Een rationele benadering van Technische analyse

by | Apr 13, 2022

In de meest eenvoudige bewoordingen is de technische analyse (TA) die je al eerder hebt gezien, wanneer iemand een grafiek tevoorschijn tovert en er lijnen op begint te tekenen, waarbij de persoon insinueert dat hij in staat is om toekomstige koersbewegingen te voorspellen op basis van de analyse van die lijnen.

Nu een meer academische definitie – “In de financiële wereld is technische analyse een analysemethode om de richting van prijzen te voorspellen door het bestuderen van eerdere markt data, voornamelijk prijs en volume.”

Technische analisten vertrouwen op koerspatronen, trends en signalen om te bepalen wanneer ze aandelen moeten kopen en verkopen.

Chartisten worden dus eigenlijk geconfronteerd met een scherm vol informatie. Niet helemaal een blanco blad, beginnen zij niettemin te tekenen, op zoek naar enig patroon, enig rijm, enige logica in wat anders slechts chaotische verschijnselen zouden lijken. De instinctieve drang is om orde te scheppen in die chaos. Er worden lijnen getrokken en metingen verricht, en men merkt dat hoe langer het tijdsbestek is, hoe beter ze houden. Zoom nog verder uit, breng nog meer gegevens in, en opnieuw kan een trend op langere termijn worden gespot. Gezien deze nieuwsgierigheid kunnen zowel voorspellende als verklarende theorieën op de data worden toegepast. Voorspellende theorieën (langere termijn TA en modellering) beperken zich tot het voorspellen van toekomstige prijzen, terwijl verklarende theorieën ambitieuzer zijn en proberen te verklaren waarom het fenomeen van de grafiek in de eerste plaats stijgt. 

Dus werkt TA? De uitkomsten zijn nogal verwarrend.

Intuïtief weten we dat het onmogelijk is om de toekomst te voorspellen. En onderzoek toont aan dat het moeilijk is om de markt consequent te verslaan.

De basisprincipes van TA en de doeltreffendheid ervan

De meest gebruikelijke vorm van technische analyse is het gebruik van patronen, resistance zones/support, of technische indicatoren (moving averages enz.). Met als eindoel de trader een signaal te geven wanneer hij zou moeten kopen of verkopen.

Hieronder staan enkele voorbeelden van grafiekpatronen waar TA-analisten naar kijken.

Pennants

Pennants worden getekend met twee trendlijnen die uiteindelijk convergeren. Een belangrijk kenmerk van pennants is dat de trendlijnen in twee richtingen bewegen. Dat wil zeggen, één zal een dalende trendlijn zijn en de andere een stijgende trendlijn. De figuur hiernaast toont een voorbeeld van een pennant. Vaak zal het volume afnemen tijdens de vorming van de pennant, gevolgd door een toename wanneer de prijs uiteindelijk uitbreekt.

Flags

Flags worden opgebouwd uit twee trendlijnen die omhoog, omlaag of zijwaarts (horizontaal) kunnen hellen. In het algemeen verschijnt een vlag met een opwaartse helling als een pauze in een neerwaartse trendmarkt. Een vlag met een neerwaartse helling toont een doorbraak tijdens een opwaartse trendmarkt. Typisch gaat de vorming van de vlag gepaard met een periode van dalend volume, dat zich herstelt wanneer de koers uit de vlagformatie breekt.

Head & Shoulders

Neem de populaire bearish head-and-shoulders formatie. Dit patroon wordt typisch gevormd bij een markttop na een lange rally. Op het eerste gezicht lijkt het een willekeurig patroon. Bij nader inzien kan een kop-en-schouderformatie een visuele voorstelling zijn van een verschuiving in het marktdenken tijdens een overgang van een bullish trend naar een bearish trend.

Onthoud dit goed!

Markten, Informatie en Signalen – “In een economisch systeem met een vrije markt zijn prijzen de kennis, en de signalen die de informatie communiceren. Prijzen zijn niet louter een instrument waarmee kapitalisten winst kunnen maken; zij zijn het informatiesysteem van de economische productie, waarmee kennis over de hele wereld wordt gecommuniceerd en de complexe productieprocessen worden gecoördineerd.”

– Saifedean Ammous –

Prijzen zijn de coördinerende kracht van een vrij marktsysteem. Elke individuele besluitvormer kan vertrouwen op de prijzen van assets en services om te helpen bij zijn besluitvorming, aangezien de prijzen zelf een distillatie zijn van alle bekende marktinformatie in één enkele metriek. Met andere woorden, de compressie van alle relevante data wordt uiteindelijk gemanifesteerd als prijs (voor de meer technologisch ingestelde mensen: het is een eenrichtings hash-functie).

De koop- en verkoopbeslissingen van elk individu bepalen op hun beurt de prijzen die deze veranderde informatie terug de markt op sturen. Sommigen onder jullie hebben hier wellicht al van gehoord via de “ffficiënte markthypothese”, die gaat over hoe informatie in de markt wordt weerspiegeld in de prijs van assets zoals aandelen.

Traders gebruiken TA om te proberen te extrapoleren hoe informatie (prijs) interageert met de menselijke psychologie via verschillende prijzen, volumes, indicatoren en patronen.

Tot slot

Met de meest strikte processen, met de beste analytische geest, en met het geduld en de discipline van een monnik, is het mogelijk om TA effectief te gebruiken. Maar dat is uiterst moeilijk om te doen.

Ik denk dat TA wel degelijk waarde heeft als het gaat om meer beschrijvende menselijke emoties. Wat bedoel ik daarmee? In wezen dat bepaalde prijsniveaus support weerspiegelen in die zin dat er een psychologische betekenis aan zit. Bijvoorbeeld, wanneer Bitcoin boven de $1.000 of $10.000 breekt, betekent dat belangrijke niveaus van sociale validatie, market cap, bewustzijn, enz. De prijs op zich is een weergave van veel verschillende factoren, dus Bitcoin boven of onder een bepaalde waarde is belangrijk. Grafieken zijn een visuele weergave van de marktpsychologie.

Bovendien is er een zekere mate van self fulfilling prophecy. Als iedereen naar een bepaalde indicator kijkt, dan kan inderdaad het sentiment (lees: de prijs) veranderen.

Of je zou kunnen HODL’en, wat gemakkelijker is en veel meer kans geeft op een hoger rendement

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This