De ‘basics’ om te starten met je eerste technische analyse – DEEL 2

by | Oct 1, 2020

Zoals we in ons eerste deel al hebben aangehaald gaan we in dit artikel dieper ingaan op wat marktorders, slippage, limit orders en stop-losses zijn.

Dit is essentieel om te weten wanneer je begint met traden op exchanges.

In dit tweede deel ga je verschillende trade mogelijkheden leren kennen die je op een exchange kan toepassen en die je risico’s op verlies beperken. Wie wil dat nu niet?

Cryptotrading vereist veel kennis over een groot aantal verschillende termen. Hoewel dit enige tijd in beslag kan nemen, kan het je wel helpen om een betere trader te worden. Dit omvat het leren gebruiken van verschillende ordertypes die voor jou beschikbaar worden gesteld.

Elk van hen heeft zijn eigen regels en je zal vast wel willen leren hoe je ze allemaal kunt gebruiken. Vandaag zullen we het onder andere hebben over cryptocurrency marktorders. Wat zijn dat? Hoe gebruik je ze goed?

We zullen dat alles en nog veel meer doornemen om je te helpen de markt te beheersen!

Je zal in onze wekelijkse community calls waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat er verschillende manieren zijn waarop traders, zoals Bart en Stijn, cryptocurrencies kunnen kopen of verkopen.

Vandaag is ons doel om te bespreken wat limit orders zijn, hoe ze werken en wat de grote verschillen zijn tussen eenvoudige marktorders, limit orders en stops.

Marktorder

Een marktorder is een order om te kopen of te verkopen tegen de beste beschikbare marktprijs op dat moment. Het is in principe de snelste manier om in of uit een markt te gaan.

Wanneer je een marktorder plaatst, zeg je in feite: “Ik wil dit order nu uitvoeren tegen de beste prijs die ik kan krijgen.”

Jouw marktorder zal orders uit het orderboek blijven vullen totdat jouw order volledig is gevuld. Dit is de reden waarom grote traders (of whales) een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de prijs wanneer ze marktorders gebruiken. Een groot marktorder kan daadwerkelijk liquiditeit uit het orderboek halen. Hoe kan dat? Laten we dat eens doornemen als we het over slippage hebben.

Er is iets waar je je bewust van moet zijn als het gaat om marktorders en dat is slippage. Wanneer we zeggen dat marktorders gevuld worden tegen de best beschikbare prijs, betekent dit dat ze orders uit het orderboek blijven vullen totdat het hele order is uitgevoerd.

Maar wat als er niet genoeg liquiditeit rond de gewenste prijs is om een groot marktorder te vullen? Er kan een groot verschil zijn tussen de prijs die je verwacht waarin jouw order wordt gevuld en de prijs die het vult. Dit verschil wordt slippage genoemd.

De cryptomarkt is een zeer volatiele ruimte. Zelfs Bitcoin vertoont een aanzienlijke prijsvolatiliteit in soms enkele uren tijd. Zulke volatiliteit veroorzaakt vaak slippage voor traders, wat betekent dat de prijs waartegen ze de order hebben geopend, verandert tegen de tijd dat het order helemaal is gevuld.

Dit is dan ook nuttig om te weten en is meteen het volgende onderdeel waar we het over gaan hebben.

Slippage

Laten we een kort voorbeeld geven

Laten we zeggen dat je een long positie ter waarde van 4 BTC in een altcoin wilt openen. Deze altcoin heeft echter een relatief kleine marktcap en wordt verhandeld op een markt met een lage liquiditeit.

Als u een marktorder gebruikt, zal deze orders uit het orderboek blijven vullen tot het volledige order van 4 BTC is gevuld.

Op een liquide markt zou je jouw 4 BTC-order kunnen vullen zonder dat dit een significante impact heeft op de prijs. Maar in dit geval betekent het gebrek aan liquiditeit dat er mogelijk niet genoeg verkooporders in het orderboek zijn voor de huidige prijsvork.

Dus tegen de tijd dat het volledige 4 BTC-order is gevuld, kan het zijn dat je merkt dat de gemiddelde betaalde prijs veel hoger was dan verwacht. Met andere woorden, het gebrek aan verkooporders zorgde ervoor dat jouw marktorder hoger in het orderboek kwam te staan, waardoor orders die beduidend duurder waren dan de oorspronkelijke prijs hebben beïnvloed.

Slippage doet zich voor wanneer een trader moet afrekenen tegen een ander tarief dan verwacht en dit tussen de periode dat hij de markt betreedt en de uiteindelijke uitvoering van de transactie.

Dit gebeurt in alle markten, inclusief forex, aandelen en crypto. Hoge volatiliteit betekent dat de marktliquiditeit laag is en dat de prijzen zeer snel schommelen. Positieve slippage of geen slippage is geen probleem, maar negatieve slippage kan de winst aanzienlijk aantasten.

De meeste cryptocurrency exchanges staan nog in de kinderschoenen. Er is niet altijd voldoende liquiditeit beschikbaar op deze exchanges om grote orders te verwerken. Daarom worden grote orders niet tegen één prijs gevuld, maar worden ze uiteindelijk verdeeld over meerdere kleinere orders, met een hogere prijs voor ieder order.

Ook de technische architectuur is een oorzaak van slippage. De suboptimale platformsystemen werken als een ernstige ontmoediging voor beurstransacties, waarbij de vertragingen in de uitvoering van de handel, de stortingen en de opnames ook voor slippage zorgen. Transacties moeten met hoge snelheid worden uitgevoerd om het risico van aanzienlijke koerswijzigingen te beperken, vooral in een markt als die van cryptocurrencies.

Gebruikers hebben behoefte aan maximale snelheden voor het laden van de pagina’s en een snelle reactie van de server met betrekking tot de activiteit op de website.

Een reeks van negatieve slippages kan een crypto trader dus veel geld kosten.

Limit order

Voorbeeld limit order

Laten we zeggen dat Jim een token wil kopen, maar hij wil niet te veel betalen. De prijs van deze token is al enkele dagen op en neer gesprongen binnen zijn prijsrange, maar het blijft daar niet hangen.

In plaats van de hele dag te wachten op de juiste aankoopprijs, kan Jim voor die prijs een limit order instellen. Wanneer de prijs naar beneden wordt gedreven tot zijn aankoopprijs, wordt het order uitgevoerd, en kan Jim tegen zijn gewenste prijs tokens accumuleren.

Hier ga je zien hoe je crypocurrencies tegen een bepaalde prijs kunt kopen. Dit is waar een limit order voor dient.

Terwijl een marktorder onmiddellijk tegen de huidige koers coins of tokens zal kopen of verkopen, is een limit order eerder voor degenen die bereid zijn om meer geduld te hebben om aan de beste prijs te kopen.

Je kan dit zelfs gebruiken als een soort ‘stel het in en vergeet het’ order indien je dit wenst. Dit maakt dat je niet voortdurend naar de grafieken hoeft te kijken. Je kan jouw limit order instellen om te kopen of te verkopen en vervolgens doorgaan met jouw werk. Als jouw coin de gewenste prijs bereikt, dan wordt de transactie afgehandeld.

Traders moeten er rekening mee houden dat limit orders geen garantie geven om geactiveerd te worden. Dit type order wordt alleen geactiveerd als jouw order de door jou ingestelde prijs bereikt. Als de door jou gekozen coin of token dus een bepaalde koersdrempel bereikt, dan zal jouw order in werking treden. Dit betekent dat als je een verkoopprijs instelt van bijvoorbeeld $5, dan wordt jouw limit order alleen verkocht als de prijs $5 bereikt.

Stop-loss order

Voorbeeld stop-loss order

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat Jim 10 Ethereum heeft gekocht, waarvoor hij per coin $300 heeft betaald. Jim verwacht dat ETH ergens in de volgende maand de $320 zal raken, maar hij wil geen groot verlies lijden als de markt de andere kant op gaat.

Jim stelt een stop-loss order in op op $280. Als ETH omhoog gaat, dan profiteert hij van alle voordelen. Als ETH naar beneden gaat en de $280 raakt, dan wordt Jim zijn stop-loss order automatisch een marktorder.

Het is belangrijk om op te merken dat wanneer de stop-loss order wordt getriggerd, het een marktorder wordt. Je zal dus niet noodzakelijkerwijs $280 per coin ontvangen, je zal waarschijnlijk iets meer of iets minder ontvangen.

 Nu we weten wat markt- en limit orders zijn, laten we het nu hebben over stop-loss orders. Een stop-loss order is een soort van limit of marktorder die alleen wordt geactiveerd wanneer een bepaalde koers wordt bereikt. Deze prijs wordt de stop-prijs genoemd.

Dit is een ordertype dat je gebruikt om verliezen te beperken. Door gebruik te maken van dit ordertype kan je verkopen als een coin onder een bepaalde prijs valt, waardoor jouw kapitaal wordt beschermd tegen een ramp. Een limit order zal dit niet doen omdat verkooporders hier worden getriggerd voor eender welk bedrag tegen de limietprijs of hoger, maar niet lager.

Hoe werkt een stop-loss order?

Zoals we al zeiden, kan de stop-loss zowel een limit als een marktorder zijn. Daarom kunnen deze varianten ook worden aangeduid als stop-limit en stop-market orders. Het belangrijkste om te begrijpen is dat de stop-loss alleen wordt geactiveerd wanneer een bepaalde koers wordt bereikt (de stop-prijs).

Wanneer de stopprijs wordt bereikt, activeert het een markt- of een limit order. Je stelt in principe de stopprijs in als trigger voor jouw markt- of limitorder.

Er is echter één ding waar je rekening mee moet houden. We weten dat limit orders alleen tegen de limietprijs of beter, maar nooit slechter, worden ingevuld. Als je een stop-limit order gebruikt als jouw stop-loss en de markt crasht heftig, dan kan deze meteen van jouw limietprijs afwijken, waardoor jouw order niet wordt gevuld. Met andere woorden, de stop-prijs zou jouw stop-limit order triggeren, maar het limit-order zou niet gevuld zijn door de sterke prijsdaling. Daarom worden stop-market orders als veiliger beschouwd dan stop-limit orders. Ze zorgen ervoor dat je, zelfs onder extreme marktomstandigheden, gegarandeerd de markt verlaat zodra jouw ongeldigheidspunt wordt bereikt.

Tot slot

Hopelijk heeft deze gids je al helpen begrijpen hoe je cryptocurrencies kunt kopen en nu zal je een idee krijgen hoe limit orders je kunnen bijstaan in het traden. Door gebruik te maken van een aantal verschillende methoden om jouw cryptocurrency te traden, kan je jouw rendement op jouw investering (ROI) immers serieus verhogen.

Geduld is net zo belangrijk als risicomanagement, wat later ook nog aan bod zal komen.

Forceer nooit een opstelling! 
Wacht tot de prijsactie naar jou toe komt. Dit kan je het beste bereiken door een ‘limit order’ in te stellen.

 

Tip

Bij het instellen van een trade is het meestal veilig om ‘long’ te gaan op support en ‘short’ tegen weerstand. Wanneer je dit doet, dan zou het verstandig zijn om een stop-loss te gaan gebruiken en in te stellen net onder support of net boven resistance.

Deze twee termen zullen in onze volgende artikels aan bod komen zodat je perfect weet wat wij hiermee bedoelen.

 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This