De meest waardevolle metrieken om het ‘Bitcoin Netwerk’ fundamenteel te beoordelen! DEEL 2

by | Feb 12, 2020

Zoals we in ons vorig artikel al aanhaalde is het begrijpen van Bitcoin’s metrieken van fundementeel belang. Vorige week was deel 1 in onze ‘hoe het lezen van on-chain data metrieken’ serie. Vandaag is deel 2 aan de beurt en we hebben er zin in! Vandaag bespreken we de overige metrieken van de tabel die we in deel één gedeeltelijk hebben overlopen.

Maak er een gewoonte van!

Vergeet niet waarom we dit doen – Zodat we de fundamenten van onze belangrijkste investeringen kunnen bijhouden – BTC en ETH. En ook, zodat we onze ogen open kunnen houden voor de komende crypto’s die echte tractie beginnen te vertonen.

Na deel 2 kent u de basisprincipes voor het lezen van fundamentele onchain data metrieken.

Klaar? Laten we de zaken op een rijtje zetten!

Leer de basisprincipes voor het interpreteren van onchain data voor ETH en BTC aan de hand van de belangrijkste metrieken via CoinMetrics. Evalueer deze statistieken op regelmatige basis om de basisprincipes van uw crypto geldzaken opnieuw te evalueren en te begrijpen.

Enkele bijkomende punten om te weten – 

  • Doel: Leer hoe u de onchain data voor ETH en BTC kunt interpreteren met behulp van CoinMetrics.
  • Vaardigheid: gemiddeld
  • Inspanning: 1 uur
  • Maak betere crypto investeringen op basis van fundamentele metrieken…

Laten we verder gaan waar we gebleven waren…

Hier is onze tabel van vorige week:

Klik op de afbeelding om te vergroten
De bovenstaande metrieken vertellen veel over de gezondheid van BTC,ETH,Tether USDC,BCH. Vorige keer hebben we er 6 behandeld. Vandaag pakken we de resterende 10 aan.
Voor je start – Open de grafiek in een nieuw browservenster, zodat je er opnieuw naar kunt gaan kijken terwijl je het artikel leest.
Deze metrieken worden gegenereerd uit een combinatie van onchain data en prijsgegevens.

Veiligheidsmetrieken

De veiligheidsmetriek heeft betrekking op de kosten om het Bitcoin- en Ethereum-netwerk aan te vallen.

Hash Rate

Hash rate is een schatting van het totale berekeningsvermogen van BTC en ETH.

Vergeet niet dat proof-of-stake netwerken deels worden beveiligd door geavanceerde computers die met elkaar concurreren om wiskundige puzzels op te lossen – dit wordt mining genoemd. De hash rate is een indicatie van de totale rekenkracht in deze netwerken.

Het is ook een maat voor de veiligheid. Waarom?

Een 51 procent aanval kan transacties ongedaan maken in een crypto netwerk – maar een hoge hash rate beveiligt het netwerk tegen zo’n aanval. Hoe hoger de hash rate, hoe groter het aantal miners dat nodig is om een 51 procent aanval uit te voeren. In een gezond netwerk neemt de snelheid mettertijd toe.

  • BTC – 127.6m terahashes / seconde (een stijging van 6.6% ten opzichte van voorgaande week)
  • ETH – 255,8 terahashes / seconde (een stijging van 1.4% ten opzichte van voorgaande week)
(data is van 09.11.2020 – 15.11.2020)

Natuurlijk kunnen de Hash rates van BTC en ETH niet met elkaar worden vergeleken – ze maken gebruik van totaal verschillende algoritmes. Je moet de hashtarieven van BTC dus alleen evalueren tegen zijn eigen geschiedenis, niet tegen die van ETH.

Je zult zien dat de hash rate van BTC dicht bij een all-time high zit, terwijl de hash rate van ETH ver boven het niveau van 2018 zit. De stijging van de ETH-hash rate kan worden veroorzaakt door verschillende factoren: de stijgende prijs, de recente stijging van de block rewards van ETH, of meer algemene bereidheid van de miners om te investeren in mining apparatuur als gevolg van de overgang van Ethereum naar proof-of-stake.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Mining opbrengsten

Dit is een maatstaf in dollars die de totale inkomsten van de miners weerspiegelt. Dit ontvangen miners voor het beveiligen van het Bitcoin en Ethereum netwerk.

Miners worden betaald via block rewards en transactiekosten (om BTC en ETH te beveiligen). Deze mining inkomsten zijn een stimulans voor de miners om te doen wat ze moeten doen.

Aangezien de hash-rate de neiging heeft om de economische situatie te volgen, zijn de inkomsten uit de mining industrie een meer holistische maatstaf voor de veiligheid dan de hash-rate zelf. Het is simpel, het netwerk met de hoogste inkomsten afkomstig uit mining is het meest veilig. De mining inkomsten zijn dus eigenlijk het veiligheidsbudget van het netwerk.

  • BTC 15,2 miljoen dollar per wk aan mijnbouwinkomsten (-3% van vorige week).
  • ETH 2,5 miljoen dollar per wk aan inkomsten uit de mijnbouw (-4,3% minder dan vorige week)

De mining inkomsten van BTC vs. ETH zijn veel makkelijker te vergelijken dan die van hash-rate. Vandaag de dag is BTC ongeveer 2x veiliger op deze maatstaf dan ETH. 

Bekijk deze grafieken eens:

 

Block rewards (klik om te vergroten)
Transactievergoedingen (klik om te vergroten)

Gemiddelde moeilijkheidsgraad

Dit meet de moeilijkheidsgraad van het mining proces voor de Bitcoin- en Ethereum-netwerken.

De moeilijkheidsgraad wordt automatisch aangepast door de protocollen gebaseerd op de hoeveelheid hashing power dat de miners gebruiken – meer hashing power leidt tot een hogere moeilijkheidsgraad.

  • BTC – 16,8 terahashes 7 dagen gemiddelde (een daling van 3,4% ten opzichte van vorige week)
  • ETH – 3390.5 terahashes 7 dagen gemiddelde (een stijging van 1.3% ten opzichte van voorgaande week)

U kunt hier kijken naar de historische moeilijkheidsgraad voor BTC en hier voor ETH. Eerlijk gezegd besteden wij meestal niet veel tijd aan deze metriek.

Moeilijkheidsgraad BTC (klik om te vergroten)
Moeilijkheidsgraad ETH (klik om te vergroten)

Economie

De economische cijfers hebben betrekking op het aanbod en de waarde van Bitcoin en Ethereum.

 

Jaarlijkse uitgifte (coins die jaarlijks bijkomen in het aanbod)

Deze economische cijfers hebben betrekking op het aanbod en de waarde van Bitcoin en Ethereum. Dit is het jaarlijkse percentage van de nieuwe coinsproductie- dus ook de aanbodinflatie van BTC en ETH. Bijkomend, zal je deze metriek niet vinden in de tabel. In de tabel zal je total supply zien staan wat met dit principe overeenkomt. Om deze exacte metriek te vinden op coinmetrics ga je naar ‘supply > issuance > annuel inflation rate’

Zowel BTC als ETH brengen/minen/produceren nieuwe coins om de veiligheid van hun netwerken te financieren. Dit gebeurt in de vorm van block rewards die aan de miners worden gegeven.

  • BTC – 1.73% jaarlijkse uitgifte
  • ETH – 4,3% jaarlijkse uitgifte

U zult merken dat beide netwerken op dit moment geen vergelijkbare aanbodinflatiecijfers hebben. Dit komt omdat de Bitcoin-uitgifte op 11 mei (Bitcoin halving) werd gehalveerd werd tot 1,85%. De verwachting is dat de Bitcoin uitgifte ongeveer elke vier jaar gehalveerd zal worden, zodat de jaarlijkse inflatie zal dalen tot bijna 0%. Bitcoin heeft op dit moment een vast uitgifteschema en dus ook een vast budget voor de blockfinanciering ten voordele van de netwerkbeveiliging.

Ethereum’s uitgifte daarentegen staat niet vast. In plaats daarvan is de uitgifte op Ethereum het minimum dat nodig is om het netwerk te beveiligen. Nu dat ETH 2.0- gelanceerd is zal de Ethereum-uitgifte waarschijnlijk ook dalen tot de 1%-grens. Door het verbrandingsmechanisme kan de uitgifte nog verder dalen, mogelijk tot minder dan 1%, afhankelijk van het netwerkgebruik. De beveiliging van het Ethereum zal altijd grotendeels worden gefinancierd door middel van block rewards.

De uitgifteschema’s van beide netwerken hebben een bepaalde wisselwerking zodat er voor de validators/miners een stimulans blijft om de netwerken te beveiligen.

Rood = Bitcoin / Groen= Ethereum (Klik om te vergroten)

Dagelijkse transactiekosten

Gemiddelde dagelijkse transactiekosten betaald gedurende een periode van 7 dagen.

Dit is een maatstaf voor hoeveel gebruikers betalen voor ‘blockspace’ op Bitcoin en Ethereum. Het is ook de opbrengst van de dagelijkse transactiekosten die miners ontvangen.

  • BTC – $1.6M dollar aan transactiekosten (-46.9% minder dan vorige week)
  • ETH – $1.6M dollar aan transactiekosten (+5,7% meer dan vorige week)

Nog een interessante opmerking:

BTC en ETH zijn zo goed als de enige netwerken waar mensen nu gebruik van maken. Om te zien wat wij bedoelen, kijk dan naar alle crypto-netwerken gesorteerd volgens de dagelijkse transactiekosten

Klik om te vergroten
Bekijk hier de historiek van de transcatiekosten (klik om te vergroten)

Overdrachtwaarde (Aangepast) 

Wij hebben deze gecombineerd in één sectie omdat ze met elkaar verbonden zijn.

Transferwaarde is de waarde in USD van BTC en ETH die op een dag van het ene naar het andere adres zijn overgebracht (aangepast om ruis te verwijderen). Het is een maatstaf voor de economische waarde die op de BTC of ETH chain wordt afgehandeld.

  • BTC – $4 miljard dagelijks overgedragen BTC-waarde (-19.1% ten opzichte van vorige week)
  • ETH – $1.8 miljard dagelijks overgedragen ETH-waarde (-11.3% ten opzichte van vorige week)

Deze metriek telt niet alle ERC20 tokens die op Ethereum worden getransfereerd. Enkel ETH zelf. Maar aangezien BTC en ETH allebei de betrouwbare reserves van hun respectieve netwerken zijn, denken wij dat het eerlijk is om ze op deze metriek te vergelijken.

Gedurende enkele dagen in 2017 en begin 2018 heeft ETH de overgedragen waarde van BTC overtroffen, maar heeft sindsdien terrein verloren. Dit is logisch, aangezien de overgedragen waarde sterk gecorreleerd is met de prijs. (En een lagere prijs is een lagere economische bandbreedte!) Wij houden van deze metriek omdat deze laat zien hoeveel betrouwbare waarde er zich verplaatst via de circuits van deze crypto-netwerken.

Bekijk hier de historiek van de BTC- en ETH-overdrachtwaarde

 

Rood = Bitcoin / Groen= Ethereum (Klik om te vergroten)

Velocity (Aangepast)

Aantal keren dat BTC en ETH in de loop van een jaar van eigenaar verandert.

  • BTC – Elke BTC verandert 4.6 keer per jaar van eigenaar.
  • ETH – Elke ETH verandert 8.7 keer per jaar van eigenaar.

Er is veel geschreven over de ‘Crypto Asset Velocity’ metriek. Sommigen geloven dat een hoge snelheid de waarde verlaagt, minder vasthouden betekent een lagere prijs. Anderen geloven dat velocity een soort dynamisme is, een variabele in een formule die ons niets nieuws vertelt.

Wij hebben de neiging om van tijd tot tijd naar de velocity te kijken, puur uit nieuwsgierigheid, om het te vergelijken met de velocity/snelheid van M1 USD (wat momenteel 3.8 is), er even over na te denken hoeveel het er toe doet, en dan over te gaan naar de volgende metriek. Het weerspiegeld vooral het geloof in een bepaalde coin en het algemeen marktsenitment. 

Velocity M1 geld  (Klik om te vergroten)

Distributie

Distributiemetrieken hebben betrekking op de verdeling van assets in Bitcoin en Ethereum.

 

Adressen met een balans van meer dan > $10

Som van Bitcoin- en Ethereum-adressen met meer dan >$10 in BTC of ETH

Dit kan een maatstaf zijn voor de vermogensdistributie in Bitcoin en Ethereum. Het meet natuurlijk niet de ERC20’s. En ook hier kunnen BTC en ETH niet direct met elkaar vergeleken worden, aangezien Bitcoin UTXO-adressen gebruikt en ETH account-based is.

  • BTC – 18,3M BTC-adressen met >$10 (0.1% minder ten oipzichte van vorige week)
  • ETH – 7.2M ETH-adressen met >$10 (2.8% meer ten opzichte van vorige week)

Merk op dat één enkel adres een hele crypto bank of één enkele persoon kan vertegenwoordigen. En één persoon kan zoveel adressen bezitten als hij/zij wil. Gezien al deze factoren is het moeilijk om conclusies te trekken over de distributie van de rijkdom. Maar als het aantal adressen toeneemt, dan is dat mogelijk een teken van een grotere vermogensdistributie.

Wij houden deze metriek in de gaten, maar doen er nog niet veel mee.

UTXO aantal

Maatstaf voor het aantal ‘niet-bestede Bitcoin-transacties’ (Unspent Transaction Output).

Dit is geen metriek die wij vaak volgen. Het bestaat ook niet voor Ethereum. Prima om het over te slaan. Maar je kunt hier ook dieper op ingaan.

Te vinden op Glassnode (klik op afbeelding om te vergroten)

Tot slot

Als je zo ver bent gekomen en deel 1 hebt gedaan, weet je nu hoe je 17 fundamentele onchain data metrieken voor BTC en ETH moet lezen, dat is een grote stap vooruit!

En je kunt ze wekelijks oefenen zodra CoinMetrics ze publiceert. Deze zijn een basis. Je kunt er later op voortbouwen met meer ingewikkelde metrieken zoals NVT en MVRV ratio’s – maar maak je daar geen zorgen over totdat je je op je gemak voelt met alles wat er op de overzichtstabel staat.

Dit zijn de soort dingen waarvan wij wouden dat wij ze hadden toen we begonnen met crypto.

Gebruik het goed. Blijf jezelf verbeteren.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This