Is GTI-Net scam of niet? De feiten op een rijtje!

09/09/2020 | Scams

Als geen ander weten wij dat het enorm belangrijk is om goed onderzoek te doen. Er zijn betrouwbare projecten en uiteraard is er ook veel scam. Bedrijven die oppoppen, vaag zijn, geen support bieden en slecht uitbetalen: dat wil je natuurlijk niet.

 

Voordat we beginnen met de eigenlijke analyse van GTI-net willen wij u eerst inlichten over de verschillen tussen een Ponzi scheme en een Pyramid scheme.

Onthoud goed!

Als je hard werkt voor je geld, wil je het niet verliezen. En als u uw zuurverdiende geld belegt, wilt u een hoog rendement zien. Maar als u geld wilt investeren, wees dan voorzichtig!

We hebben een uitdrukking: Als een deal te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Er zijn vele methoden om uw geld te verliezen.

Er zijn twee soorten rip-offs die goed bekend staan als piramide schema’s en Ponzi schema’s.

Pyramide schema

Laten we het eerst hebben over piramideschema’s. Het klinkt misschien alsof ze begonnen zijn in het oude Egypte, maar dat was niet het geval. Een piramideschema is een oneerlijk en meestal illegaal bedrijf waarin het geld van latere investeerders wordt gebruikt om de mensen te betalen die het eerst hebben geïnvesteerd.

De fraudeurs achter een piramideschema laten hun marketingschema er met vele soorten producten of diensten echt uitzien. Piramide vertegenwoordigers gebruiken echter gewoon geld van nieuwe beleggers om eerdere beleggers af te lossen.

Als ze niet genoeg geld kunnen ophalen bij nieuwe beleggers om eerdere beleggers te betalen, valt het piramidestelsel uiteen. Als dit neerstort, kunnen veel mensen hun geld verliezen.

Ponzi schema

Een Ponzi-regeling is vergelijkbaar met een pyramide-schema. In zowel Ponzi- als piramidesystemen worden bestaande investeerders betaald met het geld van nieuwe investeerders. Maar toch is is er een groot verschil tussen beide.

In een Ponzi-regeling denken de deelnemers dat ze daadwerkelijk rendement halen uit hun investering. In een piramideschema zijn deelnemers zich ervan bewust dat ze geld verdienen door nieuwe deelnemers te vinden. Zij worden onderdeel van het schema.

Het gaat als volgt –

De vertegenwoordiger van het Ponzi-schema belooft buitengewone en gegarandeerde investeringsrendementen. Ze creëren een schijnbaar ingewikkelde beleggingsstructuur in geavanceerd financieel jargon zodat de gemiddelde persoon zich niet afvraagt of dit wel correct is. In het verleden zijn deze promotors geschoolde orators geweest die in staat zijn om het vertrouwen van investeerders te winnen en hen te overtuigen.

Wat de belegger niet weet, is dat zijn rendementen in feite niet uit winst voortkomen.

Telkens wanneer een nieuwe investeerder toetreedt, gebruikt de promotor dat geld om rendementen aan bestaande investeerders uit te keren.

Het Ponzi systeem levert alleen geld op wanneer er nieuwe investeerders binnenkomen. De vertegenwoordiger zal echter dit investeringsbedrag terugbetalen EN de beloofde “returns on investment”. Tenzij er een onbeperkt aantal mensen in het systeem terechtkomt, zal de promotor niet in staat zijn om alle investeerders terug te betalen. Bijzonder verontrustend is wanneer te veel beleggers besluiten om hun geld te innen.

Een Ponzi-schema is een echte investeringstruc van het hoogste niveau.

Welke kenmerken komen veel voor bij systemen als dit?

Hoog rendement met weinig of geen risico

Meer uitleg

Elke belegging brengt een zeker risico met zich mee, en beleggingen met een hoger rendement brengen doorgaans een hoger risico met zich mee. Wees zeer wantrouwig tegenover elke “gegarandeerde” beleggingsopportuniteit.
Investeringen stijgen en dalen meestal in de loop van de tijd, dus wees sceptisch over een investering die vaak positieve rendementen genereert, ongeacht de algemene marktomstandigheden.

Niet gelicentieerde verkopers

Meer uitleg

De federale en nationale effectenwetgeving schrijft voor dat beleggingsprofessionals en ondernemingen een vergunning moeten hebben of geregistreerd moeten zijn. Bij de meeste Ponzi-regelingen zijn niet-vergunde personen of niet-geregistreerde bedrijven betrokken.

Problemen met papierwerk

Meer uitleg

Fouten in het rekeningafschrift kunnen een teken zijn dat er niet belegd wordt zoals beloofd.

“speciale” onderneming of technologie

Meer uitleg

De promotor vertelt je dat er een soort onbenutte markt is of een nieuwe technologie die veel geld zal opleveren. (Dit is hoe zij hun eis van hoge opbrengsten steunen.)

Niet-geregistreerde beleggingen

Meer uitleg

Ponzi-systemen hebben gewoonlijk betrekking op investeringen die niet bij de SEC of bij de staatstoezichthouders zijn geregistreerd. Registratie is belangrijk omdat het investeerders toegang geeft tot informatie over het beheer van het bedrijf, producten, diensten en financiën.

Geheimzinnige, complexe strategieën

Meer uitleg

Vermijd investeringen als u ze niet begrijpt of er geen volledige informatie over krijgt.

Moeite met het ontvangen van betalingen

Meer uitleg

Wees achterdochtig als u geen betaling ontvangt of moeite hebt met uitbetalen. Ponzi promotors proberen soms te ontkomen aan het uitbetalen van deelnemers door nog hogere rendementen aan te bieden.

Buitenlandse rekeningen naar landen die als belastingsparadijzen worden gezien

Meer uitleg

Wanneer u uw geld naar buitenlandse rekeningen moet overschrijven terwijl het bedrijf bv in België geregistreerd is, dan moet er een belletje gaan rinkelen.

De GTI-net analyse

GTI-Net werd eind 2015/begin 2016 gelanceerd en was bijna volledig ingestort. In juni 2017 werd het bedrijf echter door een golf van activiteiten in België weer het leven in geroepen. Vandaag is België de grootste bron van tractie naar de website van GTI-Net (73%).

Dit heeft de aandacht getrokken van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), die op 14 november een waarschuwing heeft gericht tot de beleggers.

Wat het GTI-net concept zegt

Het starten met betalen – GTI-Net, of beter gezegd “Global Trading and Investing Network” is een online platform dat u levenslange winsten belooft. Via dit platform kan je een “software licentie” kopen, die via brokers orders uitvoert op de financiële markten. Voor jouw aankoop ontvang je een wekelijkse commissie, die iedere vrijdagavond wordt uitgekeerd. Je hebt telkens de keuze om het geld op te nemen of het toe te voegen aan jouw softwareaccount zodat je groeit naar een volledige licentie (indien je die nog niet hebt).

Een volledige licentie kost € 21.000. Deelnemen kun je al vanaf € 500. Een volledige licentie levert je een gemiddeld maandbedrag op van €910 en indien je geen volledige licentie hebt, kan je door te netwerken nieuwe medewerkers aanbrengen. Door dit systeem te volgen zal je zonder extra inleg sneller aan deze licentie komen,  waardoor je na verloop van tijd ook aan het passieve inkomen van €910 komt. Daarmee heb je voor jezelf een aanvullend basisinkomen gecreëerd, levenslang (zolang het bedrijf blijft bestaan). De vraag is echter of deze software wel degelijk bestaat.

Hun pitch gaat als volgt –

Dit is alles behalve een loze belofte en wij spreken uit ervaring! Stel dat U iedere maand minimum 900 euro EXTRA bovenop Uw huidige inkomen zou ontvangen zonder werken? Zou dat voor U een verschil maken?

Een Basisinkomen komt niet extra bovenop uw inkomen, maar komt juist als basis onderop je inkomen!

Het compensatieplan

In het kader van het GTI-Net-compensatieplan investeren de filialen minimaal 500 EUR, waarbij de commissies via een 4×4 matrix worden uitbetaald.

Een 4×4 matrix plaatst een affiliate bovenaan een matrix, met vier posities direct eronder. Deze initiële vier posities vormen het eerste niveau van de matrix.

Het tweede niveau wordt gegenereerd door elk van de eerste vier posities op te splitsen in telkens vier andere posities.

Het derde en vierde niveau van de matrix worden op dezelfde manier gegenereerd, met een complete 4×4 matrix box van 340 posities.

GTI-Net claimt Forex commissies te ontvangen op belegde fondsen via een derde partij die zich PrioFX noemt:

GTI ontvangt € 0,30 makelaarsprovisie per transactie per rekening PriorFX. Maandelijks worden er minstens 200 trades toegevoegd.

Volgens hen genereert dit een minimum van €60 EUR per positie, die ze vervolgens via de matrix als volgt uitbetalen:

 • niveau 1 – 4% (€2,40 EUR per positie)
 • niveau 2 – 8% (€4,80 EUR per positie)
 • niveau 3 – 16% (€9,60 EUR per positie)
 • niveau 4 – 32% (€ 19,2 EUR per positie)

Vereisten van het compensatie plan om zo veel mogelijk mensen te pushen, zodat er nieuwe members blijven bijkomen en de geldtrein blijft gaan:

 • De kwalificaties zijn cumuleerbaar. Bijvoorbeeld iemand die 5 nieuwe members sponsort in 1 week tijd, is onmiddellijk gekwalificeerd voor het leven.
  De kwalificatie geldt vanaf de eerste dag van de volledig inschrijving (registratie + eerste betaling van de licentie aankoop) van een nieuw member.
 • Als het member geen tweede persoon heeft gesponsord binnen de 3 maanden die volgen op zijn kwalificatie, dan is hij niet langer gekwalificeerd, en ontvangt hij in de volgende maand geen commissies meer. Er vindt dus een dynamische compressie plaats in de matrix.
 • Als het member zijn plaats in de matrix kwijt is, dan kan hij deze terugverdienen voor de volgende 3 maanden, door een nieuwe member te sponsoren binnen een bepaalde periode, tot hij voor het leven is gekwalificeerd.
Deelnemen aan GTI-Net

 

 • Het lidmaatschap van GTI-Net is gebonden aan een investering van minimaal € 500.
 • Na twee maanden moeten alle filialen van GTI-Net ook een doorlopende maandelijkse vergoeding van €15 EUR betalen.

Ieder member kan verschillende posities verwerven, en daarbij horende bonussen/voordelen. Dit doen ze om zo veel mogelijk geld op te halen in zo een kort mogelijke periode want aan elke positie zijn vereisten verbonden en hogere posities gaan zelfs tot commissielimieten van €100.000. Dit is wat we bedoelen met ongekende hoge rendementen.

Dit zijn de mogelijke posities die je kan bereiken:

 1. Positie Brons
 2. Positie Zilver
 3. Positie Goud
 4. Positie Platina
 5. Positie Saffier
 6. Positie Smaragd
 7. Positie Diamant
 8. Positie Double Diamond
 9. Positie Black Diamond

De Red Flags!

Buiten de manier waarop ze hun inkomsten instigeren via het Ponzi schema, willen we ook nog enkele andere ‘red flags’ aantonen. Dit zijn de volgende:

 

1. PriorFX

GTI-net werkt samen met een derde partij om via trading hun zogezegde ‘inkomsten’ te genereren, deze exchange heet PriorFX. Na wat research gedaan te hebben over deze exchange komen we tot het besluit dat deze in 2017 niet voldeed aan de wetten van de beurscommissie van Cyprus (CySEC). Cyprus staat niet echt bekend om regelgeving als hun sterke punt, dus neem de vermeende registratie van PriorFX met een korrel zout.

 

Adres:

3rd Floor 377
Soboh House
28th October Street
Limassol,  3107

Op 23 februari 2017 werd er gemeld door de beurscommissie van Cyprus (CySEC) dat de toezichthouder de FX- en CFD-makelaar PriorFX Ltd een boete van 64.000 euro (67.780 dollar) heeft opgelegd.

PriorFX wordt gereguleerd door CySEC, licentie 221/13, en moet daarom voldoen aan de Cypriotische regelgeving om haar CIF-handelslicentie te behouden en om haar diensten in heel Europa te mogen aanbieden.

   

  Hoewel CySEC geen nadere details heeft gegeven van de boetes, weerspiegelt het optreden de schendingen van verschillende artikelen van de wet inzake beleggingsdiensten, activiteiten en gereglementeerde markten:
  • Meer in het bijzonder heeft de Cypriotische financiële toezichthouder de boete opgelegd wegens niet-naleving van artikel 28, lid 1, van de wet. Dit betekent vaak dat de CIF-onderneming er niet in is geslaagd adequate beleidslijnen en procedures op te stellen om ervoor te zorgen dat haar marketingmateriaal voldoet aan de wettelijke verplichtingen.
  • De tweede geldboete werd opgelegd wegens schending door de onderneming. Dit staat vaak voor schendingen van de werknemers van het bedrijf, zoals het niet bijhouden van verslagen van de gesprekken tussen hen en de klanten van de makelaar. Bovendien zou dit kunnen betekenen dat de informatie die door de werknemers aan de klanten werd verstrekt misleidend zou zijn, bijvoorbeeld in gevallen waarin zij het risico van verliescompensatie bij de handel in de door de onderneming aangeboden producten zouden verkleinen.

  2. Buitenlandse rekeningen

  Wanneer je wilt participeren in GTI-net moet je het minimale bedrag van €500 overmaken naar een rekening in Dubai of Luxemburg. De vraag is nu of dit off-shore rekeningen zijn, om bepaalde inkomsten voor de Belgische wetgeving te verdoezelen?

   

  De 2 betreffende rekeningen:

   

  Adres Dubai:

  HDS Business Centre
  3204 Jumeirah Lakes Towers
  PO Box 309071 – Dubai – UAE

  Adres Luxemburg:

  GP Energy Sàrl
  Rue de Drinklange 2
  9911 Troisvierges
  Luxembourg

  Het bedrijf waar je uw geld naar overmaakt is GP energy Sarl en is gelegen in Luxemburg Rue de Drinklange 2, 9911 Troisvierges. Wanneer we gaan kijken wat we over deze onderneming vinden, komen we tot het besluit dat er weinig tot geen informatie beschikbaar is. De enige info die we hebben gevonden is dat het bedrijf geregistreerd staat onder de naam Jhony Depresseux. Dit lijkt ons een ‘off-shore’ onderneming te zijn.

  Jhony is ook druk bezig geweest met geregistreerde bedrijven in Europa, waaronder deze verdwenen bedrijven:

  • Seu Free SMile Ltd
  • Seu Free Smile Invest Ltd
  • European Company Rental Guarantees Ltd
  • Societe De Gestion Et D’Accompagnement Administratif Invest Ltd
  • Societe De Gestion Et D’Accompagnement Administratif Ltd
  • liberty-telecom-ltd
  • Ecolonergy Plc

  Liberty Telecom LTD is een virtueel kantoor in het Verenigd Koninkrijk, samen met het andere bedrijf genaamd Ecolonergy… (beide deelden hetzelfde virtueel kantoor in Kent, Verenigd Koninkrijk).

  Beide worden door UK CompaniesHouse beschouwd als actief, maar het zijn slapende ondernemingen. Dit suggereert dat het slechts lege huls bedrijven zijn om Jhony’s cv op te blazen.

  3. CEO’s GTI-Net

  Er is geen informatie op de website van GTI-Net die aangeeft wie eigenaar of beheerder is van het bedrijf. De domein naam van de GTI-Net website (“gti-net.com”) werd geregistreerd op 15 december 2014, met “Jhony Depresseux”  als eigenaar. Waarom de GTI-Net domeinregistratie een PO Box in Dubai opsomt, is onduidelijk.

  In een bedrijfspresentatie van GTI-Net wordt Sven Lefeber ook genoemd als oprichter. Dus dit profiel gaan we ook eens onder de loep nemen.

  Wie is Jhony Depresseux?

  Volgens Depresseux’ LinkdIn-profiel was hij van 1989 tot 1990 een affiliate van Herbalife. Er is dan een gat van tien jaar tot 2000, toen Depresseux werd benoemd tot CEO van LibertyTelecom (een niet-MLM telecommunicatiebedrijf in België).

  In november 2014 heeft Depresseux zich als affiliate aangesloten bij de My Private Trade scam (MPT Max) . Dit was ook op basis van een matrix-gebaseerd compensatieplan (zoals bij GTI-net).

   

  Korte uitleg van MPT scam:

  My Private Trade is een op internet gebaseerde valutahandelsdienst die wordt geëxploiteerd in samenwerking tussen het Noorse Simray AS en het in Hongkong gevestigde Williams Corporation Ltd. Het concept opereerde vanuit Kopenhagen en Dubai.

  De onderneming werd opgericht door Ståle Fossberg en Morten Oseberg Andersen onder de naam Simray Holdings LLC, maar veranderde later haar naam in Simray ASA en ten slotte Simray AS.

   

  Een voorbeeld van de MPT scam:

  My Private Trade is een affiliate portal voor Williams Corporation, waarbij het bedrijf naar zijn agenten verwijst als affiliates. Het is ook niet vreemd waar de “MPT” voor staat in de bedrijfsnaam “MPT Max”.

  De zaken worden steeds onrustiger met de regelgevers in Slovenië, die My Private Trade aanduiden als synoniem voor Simray AS.

   

  In 2010 waarschuwde de Sloveense autoriteit voor de effectenmarkt (ATVP) Simray AS:

  Slovene Securities Market Agency is warning investors about activities of the company SIMRAY ASA.

   

  SIMRAY ASA, which is offering their services thorough internet site “myprivatetrade.com”, has not obtained the Agency’s authorization according to Market in Financial Instruments Act (official Gazette of the Republic of Slovenia 67/2007, 100/2007, 69/2008 and 40/2009) or any other securities law to carry out services in the financial instruments field in Slovenia.

   

  SIMRAY ASA is not authorized under the MiFID directive to provide direct investment services and deals related to financial instruments on the territory of the Republic of Slovenia.

   

  The Agency strongly urges investors considering dealing with company SIMRAY ASA to exercise the greatest possible caution before proceeding, bearing in mind the contents of this public notice.

  Wie is Sven Lefeber?

  • Hij werkte in het verleden als makelaar bij Spaar Select, dat failliet ging na een fraudezaak.
  • Artemis Capital, een ander financieel bedrijf waarbij Lefeber betrokken was, ging in 2016 failliet.

  Verder lijkt Sven Lefeber in 2009 ook betrokken te zijn geweest met de MPT forex scam. Hieronder ziet u een afbeelding uit een forum waar gedupeerden hun verhaal doen.

  4. WEBSITES

  Enkele websites die je onrechtstreeks met GTI-net in contact brengen.

  FSMA mail van een gedupeerde

  De mail die de gedupeerde naar het FSMA stuurde:

  “Ik ben eerder deze week in contact gekomen met iemand van het GTI-net, met de belofte tot een gewaarborgd basisinkomen. Ik zag op jullie site dat er een claim loopt tegen GTI-net, is dit een Ponzi schema? Ik kreeg wel die indruk tijdens de presentatie.”

  Antwoord van het FSMA:

  Geachte,

  GTI-Net beschikt niet over de vereiste vergunning om financiële diensten en/of financiële producten aan te bieden in België of vanop het Belgisch grondgebied.

  Wij verwijzen terzake ook naar het reglement van de FSMA tot omkadering van de commercialisering van bepaalde financiële derivaten bij consumenten dat op 18 augustus 2016 in werking is getreden. Dit reglement verbiedt de beroepshalve commercialisering op het Belgisch grondgebied, bij één of meer consumenten van afgeleide instrumenten die verhandeld worden via een elektronisch handelssysteem. De instrumenten waarvan de verhandeling verboden is in België omvatten de binaire opties, de instrumenten met een looptijd van minder dan één uur en de instrumenten die rechtstreeks of onrechtstreeks een hefboomeffect inhouden (daarbij inbegrepen bepaalde forex-producten en CFDs).

  Hieruit volgt dat sinds 18 augustus 2016 het aan geen enkele onderneming (erkend of niet) is toegelaten om de bovenvermelde producten actief aan te bieden op het Belgisch grondgebied.

  Wij nodigen u uit om kennis te nemen van het reglement en de toelichting daarbij (zie bijlage) evenals de FAQ op de website van de FSMA  (https://www.fsma.be/nl/faq/reglement-fsma-omkadering-commercialisering-otc-derivaten-binaire-opties-cfds-0) voor alle verdere informatie in dit verband.

  Er bestaan bovendien diverse indicaties dat het aanbod van GTI-Net  een vorm van beleggingsfraude (in de vorm van een Ponzifraude) uitmaakt waaronder voornamelijk het feit dat er zeer hoge rendementen worden beloofd zonder echt te verduidelijken op welke wijze deze rendementen worden gegenereerd. 

  Het businessmodel (MLM systeem met pakketten en bonussen) sluit bovendien nauw aan bij het werkingsmechanisme van een piramidespel waarbij, in essentie, beleggers worden aangetrokken met beloftes van hoge winst waarna de vroeg in het systeem ingestapte beleggers een bepaald rendement uitbetaald krijgen op basis van de inleg van nieuwe beleggers. Dit gaat verder tot de initiatiefnemers van de pyramide genoeg geld hebben opgehaald en met de noorderzon verdwijnen.

  Op 23 september 2016 heeft de FSMA een waarschuwing gepubliceerd zowel met betrekking tot beleggingsaanbiedingen van het piramidale type en ponzi-systemen in het algemeen (zie https://www.fsma.be/nl/piramidefraude en https://www.fsma.be/nl/ponzifraude).

  De FSMA publiceerde tevens een waarschuwing op haar website over GTI-Net (zie link). De waarschuwing is nog steeds actueel en berichten als zou GTI-Net een rechtzaak tegen de FSMA gewonnen hebben of haar dossier geregulariseerd hebben, zijn niet correct.

  Omwille van deze redenen raadt de FSMA ten stelligste af om in te gaan op gelijk welk aanbod van GTI-Net of enige andere natuurlijke persoon of vennootschap die in verband staat met één van deze. De FSMA is niet bevoegd om tussen te komen in individuele geschillen of om gelden te recupereren.

  Mogen wij u tenslotte vragen ons alle informatie i.v.m. GTI-Net waarover u zou beschikken, te bezorgen? Wij denken bijvoorbeeld aan brochures en presentaties die u werden bezorgd, inschrijvingsdocumenten, algemene voorwaarden of andere documenten die u ontving. Kan u ons ook verduidelijken via welke personen/kanalen u in contact kwam met GTI-Net?

  Conclusie

   

  1. PriorFX claimt “gereguleerd te zijn en een licentie te hebben van de Cyprus Securities and Exchange Commission”, wat niet bepaald geruststellend is als je iets van de Cyprus Securities and Exchange Commission weet.

  2. GTI-Net lijkt zich niet te hebben geregistreerd, omdat de aangeboden commissies in het kader van de zakelijke mogelijkheid een niet-geregistreerd effectenaanbod vormt.

  3. Affiliates storten een minimum van € 500 EUR om deel te nemen aan de gelegenheid, de commissies worden betaald wanneer ze andere aanwerven die hetzelfde doen. Alle GTI-activiteiten die daarbuiten gebeuren, zijn irrelevant, aangezien dit de enige MLM-component van GTI-Net is.

  4. Opmerkelijk is dat Jhony Depresseux’s vorige optreden, bij MPT Max, hetzelfde 4×4 matrix compensatie-plan aanbood met identieke uitbetalingspercentages. Depresseux heeft om welke reden dan ook, de commerciële opportuniteit van MPT Max nagemaakt. In tegenstelling tot affiliates per maand in rekening te brengen, is het bedrog nu consistente forex rendementen. Dit zal uiteen vallen wanneer men ziet dat GTI-Net (al dan niet via PriorFX) slechte transacties gaat verrichten.

   In feite komt het neer op een Ponzi-systeem, waarbij nieuw geïnvesteerde financiering de bestaande affiliates gaat betalen.

  Dit is Ponzi op zijn best, geïnvesteerde fondsen worden hergebruikt om bestaande investeerders terug te betalen.

  “Fishy” uitspraken:
  • Uw geld zal nooit via onze bankrekeningen passeren. Het wordt rechtstreeks overgemaakt op de rekening van de makelaar.
  • Het is voor ons onmogelijk om uw geld aan te raken. Onze handelaren zullen nooit contact met u opnemen.
  • Met GTI-net creëer je een gewaarborgd basisinkomen, levenslang.

  Hoe dan ook, GTI-Net biedt illegaal niet-geregistreerde effecten aan in België en is op geen enkele markt geregistreerd of gereguleerd. Wat de MLM opportuniteit betreft, dit is een ‘red flag’ die niet licht moet worden opgenomen.

  GTI-Net is een combinatie van niet-geregistreerde effecten en het ponzi-systeem.

  Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

  Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
  Share This