van alle crypto-activiteiten gerelateerd aan criminele activiteiten (in vergelijking met de 2,1% in het jaar daarvoor).

Interessant is dat de VN schat dat tussen de 2% en 5% van het wereldwijde BBP verband houdt met illegale activiteiten. Als we uitgaan van de meest gunstige schatting, is de Amerikaanse dollar verhoudingsgewijs met 480% meer criminaliteit verbonden dan dat cryptocurrencies dat zijn.

Munger uitte ook zijn ongenoegen over het feit dat er plotseling miljarden dollars worden toegekend aan iemand die net een nieuw financieel product uit de duim heeft gezogen. Vermoedelijk verwijst hij hiermee naar het feit dat iedereen met gemak een nieuwe cryptocurrency kan creëren, en dat dergelijke currencies snel gigantische marktkapitalen kunnen vergaren als ze aanslaan, waardoor hun oprichters meestal behoorlijk rijk worden in het proces.

Gewoonlijk worden de marktkapitalisaties van cryptocurrencies gebaseerd op orderboekprijzen en liquiditeit op exchanges, wat allemaal openbare informatie is. Verrassend genoeg werd in het begin van de jaren 2000 uit het niets een financieel product gecreëerd dat “subprime mortgage-backed security” werd genoemd en dat werd ondersteund door “no-document loans” (een type hypotheek waarbij de kredietverstrekker de gegevens van de kredietnemer niet opvraagt, ongeacht of deze werkloos is of niet).

In oktober 2008 werd bekend dat Berkshire Hathaway “de grootste aandeelhouder was in één van de belangrijkste katalysatoren van de proliferatie van subprime hypotheekderivaten”, die op dat moment de doodsteek toebracht aan de hele Amerikaanse economie.

Vrij hypocriet, niet?

Conclusie

Het is een feit dat Warren Buffett en Charlie Munger twee van de grootste investeerders in de geschiedenis zijn maar ze hebben niet goed gepresteerd in het internettijdperk. Er is een grote kloof tussen wat zij kennen en de meest waardevolle bedrijven ter wereld (softwarebedrijven). Dit is geen fout, het is een kenmerk.

We moeten gewoon begrijpen dat hun expertise op één gebied niet noodzakelijk betekent dat ze expertise hebben op een ander gebied. Je zou Buffett of Munger niet om hulp vragen bij een technisch probleem met jouw computer, en je zou hen ook niet om uitleg vragen over een digitaal betalingssysteem. Dus moeten we hen niet langer vragen stellen over Bitcoin.

Elke dag lijkt het erop dat de Bitcoiners meer gelijk hebben dan eerder door de markt werd gedacht, maar de tijd zal uitwijzen of dat houdbaar is of niet. Dus stop met je zorgen te maken over het feit dat twee mannen van in de negentig jouw keuze niet goed vinden. Je leeft maar één keer en dit is je kans om deel uit te maken van een disruptieve technologie!

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This