Wat is risico beheer?

by | Nov 26, 2020

Vandaag gaan we het hebben over toch wel één van de belangrijkste aspecten binnen eender welke financiële markt, namelijk risicomanagement! Voor we dieper in het tradinguniversum duiken, is dit de perfecte tussenstop.

Het is van essentieel belang om te beseffen waar de risico’s zich bevinden alvorens effectief te beginnen met trading. Enjoy dit artikel want dit is wat wij dagelijks doen in ons leven, ‘risico’s afwegen’.

Heb je er al eens bij stilgestaan?

We beheren voortdurend risico’s, hetzij tijdens eenvoudige taken (zoals autorijden), hetzij bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen of medische plannen.

In essentie gaat het bij risicomanagement om het beoordelen van en reageren op risico’s. De meesten onder ons beheren ze onbewust tijdens de dagelijkse activiteiten. Maar als het gaat om financiële markten en bedrijfsadministratie, is het beoordelen van risico’s een cruciale en zeer bewuste praktijk.

Laat één ding duidelijk zijn

In de speculatieve sector is het beschermen van je kapitaal belangrijker dan het genereren van veel winst. Zelfs de beste signalen ter wereld zullen jouw stack opblazen en je al wenend naar huis sturen, indien je geen goede managementstrategie gebruikt.

Door dit artikel te lezen, weet je precies hoe je jouw risico’s in cryptotrading goed kunt beheren.

We hebben al vele cryptotraders voorbij zien komen die een fantastische start hebben gemaakt met technische analyse, maar die bijna al hun geld hebben verloren en zijn gestopt, simpelweg vanwege hun gebrek aan risicomanagement. 

Wanneer je voor het eerst begint te traden, is je eerste gedachte “Hoeveel winst kan ik maken met deze trade”?  Enorm snelle, potentiële winsten zijn verleidelijk, maar als professionele cryptotrader moet de bescherming van jouw kapitaal jouw eerste prioriteit zijn.

Onthoud goed : Marktcycli stoppen niet en er zullen momenten zijn waarop de prijsactie van de markt zal leiden tot een reeks verlieslatende trades.

Als jouw doel is om op lange termijn enorme winsten te maken, moet je de risicobeheerstrategieën toepassen om de kans te vergroten dat je een high-profit trader wordt.

Er zijn vele soorten financiële risico’s, die op verschillende manieren kunnen worden geclassificeerd. Dit artikel geeft een overzicht van het risicobeheerproces. Het presenteert ook enkele strategieën die traders en investeerders kunnen helpen om financiële risico’s te beperken.

Een belangrijke algemene vuistregel!

Riskeer nooit meer dan 1% van jouw trading account!

Wij stellen voor dat je nooit meer dan 1% van jouw trading account per trade riskeert.

Wat is de redenering hierachter?

Als je jouw risico op elke trade beperkt tot 1% van jouw account, dan waarborg je de continuïteit op lange termijn. Zelfs als je veel pech hebt en 20 trades op rij verliest, heb je nog steeds ongeveer 80% over van je beginsaldo. Kleine tegenslagen zoals deze kunnen worden gecompenseerd met een paar winstgevende trades, waardoor er weer nieuwe successen kunnen worden behaald. Daarnaast wordt het risico op elke transactie tijdens de verlieslatende periodes steeds kleiner en kleiner. Dit zal op zijn beurt een averechts effect hebben. De consistente winsten zullen steeds groter worden als gevolg van de compounding techniek.

Het tegenovergestelde is ook waar.

Wanneer je een verlieslatend effect ondervindt, zullen jouw verliezen geleidelijk aan kleiner worden. Door een vast percentage per transactie te riskeren, zorg je ervoor dat jouw stack de kracht van compounding gebruikt op de weg naar boven. Terwijl je tegelijkertijd profiteert van de omgekeerde compounding wanneer jouw account daalt. 

Weet hoeveel je riskeert!

De vraag wordt dan, hoeveel geld zet je in op een trade?

Een beginner selecteert vaak een getal zoals $3.000, 0,3 BTC, of 15% van zijn zogenaamde ‘stack’. Bereken in plaats daarvan hoeveel je je kan veroorloven om te verliezen op elke trade. Als jouw accountgrootte $30.000 is en je strategie is om 1% per transactie te riskeren, riskeer dan niet meer dan 300 dollar per trade om te verliezen.

Een eenvoudige manier om jouw maximale risico te berekenen is met deze eenvoudige vergelijking:

Account grootte / 100 = jouw maximale $ risico.

Dit is waar mensen vaak in de war raken. Dit betekent niet dat de positie waarmee je de trade ingaat $300 zal zijn. In plaats daarvan betekent het gewoon dat jouw positie zo groot is als een stop loss, zodat je $300 verliest wanneer de trade een stop loss raakt.

Laten we een voorbeeld nemen!

Bijvoorbeeld, wanneer de grootte van jouw trading stack $30.000 is, kunt u $30.000/100=$300 per trade riskeren.

Dus laten we teruggaan naar de trade.

Je had een order staan om deze trade te plaatsen tegen $9350.
Laten we ons voorstellen dat de prijs besluit om te zakken en jouw stop loss de $9193 raakt.
Om jouw positiegrootte effectief te berekenen, moet je ook het maximale pip-risico berekenen.

Wat is een Pip? 

Een pip is een term voor de koersbeweging. Als de koers van 100 naar 101 is gegaan, is dat 1 pip. We gebruiken nu deze term omdat dit ons voorbeeld zal vergemakkelijken.

Pip = Koersbeweging

Het maximale risico in pip-bewegingen op een trade kan worden berekend door het verschil tussen de invoerprijs en de stop loss-prijs.

  • Maximaal pip-risico = Instapkoers – Stop loss-koers
  • bv. $9350–$9193 = $157

In dit voorbeeld kan je maximaal 157 pips verliezen.

Als je trade de stop loss raakt, verlies je 157 pips. Je kiest ervoor om $300 te riskeren op de trade. Daarom moet jouw trade zo groot zijn dat elke pip $1.91 waard is.

  • Pip waarde die nodig is voor de trade = Dollar risico / Pip risico
  • $300/157= $1,91 per pip.

Als je de juiste keuze had gemaakt voor een trade grootte die je blootstelt aan slechts een risico van $1.91 per pip, dan zou je een verlies van $300 nemen, wat slechts 1% is van jouw $30.000 account.

Hoe kunt je jouw positiegrootte berekenen

Als je een snelle hack wilt, dan is er hier een formule die je kan gebruiken:
((Grootte van je stack x Risico % per transactie) / ( Instapprijs – Stop Loss)) x Instapprijs.

Laten we hetzelfde voorbeeld nog eens gebruiken:

VOORBEELD 1

Pair: BTC/USD
Doel: Long
Instapprijs / entree: $9.350
Target prijs: $10.000
Initiële stop loss: $9.193 
Stack grootte: $5.000
Risico per trade: 1%
=(($5.000 x 0.01)/($9.350$9.193)) x $9.350=$2.978

Dat kan een verrassing zijn. Een $2.978 positie uit een $5.000 stack, dat is meer dan 50% van de stack. Maar de waarheid is, dat als je trade de stop loss raakt, je 1% ($50) van je stack verliest.

Hier is hoe:

$9.193 / $9.350 = 0.9832
0.9832 x $2.978 = $2.928
$2.978$2.928 = $50 

VOORBEELD 2

Pair: BTC/USD
Doel: Long
Instapprijs / entree: $9.350
Target prijs: $10.000
Initiële Stop Loss: $8.650
Stack grootte: $5.000
Risico per trade: 1%

In dit voorbeeld is de stop loss drastisch lager dan in het eerste voorbeeld. Laten we eens kijken hoe dat onze positiegrootte beïnvloedt:

=(($5.000 0.01)/($9.350$8.650)) x $9.350=$668

Nu onze stop loss veel lager ligt, is onze positiegrootte radicaal kleiner dan in het eerste voorbeeld zodat we ons verlies op 1% kunnen houden, als de stop loss afgaat.

De 5 pijlers van risico beheer

Het risicomanagementproces bestaat doorgaans uit vijf pijlers: het vaststellen van doelstellingen, het identificeren van risico’s, het beoordelen van risico’s, het bepalen van de respons en het monitoren.

Afhankelijk van de context kunnen deze stappen echter aanzienlijk veranderen.

1. Doelstellingen bepalen

De eerste stap is het definiëren van wat de belangrijkste doelen zijn. Het is vaak gerelateerd aan de risicotolerantie van het bedrijf of het individu. Met andere woorden, hoeveel risico ze bereid zijn te nemen om naar hun doelen toe te werken.

2. Risico’s identificeren

De tweede stap bestaat uit het opsporen en definiëren van de potentiële risico’s. Het doel is om allerlei gebeurtenissen die negatieve gevolgen kunnen hebben, aan het licht te brengen. In de bedrijfsomgeving kan deze stap ook inzichtelijke informatie opleveren die niet direct gerelateerd is aan financiële risico’s.

3. Risicobeoordeling

Nadat de risico’s zijn geïdentificeerd, is de volgende stap het evalueren van de verwachte frequentie en ernst ervan. De risico’s worden vervolgens gerangschikt in volgorde van belangrijkheid, wat het creëren of aannemen van een passend antwoord vergemakkelijkt.

4. Reacties uitwerken

De vierde stap bestaat uit het definiëren van reacties voor elk type risico, afhankelijk van het niveau van het belang ervan. Het stelt vast wat er moet worden gedaan in geval van een ongunstige gebeurtenis.

5. Monitoring

De laatste stap van een risicomanagementstrategie is het monitoren van de efficiëntie ervan als reactie op gebeurtenissen. Dit vereist vaak een voortdurende ophaling en analyse van de gegevens.

Beheer van financiële risico’s

Er zijn verschillende redenen waarom een strategie of een trade setup niet succesvol kan zijn. Zo kan een trader bijvoorbeeld geld verliezen omdat de markt zich tegen zijn futurescontractpositie in beweegt of omdat hij emotioneel wordt en uiteindelijk uit paniek verkoopt.

Emotionele reacties zorgen er vaak voor dat traders hun initiële strategie negeren of opgeven. Dit is vooral merkbaar tijdens bear markets en periodes van capitulatie.

In de praktijk kan dit net zo eenvoudig zijn als het plaatsen van Stop-Loss of Take-Profit orders.

Een robuuste handelsstrategie zou een duidelijke set van mogelijke acties moeten bieden, wat betekent dat traders meer bereid zijn om met allerlei situaties om te gaan. Zoals gezegd zijn er echter tal van manieren om risico’s te beheersen. Idealiter zouden de strategieën voortdurend moeten worden herzien en aangepast.

Hieronder staan enkele voorbeelden van financiële risico’s, samen met een korte beschrijving van hoe men deze risico’s kan beperken.

Op de financiële markten zijn de meeste mensen het erover eens dat het hebben van een goede risicomanagementstrategie drastisch bijdraagt aan hun succes.

Enkele voorbeelden

1. Markt risico

Kan worden geminimaliseerd door Stop-Loss orders op elke transactie in te stellen, zodat posities automatisch worden gesloten voordat er grotere verliezen worden geleden.

2. Liquiditeitsrisico

Kan worden beperkt door te handelen op markten met een hoog volume. Gewoonlijk zijn assets met een hoge marktkapitalisatiewaarde meestal meer liquide.

3. Systeem risico

Dit risico kan eveneens worden beperkt door diversificatie van het portfolio. Maar in dit geval moet de diversificatie betrekking hebben op projecten met verschillende voorstellen of bedrijven uit verschillende sectoren. Bij voorkeur de projecten die een lage correlatie vertonen.

4. Operationeel risico

Beleggers kunnen operationele risico’s beperken door hun portfolio te diversifiëren en zo blootstelling aan één enkel project of bedrijf te voorkomen. Ze kunnen ook wat onderzoek doen om bedrijven te vinden die minder kans hebben op operationele tekortkomingen. De fundamentals zijn dus belangrijk!

4. Krediet risico

Kan worden beperkt door te handelen via een betrouwbare exchange, zodat leners en geldschieters (of kopers en verkopers) elkaar niet hoeven te vertrouwen.

Tot slot

Alvorens een tradingpositie te openen of kapitaal aan een portfolio toe te wijzen, dienen traders en beleggers te overwegen om een risicomanagementstrategie te ontwikkelen. Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat financiële risico’s niet volledig kunnen worden vermeden.

Over het algemeen definieert risicomanagement hoe er met risico’s moet worden omgegaan, maar het gaat zeker niet alleen om het beperken van risico’s. Het gaat ook om strategisch denken, zodat de onvermijdelijke risico’s zo efficiënt mogelijk kunnen worden genomen. Met andere woorden, het gaat ook om het identificeren, beoordelen en monitoren van risico’s, afhankelijk van de context en de strategie. 

Het proces van risicomanagement is gericht op het evalueren van de risico-rendementsverhouding, zodat de meest gunstige posities kunnen worden geprioriteerd.

Tip: Een goede trade is niet altijd winstgevend, en een slechte trade is niet altijd onrendabel.

Nu heb je de drie belangrijkste risicomanagementinstrumenten geleerd. Alleen al door deze te implementeren, kom je al heel ver.

Een korte samenvatting:

  • Voer je transacties in met een juiste positiegrootte. Riskeer nooit meer dan 1% van jouw kapitaal.
  • Ken en beoordeel altijd je risico-rendementsverhouding.
  • Gebruik altijd stop losses.

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This