De verschillende benaderingen in de wereld van trading DEEL 1

by | Dec 4, 2020

In deze reeks zullen we de verschillende benaderingen van trading onder de loep nemen, die zich doorheen de tijd hebben ontwikkeld. Het is geen exacte wetenschap maar het zal je helpen inzichten te creëren, om zo je werkwijze en/of strategie te bepalen! Let op, deze theorieën/benaderingen verwijzen vooral naar de fractale aard die bewijzen dat dezelfde patronen kunnen worden gezien in zowel de grafieken op korte termijn als op lange termijn. Dit zijn dan ook potentiële tools om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

De befaamde Dow-theorie!

De eerst benadering in het rijtje is de alom gekend, de Dow-theorie, deze gaan wij vandaag dan ook uitgebreid uiteenzetten!

 

Wat is de Dow-theorie

De Dow-theorie is een financieel kader dat is gemodelleerd naar de ideeën van Charles Dow. Dow richtte de Wall Street Journal op en hielp de eerste Amerikaanse aandelenindexen te creëren, bekend als de Dow Jones Transportation Average (DJTA) en Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Hoewel de Dow Theorie nooit door Dow zelf is geformaliseerd, kan het worden gezien als een samenvoeging van de marktprincipes die in zijn geschriften worden gepresenteerd.

 

 Hier zijn enkele van de belangrijkste principes:

1. Alles is in prijs verlaagd

Dit principe sluit nauw aan bij de zogenaamde Efficient Market Hypothesis (EMH). Dow was van mening dat de markt alles verlaagt, wat betekent dat alle beschikbare informatie al in de prijs wordt weerspiegeld.

Als er bijvoorbeeld van een bedrijf wordt verwacht dat het een positieve winstverbetering rapporteert, dan zal de markt dit al weerspiegelen voordat het gebeurt. De vraag naar hun aandelen zal toenemen voordat het rapport wordt uitgebracht, en dan zal de prijs misschien niet zo veel veranderen nadat het verwachte positieve rapport uiteindelijk uitkomt.

In sommige gevallen merkte Dow op dat een bedrijf zijn aandelenprijs zou kunnen zien dalen na goed nieuws, omdat het niet zo goed was als verwacht.

Dit principe wordt nog steeds geloofd door veel traders en investeerders, met name door diegenen die uitgebreid gebruik maken van technische analyse. Diegenen die de voorkeur geven aan fundamentele analyse zijn het echter niet eens en geloven dat de marktwaarde niet de intrinsieke waarde van een aandeel weerspiegelt.

 

2. De markt heeft drie trends.

Sommige mensen zeggen dat het werk van Dow het concept van een markttrend heeft doen ontstaan, die nu als een essentieel element van de financiële wereld wordt beschouwd. De Dow-theorie zegt dat er drie belangrijke soorten markttrends zijn:

Primaire trend – Blijvend van maanden tot vele jaren, dit is de belangrijkste marktbeweging.
Secundaire trend – Blijvend van weken tot enkele maanden.
Tertiaire trend – De neiging om binnen een week of niet langer dan tien dagen uit te sterven. In sommige gevallen kunnen ze slechts enkele uren of een dag duren.
Door deze verschillende trends te onderzoeken, kunnen beleggers kansen vinden. Hoewel de primaire trend de belangrijkste is om te overwegen, ontstaan er vaak toch mooie kansen wanneer secundaire en tertiaire trends in tegenspraak lijken te zijn met de primaire trend.

Als je bijvoorbeeld gelooft dat een cryptocrisis een positieve primaire trend heeft, maar een negatieve secundaire trend ervaart, dan kan er een kans zijn om deze relatief laag aan te kopen, waardoor je kan proberen te verkopen zodra de waarde ervan is toegenomen.

Het probleem ligt echter in het herkennen van wat voor soort trend je waarneemt, en daar komt de diepere technische analyse dan ook bij kijken. Vandaag de dag gebruiken beleggers en traders een breed scala aan analytische tools om hen te helpen begrijpen naar wat voor soort trend ze kijken.

 

3. Grote trends hebben drie fasen.

Dow besteedde vooral aandacht aan de primaire (grote) trends waarin hij drie fasen onderscheidde:

De accumulatie fase – In deze fase weten de geïnformeerde insiders dat de markten in de huidige downtrend het slechte nieuws volledig hebben weggewerkt, ze accumuleren tegen gereduceerde prijzen.

De participatie fase – Dit is fase wanneer de prijzen snel stijgen en nu is zelfs het zakelijk & economisch nieuws aan het verbeteren.

De distributie fase – Deze fase begint wanneer alle media bullish headlines verspreiden, er is sprake van speculatieve aankopen op grote volumes. Gedurende deze laatste fase begint dezelfde geïnformeerde belegger/insider die dicht bij de bodem van de bear markt begon te accumuleren, te distribueren alvorens iemand anders begint te verkopen.

 

4. De indexcijfers moeten elkaar bevestigen om een trend te kunnen vaststellen.

Om aan te tonen dat er een trend is vastgesteld, is het essentieel dat alle marktindexen elkaar bevestigen. De beweging van een index moet dus overeenkomen met de beweging van alle andere indexen op de markt. Op dat moment ging het vooral om de Dow Jones Transportation Index en Dow Jones Industrial Average.

Aan de hand van deze voorwaarde kunnen we de markt als bullish of bearish beschouwen, afhankelijk van het geval.

LET OP – Het principe van ‘cross-index correlatie’, zoals we dat nu noemen, houdt vandaag de dag echter niet zo goed stand omdat veel assets digitaal zijn en niet fysiek geleverd worden.

5. Volume moet de trend bevestigen.

Volgens dit principe moet elke primaire trend in de markt, zowel opwaarts als neerwaarts, worden ondersteund door een overeenkomstige toename van het verhandeld volume. Om het duidelijker te maken, laten we het voorbeeld nemen van een marktfase waarin de prijzen stijgen.

Om dit te classificeren als een hoofdzakelijk bullish market, moeten de handelsvolumes stijgen wanneer de prijzen stijgen (aangezien dit de primaire trend is) en dalen wanneer de prijzen dalen (aangezien dit de secundaire trend is). Met andere woorden, meer transacties zouden de primaire opwaartse trend moeten volgen in plaats van de secundaire neerwaartse trend.

Omgekeerd, laten we een markt nemen waarin de koersen dalen. Om dit te classificeren als een hoofdzakelijk bearish markt, zouden de handelsvolumes moeten stijgen wanneer de koersen dalen (aangezien dit de primaire trend is) en dalen wanneer de koersen stijgen (aangezien dit de secundaire trend is). Met andere woorden, meer transacties zouden de primaire neerwaartse trend moeten volgen in plaats van de secundaire opwaartse trend.

De algemene technische benadering in de marktanalyse is gebaseerd op het idee dat trends in beweging blijven totdat er een externe factor is die de trend van richting doet veranderen – net als alle andere fysieke objecten. En uiteraard zijn er ook reversal-signalen waar men naar moet zoeken.

6. Trends blijven bestaan tot er een duidelijk keerpunt is

Charles Dow erkende dat het gemakkelijk is om secundaire trends te verwarren met trendomkeringen. Dit komt omdat deze beide prijsbewegingen in een richting gaan die tegengesteld is aan de primaire trend. Stel dat de markt nu vooral bearish (of dalende) is.

Een tijdelijke opleving kan lijken op een trendbreuk. Maar het kan ook gewoon een secundaire trend zijn. Dus, zoals de Dow Theorie zegt, je zult de markt als bearish moeten blijven beschouwen, zelfs met een tijdelijke opleving, totdat het duidelijk is dat de opwaartse beweging is vastgesteld. In dat geval is het een trendbreuk, waardoor de markt bullish wordt.

Een korte samenvatting 

Er zijn zes basisprincipes van de Dow Theorie.

  1. In het eerste principe staat dat de markt alles goedkoper maakt.
  2. Het tweede principe stelt dat de markt drie trends kent: primair, secundair en tertiair.
  3. Het derde principe stelt dat de markttrends drie fasen kennen: accumulatie, participatie van het publiek en distributie.
  4. Volgens het vierde principe moeten de indexcijfers elkaar bevestigen om een trend te kunnen vaststellen.
  5. Het vijfde principe stelt dat het handelsvolume in overeenstemming moet zijn met de prijsontwikkeling.
  6. Ten slotte blijven de tendensen aanhouden tot er een duidelijke ommekeer is.

 

De Dow-theorie helpt traders in de eerste plaats om de markttrends nauwkeuriger te identificeren, zodat ze kunnen profiteren van potentiële koers actiepunten.

Het helpt traders daarnaast om voorzichtig te traden en niet tegen de markttrends in te gaan. En bovenal benadrukt de Dow-Theorie het belang van de slotkoers als zijnde een goede indicator voor het algemene sentiment van de markt.

Het is de moeite waard om te onthouden dat dit geen exacte wetenschap is. Het is een theorie en het zou wel eens niet waar kunnen zijn. Toch is het een theorie die enorm invloedrijk blijft en veel traders en investeerders beschouwen het als een integraal onderdeel van hun methodologie.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This