Zal hierdoor de markt ontketent worden?

by | Apr 8, 2021

Waar gaan we het vandaag over hebben… De inspiratie is er niet altijd, maar de markt zorgt wel voor de nodige inspiratie. Zoals de meeste van jullie al wel vernomen hebben heeft Fidelity Investments, met een beheerd vermogen van $4,9 miljoen (AUM), een aanvraag ingediend voor een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC).

Bijkomend doet Goldman Sachs mee aan de hype en heeft het ook een aanvraag ingediend bij de toezichthouder voor een nieuw beleggingsproduct dat indirecte blootstelling aan BTC zou bieden.

Als je weet wat een ETF is, en wat het in het verleden bij de goudmarkt heeft teweeggebracht, dan weet je ook dat dit vrij groot nieuws is voor de cryptomarkt, zeker wanneer fidelity in het spel komt. Het enige wat nu nog in de weg staat is de goedkeuring van de SEC uiteraard.

Maar één ding is zeker, de crypto-industrie bevindt zich op een “buigpunt”. Bitcoin blijft aan momentum winnen bij individuele investeerders, bedrijven en toonaangevende investeringsleiders. De veranderende stemming over BTC als een store of value vormt een grote uitdaging voor nationale overheden. Hierdoor zal er ook voortdurende touwtrekkerij ontstaan die verre van verzoenend is. Overheden gaan uiteraard niet gewoon maar toekijken en het laten gebeuren.

Aan de hand van bovenstaande feiten en argumenten lijkt het dus relevant om te kijken wie allemaal al de markt betreden heeft en welke impact een ETF kan hebben op de Bitcoin prijs. Let’s GOOOO

Welke instellingen hebben zich al verzoend met crypto?

Als we aan instellingen denken, dan denken we allemaal meteen aan de traditionele financiële instellingen, ook bekend als bankinstellingen, dat wil zeggen ondernemingen die diensten verlenen als tussenpersoon op de financiële markten. Om er enkele op te noemen; centrale banken, staatsinvesteringsfondsen, verschillende soorten banken, makelaars, en verzekeringsmaatschappijen.

In crypto verwijst het woord “instellingen” eerder naar die hedgefondsen en corporates.

Weet je nog eind 2017?

Toen dacht iedereen dat 2018 HET jaar ging worden waarin insitutionele instellingen in crypto zouden stappen, nou verkeerd gedacht. We zagen een jaar vol met bears die de bulls versloegen waardoor alles een duurzame bodem bereikte. Het was toen dus nog gewoon te vroeg om te verwachten dat instellingen zouden instappen. En nu is Covid er… Covid heeft volgens ons een duwtje in de rug gegeven en ervoor gezorgd dat deze instellingen sneller zijn ingestapt dan verwacht. Covid is dus toch nog voor iets goed geweest.

Covid heeft de markten doen wankelen, instellingen gingen op zoek naar veilige stores of value en kwamen terecht bij Bitcoin als een levensvatbaar alternatief. Het afgelopen jaar hebben we een horde instellingen zien instappen in Bitcoin. Hier is wie er aan boord is gesprongen:

Macro traders 

Dit zijn doorgaan Hedgefondsen die het groter plaatje op economisch niveau beter begrijpen. Deze analyses zijn gebaseerd op verschillende macro-economische factoren en indicatoren, deze aspecten van een economie geven je een oordeel over de sterkte van de situatie (vooral fundamenteel gebaseerd). 

 

  • Paul Tudor Jones
  • AllianceBernstein
  • Stanley Druckenmiller
  • Susquehanna
  • Bill Miller

 

  • Guggenheim
  • Ray Dalio

Investeringsbanken

Het overgrote deel van de banken spuwen op Bitcoin en zien het als een groot gevaar, maar toch zijn er enkele die hun kar al gekeerd hebben. Dit aspect zit ook meer en meer op een buigpunt, wat een goede zaak is voor de regulatie.

 

 

  • Citibank
  • Deutsche Bank
  • Goldman
  • JP Morgan
  • Jeffries

 

  • Fidelity
  • Northern Trust
  • Standard Chartered
  • BBVA
  • Morgan Stanley

Vennootschappen

Een vennootschap is een juridische entiteit die is opgericht door personen, aandeelhouders of vennoten, met het oog op het maken van winst. Vennootschappen mogen contracten sluiten, procederen en gedagvaard worden, eigendommen hebben, federale en staatsbelastingen afdragen en geld lenen van financiële instellingen. Dit zijn de bedrijven die Bitcoin op hun balans hebben staan of diensten verlenen aan Bitcoiners.

 

  • Microstrategy
  • Paypal
  • Square
  • Tesla
  • VISA

 

Waarom is dit nu zo belangrijk dat zulke machthebbende instanties het spel gaan meespelen? Ze kunnen toch een monopoliserend spel creëren?

Zonder instellingen zou Bitcoin in de schaduw of vergeethoek geduwd worden. Niemand zou het als een serieuze of waardige belegging bekijken. Velen zien het namelijk liever falen dan slagen. Nu dat instellingen hun tenen in het water steken, wil de rest de boot uiteraard niet missen.  Zonder hen zou Bitcoin ook gedegradeerd worden tot een niche-asset dat slechts door enkele individuen zou worden vastgehouden die weinig tot geen invloed hebben op de wereldwijde financiën/politiek.

Dit is een belangrijke overgang in de adoptiecurve van Bitcoin. Naarmate het breder erkend wordt als een store of value, raakt het verder ingeburgerd in onze wereld. En een ETF is een volgende fase van deze adoptiecurve.

Wij zijn er zelfs van overtuigd dat des te meer instellingen hun idee omtrent Bitcoin veranderen en steeds meer deelnemen aan het netwerk ten gevolge van de instabiliteit op macro economisch vlak, dat Bitcoin steeds moeilijker te verkijgen zal zijn.

Instellingen beheren namelijk meer dan $100 biljoen aan assets, en nu stroomt een deel daarvan naar Bitcoin. Stel je eens voor welke impact dat zal hebben (1) wanneer nog meer instellingen gaan deelnemen en (2) wannneer 1 procent van hun portfolio gealloceerd wordt aan Bitcoin.

Maak de rekensom zouden wij zeggen…

Dit keer is het anders

Bitcoin had nog ooit eerder zulke sterke fundamentals als nu. Het macroperpsectief is voor Bitcoin nog nooit zo sterk geweest en het traditionele financiële systeem is nog nooit zo instabiel geweest. Op dit moment toont Bitcoin precies waarvoor het gemaakt is, het is uniek, en de mogelijkheid om waarde wereldwijd naar Bitcoin over te brengen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Dit zal volgens ons de aanleiding zijn tot een bullmarkt die intenser is dan voorgaande. Bitcoin wordt nu wereldwijd erkend als een nieuwe opslagplaats voor waarde. Een monumentale prestatie in zijn adoptieproces.

De volgende fase in de adoptiecurve van Bitcoin, de ETF

Het begrip Bitcoin heeft nog steeds verdeelde meningen onder de mensen. Over het algemeen zien diegenen die op de hoogte zijn van Bitcoin het als revolutionair. De sceptici zien Bitcoin eerder als een bubbel. Bovenstaande factoren zouden de sceptici moeten temperen, vooral nu een nieuwe groep beleggers een deel van hun vermogen in Bitcoin beginnen op te slaan.

 

Een Bitcoin-ETF zal ook grote beleggingsbeheerders, zoals Blackrock, in staat stellen een Bitcoin-ETF aan hun klanten aan te bieden. Toevallig werd vorige maand bekend dat Blackrock Bitcoin aan het ‘verkennen’ was. Door de mogelijkheden die een Bitcoin-ETF biedt, zal Bitcoin serieuzer worden genomen en zal er dus meer kapitaal naar het asset stromen.

De toenemende activiteit in verband met de Bitcoin-ETF is een nieuwe fase in de adoptiecurve van Bitcoin. Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er op dit moment geen ETF’s goedgekeurd in de Verenigde Staten. Het dichtstbijzijnde Amerikaanse vehikel zijn de verschillende cryptocurrency trust-structuren, zoals Grayscale en Bitwise, die op de openbare markt verhandeld worden.

Maar dit zijn geen pure ETF’s (exchange traded funds). Om de impact van een ETF op een asset te begrijpen, kunnen we het vergelijken met de goudmarkt en wat een ETF precies is.

Wat is nu juist een ETF?

ETF of Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn één van de belangrijkste en meest waardevolle producten voor individuele beleggers. ETF’s bieden veelvoordelen en vormen een uitstekend middel om de beleggingsdoelen van een belegger te bereiken.

Kort gezegd is een ETF een mandje beleggingen dat je kan kopen of verkopen via een financiële instelling op een gereglementeerde markt. ETF’s worden aangeboden in vrijwel elk denkbare asset class, van traditionele beleggingen tot zogenaamde alternatieve asset classes, zoals grondstoffen of valuta’s (enkel nog niet crypto). Bovendien stellen innovatieve ETF-structuren beleggers in staat markten te shorten, een leverage te verkrijgen en vermogenswinstbelasting op korte termijn te vermijden.

Hoe is het vergelijkbaar met de Goudmarkt?

De eerste goud-ETF werd oorspronkelijk in 2002 in India bedacht door Benchmark Asset Management Company Private Ltd. Helaas stuitten zij op problemen met de regelgeving en kregen zij pas bijna vijf jaar later goedkeuring. Dit opende de mogelijkheid voor Graham Tuckwell en ETF Securities om ‘s werelds eerste goud-ETF (Gold Bullion Securities) op 28 maart 2003 in Australië te noteren. Hoewel dit een ETF was die zich buiten de Verenigde Staten bevond, had het wel veel succes.

Pas op 18 november 2004 werd de eerste in VS gevestigde goud ETF (SPDR Gold Shares – ticker: GLD) op de markt gebracht. De lancering van de goud-ETF was een groot succes, want er zat in slechs 72 uur na de lancering zo’n $1 miljard aan assets in het fonds. Nu is GLD ‘s werelds grootste goud-ETF met meer dan $55 miljard aan assets en meer dan $1 miljard aan dagelijks verhandeld volume. Voordat de goud-ETF werd gelanceerd was de goudmarkt niet liquide, transparant of efficiënt. Dit verhaal is synoniem met Bitcoin. Gebrek aan liquiditeit en transparantie zijn twee veel voorkomende valkuilen die de blootstelling van Bitcoin aan institutionele beleggers hebben geremd. Hoewel blockchain technologie transparantie mogelijk maakt, zijn crypto-exchanges allesbehalve transparant, vandaar de huiver voor beleggingen in Bitcoin. Zoals de historische goudprijs laat zien, kan een ETF deze problemen verlichten.

Nu wordt algemeen erkend dat de lancering van goud (op de beurs verhandelde producten) een zeer belangrijke invloed heeft gehad op de goudmarkt en er nu een belangrijk deel van uitmaakt.

Wat is het effect op de goudmarkt geweest sinds de goedkeuring van deze ETF’s?

De goudmarkt is in waarde geëxplodeerd. Eind 2003 was er slechts ongeveer 200.000 dollar in goud-ETF’s. Momenteel is er alleen al in de Verenigde Staten meer dan 100 miljard dollar aan goud-ETF’s, waarbij tientallen miljarden dollars aan niet-Amerikaanse goud-ETF’s nog niet eens worden meegerekend. In feite zijn goud-ETF’s tezamen de vierde grootste houders van goud in de wereld.

Klik om te vergroten

De bovenstaande grafiek geeft ons een inzicht in de relatie tussen ETF’s en de onderliggende waarde. De groene lijn geeft de goudprijs weer, terwijl de oranje lijn het volume van goud-ETF-holdings weergeeft. Als we de grafiek van dichterbij bekijken, kunnen we zien dat het volume van goud-ETF-holdings de neiging heeft een iets vertraagde invloed te hebben op de goudprijs. Naarmate het volume van goud-ETF’s toeneemt, volgt de goudprijs het traject van het ETF-volume. De toename van door goud gedekte ETF’s zet het aanbod van goud onder druk door de aanzienlijke toename van de vraag, waardoor de prijs stijgt.

De invoering van een goud-ETF in 2003 heeft de toegang vergemakkelijkt tot een grondstof die voorheen door niet-transparante entiteiten werd bewaard. De kenmerken van een ETF als een vertrouwd en handig beleggingsinstrument heeft geleid tot een stijging van de goudprijs met 380%.

Waarom is een ETF nu zo aantrekkelijk?

Zoals eerder gezegd, is het verhaal van Bitcoin niet al te verschillend van dat van goud. Daarom is het gerechtvaardigd om de impact van een ETF op de goudprijs te vergelijken met de impact van een ETF op de Bitcoin prijs. Net als de goud-ETF, zal een Bitcoin-ETF beleggers in staat stellen om toegang te krijgen tot een asset via vertrouwde middelen.

Beleggen zal altijd een spel van getallen zijn, en de getallen in Bitcoin schetsen een rooskleurig beeld. Een Bitcoin-ETF zal Bitcoin blootstelling aan liquiditeit vergroten. Deze ‘liquiditeit’ varieert van kleine beleggers die geen idee hebben hoe ze in Bitcoin moeten beleggen, tot grote institutionele beleggers die bedacht zijn voor het bewaardersschap van Bitcoin. Het belangrijkste is dat de ETF-beweging de perceptie die velen van Bitcoin hebben, zal verbeteren.

Bitcoin werd aan het eind van 2017 door veel onervaren particuliere beleggers in de maling genomen, maar nu is het uitgegroeid tot een asset dat een stap dichter bij het worden van een levensvatbare store of value komt. Beleggers mogen niet vergeten dat, hoewel Bitcoin wordt gezien als het recente fenomeen, ETF’s als beleggingsinstrument ook op een vergelijkbaar stijgend traject zitten.

De stijgende populariteit van de twee entiteiten zal een hybride creëren die de waarde van Bitcoin aanzienlijk zou kunnen doen stijgen, zelfs tot in de zes cijfers… jawel.

De ETF is ook aantrekkelijk omdat hij de liquiditeit van de markt vergroot. Eenvoudig gezegd, het maakt het voor beleggers gemakkelijker om blootstelling aan Bitcoin te verkrijgen. Als het voor beleggers gemakkelijker wordt om blootstelling aan Bitcoin te verkrijgen, neemt de vraag toe en stijgen de prijzen aanzienlijk.

Bitcoin heeft al veel bereikt op het gebied van liquiditeit, maar is nog steeds vatbaar voor grillige koersschommelingen in korte tijd, wat aantoont dat de Bitcoinmarkt nog geen perfecte liquiditeit heeft bereikt. De blootstelling aan grote hoeveelheden nieuw geld zal ook helpen bij het verminderen van problemen zoals manipulatie, wash-trading, spoofing etc… Dit zal niet alleen helpen bij de groei van de waarde van BTC’s, maar zal ook instellingen aanmoedigen om BTC op te nemen in hun investeringsportfolio.

Het is eigenlijk best gek hoezeer de Bitcoinmarkt kopieert wat er gebeurde in de goud ETF race. Hoewel er geen ETF in de VS is, zijn er wel ETF’s goedgekeurd in Canada. Deze ETF-lanceringen behoren tot de meest populaire fondslanceringen in de geschiedenis van de Canadese markten. Nogal wild om over na te denken. Dit is precies waarom Fidelity, Skybridge, VanEck, Bitwise en anderen in de rij staan om goedkeuring te krijgen voor de Bitcoin-ETF. De kans is groot dat de SEC er veel tegelijk zal moeten goedkeuren, in plaats van de koning uit te hangen en er slechts één of twee te selecteren. Dit zou een ongelooflijke kapitaalinstroom in de Bitcoinmarkt moeten ontketenen, die de prijs op korte tot middellange termijn zal blijven opdrijven.

Tot slot 

De grote vraag op dit moment is of er een ETF goedgekeurd zal worden. In onze ogen is het slechts een kwestie van tijd. De fundamenten die nodig zijn om een ETF te laten goedkeuren zijn nog nooit zo sterk geweest. Volgens ons is dit ook de factor die een Bitcoin super cycle kan ontketenen. De kapitaal instroom zal ongezien zijn en fomo zal bij velen toeslaan.

Volgens ons weten veel instellingen nu al dat de ETF een feit is want wat opvalt is dat nu opeens massaal grote namen een aanvraag indienen bij de SEC. Het is duidelijk, zij weten iets wat wij niet weten. Althans dat denken ze toch. Wij zijn voorbereid en spelen kort op de bal om dit nieuws als eerste te vernemen.

Ongeacht wanneer de Bitcoin ETF-goedkeuringen plaatsvinden, het vuurwerk is onvermijdelijk. Je kunt de toegang tot een eindig asset als Bitcoin niet drastisch uitbreiden zonder een aanzienlijke prijsstijging te zien. Geduld is de key van heel deze markt. 

Bedankt voor het lezen en blijf gezond!

Onze artikels zijn géén financieel advies, zij dienen louter ter ondersteuning van uw eigen research. #DYOR!
Share This